Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Eugeniusz

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 181 through 195 (of 220 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 8 #43443
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Sos miêsny[/b]

    Sk³adniki:
    30 dag wieprzowiny z ko¶ci±
    5 dag t³uszczu
    1 ¶rednia cebula
    3 dag m±ki
    1 listek laurowy
    sól, pieprz

    Sposób wykonania:
    Miêso op³ukaæ, oddzieliæ od ko¶ci, pokroiæ w drobn± kostkê, posoliæ. Obsma¿yæ, na czê¶ci t³uszczu, pod koniec sma¿enia dodaæ obran±, pokrajan± w kostkê cebulê. Miêso i cebulê prze³o¿yæ do garnka, dodaæ wyjête ko¶ci, li¶æ laurowy, pieprz, zalaæ niedu¿± ilo¶ci± wody, dusiæ na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miêkko¶ci. Stopiæ ³y¿kê t³uszczu, dodaæ 3 dag m±ki, zasma¿yæ, wymieszaæ z zimnym wywarem z miêsa. Wyj±æ ko¶ci, zasma¿kê po³±czyæ z miêsem, zagotowaæ. Przyprawiæ do smaku sol±, pieprzem i karmelem, mo¿na dodaæ paprykê i ³y¿kê mas³a.
    Podawaæ do klusek, makaronu, ziemniaków, kasz lub knedli.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43442
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Sos polski (szary)[/b]

    Sk³adniki:
    4 dag mas³a lub margaryny
    1 kieliszek czerwonego wina
    1 cebula
    3-4 dag rodzynek
    3 dag m±ki
    3-4 dag migda³ów
    1 1/2 szklanki wywaru miêsnego, z ryb lub w³oszczyzny
    5 dag piernika
    sól, cukier, cytryna, karmel

    Sposób wykonania:
    Cebulê obraæ, pokroiæ w drobn± kostk±, lekko zrumieniæ na ma¶le, dodaæ m±kê zrumienion± na jasny kolor w piekarniku lub na patelni. Wymieszaæ z roso³em. Zagotowaæ razem z pokruszonym piernikiem (piernik powinien siê rozgotowaæ). Sos mo¿na zmiksowaæ, aby by³ g³adki. Wlaæ wino, przyprawiæ do smaku cukrem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, dodaæ karmel (³y¿eczkê cukru zrumieniæ na patelni, zagotowaæ z 2—3 ³y¿kami wody). W³o¿yæ sparzone, obrane i pokrajane w cienkie paski migda³y. Wsypaæ op³ukane rodzynki. Sos podgrzaæ, mieszaj±c.
    Sos polski powinien mieæ smak s³odko-kwaskowy.
    Sos szary mo¿na przyrz±dziæ bez piernika.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43441
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Sos pieczarkowy[/b]

    Sk³adniki:
    25-20 dag pieczarek
    1 cebula
    1/2 szklanki ¶mietany
    1 cytryna
    3 dag m±ki
    sól, pieprz
    1 ³y¿eczka posiekanej zielonej pietruszki

    Sposób wykonania:
    Grzyby oczy¶ciæ, op³ukaæ, pokroiæ w drobne, cienkie paski. Cebulê obraæ, pokroiæ w drobn± kostkê, dodaæ do grzybów. Zalaæ szklank± wody, udusiæ pod przykryciem, gdy bêd± miêkkie, dodaæ m±kê wymieszan± z niewielk± ilo¶ci± zimnej wody. Doprawiæ sol±, pieprzem i cytryn±, zagotowaæ. Wymieszaæ ze ¶mietan±. Mo¿na dodaæ 2—3 dag mas³a, 1 ³y¿kê posiekanego koperku i zielonej pietruszki.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43440
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Sos koperkowy z zasma¿k± i ¶mietan±[/b]

    Sk³adniki:
    2-3 ³y¿ki siekanego koperku
    1 szklanka roso³u lub wywaru jarzynowego
    (mo¿e byæ z kostki)
    3 dag m±ki
    1/2 szklanki ¶mietany
    1 ³y¿ka mas³a
    sól ,pieprz

    Sposób wykonania:

    Mas³o stopiæ, dodaæ m±kê, zasma¿yæ nie rumieni±c, Wymieszaæ z roso³em, zagotowaæ. Posoliæ, dodaæ ¶mietanê, wrzuciæ posiekany koperek, podgrzaæ. Mo¿na dodaæ surowe ¿ó³tko.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43439
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Majonez z ¿ó³tek[/b]

