Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EugeniuszParticipant
[b]Cukinia z rusztu[/b]
Sk³±dniki:
2-3 szt. cukinii
2 z±bki czosnku
2 ³y¿ki oliwy z oliwek
1 ³y¿eczka ocetu winnego
gruboziarnista sól, ¶wie¿o mielony czarny pieprzSposób przyrz±dzenia:
Cukinie dobrze umyæ, pokroiæ w plastry grubo¶ci 0,5 – 1 cm, zamoczyæ na kilka minut w zaprawie z oliwy, zmia¿d¿onego czosnku, soli, pieprzu i octu winnego (lub balsamicznego).
Na ¶rednio rozgrzanym grillu (ruszt posmarowany t³uszczem!) piec po 2 minuty z ka¿dej strony, tak ¿eby odbi³a siê kratka.
Prze³o¿yæ na nieco ch³odniejsze miejsce grilla albo na górn± pó³kê (je¶li taka jest), by przez nastêpne 10 minut jarzyna dogotowa³a siê w cieple, ale nie przypala³a.
autor: ??? (nieznany)Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]¯ó³ty sos paprykowy[/b]
Sk³adniki:
2 cebule
2 ³y¿ki oliwy
3-4 str±ki ¿ó³tej papryki
pó³ pêczka natki pietruszki
sól, pieprzSposób wykonania:
Papryki umyæ, usun±æ gniazda nasienne, przekroiæ na æwiartki.
Aby pozbyæ siê skórki, nale¿y cz±stki papryki u³o¿yæ na blasze i wstawiæ do nagrzanego piekarnika, lub jeszcze lepiej ustawiæ pod elektrycznym grillem.
Kiedy skórka sczernieje, bêdzie j± ³atwo usun±æ.
Obrany mi±¿sz papryki pokroiæ w drobn± kosteczkê.
Posiekan± cebulê zeszkliæ na oliwie, dodaæ paprykê. Wlaæ szklankê wody i gotowaæ a¿ papryka zmiêknie (je¶li woda wyparuje, a papryka bêdzie nadal twardawa, mo¿na ponownie podlaæ wod±). Sos wystarczy ju¿ tylko przetrzeæ lub zmiksowaæ, doprawiæ sol± i pieprzem, posypaæ natk±.
autor: aganiokPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ziemniaki zapiekane z pomidorami, mozarell± i bazyli±[/b]
Sk³adniki:
4 du¿e ziemniaki
2 pomidory
1 gomó³ka mozarelli w zalewie
15 listków bazylii
4-5 z±bków czosnku
sól, pieprz
ewentualnie odrobina mas³aSposób wykonania:
Ziemniaki ugotowaæ w mundurkach w osolonej wodzie. Nastêpnie wyj±æ z wody, odparowaæ i przekroiæ wzd³u¿ na po³ówki. Ka¿d± po³ówkê posoliæ i posypaæ grubo zmielonym pieprzem. Nastêpnie czosnek przecisn±æ przez praskê i posmarowaæ nim ka¿d± po³ówkê ziemniaka.
Pomidory i mozarellê pokroiæ w plastry. Na ka¿dej po³ówce ziemniaka u³o¿yæ po plasterku mozarelli i pomidora. Na ka¿dej u³o¿yæ równie¿ listek bazylii, posoliæ i posypaæ ponownie grubo zmielonym pieprzem. Pozosta³a bazylie drobno pokroiæ i posypaæ ni± ziemniaki. Zapiekaæ na grill’u lub w piekarniku przez oko³o 15 min. Podawaæ z dipem jogurtowym.
autor: iwonaweissPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ziemniaki z grilla w marynacie sojowej[/b]
Sk³adniki:
1 kg du¿ych ziemniaków
Marynata:
1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego
1/2 szklanki oliwy lub oleju
2 ³y¿ki czerwonego octu winnego
1 ³y¿ka posiekanego ¶wie¿ego imbiru lub 2 p³askie ³y¿eczki suszonego
ew. z±bek czosnkuSposób wykonania:
Sk³adniki marynaty dok³adnie wymieszaæ.
Ziemniaki obraæ, pokroiæ w 1 cm plastry.
Podgotowaæ na pó³twardo w osolonej wodzie.
