Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EugeniuszParticipant
[b]Ciasto jab³kowe z budyniem[/b]
Sk³adniki:
50 dag m±ki
25 dag mas³a lub margaryny
2 jajka
20 dag cukru
2 szklanki mleka
opakowanie budyniu waniliowego
5-6 jab³ek
2 ³y¿ki cukru pudru
t³uszcz do posmarowania formySposób wykonania:
Z po³owy porcji m±ki (25 dag), t³uszczu (12,5 dag), sze¶ciu ³y¿ek cukru i jednego jajka zagnie¶æ ciasto. Zawin±æ w ¶ciereczkê, w³o¿yæ do lodówki na 1 -2 godz. (lub na 30 minut do zamra¿alnika). Pozosta³± m±kê, t³uszcz, cukier i jajko zagnie¶æ osobno, równie¿ od³o¿yæ do lodówki (lub do zamra¿alnika). Formê posmarowaæ t³uszczem i posypaæ m±k± lub wy³o¿yæ papierem do pieczenia. Pierwsze ciasto rozwa³kowaæ i w³o¿yæ do przygotowanej formy, wstawiæ do piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 200°C. Budyñ ugotowaæ wed³ug przepisu na opakowaniu, wystudziæ. Jab³ka umyæ, obraæ ze skórki, pokroiæ na cz±stki, wyci±æ gniazda nasienne. Na upieczonym cie¶cie rozsmarowaæ budyñ, na nim po³o¿yæ jab³ka, a wierzch posypaæ startym na tarce pozosta³ym ciastem. Wstawiæ do piekarnika, piec 35 minut w temperaturze 200°C. Upieczone ciasto posypaæ cukrem pudrem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Czekoladowe kokosanki[/b]
Sk³adniki:
1) Ciasto:
2 jajka
25 dag mas³a lub margaryny
20 dag cukru
1 ³y¿ki kakao
aromat rumowy
15 dag wiórków kokosowych
25 dag m±ki
1/2 ³y¿eczki proszku do pieczeniat³uszcz do wysmarowania blachy
2) Dekoracja:
25 dag cukru pudru
1 ³y¿ki kakao
2-3 ³y¿ki (40 g) mas³a lub margaryny
2-3 dag wiórków kokosowych
3-4 ³y¿ki mlekaSposób wykonania:
Przygotowaæ formê do pieczenia.
Mas³o utrzeæ z cukrem na puszyst± masê. Dodaæ jajka, starannie ubiæ. Dodaæ aromat rumowy i kakao, wymieszaæ. Nastêpnie wsypaæ m±kê z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe, wyrobiæ g³adkie ciasto. Ciasto prze³o¿yæ do formy. Piec przez 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C. Przygotowaæ krem: mas³o lub margarynê utrzeæ z cukrem pudrem, dodaæ kakao, wymieszaæ. Stopniowo wlewaæ mleko wymieszaæ na jednolit± masê.
Upieczone ciasto wyj±æ, posmarowaæ kremem, posypaæ wiórkami kokosowymi i jeszcze ciep³e pokroiæ na kawa³ki 2 x 4 cm.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Sma¿ona skórka pomarañczowa[/b]
Sk³adniki:
– skórki z 6 pomarañczy,
– 1/2 kg cukru,
– 1 litr wody.Sposób wykonania:
1) Skórki myjemy porz±dnie i wk³adamy do namoczenia. Podczas moczenia, co najmniej raz zmieniamy wodê na ¶wie¿±. Mo¿na je moczyæ do 2 dni. Jednak doba w zupe³no¶ci wystarcza. Porz±dnie odcedzamy z wody przed dalszym ci±giem pracy.2) Na ogniu nastawiamy syrop. Do 1 litra wody wsypujemy cukier. Gdy siê rozpu¶ci i zagotuje, wk³adamy odcedzone skórki pomarañczowe. Gotujemy powoli, a¿ syrop zacznie gêstnieæ, a skórki przybior± ³adny, nieco szklisty kolor. Skórka staje siê miêkka i elastyczna. Trwa to ponad godzinê. W rezultacie otrzymujemy do¶æ gêsty syrop z miêkk± skórkê pomarañczow±.
