Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Eugeniusz

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 220 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43695
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Cukinia z rusztu[/b]

    Sk³±dniki:
    2-3 szt. cukinii
    2 z±bki czosnku
    2 ³y¿ki oliwy z oliwek
    1 ³y¿eczka ocetu winnego
    gruboziarnista sól, ¶wie¿o mielony czarny pieprz

    Sposób przyrz±dzenia:
    Cukinie dobrze umyæ, pokroiæ w plastry grubo¶ci 0,5 – 1 cm, zamoczyæ na kilka minut w zaprawie z oliwy, zmia¿d¿onego czosnku, soli, pieprzu i octu winnego (lub balsamicznego).
    Na ¶rednio rozgrzanym grillu (ruszt posmarowany t³uszczem!) piec po 2 minuty z ka¿dej strony, tak ¿eby odbi³a siê kratka.
    Prze³o¿yæ na nieco ch³odniejsze miejsce grilla albo na górn± pó³kê (je¶li taka jest), by przez nastêpne 10 minut jarzyna dogotowa³a siê w cieple, ale nie przypala³a.
    autor: ??? (nieznany)

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43690
    Eugeniusz
    Participant

    [b]¯ó³ty sos paprykowy[/b]

    Sk³adniki:
    2 cebule
    2 ³y¿ki oliwy
    3-4 str±ki ¿ó³tej papryki
    pó³ pêczka natki pietruszki
    sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    Papryki umyæ, usun±æ gniazda nasienne, przekroiæ na æwiartki.
    Aby pozbyæ siê skórki, nale¿y cz±stki papryki u³o¿yæ na blasze i wstawiæ do nagrzanego piekarnika, lub jeszcze lepiej ustawiæ pod elektrycznym grillem.
    Kiedy skórka sczernieje, bêdzie j± ³atwo usun±æ.
    Obrany mi±¿sz papryki pokroiæ w drobn± kosteczkê.
    Posiekan± cebulê zeszkliæ na oliwie, dodaæ paprykê. Wlaæ szklankê wody i gotowaæ a¿ papryka zmiêknie (je¶li woda wyparuje, a papryka bêdzie nadal twardawa, mo¿na ponownie podlaæ wod±). Sos wystarczy ju¿ tylko przetrzeæ lub zmiksowaæ, doprawiæ sol± i pieprzem, posypaæ natk±.
    autor: aganiok

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43689
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ziemniaki zapiekane z pomidorami, mozarell± i bazyli±[/b]

    Sk³adniki:
    4 du¿e ziemniaki
    2 pomidory
    1 gomó³ka mozarelli w zalewie
    15 listków bazylii
    4-5 z±bków czosnku
    sól, pieprz
    ewentualnie odrobina mas³a

    Sposób wykonania:
    Ziemniaki ugotowaæ w mundurkach w osolonej wodzie. Nastêpnie wyj±æ z wody, odparowaæ i przekroiæ wzd³u¿ na po³ówki. Ka¿d± po³ówkê posoliæ i posypaæ grubo zmielonym pieprzem. Nastêpnie czosnek przecisn±æ przez praskê i posmarowaæ nim ka¿d± po³ówkê ziemniaka.
    Pomidory i mozarellê pokroiæ w plastry. Na ka¿dej po³ówce ziemniaka u³o¿yæ po plasterku mozarelli i pomidora. Na ka¿dej u³o¿yæ równie¿ listek bazylii, posoliæ i posypaæ ponownie grubo zmielonym pieprzem. Pozosta³a bazylie drobno pokroiæ i posypaæ ni± ziemniaki. Zapiekaæ na grill’u lub w piekarniku przez oko³o 15 min. Podawaæ z dipem jogurtowym.
    autor: iwonaweiss

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43688
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ziemniaki z grilla w marynacie sojowej[/b]

    Sk³adniki:
    1 kg du¿ych ziemniaków
    Marynata:
    1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego
    1/2 szklanki oliwy lub oleju
    2 ³y¿ki czerwonego octu winnego
    1 ³y¿ka posiekanego ¶wie¿ego imbiru lub 2 p³askie ³y¿eczki suszonego
    ew. z±bek czosnku