    Sk³adniki:
    2 ¿ó³tka
    1/4 I oleju lub oliwy z oliwek
    1 czubata ³y¿eczka musztardy
    sól
    sok z cytryny

    Sposób wykonania:
    ¯ó³tko wymieszaæ z musztard± i sol±. Powoli wlewaæ olej (powinien mieæ temperaturê pokojow±). Majonez ubijaæ no¿em miksera (tzw. blenderem) lub ubijaczk± do piany. Gotowy doprawiæ sokiem z cytryny i sol±. Aby uzyskaæ majonez gê¶ciejszy, np. do dekoracji, nale¿y dodaæ wiêcej oleju lub oliwy. Gotowy majonez mo¿na rozrzedziæ sokiem z cytryny lub bia³ym wytrawnym winem (np. wermutem).
    Do jednego ¿ó³tka mo¿na dodaæ maksymalnie 200 ml oleju.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43438
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Sos chrzanowy[/b]

    Sk³adniki:
    8-10 dag startego chrzanu
    1 szklanka wywaru z w³oszczyzny lub roso³u
    1/2 szklanki ¶mietany
    3 dag m±ki
    sól, cukier
    kwasek cytrynowy lub ocet

    Sposób wykonania:
    M±kê rozmieszaæ z zimnym wywarem, zagotowaæ, dodaæ starty chrzan, sól, kwasek cytrynowy, cukier do smaku, zagrzaæ mieszaj±c. Wymieszaæ z gêst±, s³odk± ¶mietan±. Mo¿na dodaæ 2—3 dag mas³a.
    Sos chrzanowy mo¿na u¿yæ do zapiekania z miêsem lub innymi potrawami nale¿y wówczas dodaæ do sosu 1—2 ¿ó³tka. Potrawê do zapiekania zalewa siê zimnym gêstym sosem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43437
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Sos kakaowy[/b]

    Sk³adniki:
    2 ¿ó³tka 4-6 dag cukru (1/4 szkl.) 1 laska wanilii
    2 dag kakao
    lub 1 opakowanie cukru waniliowego
    1 szklanka mleka lub ¶mietanki
    1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej

    Sposób wykonania:
    Kakao i waniliê zagotowaæ z po³ow± mleka, resztê rozmieszaæ z m±k± ziemniaczan±. Po³±czyæ wszystko i zagotowaæ mieszaj±c. ¯ó³tka bardzo starannie utrzeæ z cukrem, dodawaæ po trochu mleko, ci±gle ucieraj±c. Naczynie z sosem wstawiæ do zimnej wody, ostudziæ, czêsto mieszaj±c.
    Mo¿na dodaæ 2 dag mas³a.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43436
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Babka pomarañczowa[/b]

    Sk³adniki:
    3 pomarañcze
    25 dag miêkkiego mas³a
    25 dag cukru
    3 jajka
    4 ¿ó³tka
    10 dag m±ki pszennej
    10 dag m±ki ziemniaczanej
    10 dag migda³ów mielonych
    mas³o
    tarta bu³ka do formy
    szklanka cukru pudru

    Sposób wykonania:
    Pomarañcze sparzyæ, zetrzeæ skórkê, przekroiæ i wycisn±æ sok. Mas³o utrzeæ z cukrem, dodaæ jajka, ¿ó³tka, skórkê i sok z pomarañczy (3 ³y¿ki soku zostawiæ do lukru). Wszystko utrzeæ na puszyst± masê. Wsypaæ m±kê pszenn± wymieszan± z m±k± ziemniaczan± i migda³y, wymieszaæ. Ciasto prze³o¿yæ do posmarowanej mas³em i posypanej tart± bu³k± formy i wstawiæ do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinê i 15 minut w temperaturze 180°C.
    Przygotowaæ lukier: cukier puder utrzeæ z sokiem z pomarañczy. Ciasto polaæ lukrem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43435
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Babka ucierana[/b]

    Sk³adniki:
    25 dag m±ki
    25 dag mas³a
    25 dag cukru pudru
    1 ³y¿ka cukru wanilinowego
    4 jajka
    2 p³askie ³y¿eczki proszku do pieczenia
    bakalie (rodzynki, orzechy, skórka pomarañczowa itp.)
    lukier

    Sposób wykonania:

