Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Eugeniusz

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 46 through 60 (of 220 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43661
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Krewetki Piratów z Karaibów[/b]

    Sk³adniki:
    1 opakowanie du¿ych krewetek, mro¿onych (250 g)
    1 posiekana cebula
    1 posiekana zielona papryka
    2 ³odygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
    1 papryczka chilli, drobno posiekana
    1 puszka pomidorów pelati pokrojonych w kosteczkê
    2 ³y¿ki przecieru pomidorowego+ 2 ³y¿ki wody mineralnej
    tymianek, zielona natka pietruszki

    Sposób przyrz±dzenia:
    Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulkê; dodaj seler, papryke, a na koñcu pomidory oraz "rozcieñczony" koncentrat. Poddu¶ kilka minut.
    W miêdzyczasie rozgrzej patelniê grillow± lub grill w piekarniku; wrzuc rozmro¿one krewetki, lekko smaruj±c oliw± i posypuj±c tymiankiem oraz sol±.
    Na talerz wylej sos; na nim roz³ó¿ zrumienione krewetki; posyp pietruszk±.
    autor: niunia

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43660
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Kieszonki z grilla[/b]

    Sk³adniki:
    marynata:
    sok z jednej cytryny
    kilka z±bków czosnku

    kawa³ek wieprzowiny (np. schabu) na ok. 6 kotletów
    1-2 pomidory
    10 dag ¿ó³tego sera mozzarella
    10 g mas³a
    4 ³y¿ki siekanej natki
    z±bek czosnku (lub wiêcej)
    2 ³y¿ki oleju
    sól, pieprz

    Sposób przyrz±dzenia:
    Miêso podzieliæ na porcje (najlepiej najpierw naci±æ plaster grubo¶ci 1 cm prawie do koñca, a nastêpnie centymetr dalej odci±æ go zupe³nie, itd.)
    Czosnek posiekaæ (nie zmia¿d¿yæ!) i posypaæ nim miêso, ca³o¶æ skropiæ sokiem z cytryny. Miêso zawin±æ lub zamkn±æ w plastikowym pojemniku i odstawiæ na kilka godzin do lodówki (lub nawet na ca³± noc) aby skrusza³o. Nastêpnie miêso op³ukaæ, osuszyæ i natrzeæ sol± oraz pieprzem.
    Mas³o utrzeæ z natk±, czosnkiem i p³ask± ³y¿eczk± soli.
    Ser oraz pomidory (mo¿na je wcze¶niej obraæ ze skórki) pokroiæ na plastry.
    Kieszonki w miêsie posmarowaæ 1/2 mas³a, w³o¿yæ do nich po plastrze pomidora i sera. Brzegi spi±æ wyka³aczkami.
    Kotlety u³o¿yæ na grillu, posmarowaæ z wierzchu olejem.
    Piec przez 5 minut z jednej strony.
    Ostro¿nie przewróciæ na drug± stronê, posmarowaæ pozosta³ym mas³em zio³owym.
    Piec jeszcze oko³o 5-7 minut.
    Nie mo¿na ich piec zbyt d³ugo, poniewa¿ miêso wyschnie.
    Najlepiej podawaæ od razu, poniewa¿ najsmaczniejsze s± kiedy miêso jest soczyste.
    autor: aganiok

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43659
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Kebaby z grilla[/b]

    Sk³adniki:
    60 dag miêsa mielonego,
    2 z±bki czosnku,
    1 cebula stara,
    miêta,
    ³y¿ka czerwonej papryki,
    sól,
    pieprz,
    olej;
    sos:
    2 szkl. jogurtu naturalnego,
    2 starte ogórki,
    sok z po³owy cytryny,
    pêczek pietruszki,
    koperku, miêty,
    ½ ³y¿eczki zmielonego kminku,
    sól,
    pieprz.

    Sposób przyrz±dzenia:
    Do miêsa mielonego dodajemy jajka, paprykê, cebulê starta, czosnek, sól, pieprz, mieszamy, dodajemy odrobinê miêty (niekoniecznie), wyrabiamy. Rêkami naoliwionymi formujemy okr±g³e kebaby, do ka¿dego wbiæ drewniany patyczek i daæ na grilla. Sk³adniki sosu wymieszaæ, podawaæ do upieczonych kebabów.
    autor: bernika

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43658
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Karkówka z grilla[/b]

    Sk³adniki:
    dorodny kawa³ek karkówki
    czosnek 4-5 z±bków
    sproszkowana s³odka czerwona papryka
    sól kamienna
    pieprz czerwony (lub czarny)
    kimnek
    oliwa z oliwek

