Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EugeniuszParticipant
[b]Sos miêsny[/b]
Sk³adniki:
30 dag wieprzowiny z ko¶ci±
5 dag t³uszczu
1 ¶rednia cebula
3 dag m±ki
1 listek laurowy
sól, pieprzSposób wykonania:
Miêso op³ukaæ, oddzieliæ od ko¶ci, pokroiæ w drobn± kostkê, posoliæ. Obsma¿yæ, na czê¶ci t³uszczu, pod koniec sma¿enia dodaæ obran±, pokrajan± w kostkê cebulê. Miêso i cebulê prze³o¿yæ do garnka, dodaæ wyjête ko¶ci, li¶æ laurowy, pieprz, zalaæ niedu¿± ilo¶ci± wody, dusiæ na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miêkko¶ci. Stopiæ ³y¿kê t³uszczu, dodaæ 3 dag m±ki, zasma¿yæ, wymieszaæ z zimnym wywarem z miêsa. Wyj±æ ko¶ci, zasma¿kê po³±czyæ z miêsem, zagotowaæ. Przyprawiæ do smaku sol±, pieprzem i karmelem, mo¿na dodaæ paprykê i ³y¿kê mas³a.
Podawaæ do klusek, makaronu, ziemniaków, kasz lub knedli.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Sos polski (szary)[/b]
Sk³adniki:
4 dag mas³a lub margaryny
1 kieliszek czerwonego wina
1 cebula
3-4 dag rodzynek
3 dag m±ki
3-4 dag migda³ów
1 1/2 szklanki wywaru miêsnego, z ryb lub w³oszczyzny
5 dag piernika
sól, cukier, cytryna, karmelSposób wykonania:
Cebulê obraæ, pokroiæ w drobn± kostk±, lekko zrumieniæ na ma¶le, dodaæ m±kê zrumienion± na jasny kolor w piekarniku lub na patelni. Wymieszaæ z roso³em. Zagotowaæ razem z pokruszonym piernikiem (piernik powinien siê rozgotowaæ). Sos mo¿na zmiksowaæ, aby by³ g³adki. Wlaæ wino, przyprawiæ do smaku cukrem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, dodaæ karmel (³y¿eczkê cukru zrumieniæ na patelni, zagotowaæ z 2—3 ³y¿kami wody). W³o¿yæ sparzone, obrane i pokrajane w cienkie paski migda³y. Wsypaæ op³ukane rodzynki. Sos podgrzaæ, mieszaj±c.
Sos polski powinien mieæ smak s³odko-kwaskowy.
Sos szary mo¿na przyrz±dziæ bez piernika.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Sos pieczarkowy[/b]
Sk³adniki:
25-20 dag pieczarek
1 cebula
1/2 szklanki ¶mietany
1 cytryna
3 dag m±ki
sól, pieprz
1 ³y¿eczka posiekanej zielonej pietruszkiSposób wykonania:
Grzyby oczy¶ciæ, op³ukaæ, pokroiæ w drobne, cienkie paski. Cebulê obraæ, pokroiæ w drobn± kostkê, dodaæ do grzybów. Zalaæ szklank± wody, udusiæ pod przykryciem, gdy bêd± miêkkie, dodaæ m±kê wymieszan± z niewielk± ilo¶ci± zimnej wody. Doprawiæ sol±, pieprzem i cytryn±, zagotowaæ. Wymieszaæ ze ¶mietan±. Mo¿na dodaæ 2—3 dag mas³a, 1 ³y¿kê posiekanego koperku i zielonej pietruszki.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Sos koperkowy z zasma¿k± i ¶mietan±[/b]
Sk³adniki:
2-3 ³y¿ki siekanego koperku
1 szklanka roso³u lub wywaru jarzynowego
(mo¿e byæ z kostki)
3 dag m±ki
1/2 szklanki ¶mietany
1 ³y¿ka mas³a
sól ,pieprzSposób wykonania:
Mas³o stopiæ, dodaæ m±kê, zasma¿yæ nie rumieni±c, Wymieszaæ z roso³em, zagotowaæ. Posoliæ, dodaæ ¶mietanê, wrzuciæ posiekany koperek, podgrzaæ. Mo¿na dodaæ surowe ¿ó³tko.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Majonez z ¿ó³tek[/b]
Sk³adniki:
2 ¿ó³tka
1/4 I oleju lub oliwy z oliwek
1 czubata ³y¿eczka musztardy
sól
sok z cytrynySposób wykonania:
¯ó³tko wymieszaæ z musztard± i sol±. Powoli wlewaæ olej (powinien mieæ temperaturê pokojow±). Majonez ubijaæ no¿em miksera (tzw. blenderem) lub ubijaczk± do piany. Gotowy doprawiæ sokiem z cytryny i sol±. Aby uzyskaæ majonez gê¶ciejszy, np. do dekoracji, nale¿y dodaæ wiêcej oleju lub oliwy. Gotowy majonez mo¿na rozrzedziæ sokiem z cytryny lub bia³ym wytrawnym winem (np. wermutem).
