Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EugeniuszParticipant
[b]Krewetki Piratów z Karaibów[/b]
Sk³adniki:
1 opakowanie du¿ych krewetek, mro¿onych (250 g)
1 posiekana cebula
1 posiekana zielona papryka
2 ³odygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
1 papryczka chilli, drobno posiekana
1 puszka pomidorów pelati pokrojonych w kosteczkê
2 ³y¿ki przecieru pomidorowego+ 2 ³y¿ki wody mineralnej
tymianek, zielona natka pietruszkiSposób przyrz±dzenia:
Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulkê; dodaj seler, papryke, a na koñcu pomidory oraz "rozcieñczony" koncentrat. Poddu¶ kilka minut.
W miêdzyczasie rozgrzej patelniê grillow± lub grill w piekarniku; wrzuc rozmro¿one krewetki, lekko smaruj±c oliw± i posypuj±c tymiankiem oraz sol±.
Na talerz wylej sos; na nim roz³ó¿ zrumienione krewetki; posyp pietruszk±.
autor: niuniaPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Kieszonki z grilla[/b]
Sk³adniki:
marynata:
sok z jednej cytryny
kilka z±bków czosnkukawa³ek wieprzowiny (np. schabu) na ok. 6 kotletów
1-2 pomidory
10 dag ¿ó³tego sera mozzarella
10 g mas³a
4 ³y¿ki siekanej natki
z±bek czosnku (lub wiêcej)
2 ³y¿ki oleju
sól, pieprzSposób przyrz±dzenia:
Miêso podzieliæ na porcje (najlepiej najpierw naci±æ plaster grubo¶ci 1 cm prawie do koñca, a nastêpnie centymetr dalej odci±æ go zupe³nie, itd.)
Czosnek posiekaæ (nie zmia¿d¿yæ!) i posypaæ nim miêso, ca³o¶æ skropiæ sokiem z cytryny. Miêso zawin±æ lub zamkn±æ w plastikowym pojemniku i odstawiæ na kilka godzin do lodówki (lub nawet na ca³± noc) aby skrusza³o. Nastêpnie miêso op³ukaæ, osuszyæ i natrzeæ sol± oraz pieprzem.
Mas³o utrzeæ z natk±, czosnkiem i p³ask± ³y¿eczk± soli.
Ser oraz pomidory (mo¿na je wcze¶niej obraæ ze skórki) pokroiæ na plastry.
Kieszonki w miêsie posmarowaæ 1/2 mas³a, w³o¿yæ do nich po plastrze pomidora i sera. Brzegi spi±æ wyka³aczkami.
Kotlety u³o¿yæ na grillu, posmarowaæ z wierzchu olejem.
Piec przez 5 minut z jednej strony.
Ostro¿nie przewróciæ na drug± stronê, posmarowaæ pozosta³ym mas³em zio³owym.
Piec jeszcze oko³o 5-7 minut.
Nie mo¿na ich piec zbyt d³ugo, poniewa¿ miêso wyschnie.
Najlepiej podawaæ od razu, poniewa¿ najsmaczniejsze s± kiedy miêso jest soczyste.
autor: aganiokPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Kebaby z grilla[/b]
Sk³adniki:
60 dag miêsa mielonego,
2 z±bki czosnku,
1 cebula stara,
miêta,
³y¿ka czerwonej papryki,
sól,
pieprz,
olej;
sos:
2 szkl. jogurtu naturalnego,
2 starte ogórki,
sok z po³owy cytryny,
pêczek pietruszki,
koperku, miêty,
½ ³y¿eczki zmielonego kminku,
sól,
pieprz.Sposób przyrz±dzenia:
Do miêsa mielonego dodajemy jajka, paprykê, cebulê starta, czosnek, sól, pieprz, mieszamy, dodajemy odrobinê miêty (niekoniecznie), wyrabiamy. Rêkami naoliwionymi formujemy okr±g³e kebaby, do ka¿dego wbiæ drewniany patyczek i daæ na grilla. Sk³adniki sosu wymieszaæ, podawaæ do upieczonych kebabów.
autor: bernikaPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Karkówka z grilla[/b]
Sk³adniki:
dorodny kawa³ek karkówki
czosnek 4-5 z±bków
sproszkowana s³odka czerwona papryka
sól kamienna
pieprz czerwony (lub czarny)
kimnek
oliwa z oliwekSposób przyrz±dzenia:
Sól, paprykê, zmielony kminek (ale tylko odrobinê, chyba, ¿e kto¶ bardzo lubi), pieprz i wyci¶niety przez praskê czosnek ³aczymy w miseczce.