    Sposób przyrz±dzenia:
    Sól, paprykê, zmielony kminek (ale tylko odrobinê, chyba, ¿e kto¶ bardzo lubi), pieprz i wyci¶niety przez praskê czosnek ³aczymy w miseczce.
    Karkówkê kroimy na plastry ok. 1,5 cm grubo¶ci.
    Ka¿dy kawa³ek smarujemy oliw± z oliwek (najlepiej pêdzlem) i posypujemy przyprawami. Uk³adamy w naczyniu, przykrywamy i pozostawiamy w ch³odnym miejscu na 2-3 godziny.
    Pieczemy na grillu.
    Podawaæ z musztard± albo ró¿nymi sosami oraz pieczonymi ziemniakami.
    W miejscu karkówki pojawiæ siê mo¿e boczek, kurczak lub indyk, ale tylko pod warunkiem dodanie bia³ego wina, bo inaczej bêd± suche.
    autor: martala

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43657
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Karkówka w piwnej marynacie[/b]

    Sk³adniki:
    1 kg schabu karkowego
    2 szkl piwa
    1 kieliszek wódki
    1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego
    ³yzeczka kminku
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka ziaren pieprzu
    kilka ziaren ja³owca
    sól, pieprz, papryka

    Sposób przyrz±dzenia:
    Piwo zagotowaæ z kminkiem, zielem angielskim, pieprzem i ja³owcem. Przestudziæ, dodaæ koncentrat, wódkê, po 0,5 ³y¿eczki soli i pieprzu. Miêso umyæ, osuszyæ, pokroiæ w grube plastry grubo¶ci ok. 2 cm. Delikatnie rozbiæ. Kotlety zalaæ marynat±, odstawiæ do lodówki na 24 godziny. Miêso osuszyæ z marynaty, u³o¿yæ na rozgrzanym ruszcie, piec po 15 min. z ka¿dej strony. Podawaæ od razu. Pod koniec pieczenia mo¿na karkówkê oprószyæ papryk±, nabierze wtedy ostrzejszego jeszcze smaku.
    autor: yenulka

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43656
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Karkowinka z serkiem[/b]

    Sk³adniki:
    karkowina peklowana,
    ser ¿ó³ty,
    bazylia,
    ananas,
    boczek,

    Sposób przyrz±dzenia:
    Peklowan± karkowinê kroimy w plastry grubo¶ci ok 1 cm, moczymy ok. 2 minut w piwie, nastêpnie k³adziemy na gor±cy ruszcik i opiekamy jedn± stronê, drug± w tym czasie posypujemy bazyli± (nie ¿a³owaæ!), nastêpnie obracamy miêsko, k³adziemy na opieczon± stronê ananasa i owijamy miêso w foliê, wyjmujemy z folii i k³adziemy gruby plaster sera, owijamy ca³o¶æ plastrem boczku, pieczemy na obie strony,
    zamiast piwa mo¿na u¿yæ np. wina lub koniaku miêso wtedy jest bardziej miêkkie, dobrze smakuje z pieczonymi ziemniakami.
    autor: kiniusia

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43655
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Grillowane roladki[/b]

    Sk³adniki:
    10 bardzo cieniutkich plasterków boczku wêdzonego
    10 miêkkich suszonych ¶liwek
    5 ³y¿ek oleju
    ³y¿eczka zió³ prowansalskich
    10 wyka³aczek

    Sposób przyrz±dzenia:
    U³o¿yæ po jednej ¶liwce na plasterku boczku, zrolowaæ i spi±æ wyka³aczk±.
    Zio³a wymieszaæ z olejem, polaæ roladki i odstawiæ do lodówki na 2-3 godziny.
    Piec na tackach na grillu, a¿ bêd± ³adnie zrumienione.
    autor: choco

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43654
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Fajitas[/b]

    Sk³adniki:
    Marynata:
    1/2 szklanki soku pomaranczowego
    1/4 szklanki oliwki
    2 lyzki octu z czerwonego wina (ja uzywam balsamicznego)
    2 lyzki soku z limonki, swiezego
    1-2 zabki czosnku, drobno posiekanego
    2 lyzeczki suchej mieszanki do fajitas (przepis ponizej)

    500g wolowiny lub filetow z kurczaka
    1 czerwona i 1 zielona papryka , pokrojone w paseczki
    1 cebula pokrojona w plasterki
    cieple tortille

    Sucha mieszanka do fajitas:
    4 lyzki soli
    1 1/2 lyzeczki mielonego pieprzu
    1 1/3 lyzeczki przyprawy chili
    3/4 lyzeczki czosnku granulowanego
    3/4 lyzeczki cuminu

