Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Eugeniusz

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 61 through 75 (of 220 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 10 #43639
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasto migda³owe z jagodami[/b]

    Sk³adniki:
    25 dag ¶wie¿ych lub mro¿onych jagód.
    Ciasto: po 25 dag mas³a, m±ki i mielonych migda³ów, 15 dag cukru, jajo, szczypta mielonych go¼dzików, ³y¿eczka cynamonu.
    Zalewa: 3 jaja, po 100 ml jogurtu i ¶mietanki, 2,5 ³y¿ki cukru

    Sposób przyrz±dzenia:
    Sk³adniki ciasta zagnie¶æ i w³o¿yæ na godzinê do lodówki. 2/3 ciasta wy³o¿yæ na tortownicê lub du¿± formê do tart wysmarowan± mas³em. Jagody umyæ, os±czyæ i u³o¿yæ na cie¶cie. Sk³adniki zalewy wymieszaæ i wylaæ na jagody. Z reszty ciasta wykroiæ paski szeroko¶ci 1 cm i u³o¿yæ z nich kratkê na owocach. Piec oko³o 50 min w piekarniku nagrzanym do 200°C.
    autor: 4ngel

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43638
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasto migda³owe[/b]

    Sk³adniki:
    Ciasto:
    4 jaja,
    70 g cukru,
    60 g roztopionego masla,
    90 g maki kukurydzianej,
    1/2 lyzki proszku do pieczenia,
    ziarno sezamowe,
    100 g rodzynkow do przybrania,
    100 g migdalow do przybrania.
    Masa migdalowa:
    250 g migdalow,
    375 g cukru,
    1 l mleka.
    Syrop:
    500 g cukru,
    500 ml wytrawnego sherry,
    1 dluga laska cynamonu,
    125 ml wody.

    Sposób przyrz±dzenia:
    1. Migdaly sparzyc, zdjac skorki. Oddzielic bialka od zoltek. Ostrym nozem zestrugac wiorki z laski cynamonu.
    2. Piekarnik nagrzac do temp. 200¿C. Forme do ciasta posmarowac tluszczem, posypac maka. W misce ubic bialka na sztywna piane. Do ubitej piany dodawac po
    jednym zoltku, nie przerywajac ubijania. W oddzielnym naczyniu wymieszac dokladnie cukier, proszek do pieczenia, make kukurydziana i dodac do ubitych
    jajek. Nastepnie wlac stopione i przestudzone maslo. Wymieszac dokladnie.
    Ciasto przelozyc do formy, posypac ziarnem sezamowym, wstawic do goracego
    piekarnika. Piec 25 min. Wyjac i przestudzic. Ciasto przeciac poziomo na 2
    placki rownej grubosci.
    3. Przygotowac mase migdalowa: migdaly zemlec w mlynku do orzechow lub utrzec w
    mozdzierzu. Wsypac do garnka, zalac mlekiem. Dodac cukier, i gotowac, az masa zgestnieje.
    4. Przygotowac syrop: do garnka wlac wode, wsypac cukier, cynamon i gotowac
    ciagle mieszajac. Gdy cukier calkowicie sie rozpusci zdjac z ognia, wlac
    sherry i dobrze wymieszac.
    5. Placek polac rownomiernie czescia syropu, nalozyc polowe masy migdalowej i
    nakryc drugim plackiem. Polac reszta syropu, rozsmarowac na nim pozostala
    mase migdalowa tak, by przykryla wierzch i boki. Przybrac rodzynkami i wiorkami cynamonu.
    autor: Radku’s De Apaczu’s

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43637
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasto ma¶lano – cynamonowe[/b]

    Sk³adniki:
    400 g m±ki
    3 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    125 g cukru
    1 torebka cukru waniliowego
    szczypta soli
    2 jajka
    3 ly¿ki mleka
    180 g zimnego mas³a

    Na wierzch:
    100 g mas³a
    2 ³y¿ki cukru
    1 ³y¿eczka cynamonu
    1 opakowanie p³atków migda³owych

