Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EugeniuszParticipant
[b]Ciasto migda³owe z jagodami[/b]
Sk³adniki:
25 dag ¶wie¿ych lub mro¿onych jagód.
Ciasto: po 25 dag mas³a, m±ki i mielonych migda³ów, 15 dag cukru, jajo, szczypta mielonych go¼dzików, ³y¿eczka cynamonu.
Zalewa: 3 jaja, po 100 ml jogurtu i ¶mietanki, 2,5 ³y¿ki cukruSposób przyrz±dzenia:
Sk³adniki ciasta zagnie¶æ i w³o¿yæ na godzinê do lodówki. 2/3 ciasta wy³o¿yæ na tortownicê lub du¿± formê do tart wysmarowan± mas³em. Jagody umyæ, os±czyæ i u³o¿yæ na cie¶cie. Sk³adniki zalewy wymieszaæ i wylaæ na jagody. Z reszty ciasta wykroiæ paski szeroko¶ci 1 cm i u³o¿yæ z nich kratkê na owocach. Piec oko³o 50 min w piekarniku nagrzanym do 200°C.
autor: 4ngelPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto migda³owe[/b]
Sk³adniki:
Ciasto:
4 jaja,
70 g cukru,
60 g roztopionego masla,
90 g maki kukurydzianej,
1/2 lyzki proszku do pieczenia,
ziarno sezamowe,
100 g rodzynkow do przybrania,
100 g migdalow do przybrania.
Masa migdalowa:
250 g migdalow,
375 g cukru,
1 l mleka.
Syrop:
500 g cukru,
500 ml wytrawnego sherry,
1 dluga laska cynamonu,
125 ml wody.Sposób przyrz±dzenia:
1. Migdaly sparzyc, zdjac skorki. Oddzielic bialka od zoltek. Ostrym nozem zestrugac wiorki z laski cynamonu.
2. Piekarnik nagrzac do temp. 200¿C. Forme do ciasta posmarowac tluszczem, posypac maka. W misce ubic bialka na sztywna piane. Do ubitej piany dodawac po
jednym zoltku, nie przerywajac ubijania. W oddzielnym naczyniu wymieszac dokladnie cukier, proszek do pieczenia, make kukurydziana i dodac do ubitych
jajek. Nastepnie wlac stopione i przestudzone maslo. Wymieszac dokladnie.
Ciasto przelozyc do formy, posypac ziarnem sezamowym, wstawic do goracego
piekarnika. Piec 25 min. Wyjac i przestudzic. Ciasto przeciac poziomo na 2
placki rownej grubosci.
3. Przygotowac mase migdalowa: migdaly zemlec w mlynku do orzechow lub utrzec w
mozdzierzu. Wsypac do garnka, zalac mlekiem. Dodac cukier, i gotowac, az masa zgestnieje.
4. Przygotowac syrop: do garnka wlac wode, wsypac cukier, cynamon i gotowac
ciagle mieszajac. Gdy cukier calkowicie sie rozpusci zdjac z ognia, wlac
sherry i dobrze wymieszac.
5. Placek polac rownomiernie czescia syropu, nalozyc polowe masy migdalowej i
nakryc drugim plackiem. Polac reszta syropu, rozsmarowac na nim pozostala
mase migdalowa tak, by przykryla wierzch i boki. Przybrac rodzynkami i wiorkami cynamonu.
autor: Radku’s De Apaczu’sPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto ma¶lano – cynamonowe[/b]
Sk³adniki:
400 g m±ki
3 ³y¿eczki proszku do pieczenia
125 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
3 ly¿ki mleka
180 g zimnego mas³aNa wierzch:
100 g mas³a
2 ³y¿ki cukru
1 ³y¿eczka cynamonu
1 opakowanie p³atków migda³owychSposób przyrz±dzenia:
M±kê z proszkiem przesiaæ na stolnicê i zrobiæ do³ek. Wsypaæ oba cukry i sól, wbiæ jajka i dodaæ mleko.