3) Na g³adk± i czyst± powierzchniê – najlepiej szklan± lub marmurow± – wyk³adamy skórki wraz z otaczaj±cym j± lukrem. Uk³adamy je p³asko i pozostawiamy do obeschniêcia. Gdy powierzchnia skórki stanie siê sta³a, mo¿emy j± pokroiæ na drobno i w³o¿yæ do s³oika – uk³adaj±c do¶æ gêsto. Mo¿emy powk³adaæ ca³e kawa³ki skórki i kroiæ je dopiero przed u¿yciem. S³oik nale¿y szczelnie zamkn±æ, aby skórka pozosta³a elastyczna.
4) Je¶li lubicie ¶wie¿e orzechy w s³odkiej skorupce, w reszcie lukru, który pozosta³ w garnuszku, mo¿na usma¿yæ kilka orzechów laskowych. Podajemy je wraz innymi bakaliami.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Sma¿ona skórka pomarañczowa[/b]
Sk³adniki:
– skórki z 6 pomarañczy,
– 1/2 kg cukru,
– 1 litr wody.Sposób wykonania:
1) Skórki myjemy porz±dnie i wk³adamy do namoczenia. Podczas moczenia, co najmniej raz zmieniamy wodê na ¶wie¿±. Mo¿na je moczyæ do 2 dni. Jednak doba w zupe³no¶ci wystarcza. Porz±dnie odcedzamy z wody przed dalszym ci±giem pracy.2) Na ogniu nastawiamy syrop. Do 1 litra wody wsypujemy cukier. Gdy siê rozpu¶ci i zagotuje, wk³adamy odcedzone skórki pomarañczowe. Gotujemy powoli, a¿ syrop zacznie gêstnieæ, a skórki przybior± ³adny, nieco szklisty kolor. Skórka staje siê miêkka i elastyczna. Trwa to ponad godzinê. W rezultacie otrzymujemy do¶æ gêsty syrop z miêkk± skórkê pomarañczow±.
3) Na g³adk± i czyst± powierzchniê – najlepiej szklan± lub marmurow± – wyk³adamy skórki wraz z otaczaj±cym j± lukrem. Uk³adamy je p³asko i pozostawiamy do obeschniêcia. Gdy powierzchnia skórki stanie siê sta³a, mo¿emy j± pokroiæ na drobno i w³o¿yæ do s³oika – uk³adaj±c do¶æ gêsto. Mo¿emy powk³adaæ ca³e kawa³ki skórki i kroiæ je dopiero przed u¿yciem. S³oik nale¿y szczelnie zamkn±æ, aby skórka pozosta³a elastyczna.
4) Je¶li lubicie ¶wie¿e orzechy w s³odkiej skorupce, w reszcie lukru, który pozosta³ w garnuszku, mo¿na usma¿yæ kilka orzechów laskowych. Podajemy je wraz innymi bakaliami.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Tort makowy[/b]
Sk³adniki:
1. Ciasto:
– 25 dkg maku,
– 1/2 litra mleka,
– 7 jajek,
– 20 dkg cukru,
– 7 ³y¿ek tartej bu³ki,
– 2 ³y¿ki skórki pomarañczowej,
– 3 dkg migda³ów,
– sok z 1/2 cytryny (plus otarta skórka),
– pó³ laski waniliowej.2. Masa 1 (alternatywnie):
– 30 dkg orzechów laskowych,
– 25 dkg mas³a,
– 6 ¿ó³tek,
– 20 dkg cukru,
– wanilia,
– pó³ kieliszka brandy.3. Masa 2 (alternatywnie):
– 25 dkg mas³a,
– 6 ¿ó³tek,
– 20 dkg cukru,
– sok z 1/2 cytryny (plus otarta skórka),
– wanilia.4. Lukier:
– kilka ³y¿ek cukru pudru,
– sok z cytryny,
– 2-3 krople olejku np. migda³owego.Sposób wykonania:
Ciasto:
1) Mak zalewamy wrz±cym mlekiem i zostawiamy do ostygniêcia. Gdy ostygnie, przek³adamy na sito i dajemy mu dobrze obciekn±æ. Mielimy dwa razy.2) ¯ó³tka ucieramy z cukrem. Dodajemy waniliê, skórkê z cytryny i sok. Do masy jajecznej wk³adamy przetarty mak, skórkê pomarañczow± oraz wypra¿one i pot³uczone migda³y. Mieszamy ca³o¶æ dok³adnie. Teraz k³adziemy ubite bia³ka i bu³kê tart±. Mieszamy delikatnie, ale dok³adnie.