    Sposób przyrz±dzenia:
    M±kê z proszkiem przesiaæ na stolnicê i zrobiæ do³ek. Wsypaæ oba cukry i sól, wbiæ jajka i dodaæ mleko.
    Przysypaæ m±k± i wyrobiæ papkê. Na wierzchu u³o¿yæ kawa³ki masa, posiekaæ z ciastem i szybko zagnie¶æ. Uformowaæ kulê i od³o¿yæ do lodówki na pó³ godziny.
    sch³odzone ciasto wy³ozyæ na nat³uszczon± du¿± blachê (uwaga! ciasto klei siê do r±k).
    Palcami zrobiæ w cie¶cie niewielkie wg³êbienia i roz³o¿yæ w nich p³atki mas³a, a na ma¶le rozsypaæ p³atki migda³owe. Cukier wymieszaæ z cynamonem i posypaæ ciasto.
    Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.
    Na du¿ej blasze to ciasto wychodzi niewysokie. Na mniejszej nie próbowa³am.
    Z margaryn± w ¶rodku (mas³o na wierzchu) te¿ jest bardzo dobre.
    autor: Malinna

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43636
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasto marchewkowe[/b]

    Sk³adniki:
    3 szklanki startej marchwi
    puszka ananasa krojonego
    100 g wiórków kokosowych
    2 szklanki m±ki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    3 jajka
    ³y¿eczka cynamonu
    2 ³y¿eczki sody oczyszczonej
    1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
    zapach waniliowy
    ³y¿eczka soli

    Sposób przyrz±dzenia:
    Piekarnik nagrzac do 180 stopni.
    W misce wymieszac m±kê z marchwi±, cukrem, sod±, proszkiem do pieczenia, sol±, cynamonem, dodac jajka, olej, zapach, ananasa, wiórki. Wymieszaæ. Wylaæ ciasto do wysmarowanej t³uszczem i posypanej m±k± formy i do pieca. Piec ok. 50 minut.
    autor: anitka.m

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43635
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasto ³±czone[/b]

    Sk³adniki:
    Ciasto kruche na 2 placki
    30 dkg m±ki
    15 dkg cukru pudru
    15 dkg margaryny
    2 ³y¿ki p³ynnego miodu
    1 ca³e jajko
    1 ³y¿eczka sody

    Biszkopt
    3 jajka
    1/2 szkl cukru
    3 ³y¿ki m±ki pszennej
    1/2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
    proszku do pieczenia na czubek no¿a
    1 ³y¿ka oleju
    1/2 ³y¿ki spirytusu

    Masa
    1/2 l mleka
    1/2 szkl cukru
    1 ³y¿ka m±ki pszennej
    1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej
    20 dkg mas³a
    wanilia

    Polewa kakaowa

    Sposób przyrz±dzenia:
    Przepis jest na tortownicê 26 cm.
    Sk³adniki na ciasto kruche zagnie¶æ i upiec 2 kr±¿ki.
    Z podanych sk³adników upiec biszkopt.
    Masa
    Odlac pó³ szklanki mleka i rozmieszaæ w nim m±ki, pozosta³e mleko zagotowaæ z cukrem, dodaæ mas³o, a po rozpuszczeniu dodaæ rozrobione m±ki i ugotowaæ jak budyñ.Masê przestudziæ.
    Na paterze uk³adaæ:
    1 – kruchy placek
    2 – po³owê masy
    3 – biszkopt
    4 – po³owê masy
    5 – kruchy placek
    6 – polewa
    Ciasto lubi pole¿eæ do nastêpnego dnia.
    autor: Milunia

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43634
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasto kruche z poziomkami[/b]

    Sk³adniki:
    30 dag m±ki,
    20 dag mas³a lub margaryny,
    1 jajko,
    10 dag cukru,
    30 dag poziomek,
    2 bia³ka,
    5 dag cukru

    Sposób przyrz±dzenia:
    Zagnie¶æ kruche ciasto z m±ki, t³uszczu, jajka i cukru wed³ug przepisu na kopertki z truskawkami. Rozwa³kowaæ, wy³o¿yæ do formy, nak³uæ w kilku miejscach widelcem i upiec do zarumienienia. Poziomki przebraæ, umyæ, os±czyæ, usun±æ szypu³ki, ocukrzyæ i uk³adaæ na upieczonym placku. Z bia³ek ubiæ sztywn± pianê, pod koniec ubijania dodaæ cukier. Wstawiæ do ciep³ego piekarnika, zapiec a¿ piana lekko z¿ó³knie.
    autor: Z.Wodecki

