Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Eugeniusz

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 166 through 180 (of 220 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 9 #43476
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Angielskie Muffinki Jab³kowe[/b]

    Sk³adniki:
    215 g m±ki pszennej
    200 g (czyli 2 ma³e) twarde i soczyste jab³ka
    3/4 szkl mleka
    1 jajko
    75 g mas³a, stopionego
    60 g cukru (najlepiej br±zowego)
    3 1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    1/2 ³y¿eczki sody oczyszczonej
    szczypta soli
    dodatkowo: wanilia, cynamon, zblanszowane migda³y, rodzynki królewskie

    Sposób przyrz±dzenia:
    Nastaw piekarnik na 210 stopni. Foremki do muffinek lekko wysmaruj mas³em. Jab³ka obierz, usuñ nasionka i pokrój w kostkê, ok 1 cm. Do miski przesiej m±kê z pozosta³ymi suchymi sk³adnikami, dodaj pokrojone jab³ka i wymieszaj. W kubeczku roztrzep jajko z mlekiem, wlej do zag³êbienia zrobionego w mace, dodaj mas³o. Szybko wymieszaj ³y¿ka, ale niezbyt dok³adnie – tak jak to zwykle przy muffinkach. Na³ó¿ ciasto do ok 3/4 wysko¶ci foremki (bardzo bêd± ros³y), do ¶rodka mo¿esz schowac po rodzynce, albo i dwie. Na wierzchu wbij migda³ka i w³ó¿ muffinki na 15- 20 min do piekarnika. Gdy bêd± z³ote to znak, ¿e trzeba wstawiæ wode na herbatkê.
    autor: niunia

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43475
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Andrut[/b]

    Sk³adniki:
    1 paczka wafli
    1 kosta margaryny
    1 szkl. cukru
    1/2 szkl. wody
    1 cukier waniliowy
    3 ³y¿ki kakao
    ok. 1 szkl. mleka w proszku

    Sposób przyrz±dzenia:
    Wszystkie sk³adniki ( oprócz wafli i mleka w proszku ) zagotowaæ. Przestudziæ i dodaæ szklankê mleka w proszku. Posmarowaæ wafle, wstawiæ do lodówki i poczekaæ a¿ zastygnie.
    Ja jeszcze dodajê kokos zaparzony mlekiem lub zmielone orzechy te¿ zaparzone mlekiem.
    autor: Agu¶¶

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43474
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ananasek[/b]

    Sk³adniki:
    Biszkopt:
    4 jaja
    0,5 szklanki m±ki
    0,5 szklanki cukru
    1 ³y¿eczka m±ki ziemniaczanej
    1 ³y¿eczka proszku do pieczenia

    Masa ananasowa:
    1 puszka ananasów
    1 budyñ ¶mietankowy
    4 ¿ó³tka
    1 kostka mas³a

    Beza kokosowa:
    4 bia³ka
    1 szklanka cukru
    20-25 dag wiórków kokosowych

    Sposób przyrz±dzenia:
    Na pocz±tek przygotowujê ciasto biszkoptowe. Jajka ubijam z cukrem na jednolit± masê. Dodajê do tego m±kê przesian± z proszkiem do pieczenia i z jedn± ³y¿eczk± m±ki ziemniaczanej. Delikatnie, ale dok³adnie mieszam. Wylewam do formy i pieczê w 180 st.C. przez 35-40 minut.
    W tym czasie wykonujê masê ananasow±. Ananasy odciskam z soku. Na tym¿e soku gotujê budyñ dodaj±c do niego tak¿e ¿ó³tka. Doprowadzam do zagotowania. Gdy budyñ jest gotowy i przestudzony ucieram go razem z mas³em. Do tak przygotowanej masy wkrajam ananasy (do przybrania ciasta mo¿na zostawiæ 1 lub 2 sztuki ananaska oraz troszkê masy). T± masê wyk³adam na upieczony biszkopt.
    Nastêpnie przygotowujê bezê. Bia³ka ubijam z cukrem i dodajê do nich wiórki kokosowe (troszkê wiórków mo¿na zostawiæ do przybrania). Otrzymane ciasto wylewam na formê wy³o¿on± papierem i piekê w 180st.C a¿ beza siê zarumieni (oko³o 40 minut). Gdy upieczona beza wystygnie wyk³adam j± na masê z ananasów.
    Tak przygotowane ciasto przybieram pozostawion± mas±, ananasem i wiórkami – wed³ug w³asnego pomys³u oczywi¶cie.
    autor: kasia20

