Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EugeniuszParticipant
[b]Souvlaki[/b]
Sk³adniki:
oko³o 750g jagniêciny (¶wietnie j± zast±pi i jest równie pyszna polêdwiczka wieprzowa)
1/2 szklanki oliwki
4 du¿e posiekane z±bki czosnku
wyci¶niety sok z 1 cytryny
2 ³y¿ki sosu sojowego
1 ³y¿ka suszonego oregano
1/4 ³y¿eczki ostrej papryki
3/4 ³y¿eczki soli
8 chlebków pita
1 ¶rednia cebula, pokrojona w cieniutkie plasterki
1 du¿y pomidor, pokrojony w cienkie plasterki
sos tzatziki
sól, pieprz do smakuSposób przyrz±dzenia:
Miêso pokroiæ w spor± kostkê, w³o¿yæ do du¿ego plastikowego woreczka, dodaæ pozosta³e sk³adniki marynaty i zostawiæ (od czasu do czasu mieszaj±c i przewracaj±c) na ca³± noc, lub d³u¿ej w lodówce. Nastêpnego dnia nadziaæ miêso na metalowe szpadki lub patyczki (u¿ywaj±c drewnianych patyczków nale¿y pamiêtac o zamoczeniu ich w wodzie na conajmniej 30 minut przed planowanym grilowaniem) i grilowac 12-15 minut, a¿ bêd± mocno zrumienione. Mo¿na je równie¿ grilowaæ w piekarniku (górna grza³ka).
W miêdzyczasie zawin±æ chlebki w folie i zagrzaæ na grilu lub w piekarniku. Kiedy miêsko jest ju¿ gotowe, zsun±æ przypieczone kawa³eczki na gor±cy chlebek, dodaæ kilka plastrów cebuli i pomidora (lekko posoliæ i popieprzyæ) i bardzo spory kleks tzatziki – z³o¿yc chlebek na pó³, tworz±c kanapke i zajadaæ.
Mo¿na te¿ przekroic pite i nadziaæ, ale chyba souvlaki lepiej smakuj± jedzone typowo po grecku, po prostu zawiniête w ciep³y, puszysty chlebek.
autor: bajaderkaPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Skrzyde³ka na grilla[/b]
Sk³adniki:
skrzyde³ka kurczaka lub inne jego czê¶ci wedle uznania
piwo
zio³a (takie jak kto lubi lub posiada
-czosnek granulowany, zio³a prowansalskie przyprawy typowo do miês grillowanych itp.)
oliwa lub olejSposób przyrz±dzenia:
Skrzyde³ka dok³adnie umyæ, u³o¿yæ np. w wysokim garnku, zalaæ piwem do zakrycia i pozostawiæ na kilka godzin w lodówce.
Do miseczki wlaæ oliwê lub olej maczaæ w tym wyjête z piwka miêsko i posypywaæ przyprawami, pozostawiæ jeszcze na chwilkê aby miêso przesz³o przyprawami i wrzucaæ na grilla.
autor: asixuPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Sis kebab[/b]
Sk³adniki:
1 kg baraniny
marynata:
du¿a szczypta (czubate pó³ ³y¿eczki) cynamonu
du¿a szczypta kminu (kminu rzymskiego) lub mielonego kminku
du¿a szczypta pieprzu jamajskiego (mielone ziele angielskie)
du¿a szczypta pieprzu cayenne
du¿a szczypta ostrej papryki
du¿a szczypta pieprzu tureckiego (ewentualnie chilli)
du¿a szczypta tymianku – najlepiej ¶wie¿ego
kilka ³y¿ek czosnku przeci¶niêtego przez praskê (mniej wiêcej 1 g³ówka)
2 ³y¿ki przecieru pomidorowego
50-75 ml oliwy z oliwek
sól
dodatkowo:
pude³ko pomidorków koktajlowychSposób przyrz±dzenia:
Miêso umyæ, wykroiæ b³onki i chrz±stki, a nastêpnie pokroiæ w kostkê o boku oko³o 1,5 – 2cm. Wszystkie przyprawy zmieszaæ ze sob±, posypaæ nimi miêso, dodaæ oliwê z oliwek, czosnek, przecier pomidorowy, oraz sól, a nastêpnie wszystko dok³adnie wymieszaæ tak, by miêso dok³adnie pokry³o siê marynat±. Odstawiæ do lodówki przynajmniej na 2 godziny, ale najlepiej na ca³± noc.