    Sposób wykonania:
    Sk³adniki marynaty dok³adnie wymieszaæ.
    Ziemniaki obraæ, pokroiæ w 1 cm plastry.
    Podgotowaæ na pó³twardo w osolonej wodzie.
    Odcedziæ, przestudziæ, prze³o¿yæ do du¿ego, p³askiego naczynia i dok³adnie posmarowaæ marynat± sojow±. Pozostawiæ na oko³o 1 godzinê, w miêdzyczasie przewróciæ plastry ziemniaków na drug± stronê, aby równomiernie przesz³y marynat±. Piec bezpo¶rednio na ruszcie grilla na ¶rednim ogniu a¿ do lekkiego zrumienienia. Skórka powinna zrobiæ siê lekko chrupi±ca.
    Smakosz

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43687
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Zapiekane ziemniaki z dipem czosnkowo -musztardowym[/b]

    Sk³adniki:
    ziemniaki (ilosæ wg uznania),
    parê ³y¿ek musztardy,
    200 ml ¶mietany,
    200 ml jogurtu naturalnego,
    3-4 z±bki czosnku,
    bazylia, oregano (najlepiej ¶wie¿e),
    ewentualnie szczypiorek,
    parê kropli soku z cytryny,
    cukier do smaku

    Sposób wykonania:
    Ziemniaki zapiec zawiniête w celowan.
    ¦mietanê wymieszaæ z jogurtem, dodaæ zmia¿d¿ony czosnek, musztradê, przyprawy, sok z cytryny. Wymieszaæ i doprawiæ lekko cukrem, aby dip nie by³ kwa¶ny. Ca³o¶æ dok³adnie wymieszaæ. Podawaæ z upieczonymi ziemniaczkami.
    autor: Layla

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43686
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Wykwintne ¶limaczki z polêdwiczek wieprzowych[/b]

    Sk³adniki:
    4 polêdwiczki wieprzowe
    sól
    pieprz
    1 ma³e opakowanie ¶mietany
    1 ³y¿ka majonezu
    ½ tubki pasty makrelowej lub np. ³osioiowej, sardelowej etc.
    4-6 z±bków czosnku
    kilka ³y¿eczek musztardy
    8 patyczków do szasz³yków

    Sposób wykonania:
    Miêso umyæ, a nastêpnie ka¿d± z polêdwiczek przeci±æ w poprzek na oko³o 3-4 cienkie plastry. Miêso posoliæ i popieprzyæ.
    Przygotowaæ sos ze ¶mietany, któr± nale¿y wymieszaæ z majonezem, past± rybna i kilkoma ³y¿eczkami musztardy. Dodaæ czosnek przeci¶niêty przez praskê sól i pieprz do smaku. W sosie powinien byæ wyczuwalny smak ryby i musztardy, wiêc nale¿y wed³ug gustu dopasowaæ jego smak, modyfikuj±c odpowiednio ilo¶ci poszczególnych sk³adników. Na desce u³o¿yæ p³asko plastry polêdwicy. Ka¿dy z nich posmarowaæ sosem, a nastêpnie zwin±æ poczynaj±c od wê¿szej strony, w swego rodzaju "¶limaczka". Na jedn± porcjê potrzebne bêd± 2 patyczki do szasz³yków. Miêso nale¿y nabiæ na patyk tak, by "¶limak" by³ ustawiony pionowo. Pierwszy patyczek nie wbijaæ po ¶rodku, tylko nieco wy¿ej, drugi za¶ ni¿ej. Zapobiegnie to przekrêcaniu "¶limaczka". Na jedn± porcjê przypadaæ bêdzie 3-4 "¶limaczków", które nale¿y nabiæ obok pierwszego. Tak wiêc na ka¿dej parze patyczków ma byæ nabitych ¶ci¶le obok siebie 3-4 polêdwice zwiniête w "¶limaka".
    Wstawiæ do lodówki na oko³o 1-2 godzin. Miêso jest najsmaczniejsze pieczone na grill’u, mo¿e byæ jednak pieczone równie¿ na p³ycie kamiennej, w piekarniku, czy na patelni. Pozosta³y sos mo¿na u¿yæ do posmarowania miêsa ju¿ po upieczeniu.
    autor: iwonaweiss

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43685
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Wst±¿ki indycze z pomidorkami[/b]

    Sk³adniki:
    60 dag piersi z indyka
    1 cytryna
    1 pomarañcza
    8 ³y¿ek oliwy
    30 dag pomidorków koktajlowych
    sól, pieprz