Do jednego ¿ó³tka mo¿na dodaæ maksymalnie 200 ml oleju.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Sos chrzanowy[/b]
Sk³adniki:
8-10 dag startego chrzanu
1 szklanka wywaru z w³oszczyzny lub roso³u
1/2 szklanki ¶mietany
3 dag m±ki
sól, cukier
kwasek cytrynowy lub ocetSposób wykonania:
M±kê rozmieszaæ z zimnym wywarem, zagotowaæ, dodaæ starty chrzan, sól, kwasek cytrynowy, cukier do smaku, zagrzaæ mieszaj±c. Wymieszaæ z gêst±, s³odk± ¶mietan±. Mo¿na dodaæ 2—3 dag mas³a.
Sos chrzanowy mo¿na u¿yæ do zapiekania z miêsem lub innymi potrawami nale¿y wówczas dodaæ do sosu 1—2 ¿ó³tka. Potrawê do zapiekania zalewa siê zimnym gêstym sosem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Sos kakaowy[/b]
Sk³adniki:
2 ¿ó³tka 4-6 dag cukru (1/4 szkl.) 1 laska wanilii
2 dag kakao
lub 1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka mleka lub ¶mietanki
1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanejSposób wykonania:
Kakao i waniliê zagotowaæ z po³ow± mleka, resztê rozmieszaæ z m±k± ziemniaczan±. Po³±czyæ wszystko i zagotowaæ mieszaj±c. ¯ó³tka bardzo starannie utrzeæ z cukrem, dodawaæ po trochu mleko, ci±gle ucieraj±c. Naczynie z sosem wstawiæ do zimnej wody, ostudziæ, czêsto mieszaj±c.
Mo¿na dodaæ 2 dag mas³a.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Babka pomarañczowa[/b]
Sk³adniki:
3 pomarañcze
25 dag miêkkiego mas³a
25 dag cukru
3 jajka
4 ¿ó³tka
10 dag m±ki pszennej
10 dag m±ki ziemniaczanej
10 dag migda³ów mielonych
mas³o
tarta bu³ka do formy
szklanka cukru pudruSposób wykonania:
Pomarañcze sparzyæ, zetrzeæ skórkê, przekroiæ i wycisn±æ sok. Mas³o utrzeæ z cukrem, dodaæ jajka, ¿ó³tka, skórkê i sok z pomarañczy (3 ³y¿ki soku zostawiæ do lukru). Wszystko utrzeæ na puszyst± masê. Wsypaæ m±kê pszenn± wymieszan± z m±k± ziemniaczan± i migda³y, wymieszaæ. Ciasto prze³o¿yæ do posmarowanej mas³em i posypanej tart± bu³k± formy i wstawiæ do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinê i 15 minut w temperaturze 180°C.
Przygotowaæ lukier: cukier puder utrzeæ z sokiem z pomarañczy. Ciasto polaæ lukrem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Babka ucierana[/b]
Sk³adniki:
25 dag m±ki
25 dag mas³a
25 dag cukru pudru
1 ³y¿ka cukru wanilinowego
4 jajka
2 p³askie ³y¿eczki proszku do pieczenia
bakalie (rodzynki, orzechy, skórka pomarañczowa itp.)
lukierSposób wykonania:
Mas³o bardzo staranie utrzeæ z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodaj±c po jednym ¿ó³tku. M±kê przesiaæ i wymieszaæ z proszkiem do pieczenia, dodaæ do utartej masy. Bia³ka ubiæ (mo¿na dodaæ szczyptê soli) i po³±czyæ z ciastem. Wsypaæ bakalie, wymieszaæ. Ciasto prze³o¿yæ do nat³uszczonej formy, piec ok. 50 min w 200°C.