3) Tak przygotowane ciasto wk³adamy do formy wysmarowanej mas³em i wysypanej bu³k± tart±. Pieczemy w dobrze ogrzanym, ale nie gor±cym piekarniku przez 1 godz. Po ostygniêciu kroimy na 3 czê¶ci i przek³adamy mas±. Wierzch dekorujemy lukrem wg w³asnego gustu. Odk³adamy w ch³odne miejsce na 24 godz.
Masa:
1) Orzechy pra¿ymy przez chwile na suchej patelni i pozbawiamy ³usek. Mielimy na drobno.2) Mas³o ucieramy z cukrem, a nastêpnie z ¿ó³tkami i wanili±. Na koñcu dodajemy zmielone drobno orzechy (lub cytrynê).
3) Masê mo¿emy lekko sch³odziæ przed prze³o¿eniem. Smarujemy ni± dwie warstwy tortu, boki i wierzch.
Lukier:
1) Do garnuszka wsypujemy cukier puder. Rozrzedzamy go, ukrêcaj±c sokiem z cytryny. Gdy powstanie jednolita, do¶æ gêsta masa wylewamy lukier na wierzch tortu cienk± warstw± w wymy¶lony wzorek.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Pasta z broku³ami[/b]
Sk³adniki:
makaron "muszelki",
czosnek,
broku³y,
sól,
pieprz,
oliwa z oliwek,
smietana 34%,
wino,
mleko,
s³odka papryka w proszku.Sposób wykonania:
Siekamy drobno czosnek, na patelni rozgrzewamy ma³± ilo¶æ oliwy z oliwek. Rzucamy na to posiekany czosnek. Po kilku minutach dodajemy do tego drobno pociête broku³ki. Sma¿ymy delikatnie jakie¶ 4 minuty. Zmniejszamy ogieñ i podlewamy ca³o¶æ mlekiem do uzyskania jasnego koloru sosu na patelni. Dusimy jakie¶ 5 minut, c±agle rozdrabniaj±c broku³ki drewnian± ly¿k±. Podlewamy winem. Doprawiamy sol±, pieprzem i papryk± w proszku. Dodajemy g±st± smietane i wszystko mieszamy a¿ do zagotowania. Dodajemy makaron i mieszamy.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Sa³atka z tuñczykiem[/b]
Sk³adniki:
-2 puszki tuñczyka w oleju
-1 szklanka ry¿u
-przyprawa curry do smaku
-1 ³y¿ka oleju
-1 opakowanie szafranu
-wegeta
-2 niedu¿e cebule
-1 puszka groszku
-1 puszka kukurydzy
-majonezSposób wykonania:
Ry¿ ugotowaæ z przypraw± curry i 1 ³y¿k± oleju. Ostudziæ i dodawaæ kolejno sk³adniki: 2 puszki tuñczyka, 2 cebule(drobno pokrojone w kostkê), groszek i kukurydzê. Na koniec dodaæ majonez i opakowanie szafranu (doda on charakterystycznego smaku i koloru). Doprawiæ weget± wed³ug w³asnych upodobañ.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Sa³atka z makaronem[/b]
Sk³adniki:
-du¿a papryka zielona
-du¿a papryka ¿ó³ta
-du¿a papryka czerwona
-puszka groszku
-puszka kukurydzy
-puszka fasolki czerwonej
-paczka makaronu(¶widerki)
-30 dag szynki, najlepiej drobiowej (mo¿na dodaæ mniej lub wiêcej w zale¿no¶ci od upodobañ)
– majonez – sól, pieprz do smakuSposób wykonania:
Makaron ugotowaæ i ostudziæ. Dodaæ pokrojon± w drobn± kostkê paprykê i szynkê oraz kolejno wszystkie sk³adniki. Na koniec dodaæ majonez i przyprawiæ sol± i pieprzem. Sa³atka doskonale nadaje siê na przyjêcia.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Sa³atka Gyros warstwowa[/b]
Sk³adniki:
-kapusta pekiñska
-majonez dekoracyjny "Winiary"
-ketchup
-przyprawa gyros "Kotanyi"
-pomidory obrane ze skórki
-kukurydza
-miêso mielone (mo¿e byæ drobno pokrojony filet z kurczaka lub karkówka)Sposób wykonania:
Miêsko podsma¿yæ z przypraw± Gyros. Odstawiæ do ostygniêcia. Nastêpnie drobno poszatkowaæ kapustê i wsypaæ warstwê do miski. Na kapustê k³adziemy kleksy majonezu i kleksy ketchupu (nie przesadziæ z ilo¶ci±). Nastêpnie sypiemy warstwê kukurydzy, na to obrane pomidorki pokrojone w kostkê. Dalej podsma¿one miêsko. Na to znów pomidorki, kukurydza i posiekana kapusta. Na koniec znów kleksy majonezu i ketchupu.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Gulasz wieprzowy z czerwonym winem i ¶liwkami[/b]
Sk³adniki:
-0,5 kg wieprzowiny
-wino czerwone, najlepiej pó³wytrawne – ok. 1/3 butelki
-1 ¶redni pomidor
-1 ¶rednia papryka czerwona
-1 du¿a cebula
-ma³a paczka suszonych ¶liwek bez pestek
-olej do sma¿enia
-sól, pieprzSposób wykonania:
Pokrojone w kostkê miêso obsma¿yæ na oleju, na silnym ogniu, dodaæ cebulê pokrojon± w do¶æ grube æwieræ-plasterki lub w grub± kostkê, paprykê i pomidor pokrojone w grub± kostkê. Zmniejszyæ ogieñ, dodaæ czerwone wino, ¶liwki suszone, przyprawiæ sol± i pieprzem. Dusiæ pod przykryciem, na wolnym ogniu a¿ miêso bêdzie miêkkie. W miarê potrzeby mo¿na w trakcie duszenia podlaæ jeszcze nieco winem lub wod±.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Zawijane pieczywo lavash[/b]
Sk³adniki:
oliwa z pestek winogron w sprayu
900 g polêdwiczek z kurczaka
8 porcji pieczywa lavash
315 g majonezu
1 ma³a sa³ata, porwana na cz±stki
1/2 pêczka poszatkowanej dymki
4 pokrojone w plasterki pomidory
1 opakowanie hummusu
2 ³y¿ki soku z cytryny
sól i pieprzSposób wykonania:
1. Nagrzan± teflonow± patelniê lub formê do sma¿enia spryskaæ oliw±. Sma¿yæ polêdwiczki po 2 minuty z ka¿dej strony.
2. P³aty pieczywa lavash k³a¶æ pojedynczo na blacie kuchennym. Cienko posmarowaæ majonezem. Wy³o¿yæ kawa³kami sa³aty, pozostawiaj±c na dole wolny brzeg ciasta szeroko¶ci 4 cm. Sa³atê posypaæ poszatkowan± dymk±, u³o¿yæ plastry pomidorów.
3/4 polêdwiczki u³o¿yæ wzd³u¿ przez ¶rodek pieczywa, cienko posmarowaæ hummusem i rozcieñczonym sokiem z cytryny.
3. Pieczywo zwin±æ w ro¿ek. Dó³ owin±æ w papier pergaminowy lub foliê i podawaæ.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Kurczak z chili[/b]
Sk³adniki:
bia³ko z 1 jajka
6 ³y¿ek oleju
1 1/2 ³y¿ki m±ki kukurydzianej
500 g miêsa kurczaka
2 czerwone lub zielone papryki
2 ¶wie¿e ma³e chili, oczyszczone z pestek i posiekane
2 suszone ma³e chili, posiekane
1 ³y¿eczka rozgniecionego ¶wie¿ego imbiru
2 ³y¿ki sosu sojowego
2 ³y¿ki wytrawnego sherrySposób wykonania:
Bia³ko ubiæ na miêkk± pianê. Delikatnie zmieszaæ z sol±, ³y¿k± oleju i m±k±. Rozlaæ masê cienk± warstw± na pokrojonego w kawa³ki (na raz do ust) kurczaka.