Karkówkê kroimy na plastry ok. 1,5 cm grubo¶ci.
Ka¿dy kawa³ek smarujemy oliw± z oliwek (najlepiej pêdzlem) i posypujemy przyprawami. Uk³adamy w naczyniu, przykrywamy i pozostawiamy w ch³odnym miejscu na 2-3 godziny.
Pieczemy na grillu.
Podawaæ z musztard± albo ró¿nymi sosami oraz pieczonymi ziemniakami.
W miejscu karkówki pojawiæ siê mo¿e boczek, kurczak lub indyk, ale tylko pod warunkiem dodanie bia³ego wina, bo inaczej bêd± suche.
autor: martalaPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Karkówka w piwnej marynacie[/b]
Sk³adniki:
1 kg schabu karkowego
2 szkl piwa
1 kieliszek wódki
1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego
³yzeczka kminku
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ja³owca
sól, pieprz, paprykaSposób przyrz±dzenia:
Piwo zagotowaæ z kminkiem, zielem angielskim, pieprzem i ja³owcem. Przestudziæ, dodaæ koncentrat, wódkê, po 0,5 ³y¿eczki soli i pieprzu. Miêso umyæ, osuszyæ, pokroiæ w grube plastry grubo¶ci ok. 2 cm. Delikatnie rozbiæ. Kotlety zalaæ marynat±, odstawiæ do lodówki na 24 godziny. Miêso osuszyæ z marynaty, u³o¿yæ na rozgrzanym ruszcie, piec po 15 min. z ka¿dej strony. Podawaæ od razu. Pod koniec pieczenia mo¿na karkówkê oprószyæ papryk±, nabierze wtedy ostrzejszego jeszcze smaku.
autor: yenulkaPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Karkowinka z serkiem[/b]
Sk³adniki:
karkowina peklowana,
ser ¿ó³ty,
bazylia,
ananas,
boczek,Sposób przyrz±dzenia:
Peklowan± karkowinê kroimy w plastry grubo¶ci ok 1 cm, moczymy ok. 2 minut w piwie, nastêpnie k³adziemy na gor±cy ruszcik i opiekamy jedn± stronê, drug± w tym czasie posypujemy bazyli± (nie ¿a³owaæ!), nastêpnie obracamy miêsko, k³adziemy na opieczon± stronê ananasa i owijamy miêso w foliê, wyjmujemy z folii i k³adziemy gruby plaster sera, owijamy ca³o¶æ plastrem boczku, pieczemy na obie strony,
zamiast piwa mo¿na u¿yæ np. wina lub koniaku miêso wtedy jest bardziej miêkkie, dobrze smakuje z pieczonymi ziemniakami.
autor: kiniusiaPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Grillowane roladki[/b]
Sk³adniki:
10 bardzo cieniutkich plasterków boczku wêdzonego
10 miêkkich suszonych ¶liwek
5 ³y¿ek oleju
³y¿eczka zió³ prowansalskich
10 wyka³aczekSposób przyrz±dzenia:
U³o¿yæ po jednej ¶liwce na plasterku boczku, zrolowaæ i spi±æ wyka³aczk±.
Zio³a wymieszaæ z olejem, polaæ roladki i odstawiæ do lodówki na 2-3 godziny.
Piec na tackach na grillu, a¿ bêd± ³adnie zrumienione.
autor: chocoPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Fajitas[/b]
Sk³adniki:
Marynata:
1/2 szklanki soku pomaranczowego
1/4 szklanki oliwki
2 lyzki octu z czerwonego wina (ja uzywam balsamicznego)
2 lyzki soku z limonki, swiezego
1-2 zabki czosnku, drobno posiekanego
2 lyzeczki suchej mieszanki do fajitas (przepis ponizej)500g wolowiny lub filetow z kurczaka
1 czerwona i 1 zielona papryka , pokrojone w paseczki
1 cebula pokrojona w plasterki
cieple tortilleSucha mieszanka do fajitas:
4 lyzki soli
1 1/2 lyzeczki mielonego pieprzu
1 1/3 lyzeczki przyprawy chili
3/4 lyzeczki czosnku granulowanego
3/4 lyzeczki cuminuSposób przyrz±dzenia:
Skladniki suchej mieszanki wymieszac, przechowywac w zamknietym pojemniku.