    Mas³o bardzo staranie utrzeæ z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodaj±c po jednym ¿ó³tku. M±kê przesiaæ i wymieszaæ z proszkiem do pieczenia, dodaæ do utartej masy. Bia³ka ubiæ (mo¿na dodaæ szczyptê soli) i po³±czyæ z ciastem. Wsypaæ bakalie, wymieszaæ. Ciasto prze³o¿yæ do nat³uszczonej formy, piec ok. 50 min w 200°C.
    Po upieczeniu polaæ lukrem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43434
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Bezy z wiórkami kokosowymi[/b]

    Sk³adniki:
    25 dag wiórków kokosowych
    24 dag cukru
    5 bia³ek
    szczypta soli
    cukier waniliowy
    aromat migda³owy (kilka kropli)
    szczypta cynamonu

    Sposób wykonania:
    Bia³ka z dodatkiem soli ubiæ na sztywn± pianê, pod koniec ubijania dodawaæ powoli cukier z cukrem waniliowym. Ubijaæ do ca³kowitego rozpuszczenia siê cukru. Nastêpnie wsypaæ wiórki kokosowe, cynamon i aromat migda³owy, bardzo delikatnie wymieszaæ. Blachê wy³o¿yæ papierem do pieczenia. Jedn± ³y¿eczk± nabieraæ masê, a drug± zgarniaæ na papier, formowaæ ciasteczka, nie grubsze ni¿ 1 cm. W³o¿yæ do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 130°C. Wzorcowo upieczone kokosanki powinny mieæ jasny kolor i byæ miêkkie w ¶rodku.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43433
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Bezy orzechowe[/b]

    Sk³adniki:
    4 bia³ka
    20 dag cukru pudru
    1 ³y¿ka cukru wanilinowego
    1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej
    szczypta soli
    10 dag zmielonych orzechów

    Sposób wykonania:
    Bia³ka posoliæ i ubiæ na sztywn± pianê, dodaj±c stopniowo cukier i cukier waniliowy. Dodaæ m±kê ziemniaczan± i zmielone orzechy. Delikatnie wymieszaæ. Blachê wy³o¿yæ papierem do pieczenia. Masê wyciskaæ szpryc± lub k³a¶æ ³y¿eczk± ma³e ciasteczka. Suszyæ w piekarniku nagrzanym do 120°C przez 2 godziny.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43432
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Biszkopt amaretto[/b]

    Sk³adniki:
    ciasto biszkoptowe
    8 jajek
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej
    1/2 szklanki m±ki pszennej

    krem
    1/2 l mleka
    budyñ ¶mietankowy
    po 1 ³y¿ce m±ki pszennej i ziemniaczanej
    25 dag margaryny
    25 dag zmielonych migda³ów
    2 ³y¿eczki likieru migda³owego
    1/2 szklanki herbaty
    1 ³y¿ka miodu
    1/3-1/2 szklanki cukru pudru
    2 ³y¿eczki konfitury z moreli
    3 ³y¿ki posiekanych orzeszków arachidowych

    Sposób wykonania:
    Przygotowaæ biszkopt: bia³ka oddzieliæ od ¿ó³tek. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem (3/4 szklanki) i cukrem waniliowym (a¿ masa bêdzie bia³a). Bia³ka z 1/4 szklanki cukru ubiæ na sztywn± pianê. Do utartej masy po ³y¿ce dodawaæ pianê na przemian z m±kami, delikatnie mieszaæ. Ciasto prze³o¿yæ do posmarowanej tortownicy i natychmiast wstawiæ do wcze¶niej nagrzanego piekarnika. Piec oko³o 40 minut w temp. 190°C.

    Budyñ wymieszaæ z 1/2 szklanki mleka, dodaæ obie m±ki. Pozosta³e mleko zagotowaæ, odstawiæ z ognia i dodaæ budyñ. Ponownie postawiæ na ma³ym ogniu i mieszaæ, a¿ zgêstnieje. Odstawiæ w ch³odne miejsce do wystygniêcia. Margarynê zmiksowaæ z mas± budyniow±. Dodaæ migda³y i cukier do smaku, wymieszaæ.
    Konfiturê wymieszaæ z ³y¿eczk± likieru.
    Gor±ca herbatê wymieszaæ z likierem i miodem, wystudziæ.
    Ciasto biszkoptowe pokroiæ na trzy blaty. Blaty nas±czyæ i prze³o¿yæ kremem. Wierzch i boki posmarowaæ konfitur±. Posypaæ orzeszkami.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43431
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Biszkopt z nadzieniem twaro¿kowo – bananowym[/b]