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43473
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Amerykañskie ciasteczka[/b]

    Sk³adniki:
    250 g m±ki
    125 g cukru
    125 g mas³a
    3 jajka
    100 ml mleka
    2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1 ³y¿eczka rumu lub araku
    szczyta soli
    otarta skórka z cytryny

    Polewa:
    150 g cukru pudru
    50g deserowej czekolady

    Sposób przyrz±dzenia:
    Bia³ka ubiæ i odstawiæ do lodówki. Do miski w³o¿yæ miêkkie mas³o, wsypaæ cukier, cukier waniliowy, ¿ó³tka, skórkê z cytryny, rum i wszystko razem utrzeæ na jednolit± masê. Dalej ucieraj±c dodaæ przesian± m±kê z proszkiem do pieczenia i sol± na przemian z mlekiem i bia³kiem. Z ca³o¶ci wyrobiæ g³adkie ci±gliwe ciasto.
    Blachê do pieczenia wysmarowaæ t³uszczem. Zachowuj±c spore odstêpy nak³adaæ na ni± ly¿k± kopczyki ciasta o ¶rednicy 5-6 cm. Piec 15 min w temp. 180 st.
    Ciasteczka polukrowaæ (p³askie spody) Mo¿na u¿yæ gotowej polewy np. czekoladowej jak kto lubi.
    autor: virtualia

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43472
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Amerykany[/b]

    Sk³adniki:
    2 szkl. cukru,
    5 jaj,
    25 dag margaryny,
    1 kg m±ki,
    2 szkl. mleka,
    4 czub. ³y¿eczki amoniaku

    Sposób przyrz±dzenia:
    T³uszcz rozpu¶ciæ i ostudziæ. Jajka roztrzepaæ z mlekiem i amoniakiem, wsypaæ m±kê i cukier, dodaæ t³uszcz dok³adnie wymieszaæ . Nak³adaæ na nat³uszczon± blaszkê po ok. 6 szt. Na jedno ciastko przypada ok. 2 ³y¿ek masy. Robiæ ciastka w du¿ych odstêpach bo mocno siê rozrastaj±. Piec w nagrzanym piekarniku a¿ siê zrumieni±. Lekko wystudzone polukrowaæ po p³askiej stronie.
    Lukier: 3 szkl. cukru pudru utrzeæ z 8 ³y¿kami wody i sokiem z cytryny mo¿na dodaæ aromatu np. migda³owego.
    autor: graza

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43471
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Banana Bread (ciasto bananowe)[/b]

    Sk³adniki:
    25 dag m±ki
    25 dag cukru pudru
    15 dag mas³a
    5 du¿ych bananów (banany musz± byæ mocno dojrza³e, najlepiej takie ju¿ br±zowawe)
    2 jaja
    zmielone orzechy w³oskie
    2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Sposób przyrz±dzenia:
    Mas³o utrzeæ z cukrem, po³±czyæ z jajami.
    Banany obraæ, rozgnie¶æ widelcem, dodaæ m±kê i proszek do pieczenia i wyrobiæ. Dodaæ razem z orzechami do masy ma¶lanej i wymieszaæ.
    Piec w wysmarowanej t³uszczem pod³u¿nej formie w ¶rednio nagrzanym piekarniku ok. 75 minut.
    Do ciasta mo¿na równie¿ dodaæ troszkê olejku pomarañczowego.
    Podobno mo¿na to ciasto zrobiæ równie¿ z moreli albo z brzoskwiñ zamiast bananów, ale ja osobi¶cie nie próbowa³am.
    autor: Bogna