Przysypaæ m±k± i wyrobiæ papkê. Na wierzchu u³o¿yæ kawa³ki masa, posiekaæ z ciastem i szybko zagnie¶æ. Uformowaæ kulê i od³o¿yæ do lodówki na pó³ godziny.
sch³odzone ciasto wy³ozyæ na nat³uszczon± du¿± blachê (uwaga! ciasto klei siê do r±k).
Palcami zrobiæ w cie¶cie niewielkie wg³êbienia i roz³o¿yæ w nich p³atki mas³a, a na ma¶le rozsypaæ p³atki migda³owe. Cukier wymieszaæ z cynamonem i posypaæ ciasto.
Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.
Na du¿ej blasze to ciasto wychodzi niewysokie. Na mniejszej nie próbowa³am.
Z margaryn± w ¶rodku (mas³o na wierzchu) te¿ jest bardzo dobre.
autor: MalinnaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto marchewkowe[/b]
Sk³adniki:
3 szklanki startej marchwi
puszka ananasa krojonego
100 g wiórków kokosowych
2 szklanki m±ki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
3 jajka
³y¿eczka cynamonu
2 ³y¿eczki sody oczyszczonej
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
zapach waniliowy
³y¿eczka soliSposób przyrz±dzenia:
Piekarnik nagrzac do 180 stopni.
W misce wymieszac m±kê z marchwi±, cukrem, sod±, proszkiem do pieczenia, sol±, cynamonem, dodac jajka, olej, zapach, ananasa, wiórki. Wymieszaæ. Wylaæ ciasto do wysmarowanej t³uszczem i posypanej m±k± formy i do pieca. Piec ok. 50 minut.
autor: anitka.mPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto ³±czone[/b]
Sk³adniki:
Ciasto kruche na 2 placki
30 dkg m±ki
15 dkg cukru pudru
15 dkg margaryny
2 ³y¿ki p³ynnego miodu
1 ca³e jajko
1 ³y¿eczka sodyBiszkopt
3 jajka
1/2 szkl cukru
3 ³y¿ki m±ki pszennej
1/2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
proszku do pieczenia na czubek no¿a
1 ³y¿ka oleju
1/2 ³y¿ki spirytusuMasa
1/2 l mleka
1/2 szkl cukru
1 ³y¿ka m±ki pszennej
1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej
20 dkg mas³a
waniliaPolewa kakaowa
Sposób przyrz±dzenia:
Przepis jest na tortownicê 26 cm.
Sk³adniki na ciasto kruche zagnie¶æ i upiec 2 kr±¿ki.
Z podanych sk³adników upiec biszkopt.
Masa
Odlac pó³ szklanki mleka i rozmieszaæ w nim m±ki, pozosta³e mleko zagotowaæ z cukrem, dodaæ mas³o, a po rozpuszczeniu dodaæ rozrobione m±ki i ugotowaæ jak budyñ.Masê przestudziæ.
Na paterze uk³adaæ:
1 – kruchy placek
2 – po³owê masy
3 – biszkopt
4 – po³owê masy
5 – kruchy placek
6 – polewa
Ciasto lubi pole¿eæ do nastêpnego dnia.
autor: MiluniaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto kruche z poziomkami[/b]
Sk³adniki:
30 dag m±ki,
20 dag mas³a lub margaryny,
1 jajko,
10 dag cukru,
30 dag poziomek,
2 bia³ka,
5 dag cukruSposób przyrz±dzenia:
Zagnie¶æ kruche ciasto z m±ki, t³uszczu, jajka i cukru wed³ug przepisu na kopertki z truskawkami. Rozwa³kowaæ, wy³o¿yæ do formy, nak³uæ w kilku miejscach widelcem i upiec do zarumienienia. Poziomki przebraæ, umyæ, os±czyæ, usun±æ szypu³ki, ocukrzyæ i uk³adaæ na upieczonym placku. Z bia³ek ubiæ sztywn± pianê, pod koniec ubijania dodaæ cukier. Wstawiæ do ciep³ego piekarnika, zapiec a¿ piana lekko z¿ó³knie.
