Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Eugeniusz

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 220 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43676
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Souvlaki[/b]

    Sk³adniki:
    oko³o 750g jagniêciny (¶wietnie j± zast±pi i jest równie pyszna polêdwiczka wieprzowa)
    1/2 szklanki oliwki
    4 du¿e posiekane z±bki czosnku
    wyci¶niety sok z 1 cytryny
    2 ³y¿ki sosu sojowego
    1 ³y¿ka suszonego oregano
    1/4 ³y¿eczki ostrej papryki
    3/4 ³y¿eczki soli
    8 chlebków pita
    1 ¶rednia cebula, pokrojona w cieniutkie plasterki
    1 du¿y pomidor, pokrojony w cienkie plasterki
    sos tzatziki
    sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrz±dzenia:
    Miêso pokroiæ w spor± kostkê, w³o¿yæ do du¿ego plastikowego woreczka, dodaæ pozosta³e sk³adniki marynaty i zostawiæ (od czasu do czasu mieszaj±c i przewracaj±c) na ca³± noc, lub d³u¿ej w lodówce. Nastêpnego dnia nadziaæ miêso na metalowe szpadki lub patyczki (u¿ywaj±c drewnianych patyczków nale¿y pamiêtac o zamoczeniu ich w wodzie na conajmniej 30 minut przed planowanym grilowaniem) i grilowac 12-15 minut, a¿ bêd± mocno zrumienione. Mo¿na je równie¿ grilowaæ w piekarniku (górna grza³ka).
    W miêdzyczasie zawin±æ chlebki w folie i zagrzaæ na grilu lub w piekarniku. Kiedy miêsko jest ju¿ gotowe, zsun±æ przypieczone kawa³eczki na gor±cy chlebek, dodaæ kilka plastrów cebuli i pomidora (lekko posoliæ i popieprzyæ) i bardzo spory kleks tzatziki – z³o¿yc chlebek na pó³, tworz±c kanapke i zajadaæ.
    Mo¿na te¿ przekroic pite i nadziaæ, ale chyba souvlaki lepiej smakuj± jedzone typowo po grecku, po prostu zawiniête w ciep³y, puszysty chlebek.
    autor: bajaderka

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43675
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Skrzyde³ka na grilla[/b]

    Sk³adniki:
    skrzyde³ka kurczaka lub inne jego czê¶ci wedle uznania
    piwo
    zio³a (takie jak kto lubi lub posiada
    -czosnek granulowany, zio³a prowansalskie przyprawy typowo do miês grillowanych itp.)
    oliwa lub olej

    Sposób przyrz±dzenia:
    Skrzyde³ka dok³adnie umyæ, u³o¿yæ np. w wysokim garnku, zalaæ piwem do zakrycia i pozostawiæ na kilka godzin w lodówce.
    Do miseczki wlaæ oliwê lub olej maczaæ w tym wyjête z piwka miêsko i posypywaæ przyprawami, pozostawiæ jeszcze na chwilkê aby miêso przesz³o przyprawami i wrzucaæ na grilla.
    autor: asixu

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43674
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Sis kebab[/b]

    Sk³adniki:
    1 kg baraniny
    marynata:
    du¿a szczypta (czubate pó³ ³y¿eczki) cynamonu
    du¿a szczypta kminu (kminu rzymskiego) lub mielonego kminku
    du¿a szczypta pieprzu jamajskiego (mielone ziele angielskie)
    du¿a szczypta pieprzu cayenne
    du¿a szczypta ostrej papryki
    du¿a szczypta pieprzu tureckiego (ewentualnie chilli)
    du¿a szczypta tymianku – najlepiej ¶wie¿ego
    kilka ³y¿ek czosnku przeci¶niêtego przez praskê (mniej wiêcej 1 g³ówka)
    2 ³y¿ki przecieru pomidorowego
    50-75 ml oliwy z oliwek
    sól
    dodatkowo:
    pude³ko pomidorków koktajlowych

