[b]Ziemniaki zapiekane z pomidorami, mozarell± i bazyli±[/b]
Sk³adniki:
4 du¿e ziemniaki
2 pomidory
1 gomó³ka mozarelli w zalewie
15 listków bazylii
4-5 z±bków czosnku
sól, pieprz
ewentualnie odrobina mas³a
Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotowaæ w mundurkach w osolonej wodzie. Nastêpnie wyj±æ z wody, odparowaæ i przekroiæ wzd³u¿ na po³ówki. Ka¿d± po³ówkê posoliæ i posypaæ grubo zmielonym pieprzem. Nastêpnie czosnek przecisn±æ przez praskê i posmarowaæ nim ka¿d± po³ówkê ziemniaka.
Pomidory i mozarellê pokroiæ w plastry. Na ka¿dej po³ówce ziemniaka u³o¿yæ po plasterku mozarelli i pomidora. Na ka¿dej u³o¿yæ równie¿ listek bazylii, posoliæ i posypaæ ponownie grubo zmielonym pieprzem. Pozosta³a bazylie drobno pokroiæ i posypaæ ni± ziemniaki. Zapiekaæ na grill’u lub w piekarniku przez oko³o 15 min. Podawaæ z dipem jogurtowym.
autor: iwonaweiss
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.