    Sk³adniki:
    ciasto
    4 jajka
    szklanka cukru
    1/2 szklanki m±ki tortowej
    1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej
    szczypta soli
    1 p³aska ³y¿eczka proszku do pieczenia
    mas³o i tarta bu³ka do formy
    krem
    2 opakowania twaro¿ku homogenizowanego
    3 banany
    2 ³y¿ki cukru pudru
    cukier waniliowy
    1/2 kostki mas³a
    3 ³y¿eczki ¿elatyny
    2 ³y¿ki gêstej ¶mietany
    1 cytryna
    3 ³y¿ki wiórków kokosowych

    Sposób wykonania:
    Tortownicê wysmarowaæ mas³em i wysypaæ tart± bu³k±.
    ¯ó³tka utrzeæ z cukrem na puszyst± prawie bia³± masê. Bia³ka ze szczypt± soli ubiæ na sztywn± pianê. Obie m±ki wymieszaæ z proszkiem do pieczenia. M±kê i pianê stopniowo (na przemian) dodawaæ do ¿ó³tek, delikatnie mieszaæ. Ciasto prze³o¿yæ do tortownicy, wyrównaæ wierzch, wstawiæ do piekarnika nagrzanego do 160°C, temperaturê podwy¿szyæ do 180°C. Piec 30 min. Ciasto wyj±æ, przestudziæ.
    Przygotowaæ krem: ¿elatynê namoczyæ w niewielkiej ilo¶ci zimnej wody. Mas³o utrzeæ z cukrem na puszyst± masê. Cytrynê sparzyæ, zetrzeæ skórkê i wycisn±æ sok. Jednego banana obraæ, mi±¿sz rozgnie¶æ. Twaro¿ki wymieszaæ ze ¶mietan±, dodaæ cukier waniliowy, mi±¿sz z bananów, skórkê i czê¶æ soku z cytryny, zmiksowaæ. ¯elatynê rozpu¶ciæ podgrzewaj±c, cienkim strumieniem wlaæ do kremu, ca³y czas ubijaæ. Dodaæ mas³o z cukrem. Ubijaæ, a¿ krem zacznie gêstnieæ.
    Biszkopt przeci±æ na 2-3 kr±¿ki, prze³o¿yæ kremem. Pozosta³e banany obraæ, pokroiæ, skropiæ sokiem z cytryny, udekorowaæ wierzch tortu. Boki oprószyæ wiórkami. Odstawiæ na 2 godz.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43430
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasto bananowe[/b]

    Sk³adniki:
    2 banany
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    4/5 kostki mas³a
    2 szklanki m±ki (nieca³e)
    proszek do pieczenia
    1/2 ³y¿eczki cynamonu
    orzechy
    mleko
    sól

    Sposób wykonania:
    Do rozpuszczonego mas³a dodaæ cukier, zmiksowane banany i jajka. Zmiksowaæ wszystko na garnku z ciep³± wod±. Wsypaæ orzechy, m±kê z proszkiem do pieczenia, szczyptê soli i cynamon. Je¶li ciasto jest zbyt gêste wlaæ odrobinê mleka.
    Ciasto prze³o¿yæ do posmarowanej t³uszczem i posypanej m±k± pod³u¿nej formy (30 cm). Wstawiæ do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec 1 godzinê.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43429
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasto brzoskwiniowo-kokosowe[/b]

    Sk³adniki:
    70 dag brzoskwiñ
    10 dag wiórków kokosowych
    25 dag m±ki
    10 dag cukru
    1 ¿ó³tko
    15 dag mas³a
    2 ³y¿ki soku z cytryny

    Sposób wykonania:
    Brzoskwinie umyæ, obraæ pokroiæ w cz±stki. U³o¿yæ w wy³o¿onej papierem do pieczenia lub wysmarowanej mas³em tortownicy. Skropiæ sokiem z cytryny. Mas³o rozpu¶ciæ i wystudziæ. M±kê przesiaæ wymieszaæ z wiórkami kokosowymi i cukrem. Do mieszaniny dodaæ jajko i wlaæ mas³o. Wyrobiæ ciasto.
    Ciasto rozkruszyæ na brzoskwiniach. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do I80°C.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

Viewing 15 posts - 181 through 195 (of 220 total)