    Sposób przyrz±dzenia:
    Skladniki suchej mieszanki wymieszac, przechowywac w zamknietym pojemniku.
    Skladniki marynaty wymieszac, wlozyc do niej pokrojone w male kawalki mieso i marynowac przez noc (kurczaka wystarczy marynowac do 2 godzin). Wyjac z marynaty i szybko przyrumienic na patelni albo na grilu. Na osobnej patelni mocno zrumienic papryke i cebule.
    Podawac z cieplymi tortillami, startym zoltym serem, posiekanymi pomidorami, salsa.
    autor: bajaderka

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43653
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Cukinia z grilla[/b]

    Sk³adniki:
    1 ¶rednia cukinia
    ok. 100 ml oliwy
    ocet winny
    1 ³y¿ka posiekanej miêty
    1 ³y¿ka posiekanego tymianku
    sól

    Sposób przyrz±dzenia:
    Cukiniê pokroiæ wzd³u¿ na plastry grubo¶ci ok. 0,5 cm.
    Oliwê wymieszaæ z zio³ami, doprawiæ sol±. Tak przygotowan± oliw± posmarowaæ ka¿dy plaster cukinii (z dwóch stron).
    Piec na grillu ok. 2 minut z ka¿dej strony.
    Podawaæ na gor±co, delikatnie skropione octem winnym.
    autor: aganiok

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43652
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Bak³a¿an z grila[/b]

    Sk³adniki:
    4 kromki chleba tostowego lub weka (vel weki vel bu³ki paryskiej val francuza – mam nadziejê, ¿e wszyscy wiedz±, o co mi chodzi  ),
    1 niedu¿y bak³a¿an
    ser mozarella (4 plasterki)
    1 pomidor
    4 listki bazylii

    Sposób przyrz±dzenia:
    Bak³a¿ana nale¿y umyæ i pokroiæ w plastry grubo¶ci ok. 1-2 cm. Posoliæ i odstawiæ na 1-2 godziny a¿ pu¶ci sok. Dok³adnie osuszyæ rêcznikiem papierowym. Pieczywo i bak³a¿ana upiec na grilu z obydwu stron. Teraz czas na zrobienie kanapek na kromce chleba uk³adam bak³a¿ana, na nim plasterek mozarelli, plasterek pomidora i na samej górze listek bazylii.
    autor: Aanita

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43651
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Banany w boczku[/b]

    Sk³adniki:
    4 banany,
    1 ³y¿ka cukru,
    1/2 ³y¿ki tymianku,
    1 ³y¿ka siekanych orzechów,
    4 cienkie plastry boczku,
    1 ³y¿ka cynamonu.

    Sposób przyrz±dzenia:
    Banany obraæ i przekroiæ wzd³u¿ na po³ówki, ¶rodkowe czê¶ci posypaæ cukrem, orzechami i cynamonem, owin±æ boczkiem i piec na grillu ok. 5 minut z ka¿dej strony.
    autor: ??? (nieznany)

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia Premiowa ::Grill:: #43650
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Aromatyczna kaszanka z grill’a[/b]

    Sk³adniki:
    4 porcje kaszanki
    1 jab³ko
    2-3 ma³e cebulki
    1-2 ³y¿ki oliwy z oliwek
    szczypta curry
    1 ³y¿ka majeranku
    sól, pieprz
    4 kawa³ki folii aluminiowej (oko³o A4)
    ewentualnie odrobina mas³a i inne przyprawy

    Sposób przyrz±dzenia:
    Kaszanki delikatnie ponak³uwaæ. Ka¿d± u³o¿yæ na oddzielnym kawa³ku folii.
    Cebulki wrzuciæ do wrz±tku i podgotowaæ do momentu, a¿ bêd± miêkkie. Nastêpnie wyj±æ je, pokroiæ na æwiartki lub plasterki i prze³o¿yæ do miseczki. Zalaæ oliw±, posypaæ curry, majerankiem, sol±, pieprzem i ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami.
    Jab³ko pokroiæ (razem ze skórk± w s³upki). Obok kaszanki u³o¿yæ po kilka kawa³ków zamarynowanej w przyprawach cebulki i po kilka plasterków jab³ka. Wszystko posypaæ majerankiem, sol± i pieprzem. Foliê z³o¿yæ po skosach i stworzyæ pewnego rodzaju koperto-sakiewkê. Zapiekaæ na grill’u lub w piekarniku przez oko³o 15 min.
    autor: iwonaweiss

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43642
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasto ple¶niak z jab³kami[/b]

    Sk³adniki:
    60 dag (3 szklanki) m±ki,
    35 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
    5 jaj,
    25 dag margaryny,
    1 ³y¿eczka proszku do pieczenia,
    ³y¿ka kakao,
    75-100 dag jab³ek lub 2 szklanki przecieru z jab³ek