Po upieczeniu polaæ lukrem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Bezy z wiórkami kokosowymi[/b]
Sk³adniki:
25 dag wiórków kokosowych
24 dag cukru
5 bia³ek
szczypta soli
cukier waniliowy
aromat migda³owy (kilka kropli)
szczypta cynamonuSposób wykonania:
Bia³ka z dodatkiem soli ubiæ na sztywn± pianê, pod koniec ubijania dodawaæ powoli cukier z cukrem waniliowym. Ubijaæ do ca³kowitego rozpuszczenia siê cukru. Nastêpnie wsypaæ wiórki kokosowe, cynamon i aromat migda³owy, bardzo delikatnie wymieszaæ. Blachê wy³o¿yæ papierem do pieczenia. Jedn± ³y¿eczk± nabieraæ masê, a drug± zgarniaæ na papier, formowaæ ciasteczka, nie grubsze ni¿ 1 cm. W³o¿yæ do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 130°C. Wzorcowo upieczone kokosanki powinny mieæ jasny kolor i byæ miêkkie w ¶rodku.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Bezy orzechowe[/b]
Sk³adniki:
4 bia³ka
20 dag cukru pudru
1 ³y¿ka cukru wanilinowego
1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej
szczypta soli
10 dag zmielonych orzechówSposób wykonania:
Bia³ka posoliæ i ubiæ na sztywn± pianê, dodaj±c stopniowo cukier i cukier waniliowy. Dodaæ m±kê ziemniaczan± i zmielone orzechy. Delikatnie wymieszaæ. Blachê wy³o¿yæ papierem do pieczenia. Masê wyciskaæ szpryc± lub k³a¶æ ³y¿eczk± ma³e ciasteczka. Suszyæ w piekarniku nagrzanym do 120°C przez 2 godziny.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Biszkopt amaretto[/b]
Sk³adniki:
ciasto biszkoptowe
8 jajek
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej
1/2 szklanki m±ki pszennejkrem
1/2 l mleka
budyñ ¶mietankowy
po 1 ³y¿ce m±ki pszennej i ziemniaczanej
25 dag margaryny
25 dag zmielonych migda³ów
2 ³y¿eczki likieru migda³owego
1/2 szklanki herbaty
1 ³y¿ka miodu
1/3-1/2 szklanki cukru pudru
2 ³y¿eczki konfitury z moreli
3 ³y¿ki posiekanych orzeszków arachidowychSposób wykonania:
Przygotowaæ biszkopt: bia³ka oddzieliæ od ¿ó³tek. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem (3/4 szklanki) i cukrem waniliowym (a¿ masa bêdzie bia³a). Bia³ka z 1/4 szklanki cukru ubiæ na sztywn± pianê. Do utartej masy po ³y¿ce dodawaæ pianê na przemian z m±kami, delikatnie mieszaæ. Ciasto prze³o¿yæ do posmarowanej tortownicy i natychmiast wstawiæ do wcze¶niej nagrzanego piekarnika. Piec oko³o 40 minut w temp. 190°C.Budyñ wymieszaæ z 1/2 szklanki mleka, dodaæ obie m±ki. Pozosta³e mleko zagotowaæ, odstawiæ z ognia i dodaæ budyñ. Ponownie postawiæ na ma³ym ogniu i mieszaæ, a¿ zgêstnieje. Odstawiæ w ch³odne miejsce do wystygniêcia. Margarynê zmiksowaæ z mas± budyniow±. Dodaæ migda³y i cukier do smaku, wymieszaæ.
Konfiturê wymieszaæ z ³y¿eczk± likieru.
Gor±ca herbatê wymieszaæ z likierem i miodem, wystudziæ.