Nastêpnie miêso nabijaæ na szpady do kebabu, lub ewentualnie, na patyczki do szasz³yków. Pomiêdzy kawa³ki miêsa mo¿na nabijaæ pomidorki koktajlowe.
Piec na grillu wêglowym, elektrycznym, lub u³o¿one na blaszce na najwy¿szym poziomie piekarnika elektrycznego (wyposa¿onego w opiekacz), tu¿ pod spiral± grill’a, pozostawiaj±c uchylone drzwiczki.
Co parê minut, nale¿y zmieniaæ stronê przewracaj±c miêso. Cykl pieczenia to mniej wiêcej 4 razy po 5 min, z ka¿dej strony.
Ewentualnie mo¿na równie¿ spróbowaæ zrobiæ kebab na patelni.
autor: iwonaweissPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Serowe kuleczki w orzechach[/b]
Sk³adniki:
ok. 25 dkg sera ¿ó³tego,
ok. 10 dkg obranych orzechów w³oskichSposób przyrz±dzenia:
Ser zetrzeæ na drobnych oczkach tarki, orzechy zmiksowaæ na bardzo drobne cz±stki w malakserze (jak siê uda to na proszek).
Z sera formowaæ kulki wielko¶ci orzeszka laskowego i obtaczaæ w utartych orzechach.
Ka¿d± kuleczkê nadziaæ na wyka³aczkê.
Najlepsze z grillow± kielbask±.
autor: LaylaPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Sa³atka ziemniaczana[/b]
Sk³adniki:
ziemniaki 1 kg.,
majonez 2 s³oiczki 250ml.,
sól,pieprz,
cebula 1,
majeranek,Sposób przyrz±dzenia:
Ziemniaki ugotowaæ w ³upinach, ostudzic i pokroiæ w cieñkie talarki. Po ostudzeniu dodaæ 1 pokrojon± cebulê wcze¶niej sparzon± wrz±tkiem.Posoliæ , popieprzyæ i posypaæ roztartym w rêkach majerankiem. Dodaæ 2 s³oiczki majonezu, wymieszaæ. Ostudzic.
Ziemniaki pij± majonez dlatego zalecam go tak du¿o.
autor: PLASKIPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Roladki z karczku[/b]
Sk³adniki:
³adny karczek – 6 plastrów,
musztarda,
ogórek kiszony pokrojony w plasterki,
pieprz,
przyprawa do miêsa z grilla,
czosnek zmia¿dzony-du¿y z±bek ,
oliwa,
papryka czerwona,Sposób przyrz±dzenia:
Karczek pokroiæ w plastry, lekko rozbiæ zamarynowaæ w oliwie z rozgniecionym czosnkiem i przypraw± do miêsa z grilla. Pokroiæ ogórek, paprykê w paski.
Miêso smarowaæ musztarda z jednej strony , na t± strone po³o¿yæ plasterki ogórka i paprykê popieprzyc, zwin±æ w roladkê. Sma¿yæ na grillu albo zwyczajnei na patelni
autor: monika77Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Roladki z cukini z grilla[/b]
Sk³adniki:
cukinia
ser feta
czarne oliwki
oliwa
koperekSposób przyrz±dzenia:
Cukiniê pokroiæ w cienkie, d³ugie paski. W te paski zawin±æ po kosteczce sera feta, spi±æ wyka³aczk±. Ka¿d± roladkê ozdobiæ oliwk±.
Oliwê wymieszaæ z posiekanym koperkiem i skropiæ roladki.