Odcedziæ, przestudziæ, prze³o¿yæ do du¿ego, p³askiego naczynia i dok³adnie posmarowaæ marynat± sojow±. Pozostawiæ na oko³o 1 godzinê, w miêdzyczasie przewróciæ plastry ziemniaków na drug± stronê, aby równomiernie przesz³y marynat±. Piec bezpo¶rednio na ruszcie grilla na ¶rednim ogniu a¿ do lekkiego zrumienienia. Skórka powinna zrobiæ siê lekko chrupi±ca.
SmakoszPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Zapiekane ziemniaki z dipem czosnkowo -musztardowym[/b]
Sk³adniki:
ziemniaki (ilosæ wg uznania),
parê ³y¿ek musztardy,
200 ml ¶mietany,
200 ml jogurtu naturalnego,
3-4 z±bki czosnku,
bazylia, oregano (najlepiej ¶wie¿e),
ewentualnie szczypiorek,
parê kropli soku z cytryny,
cukier do smakuSposób wykonania:
Ziemniaki zapiec zawiniête w celowan.
¦mietanê wymieszaæ z jogurtem, dodaæ zmia¿d¿ony czosnek, musztradê, przyprawy, sok z cytryny. Wymieszaæ i doprawiæ lekko cukrem, aby dip nie by³ kwa¶ny. Ca³o¶æ dok³adnie wymieszaæ. Podawaæ z upieczonymi ziemniaczkami.
autor: LaylaPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Wykwintne ¶limaczki z polêdwiczek wieprzowych[/b]
Sk³adniki:
4 polêdwiczki wieprzowe
sól
pieprz
1 ma³e opakowanie ¶mietany
1 ³y¿ka majonezu
½ tubki pasty makrelowej lub np. ³osioiowej, sardelowej etc.
4-6 z±bków czosnku
kilka ³y¿eczek musztardy
8 patyczków do szasz³ykówSposób wykonania:
Miêso umyæ, a nastêpnie ka¿d± z polêdwiczek przeci±æ w poprzek na oko³o 3-4 cienkie plastry. Miêso posoliæ i popieprzyæ.
Przygotowaæ sos ze ¶mietany, któr± nale¿y wymieszaæ z majonezem, past± rybna i kilkoma ³y¿eczkami musztardy. Dodaæ czosnek przeci¶niêty przez praskê sól i pieprz do smaku. W sosie powinien byæ wyczuwalny smak ryby i musztardy, wiêc nale¿y wed³ug gustu dopasowaæ jego smak, modyfikuj±c odpowiednio ilo¶ci poszczególnych sk³adników. Na desce u³o¿yæ p³asko plastry polêdwicy. Ka¿dy z nich posmarowaæ sosem, a nastêpnie zwin±æ poczynaj±c od wê¿szej strony, w swego rodzaju "¶limaczka". Na jedn± porcjê potrzebne bêd± 2 patyczki do szasz³yków. Miêso nale¿y nabiæ na patyk tak, by "¶limak" by³ ustawiony pionowo. Pierwszy patyczek nie wbijaæ po ¶rodku, tylko nieco wy¿ej, drugi za¶ ni¿ej. Zapobiegnie to przekrêcaniu "¶limaczka". Na jedn± porcjê przypadaæ bêdzie 3-4 "¶limaczków", które nale¿y nabiæ obok pierwszego. Tak wiêc na ka¿dej parze patyczków ma byæ nabitych ¶ci¶le obok siebie 3-4 polêdwice zwiniête w "¶limaka".
Wstawiæ do lodówki na oko³o 1-2 godzin. Miêso jest najsmaczniejsze pieczone na grill’u, mo¿e byæ jednak pieczone równie¿ na p³ycie kamiennej, w piekarniku, czy na patelni. Pozosta³y sos mo¿na u¿yæ do posmarowania miêsa ju¿ po upieczeniu.
autor: iwonaweissPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Wst±¿ki indycze z pomidorkami[/b]
Sk³adniki:
60 dag piersi z indyka
1 cytryna
1 pomarañcza
8 ³y¿ek oliwy
30 dag pomidorków koktajlowych
sól, pieprzSposób przyrz±dzenia:
Miêso pokroiæ (w poprzek w³ókien) w cienkie i do¶æ d³ugie paski. Je¶li paski s± zbyt grube, mo¿na je delikatnie rozbiæ.