    Sposób przyrz±dzenia:
    Miêso pokroiæ (w poprzek w³ókien) w cienkie i do¶æ d³ugie paski. Je¶li paski s± zbyt grube, mo¿na je delikatnie rozbiæ.
    Z cytryny i pomarañczy wycisn±æ sok, wymieszaæ z oliw±, sol± i pieprzem.
    Do marynaty w³o¿yæ miêso, wstawiæ na ok. 3 godziny do lodówki.
    Miêso wyj±æ z marynaty, lekko os±czyæ. Na patyczki szasz³ykowe nak³uæ miêso przeplataj±c je i przek³adaj±c pomidorkami.
    Piec na grillu przez 5-6 minut, przekrêcaj±c je w tym czasie kilkakrotnie.
    autor: aganiok

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43684
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Wst±¿ki indycze z pomidorkami[/b]

    Sk³adniki:
    60 dag piersi z indyka
    1 cytryna
    1 pomarañcza
    8 ³y¿ek oliwy
    30 dag pomidorków koktajlowych
    sól, pieprz

    Sposób przyrz±dzenia:
    Miêso pokroiæ (w poprzek w³ókien) w cienkie i do¶æ d³ugie paski. Je¶li paski s± zbyt grube, mo¿na je delikatnie rozbiæ.
    Z cytryny i pomarañczy wycisn±æ sok, wymieszaæ z oliw±, sol± i pieprzem.
    Do marynaty w³o¿yæ miêso, wstawiæ na ok. 3 godziny do lodówki.
    Miêso wyj±æ z marynaty, lekko os±czyæ. Na patyczki szasz³ykowe nak³uæ miêso przeplataj±c je i przek³adaj±c pomidorkami.
    Piec na grillu przez 5-6 minut, przekrêcaj±c je w tym czasie kilkakrotnie.
    autor: aganiok

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43683
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Wachlarze z cukini[/b]

    Sk³adniki:
    4 cukinie,
    2 z±bki czosnku,
    40 dag sera ple¶niowego,
    1 pêczek ¶wie¿ej bazylii /ewentualnie 1 ³y¿ka suszonej/,
    sól,
    pieprz,
    1 ³y¿ka oleju sojowego

    Sposób przyrz±dzenia:
    Cukinie umyæ, osuszyæ i naci±æ wzd³u¿ w formie wachlarza. Umyt± bazyliê posiekaæ z czasnkiem i posypaæ sol± i pieprzem, pokropiæ olejem. Opiekaæ na folii aluminiowej ok. 20 minut.
    autor: ??? (nieznany)

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43682
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Szasz³yki z piersi kurczaka[/b]

    Sk³adniki:
    50 dkg piersi kurczaka (lub indyka)
    3-4 cebulki czerwone
    3 ³y¿ki sosu sojowego
    3 ³y¿ki cukru
    ³y¿eczka imbiru (lub kawa³ek ¶wie¿ego)
    z±bek czosnku
    3 ³y¿ki octu winnego
    2 ³y¿ki oliwy
    sól

    Sos:
    3 ³y¿ki koncentratu pomidorowego
    1/2 szklanki octu winnego
    5 dkg cukru
    ³y¿eczka m±ki ziemniaczanej
    szklanka roso³u.

    Sposób przyrz±dzenia:
    Piersi kurczaka krojê na kawa³ki.
    W miseczce mieszam sos sojowy, ocet, oliwê, imbir, czosnek, sól. Wk³adam kawa³ki kurczaka i odk³adam na godzinê w ch³odne miejsce.
    Cebule obieram i przekrajam na pó³.
    a patyczki do szasz³yków nadziewam naprzemian cebulê i kawa³ki kurczaka.
    Grilujê ok. 10 minut, obracaj±c z ka¿dej strony. Podajê z sosem.
    Sos:
    M±kê ziemniaczan± mieszam z zimnym roso³em, dodajê koncentrat pomidorowy i ocet. Poprawiam cukrem i szczypt± soli. Gotujê na ma³ym ogniu, a¿ sos zgêstnieje. Podajê do szasz³yków zimny.
    autor: shakira

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43681
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Szasz³yki z kurczakiem[/b]

    Sk³adniki:
    2 piersi kurczaka
    pó³ szklanki oliwy lub oleju
    3 z±bki czosnku
    3 ³y¿ki sosu sojowego
    3 ³y¿eczki zió³ prowansalskich
    6 pieczarek
    1 papryka
    2 cebule