    Sposób przyrz±dzenia:
    M±kê przesiaæ na stolnicê, wymieszaæ z proszkiem do pieczenia, posiekaæ z margaryn± i 5 ¿ó³tkami. Dodaæ 1/2 szklanki cukru, wyrobiæ kruche ciasto i sch³odziæ je w lodówce (co najmniej 30 min) 2/3 ciasta rozwa³kowaæ i u³o¿yæ na blasze. Pozosta³e ciasto podzieliæ na dwie czê¶ci. Do jednej czê¶ci do³o¿yæ ³y¿kê kakao. Jab³ka umyæ, podzieliæ na kawa³ki, rozgotowaæ, przetrzeæ przez sito, ostudziæ i u³o¿yæ na cie¶cie. Sch³odzone jasne ciasto zetrzeæ na tarce z du¿ymi oczkami bezpo¶rednio na przecier z jab³ek. Ubiæ sztywn± pianê z 5 bia³ek i jednej szklanki cukru. U³o¿yæ j± na startym jasnym cie¶cie. Ostatni± warstwê powinno stanowiæ utarte ciasto z kakao. Ple¶niak piec 45-50 min w gor±cym piekarniku. Jab³ka mo¿na zast±piæ rabarbarem lub d¿emem.
    autor: Z.Wodecki

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43641
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasto ple¶niak z jab³kami[/b]

    Sk³adniki:
    60 dag (3 szklanki) m±ki,
    35 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
    5 jaj,
    25 dag margaryny,
    1 ³y¿eczka proszku do pieczenia,
    ³y¿ka kakao,
    75-100 dag jab³ek lub 2 szklanki przecieru z jab³ek

    Sposób przyrz±dzenia:
    M±kê przesiaæ na stolnicê, wymieszaæ z proszkiem do pieczenia, posiekaæ z margaryn± i 5 ¿ó³tkami. Dodaæ 1/2 szklanki cukru, wyrobiæ kruche ciasto i sch³odziæ je w lodówce (co najmniej 30 min) 2/3 ciasta rozwa³kowaæ i u³o¿yæ na blasze. Pozosta³e ciasto podzieliæ na dwie czê¶ci. Do jednej czê¶ci do³o¿yæ ³y¿kê kakao. Jab³ka umyæ, podzieliæ na kawa³ki, rozgotowaæ, przetrzeæ przez sito, ostudziæ i u³o¿yæ na cie¶cie. Sch³odzone jasne ciasto zetrzeæ na tarce z du¿ymi oczkami bezpo¶rednio na przecier z jab³ek. Ubiæ sztywn± pianê z 5 bia³ek i jednej szklanki cukru. U³o¿yæ j± na startym jasnym cie¶cie. Ostatni± warstwê powinno stanowiæ utarte ciasto z kakao. Ple¶niak piec 45-50 min w gor±cym piekarniku. Jab³ka mo¿na zast±piæ rabarbarem lub d¿emem.
    autor: Z.Wodecki

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43640
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasto mleczne[/b]

    Sk³adniki:
    1 kg ciasta fyllo (przepis w "ogolne"),
    250 g masla,
    125 g cukru,
    1 l mleka,
    250 g kaszy manny,
    6 jaj,
    1 lyzeczka utertej wanilii.
    Syrop:
    1 kg cukru,
    500 ml wody,
    skorka otarta z 1 cytryny,
    sok z 1 cytryny,
    1 lyzeczka utartej wanilii.

    Sposób przyrz±dzenia:
    1. Mleko podgrzac, rozpuscic w nim cukier, wsypac powoli kasze stale mieszajac,
    by nie powstaly grudki. Zdjac z ognia zanim zupelnie zagestnieje. Odczekac
    chwile az przestanie sie gotowac, dodac ubite jaja i wanilie.
    2. Ciasto rozwalkowac, polowa wylozyc blache do pieczenia, uprzednio natluszczona, posmarowac rozpuszczonym maslem. Nalozyc kasze by powstala warstwa o
    rownej grubosci, nakryc reszta ciasta. Nozem naciac delikatnie na zewnetrznej warstwie linie, wzdluz ktorych ciasto zostanie pociete na kawalki po ostygnieciu. Wstawic do rozgrzanego piekarnika i piec 1 godz.
    3. Zagotowac wode z cukrem, dodac skorke cytrynowa, sok i wanilie. Gotowac 10
    min.
    4. Ciasto po wyjeciu z piekarnika polac goracym syropem. Przestudzic, pociac
    wzdluz zaznaczonych wczesniej linii.
    ¼ród³o: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 88.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

Viewing 15 posts - 46 through 60 (of 220 total)