    Sposób przyrz±dzenia:
    Miêso umyæ, wykroiæ b³onki i chrz±stki, a nastêpnie pokroiæ w kostkê o boku oko³o 1,5 – 2cm. Wszystkie przyprawy zmieszaæ ze sob±, posypaæ nimi miêso, dodaæ oliwê z oliwek, czosnek, przecier pomidorowy, oraz sól, a nastêpnie wszystko dok³adnie wymieszaæ tak, by miêso dok³adnie pokry³o siê marynat±. Odstawiæ do lodówki przynajmniej na 2 godziny, ale najlepiej na ca³± noc.
    Nastêpnie miêso nabijaæ na szpady do kebabu, lub ewentualnie, na patyczki do szasz³yków. Pomiêdzy kawa³ki miêsa mo¿na nabijaæ pomidorki koktajlowe.
    Piec na grillu wêglowym, elektrycznym, lub u³o¿one na blaszce na najwy¿szym poziomie piekarnika elektrycznego (wyposa¿onego w opiekacz), tu¿ pod spiral± grill’a, pozostawiaj±c uchylone drzwiczki.
    Co parê minut, nale¿y zmieniaæ stronê przewracaj±c miêso. Cykl pieczenia to mniej wiêcej 4 razy po 5 min, z ka¿dej strony.
    Ewentualnie mo¿na równie¿ spróbowaæ zrobiæ kebab na patelni.
    autor: iwonaweiss

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43673
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Serowe kuleczki w orzechach[/b]

    Sk³adniki:
    ok. 25 dkg sera ¿ó³tego,
    ok. 10 dkg obranych orzechów w³oskich

    Sposób przyrz±dzenia:
    Ser zetrzeæ na drobnych oczkach tarki, orzechy zmiksowaæ na bardzo drobne cz±stki w malakserze (jak siê uda to na proszek).
    Z sera formowaæ kulki wielko¶ci orzeszka laskowego i obtaczaæ w utartych orzechach.
    Ka¿d± kuleczkê nadziaæ na wyka³aczkê.
    Najlepsze z grillow± kielbask±.
    autor: Layla

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43672
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Sa³atka ziemniaczana[/b]

    Sk³adniki:
    ziemniaki 1 kg.,
    majonez 2 s³oiczki 250ml.,
    sól,pieprz,
    cebula 1,
    majeranek,

    Sposób przyrz±dzenia:
    Ziemniaki ugotowaæ w ³upinach, ostudzic i pokroiæ w cieñkie talarki. Po ostudzeniu dodaæ 1 pokrojon± cebulê wcze¶niej sparzon± wrz±tkiem.Posoliæ , popieprzyæ i posypaæ roztartym w rêkach majerankiem. Dodaæ 2 s³oiczki majonezu, wymieszaæ. Ostudzic.
    Ziemniaki pij± majonez dlatego zalecam go tak du¿o.
    autor: PLASKI

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43671
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Roladki z karczku[/b]

    Sk³adniki:
    ³adny karczek – 6 plastrów,
    musztarda,
    ogórek kiszony pokrojony w plasterki,
    pieprz,
    przyprawa do miêsa z grilla,
    czosnek zmia¿dzony-du¿y z±bek ,
    oliwa,
    papryka czerwona,

    Sposób przyrz±dzenia:
    Karczek pokroiæ w plastry, lekko rozbiæ zamarynowaæ w oliwie z rozgniecionym czosnkiem i przypraw± do miêsa z grilla. Pokroiæ ogórek, paprykê w paski.
    Miêso smarowaæ musztarda z jednej strony , na t± strone po³o¿yæ plasterki ogórka i paprykê popieprzyc, zwin±æ w roladkê. Sma¿yæ na grillu albo zwyczajnei na patelni
    autor: monika77

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43670
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Roladki z cukini z grilla[/b]

    Sk³adniki:
    cukinia
    ser feta
    czarne oliwki
    oliwa
    koperek

    Sposób przyrz±dzenia:
    Cukiniê pokroiæ w cienkie, d³ugie paski. W te paski zawin±æ po kosteczce sera feta, spi±æ wyka³aczk±. Ka¿d± roladkê ozdobiæ oliwk±.
    Oliwê wymieszaæ z posiekanym koperkiem i skropiæ roladki.
    Piec na grillu (najlepiej na tacce) przez kilka minut.
    autor: aganiok

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43669
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Pstr±gi z zio³ami[/b]

    Sk³adniki:
    4 oczyszczone pstr±gi,
    sok z cytryny,
    po 1/2 pêczka natki pietruszki i koperku,
    1/2 fili¿anki oliwy,
    po jednej ³y¿eczce majranku i tymianku

    Sposób przyrz±dzenia:
    Pstr±gi op³ukaæ, osuszyæ, skropiæ sokiem z cytryny. Odstawiæ do lodówki. Koperek i pietruszkê op³ukaæ, starannie os±czyæ, listki oderwaæ od ³ody¿ek i nape³niæ nimi ryby. Oliwê wymieszaæ z przyprawami. Oliw± z przyprawami natrzeæ ryby i na kwadrans wstawiæ do lodówki. Piec ryby na grillu smaruj±c marynat±.
    autor: ??? (nieznany)

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43668
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Pstr±g z grilla[/b]

    Sk³adniki:
    pstr±g,
    mas³o,
    olej,
    sól,
    koperek,
    zio³a prowansalskie
    i chrzan.

