Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 8

Home Forums Re:Partia nr 8

#43432
Eugeniusz
Participant

[b]Biszkopt amaretto[/b]

Sk³adniki:
ciasto biszkoptowe
8 jajek
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej
1/2 szklanki m±ki pszennej

krem
1/2 l mleka
budyñ ¶mietankowy
po 1 ³y¿ce m±ki pszennej i ziemniaczanej
25 dag margaryny
25 dag zmielonych migda³ów
2 ³y¿eczki likieru migda³owego
1/2 szklanki herbaty
1 ³y¿ka miodu
1/3-1/2 szklanki cukru pudru
2 ³y¿eczki konfitury z moreli
3 ³y¿ki posiekanych orzeszków arachidowych

Sposób wykonania:
Przygotowaæ biszkopt: bia³ka oddzieliæ od ¿ó³tek. ¯ó³tka utrzeæ z cukrem (3/4 szklanki) i cukrem waniliowym (a¿ masa bêdzie bia³a). Bia³ka z 1/4 szklanki cukru ubiæ na sztywn± pianê. Do utartej masy po ³y¿ce dodawaæ pianê na przemian z m±kami, delikatnie mieszaæ. Ciasto prze³o¿yæ do posmarowanej tortownicy i natychmiast wstawiæ do wcze¶niej nagrzanego piekarnika. Piec oko³o 40 minut w temp. 190°C.

Budyñ wymieszaæ z 1/2 szklanki mleka, dodaæ obie m±ki. Pozosta³e mleko zagotowaæ, odstawiæ z ognia i dodaæ budyñ. Ponownie postawiæ na ma³ym ogniu i mieszaæ, a¿ zgêstnieje. Odstawiæ w ch³odne miejsce do wystygniêcia. Margarynê zmiksowaæ z mas± budyniow±. Dodaæ migda³y i cukier do smaku, wymieszaæ.
Konfiturê wymieszaæ z ³y¿eczk± likieru.
Gor±ca herbatê wymieszaæ z likierem i miodem, wystudziæ.
Ciasto biszkoptowe pokroiæ na trzy blaty. Blaty nas±czyæ i prze³o¿yæ kremem. Wierzch i boki posmarowaæ konfitur±. Posypaæ orzeszkami.

Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.