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43470
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ananasowiec[/b]

    Sk³adniki:
    15 dag. m±ki ziemniaczanej
    20 dag cukru
    4 jaja
    1/2 paczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    Krem:
    1 puszka ananasów
    1/2 szkl. cukru
    5 ¿ó³tek
    2 ³y¿ki m±ki pszennej
    2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
    1 kostka mas³a (nie margaryny!)

    Beza kokosowa:
    20 dag wiórków kokosowych
    20 dag cukru pudru
    5 bia³ek
    1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej

    Sposób przyrz±dzenia:
    ¯ó³tka utrzeæ z cukrem na puszyst± masê. Dodaæ przesian± m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Wymieszaæ. Z bia³ek ubiæ sztywn± pianê i delikatnie po³±czyæ z ciastem. Ciasto wylaæ do wcze¶niej przygotowanej prostok±tnej formy i piec ok. 30 min. w temper. 180st.C. Sok z ananasów zlaæ i uzupe³niæ mlekiem tak aby razem by³o 1/2 l. p³ynu. 3/4 p³ynu wlaæ do garnka, dodaæ 1/2 szkl. cukru i zagotowaæ. Pozosta³± 1/4 p³ynu rozmieszaæ z 5 ¿ó³tkami i m±kami. Ugotowaæ jak budyñ. Ostudziæ i zmiksowaæ z kostk± mas³a. Na koniec dodaæ pokrojone ananasy. Z bia³ek ubiæ pianê. Pod koniec ubijania dodaæ cukier i m±kê ziemniaczan±. Sztywn± pianê wymieszaæ delikatnie z wiórkami kokosowymi. Na upieczony biszkopt wy³o¿yæ równ± warstw± krem ananasowy i przykryæ go pian±. Wstawiæ ciasto do piekarnika w temp. 180st.C na ok. 15-20 min. Gdy beza siê zrumieni wyj±æ ciasto i odstawiæ do wystygniêcia.
    autor: ??? (nieznany)

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43469
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ananasowa Tarta Tatin[/b]

    Sk³adniki:
    ciasto:
    25 dag m±ki pszennej
    10 dag mas³a
    10 dag cukru
    2 jaja
    szczypta soli
    dodatkowo:
    1 du¿y ananas
    5 dag mas³a
    20 dag cukru
    0.5 l kremówki
    5 ³y¿ek wiórków kokosowych

    Sposób przyrz±dzenia:
    ¦ci±æ wierzch ananasa, ostrym no¿em obraæ, dok³adnie usuwaj±c ciemne kropeczki skórki. Wykroiæ ³ykowaty ¶rodek, a nastêpnie pokroiæ w plastry.
    W du¿ym rondlu roztopiæ mas³o, dodaæ cukier i sma¿yæ przez kilka minut a¿ masa zgêstnieje. Wtedy podlaæ j± odrobin± wody i kiedy zacznie przypominaæ karmel, wrzuciæ plastry ananasa. Ca³o¶æ dok³adnie wymieszaæ i dusiæ 5-10 minut, wystudziæ.
    Formê do tarty wysmarowaæ mas³em i posypaæ bu³k± tart±, u³o¿yæ w niej owoce. Ciasto rozwa³kowaæ na wysypanej m±k± stolnicy. ¦rednica rozwa³kowanego placka powinna byæ nieco wiêksza od ¶rednicy formy.
    Owoce przykryæ ciastem, a brzegi zawin±æ dok³adnie wokó³ plastrów.
    Ciasto ponak³uwaæ widelcem.
    Piec oko³o 25 minut w 180 stopniach i kolejne 15 minut w 200 stopniach, a¿ bêdzie rumiane. Po upieczeniu odstawiæ na 5 minut, nastêpnie wy³o¿yæ na talerz (do góry dnem).
    Podawaæ na ciep³o, z ubit± kremówk±, posypan± upra¿onymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
    autor: niunia

