[b]Ciasto ³±czone[/b]
Sk³adniki:
Ciasto kruche na 2 placki
30 dkg m±ki
15 dkg cukru pudru
15 dkg margaryny
2 ³y¿ki p³ynnego miodu
1 ca³e jajko
1 ³y¿eczka sody
Biszkopt
3 jajka
1/2 szkl cukru
3 ³y¿ki m±ki pszennej
1/2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
proszku do pieczenia na czubek no¿a
1 ³y¿ka oleju
1/2 ³y¿ki spirytusu
Masa
1/2 l mleka
1/2 szkl cukru
1 ³y¿ka m±ki pszennej
1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej
20 dkg mas³a
wanilia
Polewa kakaowa
Sposób przyrz±dzenia:
Przepis jest na tortownicê 26 cm.
Sk³adniki na ciasto kruche zagnie¶æ i upiec 2 kr±¿ki.
Z podanych sk³adników upiec biszkopt.
Masa
Odlac pó³ szklanki mleka i rozmieszaæ w nim m±ki, pozosta³e mleko zagotowaæ z cukrem, dodaæ mas³o, a po rozpuszczeniu dodaæ rozrobione m±ki i ugotowaæ jak budyñ.Masê przestudziæ.
Na paterze uk³adaæ:
1 – kruchy placek
2 – po³owê masy
3 – biszkopt
4 – po³owê masy
5 – kruchy placek
6 – polewa
Ciasto lubi pole¿eæ do nastêpnego dnia.
autor: Milunia
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.