Ciasto biszkoptowe pokroiæ na trzy blaty. Blaty nas±czyæ i prze³o¿yæ kremem. Wierzch i boki posmarowaæ konfitur±. Posypaæ orzeszkami.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Biszkopt z nadzieniem twaro¿kowo – bananowym[/b]
Sk³adniki:
ciasto
4 jajka
szklanka cukru
1/2 szklanki m±ki tortowej
1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej
szczypta soli
1 p³aska ³y¿eczka proszku do pieczenia
mas³o i tarta bu³ka do formy
krem
2 opakowania twaro¿ku homogenizowanego
3 banany
2 ³y¿ki cukru pudru
cukier waniliowy
1/2 kostki mas³a
3 ³y¿eczki ¿elatyny
2 ³y¿ki gêstej ¶mietany
1 cytryna
3 ³y¿ki wiórków kokosowychSposób wykonania:
Tortownicê wysmarowaæ mas³em i wysypaæ tart± bu³k±.
¯ó³tka utrzeæ z cukrem na puszyst± prawie bia³± masê. Bia³ka ze szczypt± soli ubiæ na sztywn± pianê. Obie m±ki wymieszaæ z proszkiem do pieczenia. M±kê i pianê stopniowo (na przemian) dodawaæ do ¿ó³tek, delikatnie mieszaæ. Ciasto prze³o¿yæ do tortownicy, wyrównaæ wierzch, wstawiæ do piekarnika nagrzanego do 160°C, temperaturê podwy¿szyæ do 180°C. Piec 30 min. Ciasto wyj±æ, przestudziæ.
Przygotowaæ krem: ¿elatynê namoczyæ w niewielkiej ilo¶ci zimnej wody. Mas³o utrzeæ z cukrem na puszyst± masê. Cytrynê sparzyæ, zetrzeæ skórkê i wycisn±æ sok. Jednego banana obraæ, mi±¿sz rozgnie¶æ. Twaro¿ki wymieszaæ ze ¶mietan±, dodaæ cukier waniliowy, mi±¿sz z bananów, skórkê i czê¶æ soku z cytryny, zmiksowaæ. ¯elatynê rozpu¶ciæ podgrzewaj±c, cienkim strumieniem wlaæ do kremu, ca³y czas ubijaæ. Dodaæ mas³o z cukrem. Ubijaæ, a¿ krem zacznie gêstnieæ.
Biszkopt przeci±æ na 2-3 kr±¿ki, prze³o¿yæ kremem. Pozosta³e banany obraæ, pokroiæ, skropiæ sokiem z cytryny, udekorowaæ wierzch tortu. Boki oprószyæ wiórkami. Odstawiæ na 2 godz.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto bananowe[/b]
Sk³adniki:
2 banany
2 jajka
1/2 szklanki cukru
4/5 kostki mas³a
2 szklanki m±ki (nieca³e)
proszek do pieczenia
1/2 ³y¿eczki cynamonu
orzechy
mleko
sólSposób wykonania:
Do rozpuszczonego mas³a dodaæ cukier, zmiksowane banany i jajka. Zmiksowaæ wszystko na garnku z ciep³± wod±. Wsypaæ orzechy, m±kê z proszkiem do pieczenia, szczyptê soli i cynamon. Je¶li ciasto jest zbyt gêste wlaæ odrobinê mleka.
Ciasto prze³o¿yæ do posmarowanej t³uszczem i posypanej m±k± pod³u¿nej formy (30 cm). Wstawiæ do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec 1 godzinê.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto brzoskwiniowo-kokosowe[/b]
Sk³adniki:
70 dag brzoskwiñ
10 dag wiórków kokosowych
25 dag m±ki
10 dag cukru
1 ¿ó³tko
15 dag mas³a
2 ³y¿ki soku z cytrynySposób wykonania:
Brzoskwinie umyæ, obraæ pokroiæ w cz±stki. U³o¿yæ w wy³o¿onej papierem do pieczenia lub wysmarowanej mas³em tortownicy. Skropiæ sokiem z cytryny. Mas³o rozpu¶ciæ i wystudziæ. M±kê przesiaæ wymieszaæ z wiórkami kokosowymi i cukrem. Do mieszaniny dodaæ jajko i wlaæ mas³o. Wyrobiæ ciasto.
Ciasto rozkruszyæ na brzoskwiniach. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do I80°C.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
-
AuthorPosts