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43468
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Amoniaczek[/b]

    Sk³adniki:
    1,5 dkg. amoniaku spo¿ywczego
    1/2 szklanki ¶mietany
    1 ³y¿ka octu
    2 ¿ó³tka
    1 bia³ko
    cukier do smaku
    m±ka ( m±ki tyle ile zabiora dodatki,geto¶æ ciasta jak na pierogi )
    Krem
    4 ¿ó³tka
    1 ca³e jajko
    8 ³y¿ek cukru ( p³askie )
    1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej
    kostka mas³a lub margaryny
    2 ³y¿ki cukru pudru
    1/2 litra mleka

    Sposób przyrz±dzenia:
    Ciasto:
    Amoniak zalaæ octem dodaæ reszte skladników i wyrobic ciasto.Wa³kowac cienko na 3 placki. Piec na z³oty kolor.
    Krem:
    ¯ó³tka ,jajko, make ziemniaczana i cukier utrzeæ na pulchna masê. Zalac gotujacym mlekiem i ciagle mieszajac zagotowaæ.Wystudziæ stale mieszajac. Mas³o utrzeæ z cukrem pudrem na pulchna mase , dodawac po ly¿ce wystudzonego budyniu ca³y czas ucierajac. Kremem przekladac placki.
    autor: lech480

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43467
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Amerykañska Ambrozja[/b]

    Sk³adniki:
    Ciasto:
    125 g mas³a lub margaryny,
    2 jajka,
    120 g cukru,
    100 g m±ki pszennej,
    1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia.
    Lukier:
    180 g cukru pudru,
    2 – 3 ³y¿ki wody,
    parê kropli olejku miêtowego.

    Sposób przyrz±dzenia:
    1. Wysmarowaæ t³yszczem i posypaæ bu³k± tart± p³ask± formê. Nastawiæ piekarnik na 150 stopni.
    2. Stopiæ i ostudziæ t³uszcz.
    3. Ubiæ jajka z cukrem. Wymieszaæ m±kê z proszkiem do pieczenia i dodaæ do jajek.
    4. Wymieszaæ z t³uszczem i wlaæ ciasto do formy.
    5. Piec przez oko³o 25 minut. Po upieczeniu ostudziæ.
    6. Lukier: Wymieszaæ cukier puder z wod±. Doprawiæ olejkiem miêtowym.
    7. Posmarowaæ ciasto lukrem i odstawiæ do zastygniêcia.
    Ciasto mo¿na udekorowaæ listkami miêty.
    autor: 4ngel

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43466
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ambasador[/b]

    Sk³adniki:
    4 jajka
    2 budynie ¶mietankowe
    4 serki waniliowe homogenizowane
    2 szkl m±ki
    1 szkl cukru pudru
    1 mas³o ro¶linne
    2 ³y¿ki kakao
    1 i 1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    2 cukry waniliowe

    Sposób przyrz±dzenia:
    Do jednego naczynia wsypaæ m±kê, 1/2 szkl cukru pudru + cukier waniliowy, 1/2 mas³a, kakao, 1 jajko, proszek do pieczenia. To wszystko zagnie¶æ i w³o¿yæ do lodówki.
    MASA: 3 ca³e jajka, 1/20 szkl cukru pudru, cukier waniliowy, 1/2 mas³a – ubiæ to mikserem potem podgrzaæ lekko (NIE GOTOWAÆ !!). Nastêpnie miksuj±c dodaæ 2 budynie potem serki. Sch³odzone ciasto podzieliæ na dwie czê¶ci. Jedn± pokruszyæ (lub zetrzeæ na tarce) na dno prodiza lub blaszki, na to wylaæ masê serow±, na wierzch znowu pokruszyæ drug± czê¶æ ciasta. Piec ok 45 minut.
    autor: edyta1