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43633
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasto Korzenne Piratów z Karaibów[/b]

    Sk³adniki:
    1 kg batatów (s³odkich ziemniaków)
    2 banany
    sok z 1 cytryny
    80 g mas³a
    3 jajka
    250 g br±zowego cukru
    150 g miodu
    1/4 szkl mleka kokosowego
    1/4 szkl mleka skondensowanego
    1/2 ³y¿eczki cynamonu
    1/2 ³y¿eczki ga³ki muszkato³owej
    1 ³y¿eczka wanilii
    1/4 szkl rodzynek królewskich
    dodatkowo: bita ¶mietana, wiórki kokosowe

    Sposób przyrz±dzenia:
    Bataty ugotuj w mundurkach, a¿ bêd± miêkkie. Banany obierz, pokrój, dodaj sok z cytryny.
    Na patelni rozgrzej mas³o; dodaj cukier i miód, gotuj na wolny ogniu uwa¿aj±c, by nie przypaliæ karmelu.
    Bataty obierz, pokrój na kaw³aki; dodaj banany, przyprawy, mleka, jajka i utrzyj na g³adkie pure. Dolej syrop, zmiksuj raz jeszcze; na koñcu wmieszaj rodzynki. ciasto przelej do p³askiej formy na tartê, wysmarowanej mas³em i wysypanej wiórkami kokosowymi. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45-60 minut.
    Podaj z bit± ¶mietan± i zrumienionymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
    autor: niunia

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43632
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasto krêcone[/b]

    Sk³adniki:
    pó³ paczki mas³a ro¶linnego
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mleka
    3 jajka
    0,5 kg m±ki
    3 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    rodzynki
    3 ³y¿ki kakao

    Sposób przyrz±dzenia:
    Mas³o utrzeæ z cukrem i ¿ó³tkami przez 15 minut. Do utartej masy dodaæ m±kê, proszek do pieczenia i mleko. Wymieszaæ razem wszystko bardzo dok³adnie. Bia³ka ubiæ na sztywno. Dodaæ do ciasta i delikatnie wymieszaæ. Na koniec dodaæ rodzynki. Po³owê ciasta wlaæ do wysmarowanej mas³em i posypanej tart± bu³k± brytwanki. Do drugiej po³owy dodaæ kakao. Wlaæ delikatnie do tej samej brytwanki. Piec przez 45 minut.
    autor: ??? (nieznany)

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43631
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasto kokosowe[/b]

    Sk³adniki:
    Ciasto:
    30 dag m±ki
    10 dag cukru
    25 dag mas³a
    1 ³y¿eczka proszku do pieczenia

    Masa kokosowa:
    20dag cukru
    3 jajka
    10 dag mas³a
    0,3 szklanki mleka
    20dag wiórek kokosowych
    0,5 s³oiczka kwa¶nego d¿emu

    Sposób przyrz±dzenia:
    Ze wszystkich sk³adników zagnie¶æ ciasto, sch³odziæ w zamra¿alniku godzinê, rozwa³kowaæ, wy³o¿yæ blachê. Podpiec oko³o 10 minut w 180ºC. Mleko podgrzaæ i rozpu¶ciæ w nim mas³o, ostudziæ. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, dodaæ do nich stopniowo cukier, 2 ¿ó³tka, kokos i mleko, zmiksowaæ. Ciasto posmarowaæ d¿emem, masê kokosow± wylaæ na ciasto, piec 30 minut a¿ bêdzie z³ote.
    autor: sd_silver

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43630
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasto kawowo-cynamonowe[/b]

    Sk³adniki:
    1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
    1/2 kostki mas³a
    1 ³y¿ka kawy rozpuszczalnej
    5 jaj
    1 szklanki cukru
    1 niepe³na szklanka m±ki
    2 ³y¿eczki cynamonu

