23 marca 2005 at 21:31
#43435
Eugeniusz
Participant
[b]Babka ucierana[/b]
Sk³adniki:
25 dag m±ki
25 dag mas³a
25 dag cukru pudru
1 ³y¿ka cukru wanilinowego
4 jajka
2 p³askie ³y¿eczki proszku do pieczenia
bakalie (rodzynki, orzechy, skórka pomarañczowa itp.)
lukier
Sposób wykonania:
Mas³o bardzo staranie utrzeæ z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodaj±c po jednym ¿ó³tku. M±kê przesiaæ i wymieszaæ z proszkiem do pieczenia, dodaæ do utartej masy. Bia³ka ubiæ (mo¿na dodaæ szczyptê soli) i po³±czyæ z ciastem. Wsypaæ bakalie, wymieszaæ. Ciasto prze³o¿yæ do nat³uszczonej formy, piec ok. 50 min w 200°C.
Po upieczeniu polaæ lukrem.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.