Skladniki marynaty wymieszac, wlozyc do niej pokrojone w male kawalki mieso i marynowac przez noc (kurczaka wystarczy marynowac do 2 godzin). Wyjac z marynaty i szybko przyrumienic na patelni albo na grilu. Na osobnej patelni mocno zrumienic papryke i cebule.
Podawac z cieplymi tortillami, startym zoltym serem, posiekanymi pomidorami, salsa.
autor: bajaderkaPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Cukinia z grilla[/b]
Sk³adniki:
1 ¶rednia cukinia
ok. 100 ml oliwy
ocet winny
1 ³y¿ka posiekanej miêty
1 ³y¿ka posiekanego tymianku
sólSposób przyrz±dzenia:
Cukiniê pokroiæ wzd³u¿ na plastry grubo¶ci ok. 0,5 cm.
Oliwê wymieszaæ z zio³ami, doprawiæ sol±. Tak przygotowan± oliw± posmarowaæ ka¿dy plaster cukinii (z dwóch stron).
Piec na grillu ok. 2 minut z ka¿dej strony.
Podawaæ na gor±co, delikatnie skropione octem winnym.
autor: aganiokPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Bak³a¿an z grila[/b]
Sk³adniki:
4 kromki chleba tostowego lub weka (vel weki vel bu³ki paryskiej val francuza – mam nadziejê, ¿e wszyscy wiedz±, o co mi chodzi  ),
1 niedu¿y bak³a¿an
ser mozarella (4 plasterki)
1 pomidor
4 listki bazyliiSposób przyrz±dzenia:
Bak³a¿ana nale¿y umyæ i pokroiæ w plastry grubo¶ci ok. 1-2 cm. Posoliæ i odstawiæ na 1-2 godziny a¿ pu¶ci sok. Dok³adnie osuszyæ rêcznikiem papierowym. Pieczywo i bak³a¿ana upiec na grilu z obydwu stron. Teraz czas na zrobienie kanapek na kromce chleba uk³adam bak³a¿ana, na nim plasterek mozarelli, plasterek pomidora i na samej górze listek bazylii.
autor: AanitaPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Banany w boczku[/b]
Sk³adniki:
4 banany,
1 ³y¿ka cukru,
1/2 ³y¿ki tymianku,
1 ³y¿ka siekanych orzechów,
4 cienkie plastry boczku,
1 ³y¿ka cynamonu.Sposób przyrz±dzenia:
Banany obraæ i przekroiæ wzd³u¿ na po³ówki, ¶rodkowe czê¶ci posypaæ cukrem, orzechami i cynamonem, owin±æ boczkiem i piec na grillu ok. 5 minut z ka¿dej strony.
autor: ??? (nieznany)Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Aromatyczna kaszanka z grill’a[/b]
Sk³adniki:
4 porcje kaszanki
1 jab³ko
2-3 ma³e cebulki
1-2 ³y¿ki oliwy z oliwek
szczypta curry
1 ³y¿ka majeranku
sól, pieprz
4 kawa³ki folii aluminiowej (oko³o A4)
ewentualnie odrobina mas³a i inne przyprawySposób przyrz±dzenia:
Kaszanki delikatnie ponak³uwaæ. Ka¿d± u³o¿yæ na oddzielnym kawa³ku folii.
Cebulki wrzuciæ do wrz±tku i podgotowaæ do momentu, a¿ bêd± miêkkie. Nastêpnie wyj±æ je, pokroiæ na æwiartki lub plasterki i prze³o¿yæ do miseczki. Zalaæ oliw±, posypaæ curry, majerankiem, sol±, pieprzem i ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami.
Jab³ko pokroiæ (razem ze skórk± w s³upki). Obok kaszanki u³o¿yæ po kilka kawa³ków zamarynowanej w przyprawach cebulki i po kilka plasterków jab³ka. Wszystko posypaæ majerankiem, sol± i pieprzem. Foliê z³o¿yæ po skosach i stworzyæ pewnego rodzaju koperto-sakiewkê. Zapiekaæ na grill’u lub w piekarniku przez oko³o 15 min.