    Sposób przyrz±dzenia:
    Foliê aluminiow± smarujemy olejem, uk³adamy na niej rybê, solimy i obsypujemy obficie koperkiem, do ¶rodka dajemy mas³o i koperek, zawiajmy foli± i pieczemy na grillu. Identycznie postêpujemy przygotowuj±c wersjê z zio³ami prowansalskimi, do ¶rodka oprócz mas³a dajemy chrzan.
    autor: olcia-f

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43667
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Pomidory grill’owane z tymiankiem i parmezanem[/b]

    Sk³adniki:
    4 ¶rednie pomidory (po oko³o 20dag)
    4 ga³±zki tymianku
    ma³y kawa³eczek ¶wie¿ego parmezanu
    odrobina oliwy z oliwek
    ewentualnie:
    sól
    ¶wie¿o zmielony pieprz

    Sposób przyrz±dzenia:
    Pomidory umyæ. Spodnie czê¶ci posmarowaæ oliw± i u³o¿yæ na tacce do pieczenia warzyw na grill’u. Na górze pomidora naci±æ niezbyt g³êboki krzy¿, który pod wp³ywem ciep³a zacznie siê powiêkszaæ. W rozkrojonego pomidora w³o¿yæ ga³±zkê tymianku i posypaæ du¿ymi wiórkami parmezanu, przygotowanymi za pomoc± no¿a-³opatki do serów, lub ewentualnie tartym parmezanem. Grill’owaæ do momentu, a¿ pomidor bêdzie miêkki, a ser siê rozpu¶ci. Podawaæ z sol± i ¶wie¿o mielonym pieprzem, choæ nie jest to konieczne.
    autor: iwonaweiss

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43666
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Piersi z kurczaka faszerowane kozim serem[/b]

    Sk³adniki:
    4 do¶æ du¿e pojedyncze piersi z kruczka
    5-6 ³y¿ek oliwy z oliwek
    suszony tymianek
    curry
    sól
    pieprz
    8 wyka³aczek

    Nadzienie:

    3-5 dag koziego sera (a’ la ¿ó³ty ser)
    1/3 kostki mas³a
    4-5 z±bków czosnku
    sól czosnkowa
    sól
    pieprz
    ½ pêczka natki pietruszki
    1-2 ³y¿eczki soku z cytryny
    ewentualnie kilka listków ¶wie¿ej bazylii i miêty
    opcjonalnie:
    2 plastry ananasa z puszki
    1 po³ówka brzoskwini z puszki

    Sposób przyrz±dzenia:
    Kurczaka dok³adnie umyæ. Przy pomocy ostrego no¿a ka¿dej z piersi wyci±æ kieszeñ, staraj±c siê, by otwór na zewn±trz by³ ma³y, za¶ w ¶rodku znacz±co wiêkszy. Nastêpnie piersi posoliæ i popieprzyæ i odstawiæ na chwilê.
    W tym czasie przygotowaæ ma³o zio³owe. 1/3 kostki mas³a wymieszaæ z czosnkiem przeci¶niêtym przez praskê, sol±, sol± czosnkow±, pieprzem, sokiem z cytryny i posiekan± pietruszk±. Je¿eli mamy mo¿na dodaæ kilka listków bazylii i miêty. Wszystko nale¿y dok³adnie wymieszaæ , a ilo¶æ soli dobraæ do smaku.
    Ser pokroiæ na 4 plastry. W ka¿d± "kieszeñ" w³o¿yæ po plastrze sera koziego i ¼ mas³a zio³owego, a nastêpnie spi±æ przy pomocy wyka³aczek. Do ¶rodka mo¿na w³o¿yæ równie¿ kawa³ki brzoskwini i ananasa jednak nie jest to konieczne.
    Nastêpnie piersi z kurczaka polaæ oliw± z oliwek. Posypaæ suszonym, tymiankiem i curry, a nastêpnie przewróciæ i czynno¶æ tê powtórzyæ z drugiej strony. Z oliwy i zió³ powinna utworzyæ siê pewnego rodzaju marynata. Gdy przyprawy wymieszaj± siê ju¿ z oliw±, wówczas jeszcze raz posypaæ delikatnie curry. Wstawiæ do lodówki na oko³o 1-2 godzin. Miêso jest najsmaczniejsze pieczone na grill’u, mo¿e byæ jednak pieczone równie¿ na p³ycie kamiennej, w piekarniku, czy na patelni.
    autor: iwonaweiss

