[b]Paseczki indyka[/b]
Sk³adniki:
1 kg piersi z indyka
sok z 1 cytryny
5 ³y¿ek sosu chilli (s³odkiego lub ostrego)
sól
kilka ga³±zek ¶wie¿ego oregano
Sposób przyrz±dzenia:
Miêso pokroiæ w cienkie, d³ugie i w±skie paski.
Sok z cytryny wymieszaæ z sosem chilli, dodaæ posiekane drobno listki oregano.
Przygotowan± marynat± zalaæ miêso, dok³adnie wymieszaæ i odstawiæ na kilka godzin do lodówki (np. na noc).
Nastêpnie kawa³ki miêsa ponabijaæ pojedynczo na patyczki do szasz³yków (poprzetykaæ je kilkakrotnie). Lekko miêso posoliæ.
K³a¶æ na grillu (mo¿na sma¿yæ na folii aluminiowej). Sma¿yæ po kilka minut z ka¿dej strony. Gotowe miêso nie powinno byæ suche, musi byæ soczyste, dlatego nie przesadzajmy z czasem grillowania.
Do tak przygotowanego miêsa idealnie pasuje sos curry.
autor: aganiok
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.