[b]Gulasz wieprzowy z czerwonym winem i ¶liwkami[/b]
Sk³adniki:
-0,5 kg wieprzowiny
-wino czerwone, najlepiej pó³wytrawne – ok. 1/3 butelki
-1 ¶redni pomidor
-1 ¶rednia papryka czerwona
-1 du¿a cebula
-ma³a paczka suszonych ¶liwek bez pestek
-olej do sma¿enia
-sól, pieprz
Sposób wykonania:
Pokrojone w kostkê miêso obsma¿yæ na oleju, na silnym ogniu, dodaæ cebulê pokrojon± w do¶æ grube æwieræ-plasterki lub w grub± kostkê, paprykê i pomidor pokrojone w grub± kostkê. Zmniejszyæ ogieñ, dodaæ czerwone wino, ¶liwki suszone, przyprawiæ sol± i pieprzem. Dusiæ pod przykryciem, na wolnym ogniu a¿ miêso bêdzie miêkkie. W miarê potrzeby mo¿na w trakcie duszenia podlaæ jeszcze nieco winem lub wod±.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.