autor: Z.WodeckiPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto Korzenne Piratów z Karaibów[/b]
Sk³adniki:
1 kg batatów (s³odkich ziemniaków)
2 banany
sok z 1 cytryny
80 g mas³a
3 jajka
250 g br±zowego cukru
150 g miodu
1/4 szkl mleka kokosowego
1/4 szkl mleka skondensowanego
1/2 ³y¿eczki cynamonu
1/2 ³y¿eczki ga³ki muszkato³owej
1 ³y¿eczka wanilii
1/4 szkl rodzynek królewskich
dodatkowo: bita ¶mietana, wiórki kokosoweSposób przyrz±dzenia:
Bataty ugotuj w mundurkach, a¿ bêd± miêkkie. Banany obierz, pokrój, dodaj sok z cytryny.
Na patelni rozgrzej mas³o; dodaj cukier i miód, gotuj na wolny ogniu uwa¿aj±c, by nie przypaliæ karmelu.
Bataty obierz, pokrój na kaw³aki; dodaj banany, przyprawy, mleka, jajka i utrzyj na g³adkie pure. Dolej syrop, zmiksuj raz jeszcze; na koñcu wmieszaj rodzynki. ciasto przelej do p³askiej formy na tartê, wysmarowanej mas³em i wysypanej wiórkami kokosowymi. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45-60 minut.
Podaj z bit± ¶mietan± i zrumienionymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
autor: niuniaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto krêcone[/b]
Sk³adniki:
pó³ paczki mas³a ro¶linnego
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
3 jajka
0,5 kg m±ki
3 ³y¿eczki proszku do pieczenia
rodzynki
3 ³y¿ki kakaoSposób przyrz±dzenia:
Mas³o utrzeæ z cukrem i ¿ó³tkami przez 15 minut. Do utartej masy dodaæ m±kê, proszek do pieczenia i mleko. Wymieszaæ razem wszystko bardzo dok³adnie. Bia³ka ubiæ na sztywno. Dodaæ do ciasta i delikatnie wymieszaæ. Na koniec dodaæ rodzynki. Po³owê ciasta wlaæ do wysmarowanej mas³em i posypanej tart± bu³k± brytwanki. Do drugiej po³owy dodaæ kakao. Wlaæ delikatnie do tej samej brytwanki. Piec przez 45 minut.
autor: ??? (nieznany)Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto kokosowe[/b]
Sk³adniki:
Ciasto:
30 dag m±ki
10 dag cukru
25 dag mas³a
1 ³y¿eczka proszku do pieczeniaMasa kokosowa:
20dag cukru
3 jajka
10 dag mas³a
0,3 szklanki mleka
20dag wiórek kokosowych
0,5 s³oiczka kwa¶nego d¿emuSposób przyrz±dzenia:
Ze wszystkich sk³adników zagnie¶æ ciasto, sch³odziæ w zamra¿alniku godzinê, rozwa³kowaæ, wy³o¿yæ blachê. Podpiec oko³o 10 minut w 180ºC. Mleko podgrzaæ i rozpu¶ciæ w nim mas³o, ostudziæ. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, dodaæ do nich stopniowo cukier, 2 ¿ó³tka, kokos i mleko, zmiksowaæ. Ciasto posmarowaæ d¿emem, masê kokosow± wylaæ na ciasto, piec 30 minut a¿ bêdzie z³ote.
autor: sd_silverPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto kawowo-cynamonowe[/b]
Sk³adniki:
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 kostki mas³a
1 ³y¿ka kawy rozpuszczalnej
5 jaj
1 szklanki cukru
1 niepe³na szklanka m±ki
2 ³y¿eczki cynamonuSposób przyrz±dzenia:
Czekoladê pokruszyæ i wrzuciæ razem z mas³em do miski ustawionej na garnku z wrz±tkiem. Podgrzewaæ do ca³kowitego rozpuszczenia sk³adników, a nastêpnie zdj±æ z ognia i dodaæ kawê. Ca³o¶æ dok³adnie wymieszaæ.