Z cytryny i pomarañczy wycisn±æ sok, wymieszaæ z oliw±, sol± i pieprzem.
Do marynaty w³o¿yæ miêso, wstawiæ na ok. 3 godziny do lodówki.
Miêso wyj±æ z marynaty, lekko os±czyæ. Na patyczki szasz³ykowe nak³uæ miêso przeplataj±c je i przek³adaj±c pomidorkami.
Piec na grillu przez 5-6 minut, przekrêcaj±c je w tym czasie kilkakrotnie.
autor: aganiokPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Wst±¿ki indycze z pomidorkami[/b]
Sk³adniki:
60 dag piersi z indyka
1 cytryna
1 pomarañcza
8 ³y¿ek oliwy
30 dag pomidorków koktajlowych
sól, pieprzSposób przyrz±dzenia:
Miêso pokroiæ (w poprzek w³ókien) w cienkie i do¶æ d³ugie paski. Je¶li paski s± zbyt grube, mo¿na je delikatnie rozbiæ.
Z cytryny i pomarañczy wycisn±æ sok, wymieszaæ z oliw±, sol± i pieprzem.
Do marynaty w³o¿yæ miêso, wstawiæ na ok. 3 godziny do lodówki.
Miêso wyj±æ z marynaty, lekko os±czyæ. Na patyczki szasz³ykowe nak³uæ miêso przeplataj±c je i przek³adaj±c pomidorkami.
Piec na grillu przez 5-6 minut, przekrêcaj±c je w tym czasie kilkakrotnie.
autor: aganiokPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Wachlarze z cukini[/b]
Sk³adniki:
4 cukinie,
2 z±bki czosnku,
40 dag sera ple¶niowego,
1 pêczek ¶wie¿ej bazylii /ewentualnie 1 ³y¿ka suszonej/,
sól,
pieprz,
1 ³y¿ka oleju sojowegoSposób przyrz±dzenia:
Cukinie umyæ, osuszyæ i naci±æ wzd³u¿ w formie wachlarza. Umyt± bazyliê posiekaæ z czasnkiem i posypaæ sol± i pieprzem, pokropiæ olejem. Opiekaæ na folii aluminiowej ok. 20 minut.
autor: ??? (nieznany)Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Szasz³yki z piersi kurczaka[/b]
Sk³adniki:
50 dkg piersi kurczaka (lub indyka)
3-4 cebulki czerwone
3 ³y¿ki sosu sojowego
3 ³y¿ki cukru
³y¿eczka imbiru (lub kawa³ek ¶wie¿ego)
z±bek czosnku
3 ³y¿ki octu winnego
2 ³y¿ki oliwy
sólSos:
3 ³y¿ki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki octu winnego
5 dkg cukru
³y¿eczka m±ki ziemniaczanej
szklanka roso³u.Sposób przyrz±dzenia:
Piersi kurczaka krojê na kawa³ki.
W miseczce mieszam sos sojowy, ocet, oliwê, imbir, czosnek, sól. Wk³adam kawa³ki kurczaka i odk³adam na godzinê w ch³odne miejsce.
Cebule obieram i przekrajam na pó³.
a patyczki do szasz³yków nadziewam naprzemian cebulê i kawa³ki kurczaka.
Grilujê ok. 10 minut, obracaj±c z ka¿dej strony. Podajê z sosem.
Sos:
M±kê ziemniaczan± mieszam z zimnym roso³em, dodajê koncentrat pomidorowy i ocet. Poprawiam cukrem i szczypt± soli. Gotujê na ma³ym ogniu, a¿ sos zgêstnieje. Podajê do szasz³yków zimny.
autor: shakiraPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Szasz³yki z kurczakiem[/b]
Sk³adniki:
2 piersi kurczaka
pó³ szklanki oliwy lub oleju
3 z±bki czosnku
3 ³y¿ki sosu sojowego
3 ³y¿eczki zió³ prowansalskich
6 pieczarek
1 papryka
2 cebuleSposób przyrz±dzenia:
Kurczaka pokroiæ w kostkê.