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43665
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Pieczarki z grila[/b]

    Sk³adniki:
    30 dkg pieczarek,
    1 cebula,
    5 dkg ¿ó³tego sera
    sól, pieprz, oliwa

    Sposób przyrz±dzenia:
    Pieczarki myjê i (je¿eli mi siê chce obieram kapelusze ze skórki). Na patelni rozgrzewam oliwê i sma¿ê na niej na z³oty kolor pokrojon± drobno cebulê. Dodajê pokrojone drobno nó¿ki z pieczarek. Dodajê przyprawy i chwilê duszê. Farszem wype³niam kapelusze i posypujê startym serem. Pieczarki uk³adam na aluminiowej tacce i owijam foli± aluminiow±. Uk³adam na grilu na ok. 15 minut.
    autor: Aanita

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43664
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Paseczki indyka[/b]

    Sk³adniki:
    1 kg piersi z indyka
    sok z 1 cytryny
    5 ³y¿ek sosu chilli (s³odkiego lub ostrego)
    sól
    kilka ga³±zek ¶wie¿ego oregano

    Sposób przyrz±dzenia:
    Miêso pokroiæ w cienkie, d³ugie i w±skie paski.
    Sok z cytryny wymieszaæ z sosem chilli, dodaæ posiekane drobno listki oregano.
    Przygotowan± marynat± zalaæ miêso, dok³adnie wymieszaæ i odstawiæ na kilka godzin do lodówki (np. na noc).
    Nastêpnie kawa³ki miêsa ponabijaæ pojedynczo na patyczki do szasz³yków (poprzetykaæ je kilkakrotnie). Lekko miêso posoliæ.
    K³a¶æ na grillu (mo¿na sma¿yæ na folii aluminiowej). Sma¿yæ po kilka minut z ka¿dej strony. Gotowe miêso nie powinno byæ suche, musi byæ soczyste, dlatego nie przesadzajmy z czasem grillowania.
    Do tak przygotowanego miêsa idealnie pasuje sos curry.
    autor: aganiok

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43663
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Paprykowe szpady[/b]

    Sk³adniki:
    2 papryki (najlepiej 1 ¿ó³ta i 1 czerwona)
    1 niedu¿a cukinia
    1 niedu¿y bak³a¿an
    wyka³aczki

    Sposób przyrz±dzenia:
    Bak³a¿ana nale¿y umyæ i pokroiæ wzd³u¿ na cienkie plasterki. Posoliæ i odstawiæ na 1-2 godziny a¿ pu¶ci sok. Teraz czas na dok³adnie osuszenie rêcznikiem papierowym. Paprykê umyæ, wybraæ nasiona i pokroiæ w s³upki. Cukiniê umyæ i pokroiæ wzd³u¿ w bardzo cienkie plasterki (najlepiej obierakiem do warzyw, nie bêd± siê wtedy ³amaæ w czasie zawijania). Teraz mo¿emy przyst±piæ do zawijania: bierzemy plaster bak³a¿ana, uk³adamy na nim 1 lub 2 plastry cukini. K³adziemy w poprzek 2 ró¿nokolorowe s³upki papryki. Zawijamy i spinamy wyka³aczk±. Piec na grilu, najlepiej na tacce aluminiowej.
    autor: Aanita

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43662
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Lin pieczony na grillu[/b]

    Sk³adniki:
    ¶wie¿y lin,
    oliwa z oliwki,
    sok z cytryny,
    natka pietruszki,
    folia,

    Sposób przyrz±dzenia:
    Sprawionego lina skrapiamy zalewk± z oliwki,soku z cytryny i natki pietruszki.
    Zawijamy w foliê pieczemy na grilu 15-20 min.
    Smacznego, to jedna z naszych najsmaczniejszych ryb i nieprawda ¿e ¶mierdzi mu³em.
    autor: Tomek Niemiec

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 220 total)