¯ó³tka i cukier, za pomoc± miksera, utrzeæ na gêst± masê.
Masê jajeczn± dodaæ do czekolady i miksowaæ na wolnych obrotach przez chwilê. Dodaæ cynamon i miksowaæ, a¿ wszystkie sk³adniki siê po³±cz±.
Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê. M±kê przesiaæ.
Do masy dodawaæ na zmianê po ³y¿ce piany i m±ki, mieszaj±c ca³o¶æ za pomoc± ³y¿ki (nale¿y robiæ to delikatnie, aby masa nic nie straci³a ze swojej puszysto¶ci).
Okr±g³± formê o ¶rednicy oko³o 24 cm wysmarowaæ mas³em i wysypaæ bu³k± tart±. Przelaæ do niej ciasto.
Piec 40-50 minut w 180 stopniach.
autor: aganiokPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto jogurtowe z owocami[/b]
Sk³adniki:
Ciasto:
4 jajka,
szkl. cukru,
kostka mas³a,
30 dkg jogurtu naturalnego lub owocowego,
2 szkl. m±ki,
3 ³y¿eczki proszku do pieczeniaNa wierzch:
1/2 kg ¶liwek wêgierek,
4 ma³e jab³ka,
1 banan,
3-4 szczypty wiórek kokosowych,
2-3 ³y¿eczki posiekanych orzechów w³oskich,
gar¶æ rodzynekSposób przyrz±dzenia:
Jaja umyæ i oddzieliæ ¿ó³tka od bia³ek. ¯ó³tka utrzeæ z po³ow± cukru do bia³o¶ci. Ca³y czas miksuj±c dodaæ mas³o, a gdy konsystencja bêdzie stanowiæ jednolit± masê po³±czyæ z jogurtem.
Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, pod koniec ubijania dodaæ pozosta³y cukier.
Do zó³tkowej masy dodawaæ na przemian, ca³y czas delikatnie mieszaj±c, pianê i m±kê wraz z proszkiem do pieczenia.
Tak przygotowan± masê wy³o¿yæ do uprzednio wysmarowanej t³uszczem i posypanej bu³k± tart± blachy.
Nagrzaæ piekarnik do temp. 175 stopni.
Owoce umyæ. Jab³ka obraæ, usun±æ gniazda nasienne i podzieliæ na ósemki. ¦liwki wydrylowaæ i podzieliæ na po³ówki. Banana obraæ i pokroiæ na plasterki.
Na wierzchu ciasta u³ozyæ gêsto kawa³ki owoców: na przemian jab³ka, ¶liwy, banan. Wierzch posypaæ wiórkami kokosowymi, rodzynkami oraz orzechami w³oskimi.
Piec ok. 45 minut.
autor: LaylaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto jesienne[/b]
Sk³adniki:
margaryna lub mas³o 1 kostka
mleko 10 ³y¿ek
cukier 1 szk.
jaja 3 sztuki
m±ka 2 szk.
proszek do pieczenia -12 paczki
aromat
jab³ka 1 kg. pokrojone w ósemki,
po³o¿one na samo dno bryfannysposób przygotowania
Nale¿y podgrzaæ margarynê lub mas³o razem z mlekiem i cukrem. Do poprzednio podgrzanej, a nastepnie ostudzonej masy dodaæ jajka, m±kê, proszek do pieczenia i aromat. Nastêpnie wylaæ ciasto na jab³ka w brytfannie i piec w 200 stopni C przez oko³o 1 godz.
autor: rynia2Sposób przyrz±dzenia:
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto jab³kowo-orzechowe[/b]
Sk³adniki:
25 dag cukru
15 dag m±ki
4 ³y¿ki m±ki ziem.