    Sposób przyrz±dzenia:
    Czekoladê pokruszyæ i wrzuciæ razem z mas³em do miski ustawionej na garnku z wrz±tkiem. Podgrzewaæ do ca³kowitego rozpuszczenia sk³adników, a nastêpnie zdj±æ z ognia i dodaæ kawê. Ca³o¶æ dok³adnie wymieszaæ.
    ¯ó³tka i cukier, za pomoc± miksera, utrzeæ na gêst± masê.
    Masê jajeczn± dodaæ do czekolady i miksowaæ na wolnych obrotach przez chwilê. Dodaæ cynamon i miksowaæ, a¿ wszystkie sk³adniki siê po³±cz±.
    Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê. M±kê przesiaæ.
    Do masy dodawaæ na zmianê po ³y¿ce piany i m±ki, mieszaj±c ca³o¶æ za pomoc± ³y¿ki (nale¿y robiæ to delikatnie, aby masa nic nie straci³a ze swojej puszysto¶ci).
    Okr±g³± formê o ¶rednicy oko³o 24 cm wysmarowaæ mas³em i wysypaæ bu³k± tart±. Przelaæ do niej ciasto.
    Piec 40-50 minut w 180 stopniach.
    autor: aganiok

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43629
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasto jogurtowe z owocami[/b]

    Sk³adniki:
    Ciasto:
    4 jajka,
    szkl. cukru,
    kostka mas³a,
    30 dkg jogurtu naturalnego lub owocowego,
    2 szkl. m±ki,
    3 ³y¿eczki proszku do pieczenia

    Na wierzch:
    1/2 kg ¶liwek wêgierek,
    4 ma³e jab³ka,
    1 banan,
    3-4 szczypty wiórek kokosowych,
    2-3 ³y¿eczki posiekanych orzechów w³oskich,
    gar¶æ rodzynek

    Sposób przyrz±dzenia:
    Jaja umyæ i oddzieliæ ¿ó³tka od bia³ek. ¯ó³tka utrzeæ z po³ow± cukru do bia³o¶ci. Ca³y czas miksuj±c dodaæ mas³o, a gdy konsystencja bêdzie stanowiæ jednolit± masê po³±czyæ z jogurtem.
    Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, pod koniec ubijania dodaæ pozosta³y cukier.
    Do zó³tkowej masy dodawaæ na przemian, ca³y czas delikatnie mieszaj±c, pianê i m±kê wraz z proszkiem do pieczenia.
    Tak przygotowan± masê wy³o¿yæ do uprzednio wysmarowanej t³uszczem i posypanej bu³k± tart± blachy.
    Nagrzaæ piekarnik do temp. 175 stopni.
    Owoce umyæ. Jab³ka obraæ, usun±æ gniazda nasienne i podzieliæ na ósemki. ¦liwki wydrylowaæ i podzieliæ na po³ówki. Banana obraæ i pokroiæ na plasterki.
    Na wierzchu ciasta u³ozyæ gêsto kawa³ki owoców: na przemian jab³ka, ¶liwy, banan. Wierzch posypaæ wiórkami kokosowymi, rodzynkami oraz orzechami w³oskimi.
    Piec ok. 45 minut.
    autor: Layla

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43628
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasto jesienne[/b]

    Sk³adniki:
    margaryna lub mas³o 1 kostka
    mleko 10 ³y¿ek
    cukier 1 szk.
    jaja 3 sztuki
    m±ka 2 szk.
    proszek do pieczenia -12 paczki
    aromat
    jab³ka 1 kg. pokrojone w ósemki,
    po³o¿one na samo dno bryfanny

    sposób przygotowania
    Nale¿y podgrzaæ margarynê lub mas³o razem z mlekiem i cukrem. Do poprzednio podgrzanej, a nastepnie ostudzonej masy dodaæ jajka, m±kê, proszek do pieczenia i aromat. Nastêpnie wylaæ ciasto na jab³ka w brytfannie i piec w 200 stopni C przez oko³o 1 godz.
    autor: rynia2

    Sposób przyrz±dzenia:

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43627
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasto jab³kowo-orzechowe[/b]