autor: iwonaweissPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto ple¶niak z jab³kami[/b]
Sk³adniki:
60 dag (3 szklanki) m±ki,
35 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
5 jaj,
25 dag margaryny,
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia,
³y¿ka kakao,
75-100 dag jab³ek lub 2 szklanki przecieru z jab³ekSposób przyrz±dzenia:
M±kê przesiaæ na stolnicê, wymieszaæ z proszkiem do pieczenia, posiekaæ z margaryn± i 5 ¿ó³tkami. Dodaæ 1/2 szklanki cukru, wyrobiæ kruche ciasto i sch³odziæ je w lodówce (co najmniej 30 min) 2/3 ciasta rozwa³kowaæ i u³o¿yæ na blasze. Pozosta³e ciasto podzieliæ na dwie czê¶ci. Do jednej czê¶ci do³o¿yæ ³y¿kê kakao. Jab³ka umyæ, podzieliæ na kawa³ki, rozgotowaæ, przetrzeæ przez sito, ostudziæ i u³o¿yæ na cie¶cie. Sch³odzone jasne ciasto zetrzeæ na tarce z du¿ymi oczkami bezpo¶rednio na przecier z jab³ek. Ubiæ sztywn± pianê z 5 bia³ek i jednej szklanki cukru. U³o¿yæ j± na startym jasnym cie¶cie. Ostatni± warstwê powinno stanowiæ utarte ciasto z kakao. Ple¶niak piec 45-50 min w gor±cym piekarniku. Jab³ka mo¿na zast±piæ rabarbarem lub d¿emem.
autor: Z.WodeckiPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto ple¶niak z jab³kami[/b]
Sk³adniki:
60 dag (3 szklanki) m±ki,
35 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
5 jaj,
25 dag margaryny,
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia,
³y¿ka kakao,
75-100 dag jab³ek lub 2 szklanki przecieru z jab³ekSposób przyrz±dzenia:
M±kê przesiaæ na stolnicê, wymieszaæ z proszkiem do pieczenia, posiekaæ z margaryn± i 5 ¿ó³tkami. Dodaæ 1/2 szklanki cukru, wyrobiæ kruche ciasto i sch³odziæ je w lodówce (co najmniej 30 min) 2/3 ciasta rozwa³kowaæ i u³o¿yæ na blasze. Pozosta³e ciasto podzieliæ na dwie czê¶ci. Do jednej czê¶ci do³o¿yæ ³y¿kê kakao. Jab³ka umyæ, podzieliæ na kawa³ki, rozgotowaæ, przetrzeæ przez sito, ostudziæ i u³o¿yæ na cie¶cie. Sch³odzone jasne ciasto zetrzeæ na tarce z du¿ymi oczkami bezpo¶rednio na przecier z jab³ek. Ubiæ sztywn± pianê z 5 bia³ek i jednej szklanki cukru. U³o¿yæ j± na startym jasnym cie¶cie. Ostatni± warstwê powinno stanowiæ utarte ciasto z kakao. Ple¶niak piec 45-50 min w gor±cym piekarniku. Jab³ka mo¿na zast±piæ rabarbarem lub d¿emem.
autor: Z.WodeckiPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto mleczne[/b]
Sk³adniki:
1 kg ciasta fyllo (przepis w "ogolne"),
250 g masla,
125 g cukru,
1 l mleka,
250 g kaszy manny,
6 jaj,
1 lyzeczka utertej wanilii.
Syrop:
1 kg cukru,
500 ml wody,
skorka otarta z 1 cytryny,
sok z 1 cytryny,
1 lyzeczka utartej wanilii.Sposób przyrz±dzenia:
1. Mleko podgrzac, rozpuscic w nim cukier, wsypac powoli kasze stale mieszajac,
by nie powstaly grudki. Zdjac z ognia zanim zupelnie zagestnieje. Odczekac
chwile az przestanie sie gotowac, dodac ubite jaja i wanilie.
2. Ciasto rozwalkowac, polowa wylozyc blache do pieczenia, uprzednio natluszczona, posmarowac rozpuszczonym maslem. Nalozyc kasze by powstala warstwa o
rownej grubosci, nakryc reszta ciasta. Nozem naciac delikatnie na zewnetrznej warstwie linie, wzdluz ktorych ciasto zostanie pociete na kawalki po ostygnieciu. Wstawic do rozgrzanego piekarnika i piec 1 godz.
3. Zagotowac wode z cukrem, dodac skorke cytrynowa, sok i wanilie. Gotowac 10
min.
4. Ciasto po wyjeciu z piekarnika polac goracym syropem. Przestudzic, pociac
wzdluz zaznaczonych wczesniej linii.
¼ród³o: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 88.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
-
AuthorPosts