1 kostka margaryny
15 dag orzechów
3 jajka
1 cukier waniliowy
3 jab³ka
2 ³y¿eczki proszku
1 ³y¿eczka cynamonu
2 ³y¿eczki skórki z cytrynySposób przyrz±dzenia:
Margarynê utrzeæ z cukrem, dodawaæ po jajku, wsypaæ m±kê z proszkiem, jab³ka zetrzeæ na tarce, dodaæ do ciasta, dodaæ pokrojone orzechy i resztê, piec ok 45 min w 180 stopni.
autor: NatalkaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto indyjskie[/b]
Sk³adniki:
125 gram mas³a albo margaryny
200 gram cukru
szczypta soli
opakowanie cukru waniliowego albo kilka kropli olejku waniliowego
3 jajka
200 gram m±ki pszennej
100 gram m±ki kartoflanej
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1/8 litra mleka
1 ³y¿eczka cynamonu
1/2 ³y¿eczki zmielonych albo ut³uczonych go¼dzików
100 gram czekolady
Lukier:
cukier puder
woda
³y¿ka soku z cytryny
bakalie do dekoracjiSposób przyrz±dzenia:
Czekoladê pokroiæ no¿ykiem w niewielk± kosteczkê albo zetrzeæ na tarce o grubych oczkach.
Mas³o utrzeæ na pianê z cukrem, dodawaæ po jednym ca³ym jajku i dalej ucieraæ (najpro¶ciej mikserem). Powoli dosypywaæ m±kê zmieszan± z proszkiem do pieczenia, sól i mleko. Dodaæ cynamon, go¼dziki i kawa³eczki czekolady. Wymieszaæ i wylaæ na wysmarowan± mas³em i wysypan± bu³k± tart± blachê keksow±.
Piec oko³o 60 minut a¿ ³adnie wyro¶nie i patyczek bêdzie suchy (u mnie by³ to piekarnik elektryczny i 180 stopni).
Gotowe oblaæ lukrem zrobionym na zimno przez wymieszanie cukru pudru z wod± i cytryn± – do kubeczka wsypcie kilka ³yzek cukru pudru, skropcie je cytryn± i wlejcie odrobinê wody, dok³adnie wymieszajcie i, je¶li trzeba dolejcie jeszcze troszkê wody. Polejcie lukrem ciasto i posypcie je p³atkami migda³ów i kawa³eczkami suszonych moreli.
Ciasto jest doskona³e na drugi dzieñ, kiedy nabierze wilgoci, le¿±c sobie zapakowane w foliow± siateczkê albo sreberko (dobrze jest w tym worku zostawiæ otwór). Ma ³adny trochê piernikowy zapach. Naprawdê warto poczekaæ tê jedn± dobê, aby nabra³o smaku.
SmakoszPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto Gabinet[/b]
Sk³adniki:
30 dkg biszkoptów "szampanek",
5 dkg bakali (np. rodzynek),
1 ³y¿ka rumu lub ³y¿eczka aromatu rumowego,
10 dkg migda³ów,
7 dkg cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
4 jajka,
1/4 l mlekaSposób przyrz±dzenia:
¯ó³tka utrzeæ z cukrem a¿ stan± siê puszyste. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê. Do ¿ó³tek dodaæ najpierw po³amane biszkopty, bakalie, zmielone migda³y, cukier waniliowy, rum i jajka, pozniej ubita piane z bialek i na koncu mleko. Wymieszaæ i odstawiæ na 15 minut. Piec w temp. 180 stopni przez oko³o 13 minut. Po upieczeniu pozostawiæ w piekarniku na 5 – 10 minut. Gdy ciasto wystygnie, polaæ je rozpuszczon± mleczn± czekolad± (ok. 100g). Mo¿na ozdobiæ orzechami.
autor: 4ngelPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
-
AuthorPosts