Oliwê wymieszaæ z sosem sojowym, zio³ami i zmia¿d¿onym czosnkiem. Marynat± polaæ miêso i w³o¿yæ do lodówki na kilka godzin.
Paprykê i pieczarki pokroiæ w kostkê, cebulê w grube plastry.
Na patyczki szasz³ykowe nadziewaæ wszystkie sk³adniki. Polaæ pozosta³± marynat± i odstawiæ na 15 minut. Piec na grillu, na aluminiowych tackach.
autor: chocoPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Szasz³yki z jagniêciny[/b]
Sk³adniki:
0,5 kg ud¼ca jagniêcego
cebula
jogurt naturalny
sok z cytryny
rozmaryn
sól, pieprz
2 zabki czosnku
przyprawa do kebabaSposób przyrz±dzenia:
Jagniêcinê pokroiæ w kostkê, zalaæ marynat±: jogurt wymieszaæ z odrobina soku z cytryny, wyci¶niêtym zabkiem czosnku, sol±, i przyprawami, miêso marynowaæ oko³o 4 godzin w lodówce, nastepnie wraz z kr±¿kami cebuli ponabijaæ na patyczki i grilowaæ lub upiec w piekarniku. Podawaæ z sa³atk± z pomidorów i ogórków z serem feta oraz z tzatzykami
autor: BognaPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Szasz³yki drobiowe[/b]
Sk³adniki:
50 dag piersi z kurczaka lub indyka
3 cebule
1 cukinia
1 papryka
5 ³y¿ek sosu sojowego
10 ³y¿ki oleju
sok z 1/2 cytryny
¶wie¿e zio³a (np. natka, bazylia, oregano)
sól, pieprzSposób przyrz±dzenia:
Przygotowaæ marynatê: sos sojowy wymieszaæ z sokiem z cytryny i 3 ³y¿kami oleju.
Miêso pokroiæ w kostkê i wymieszaæ z marynat±. Odstawiæ na kilka godzin w ch³odne miejsce.
Cebulê podzieliæ na æwiartki i oddzieliæ poszczególne p³atki.
Cukiniê pokroiæ w plasterki (lub pó³plasterki) o grubo¶ci 1-1,5 cm.
Paprykê pokroiæ na kawa³ki.
Pozosta³y olej wymieszaæ z posiekanymi zio³ami, doprawiæ sol± i pieprzem. Wrzuciæ do oleju warzywa i wymieszaæ aby dok³adnie pokry³y siê olejem.
Zamarynowane miêso nadziewaæ na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.
autor: aganiokPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Szasz³yk drobiowy z papryk±[/b]
Sk³adniki:
75 dag piersi z kurczaka
2 czerwone papryki
sól
pó³ szklanki oliwy
2 ³y¿ki przyprawy do miêsSposób przyrz±dzenia:
Miêso pokroiæ na kawa³ki, posoliæ.
Oliwê wymieszaæ z przypraw±, zalaæ miêso i odstawiæ w ch³odne miejsce na ok. 3 godziny.
Umyt± paprykê pokroiæ i nabijaæ na patyczki naprzemian z miêsem.
Podczas pieczenia miêso bardzo intensywnie "nasi±ka" aromatem papryki.
autor: AnciaPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Szasz³yczki na s³odko[/b]
Sk³adniki:
pó³ kilo piersi z kurczaka
brzoskwinie lub ananasy z puszki
sól
pó³ szklanki oliwy z oliwek
pó³ szklanki zalewy z owoców
przyprawa do piernikówSposób przyrz±dzenia:
Miêso pokroiæ na kawa³ki, posoliæ.
Oliwê, zalewê z owoców i przyprawê do pierników wymieszaæ. T± marynat± zalaæ kurczaka i odstawiæ w ch³odne miejsce na 3 godziny. Owoce pokroiæ na kawa³ki. Nadziewamy na patyczki kurczaka i owoce. Podczas pieczenia mo¿na jeszcze smarowaæ marynat±. Szasz³yczki nadaj± siê zarówno do pieczenia na tradycyjnym grillu jak i do pieczenia w piekarniku.
autor: AnciaPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
-
AuthorPosts