    Sk³adniki:
    25 dag cukru
    15 dag m±ki
    4 ³y¿ki m±ki ziem.
    1 kostka margaryny
    15 dag orzechów
    3 jajka
    1 cukier waniliowy
    3 jab³ka
    2 ³y¿eczki proszku
    1 ³y¿eczka cynamonu
    2 ³y¿eczki skórki z cytryny

    Sposób przyrz±dzenia:
    Margarynê utrzeæ z cukrem, dodawaæ po jajku, wsypaæ m±kê z proszkiem, jab³ka zetrzeæ na tarce, dodaæ do ciasta, dodaæ pokrojone orzechy i resztê, piec ok 45 min w 180 stopni.
    autor: Natalka

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43626
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasto indyjskie[/b]

    Sk³adniki:
    125 gram mas³a albo margaryny
    200 gram cukru
    szczypta soli
    opakowanie cukru waniliowego albo kilka kropli olejku waniliowego
    3 jajka
    200 gram m±ki pszennej
    100 gram m±ki kartoflanej
    2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    1/8 litra mleka
    1 ³y¿eczka cynamonu
    1/2 ³y¿eczki zmielonych albo ut³uczonych go¼dzików
    100 gram czekolady
    Lukier:
    cukier puder
    woda
    ³y¿ka soku z cytryny
    bakalie do dekoracji

    Sposób przyrz±dzenia:
    Czekoladê pokroiæ no¿ykiem w niewielk± kosteczkê albo zetrzeæ na tarce o grubych oczkach.
    Mas³o utrzeæ na pianê z cukrem, dodawaæ po jednym ca³ym jajku i dalej ucieraæ (najpro¶ciej mikserem). Powoli dosypywaæ m±kê zmieszan± z proszkiem do pieczenia, sól i mleko. Dodaæ cynamon, go¼dziki i kawa³eczki czekolady. Wymieszaæ i wylaæ na wysmarowan± mas³em i wysypan± bu³k± tart± blachê keksow±.
    Piec oko³o 60 minut a¿ ³adnie wyro¶nie i patyczek bêdzie suchy (u mnie by³ to piekarnik elektryczny i 180 stopni).
    Gotowe oblaæ lukrem zrobionym na zimno przez wymieszanie cukru pudru z wod± i cytryn± – do kubeczka wsypcie kilka ³yzek cukru pudru, skropcie je cytryn± i wlejcie odrobinê wody, dok³adnie wymieszajcie i, je¶li trzeba dolejcie jeszcze troszkê wody. Polejcie lukrem ciasto i posypcie je p³atkami migda³ów i kawa³eczkami suszonych moreli.
    Ciasto jest doskona³e na drugi dzieñ, kiedy nabierze wilgoci, le¿±c sobie zapakowane w foliow± siateczkê albo sreberko (dobrze jest w tym worku zostawiæ otwór). Ma ³adny trochê piernikowy zapach. Naprawdê warto poczekaæ tê jedn± dobê, aby nabra³o smaku.
    Smakosz

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43625
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasto Gabinet[/b]

    Sk³adniki:
    30 dkg biszkoptów "szampanek",
    5 dkg bakali (np. rodzynek),
    1 ³y¿ka rumu lub ³y¿eczka aromatu rumowego,
    10 dkg migda³ów,
    7 dkg cukru,
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    4 jajka,
    1/4 l mleka

    Sposób przyrz±dzenia:
    ¯ó³tka utrzeæ z cukrem a¿ stan± siê puszyste. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê. Do ¿ó³tek dodaæ najpierw po³amane biszkopty, bakalie, zmielone migda³y, cukier waniliowy, rum i jajka, pozniej ubita piane z bialek i na koncu mleko. Wymieszaæ i odstawiæ na 15 minut. Piec w temp. 180 stopni przez oko³o 13 minut. Po upieczeniu pozostawiæ w piekarniku na 5 – 10 minut. Gdy ciasto wystygnie, polaæ je rozpuszczon± mleczn± czekolad± (ok. 100g). Mo¿na ozdobiæ orzechami.
    autor: 4ngel

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

Viewing 15 posts - 61 through 75 (of 220 total)