Paprykê pokroiæ w du¿± kostkê (4 cm). Podgrzaæ pozosta³y olej w woku lub na patelni i szybko podsma¿yæ kurczaka. Wyj±æ miêso. Dodaæ chili, paprykê i imbir, mieszaj±c, sma¿yæ 2 minuty.
Nastêpnie dodaæ kurczaka, sma¿yæ razem z warzywami, a¿ papryka zmiêknie. Dodaæ sos sojowy i sherry, sma¿yæ dalej 2 minuty.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ca³uski kawowe[/b]
Sk³adniki:
1 szklanka miêkkiego mas³a
1/2 szklanki przesianego cukru pudru
2 ³y¿eczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 ³y¿ce gor±cej wody (ostudziæ)
1 1/2 szklanki przesianej m±ki
1/4 szklanki roztopionej ciemnej czekolady
dodatkowy cukier puder do posypaniaSposób wykonania:
1. W³o¿yæ mas³o i cukier puder do miski i ucieraæ do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Mieszaj±c, dodawaæ rozpuszczon± kawê i m±kê.
2. Prze³o¿yæ ciasto do strzykawy cukierniczej z gwia¼dzist± koñcówk± ¶redniej wielko¶ci. Na nat³uszczon± blachê wycisn±æ gwiazdki o 2-centymetrowej ¶rednicy, zachowuj±c miêdzy nimi odleg³o¶æ 2 cm. Piec 10-12 minut lub do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu zostawiæ ciasteczka na blasze na 5 minut, po czym odstawiæ na druciany stojak do ca³kowitego ostygniêcia.
3. Z³o¿yæ po dwa ciastka, przek³adaj±c stopion± czekolad±, a potem posypaæ cukrem pudrem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Potrawa z fasoli[/b]
Sk³adniki:
1,5 szkl. posiekanej cebuli
3 szkl. pokrojonych ziemniaków
2 szkl. kukurydzy
1,5 ³y¿eczki soli
1 ³y¿eczka pokrojonego koperku
1 szkl. ugotowanej fasoli
3 szkl. wodySposób wykonania:
Gotowaæ ziemniaki z cebul±, sol± w wodzie. Pod koniec dodaæ kukurydzê oraz fasolê. Podawaæ posypan± koprem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ayam goreng jawa – smazony kurczak po jawajsku[/b]
Sk³adniki:
-1 kg kurczaka,
-2 lyzeczki kolendry,
-1 lyzeczka kurkumy,
-1,5 lyzeczki soli,
-8 szalotek,
-1 zabek czosnku,
-1-2 swieze czerwone papryczki chilli,
-1 lyzeczka cytronelli,
-375 ml mleka kokosowego,
-1 lyzeczba brazowego cukru,
-olej do glebokiego smazenia.Sposób wykonania:
1. Kurczaka umyc, osuszyc i podzielic na porcje.
2. Kolendre wsypac do miseczki, wymieszac z kurkuma i sola.
3. Kurczaka natrzec ziolami wymieszanymi z sola i odstawic.
4. Czosnek obrac i wraz z szalotkami oraz papryczkami drobno pokroic. Przelozyc
do mozdzierza, dodac cytronelle i utrzec na gladka paste (mozna rowniez zemlec w mlynku).
5. Paste przelozyc do garnka, dodac mleko kokosowe i cukier, a nastepnie wymieszac. Doprowadzic do wrzenia ciagle mieszajac. Zmniejszyc ogien i gotowac
przez 2 min. Dodac kurczaka i gotowac bez przykrycia przez 20-30 min., az
kurczak bedzie miekki, a sos prawie wyparuje. W polowie gotowania odwrocic
porcje kurczaka na druga strone.
6. W garnku rozgrzac duza ilosc oleju. Wlozyc porcje kurczaka i smazyc przez
2-3 min. z kazdej strony na zloty kolor. Podawac s sosem sambal (przepisy w
rozdziale "sosy").Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
-
AuthorPosts