Piec na grillu (najlepiej na tacce) przez kilka minut.
autor: aganiokPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Pstr±gi z zio³ami[/b]
Sk³adniki:
4 oczyszczone pstr±gi,
sok z cytryny,
po 1/2 pêczka natki pietruszki i koperku,
1/2 fili¿anki oliwy,
po jednej ³y¿eczce majranku i tymiankuSposób przyrz±dzenia:
Pstr±gi op³ukaæ, osuszyæ, skropiæ sokiem z cytryny. Odstawiæ do lodówki. Koperek i pietruszkê op³ukaæ, starannie os±czyæ, listki oderwaæ od ³ody¿ek i nape³niæ nimi ryby. Oliwê wymieszaæ z przyprawami. Oliw± z przyprawami natrzeæ ryby i na kwadrans wstawiæ do lodówki. Piec ryby na grillu smaruj±c marynat±.
autor: ??? (nieznany)Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Pstr±g z grilla[/b]
Sk³adniki:
pstr±g,
mas³o,
olej,
sól,
koperek,
zio³a prowansalskie
i chrzan.Sposób przyrz±dzenia:
Foliê aluminiow± smarujemy olejem, uk³adamy na niej rybê, solimy i obsypujemy obficie koperkiem, do ¶rodka dajemy mas³o i koperek, zawiajmy foli± i pieczemy na grillu. Identycznie postêpujemy przygotowuj±c wersjê z zio³ami prowansalskimi, do ¶rodka oprócz mas³a dajemy chrzan.
autor: olcia-fPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Pomidory grill’owane z tymiankiem i parmezanem[/b]
Sk³adniki:
4 ¶rednie pomidory (po oko³o 20dag)
4 ga³±zki tymianku
ma³y kawa³eczek ¶wie¿ego parmezanu
odrobina oliwy z oliwek
ewentualnie:
sól
¶wie¿o zmielony pieprzSposób przyrz±dzenia:
Pomidory umyæ. Spodnie czê¶ci posmarowaæ oliw± i u³o¿yæ na tacce do pieczenia warzyw na grill’u. Na górze pomidora naci±æ niezbyt g³êboki krzy¿, który pod wp³ywem ciep³a zacznie siê powiêkszaæ. W rozkrojonego pomidora w³o¿yæ ga³±zkê tymianku i posypaæ du¿ymi wiórkami parmezanu, przygotowanymi za pomoc± no¿a-³opatki do serów, lub ewentualnie tartym parmezanem. Grill’owaæ do momentu, a¿ pomidor bêdzie miêkki, a ser siê rozpu¶ci. Podawaæ z sol± i ¶wie¿o mielonym pieprzem, choæ nie jest to konieczne.
autor: iwonaweissPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Piersi z kurczaka faszerowane kozim serem[/b]
Sk³adniki:
4 do¶æ du¿e pojedyncze piersi z kruczka
5-6 ³y¿ek oliwy z oliwek
suszony tymianek
curry
sól
pieprz
8 wyka³aczekNadzienie:
3-5 dag koziego sera (a’ la ¿ó³ty ser)
1/3 kostki mas³a
4-5 z±bków czosnku
sól czosnkowa
sól
pieprz
½ pêczka natki pietruszki
1-2 ³y¿eczki soku z cytryny
ewentualnie kilka listków ¶wie¿ej bazylii i miêty
opcjonalnie:
2 plastry ananasa z puszki
1 po³ówka brzoskwini z puszkiSposób przyrz±dzenia:
Kurczaka dok³adnie umyæ. Przy pomocy ostrego no¿a ka¿dej z piersi wyci±æ kieszeñ, staraj±c siê, by otwór na zewn±trz by³ ma³y, za¶ w ¶rodku znacz±co wiêkszy. Nastêpnie piersi posoliæ i popieprzyæ i odstawiæ na chwilê.
W tym czasie przygotowaæ ma³o zio³owe. 1/3 kostki mas³a wymieszaæ z czosnkiem przeci¶niêtym przez praskê, sol±, sol± czosnkow±, pieprzem, sokiem z cytryny i posiekan± pietruszk±. Je¿eli mamy mo¿na dodaæ kilka listków bazylii i miêty. Wszystko nale¿y dok³adnie wymieszaæ , a ilo¶æ soli dobraæ do smaku.
Ser pokroiæ na 4 plastry. W ka¿d± "kieszeñ" w³o¿yæ po plastrze sera koziego i ¼ mas³a zio³owego, a nastêpnie spi±æ przy pomocy wyka³aczek. Do ¶rodka mo¿na w³o¿yæ równie¿ kawa³ki brzoskwini i ananasa jednak nie jest to konieczne.