    Sposób przyrz±dzenia:
    Kurczaka pokroiæ w kostkê.
    Oliwê wymieszaæ z sosem sojowym, zio³ami i zmia¿d¿onym czosnkiem. Marynat± polaæ miêso i w³o¿yæ do lodówki na kilka godzin.
    Paprykê i pieczarki pokroiæ w kostkê, cebulê w grube plastry.
    Na patyczki szasz³ykowe nadziewaæ wszystkie sk³adniki. Polaæ pozosta³± marynat± i odstawiæ na 15 minut. Piec na grillu, na aluminiowych tackach.
    autor: choco

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43680
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Szasz³yki z jagniêciny[/b]

    Sk³adniki:
    0,5 kg ud¼ca jagniêcego
    cebula
    jogurt naturalny
    sok z cytryny
    rozmaryn
    sól, pieprz
    2 zabki czosnku
    przyprawa do kebaba

    Sposób przyrz±dzenia:
    Jagniêcinê pokroiæ w kostkê, zalaæ marynat±: jogurt wymieszaæ z odrobina soku z cytryny, wyci¶niêtym zabkiem czosnku, sol±, i przyprawami, miêso marynowaæ oko³o 4 godzin w lodówce, nastepnie wraz z kr±¿kami cebuli ponabijaæ na patyczki i grilowaæ lub upiec w piekarniku. Podawaæ z sa³atk± z pomidorów i ogórków z serem feta oraz z tzatzykami
    autor: Bogna

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43679
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Szasz³yki drobiowe[/b]

    Sk³adniki:
    50 dag piersi z kurczaka lub indyka
    3 cebule
    1 cukinia
    1 papryka
    5 ³y¿ek sosu sojowego
    10 ³y¿ki oleju
    sok z 1/2 cytryny
    ¶wie¿e zio³a (np. natka, bazylia, oregano)
    sól, pieprz

    Sposób przyrz±dzenia:
    Przygotowaæ marynatê: sos sojowy wymieszaæ z sokiem z cytryny i 3 ³y¿kami oleju.
    Miêso pokroiæ w kostkê i wymieszaæ z marynat±. Odstawiæ na kilka godzin w ch³odne miejsce.
    Cebulê podzieliæ na æwiartki i oddzieliæ poszczególne p³atki.
    Cukiniê pokroiæ w plasterki (lub pó³plasterki) o grubo¶ci 1-1,5 cm.
    Paprykê pokroiæ na kawa³ki.
    Pozosta³y olej wymieszaæ z posiekanymi zio³ami, doprawiæ sol± i pieprzem. Wrzuciæ do oleju warzywa i wymieszaæ aby dok³adnie pokry³y siê olejem.
    Zamarynowane miêso nadziewaæ na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.
    autor: aganiok

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43678
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Szasz³yk drobiowy z papryk±[/b]

    Sk³adniki:
    75 dag piersi z kurczaka
    2 czerwone papryki
    sól
    pó³ szklanki oliwy
    2 ³y¿ki przyprawy do miês

    Sposób przyrz±dzenia:
    Miêso pokroiæ na kawa³ki, posoliæ.
    Oliwê wymieszaæ z przypraw±, zalaæ miêso i odstawiæ w ch³odne miejsce na ok. 3 godziny.
    Umyt± paprykê pokroiæ i nabijaæ na patyczki naprzemian z miêsem.
    Podczas pieczenia miêso bardzo intensywnie "nasi±ka" aromatem papryki.
    autor: Ancia

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43677
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Szasz³yczki na s³odko[/b]

    Sk³adniki:
    pó³ kilo piersi z kurczaka
    brzoskwinie lub ananasy z puszki
    sól
    pó³ szklanki oliwy z oliwek
    pó³ szklanki zalewy z owoców
    przyprawa do pierników

    Sposób przyrz±dzenia:
    Miêso pokroiæ na kawa³ki, posoliæ.
    Oliwê, zalewê z owoców i przyprawê do pierników wymieszaæ. T± marynat± zalaæ kurczaka i odstawiæ w ch³odne miejsce na 3 godziny. Owoce pokroiæ na kawa³ki. Nadziewamy na patyczki kurczaka i owoce. Podczas pieczenia mo¿na jeszcze smarowaæ marynat±. Szasz³yczki nadaj± siê zarówno do pieczenia na tradycyjnym grillu jak i do pieczenia w piekarniku.
    autor: Ancia

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 220 total)