Nastêpnie piersi z kurczaka polaæ oliw± z oliwek. Posypaæ suszonym, tymiankiem i curry, a nastêpnie przewróciæ i czynno¶æ tê powtórzyæ z drugiej strony. Z oliwy i zió³ powinna utworzyæ siê pewnego rodzaju marynata. Gdy przyprawy wymieszaj± siê ju¿ z oliw±, wówczas jeszcze raz posypaæ delikatnie curry. Wstawiæ do lodówki na oko³o 1-2 godzin. Miêso jest najsmaczniejsze pieczone na grill’u, mo¿e byæ jednak pieczone równie¿ na p³ycie kamiennej, w piekarniku, czy na patelni.
autor: iwonaweissPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Pieczarki z grila[/b]
Sk³adniki:
30 dkg pieczarek,
1 cebula,
5 dkg ¿ó³tego sera
sól, pieprz, oliwaSposób przyrz±dzenia:
Pieczarki myjê i (je¿eli mi siê chce obieram kapelusze ze skórki). Na patelni rozgrzewam oliwê i sma¿ê na niej na z³oty kolor pokrojon± drobno cebulê. Dodajê pokrojone drobno nó¿ki z pieczarek. Dodajê przyprawy i chwilê duszê. Farszem wype³niam kapelusze i posypujê startym serem. Pieczarki uk³adam na aluminiowej tacce i owijam foli± aluminiow±. Uk³adam na grilu na ok. 15 minut.
autor: AanitaPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Paseczki indyka[/b]
Sk³adniki:
1 kg piersi z indyka
sok z 1 cytryny
5 ³y¿ek sosu chilli (s³odkiego lub ostrego)
sól
kilka ga³±zek ¶wie¿ego oreganoSposób przyrz±dzenia:
Miêso pokroiæ w cienkie, d³ugie i w±skie paski.
Sok z cytryny wymieszaæ z sosem chilli, dodaæ posiekane drobno listki oregano.
Przygotowan± marynat± zalaæ miêso, dok³adnie wymieszaæ i odstawiæ na kilka godzin do lodówki (np. na noc).
Nastêpnie kawa³ki miêsa ponabijaæ pojedynczo na patyczki do szasz³yków (poprzetykaæ je kilkakrotnie). Lekko miêso posoliæ.
K³a¶æ na grillu (mo¿na sma¿yæ na folii aluminiowej). Sma¿yæ po kilka minut z ka¿dej strony. Gotowe miêso nie powinno byæ suche, musi byæ soczyste, dlatego nie przesadzajmy z czasem grillowania.
Do tak przygotowanego miêsa idealnie pasuje sos curry.
autor: aganiokPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Paprykowe szpady[/b]
Sk³adniki:
2 papryki (najlepiej 1 ¿ó³ta i 1 czerwona)
1 niedu¿a cukinia
1 niedu¿y bak³a¿an
wyka³aczkiSposób przyrz±dzenia:
Bak³a¿ana nale¿y umyæ i pokroiæ wzd³u¿ na cienkie plasterki. Posoliæ i odstawiæ na 1-2 godziny a¿ pu¶ci sok. Teraz czas na dok³adnie osuszenie rêcznikiem papierowym. Paprykê umyæ, wybraæ nasiona i pokroiæ w s³upki. Cukiniê umyæ i pokroiæ wzd³u¿ w bardzo cienkie plasterki (najlepiej obierakiem do warzyw, nie bêd± siê wtedy ³amaæ w czasie zawijania). Teraz mo¿emy przyst±piæ do zawijania: bierzemy plaster bak³a¿ana, uk³adamy na nim 1 lub 2 plastry cukini. K³adziemy w poprzek 2 ró¿nokolorowe s³upki papryki. Zawijamy i spinamy wyka³aczk±. Piec na grilu, najlepiej na tacce aluminiowej.
autor: AanitaPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Lin pieczony na grillu[/b]
Sk³adniki:
¶wie¿y lin,
oliwa z oliwki,
sok z cytryny,
natka pietruszki,
folia,Sposób przyrz±dzenia:
Sprawionego lina skrapiamy zalewk± z oliwki,soku z cytryny i natki pietruszki.
Zawijamy w foliê pieczemy na grilu 15-20 min.
Smacznego, to jedna z naszych najsmaczniejszych ryb i nieprawda ¿e ¶mierdzi mu³em.
autor: Tomek NiemiecPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
-
AuthorPosts