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43465
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Alberty[/b]

    Sk³adniki:
    0,5 kg m±ki
    15 dag Kasi
    25 dag cukru
    4 jajka
    1,5 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    1 torebka cukru waniliowego
    os³odzona woda lub rum do smarowania

    Sposób przyrz±dzenia:
    M±kê z proszkiem przesiaæ na stolnicê, dodaæ mas³o/margarynê i posiekaæ no¿em. Jajka utrzeæ z cukrem i cukrem waniliowym, dodaæ do m±ki. Zagnie¶æ ciasto i od³o¿yæ do lodówki na pó³ godziny.
    Rozwa³kowaæ na grubo¶æ ok. 5 mm i wykrawaæ rade³kiem lub szklank± herbatniki, ponak³uwaæ ka¿de ciastko widelcem i posmarowaæ wod± lub rumem.
    Piec na z³oto (10-15 minut) w temp. 180 stopni.
    autor: Malinna

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43464
    Eugeniusz
    Participant

    [b]¦mietanowiec[/b]

    Sk³adniki:
    2 szklanki m±ki pszennej
    1 szklanka kwa¶nej gêstej ¶mietany 22%
    1 szklanka cukru
    3 jajka
    2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    2 ³y¿eczki skórki otartej z pomarañczy
    do przygotowania formy:
    2 ³yzki margaryny
    2 ³yzki bu³ki tartej
    do posypania ciasta:
    3 ³y¿ki cukru pudru

    Sposób przyrz±dzenia:
    W naczyniu po³±czyæ sk³adniki i wyrobiæ mikserem. Formê do pieczenia wysmarowaæ margaryn± i wysypaæ bu³k± tart±. Wlaæ ciasto i piec 40 minut w piekarniku (180 stopni). Podczas pieczenia nie wolno otwieraæ piekarnika! Wystudzone ciasto wyj±æ z formy i posypaæ ccukrem pudrem.
    Ciasto mo¿na polaæ musem owocowym lub sosem czekoladowym.
    autor: anna_sz

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43463
    Eugeniusz
    Participant

    [b]"Pani Majewska"[/b]

    Sk³adniki:
    CIASTO:
    30 dkg m±ki
    20 dkg margaryny Kasi
    10 dkg cukru pudru
    4 jajka
    1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
    1 s³oik powide³ ¶liwkowych
    25 dkg orzechów
    1 krem "Karpatka"
    POLEWA:
    1/3 kostki margaryny Kasi
    4 ³y¿ki cukru
    ³y¿ka kakao
    ³y¿ka wody

    Sposób przyrz±dzenia:
    M±kê z cukrem, ¿ó³tkami, margaryn±, proszkiem do pieczenia zagnie¶æ. Podzieliæ na dwie czê¶ci. Ka¿d± rozwa³kowaæ i posmarowaæ najpierw powid³ami, ubit± na sztywno pian± z bia³ek, posypaæ pokruszonymi orzechami. Ka¿d± z czê¶ci piec osobno (tak samo przygotowan±) ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni- do momentu, a¿ wierzch siê zrumieni. Przygotowaæ krem wg. przepisu na opakowaniu. Prze³o¿yæ nim placki. Krem powinien byæ pomiêdzy wysmarowanymi stronami ciasta, czyli górny placek k³adziemy "do góry nogami". Przygotowaæ polewê- wszystko razem zagotowaæ. Lekko przestudzon± wylaæ na ciasto. Udekorowaæ orzechami. Przechowywaæ w lodówce.
    autor: Miniomo

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43444
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Sos potrawkowy (poulette)[/b]

    Sk³adniki:
    1/2 l roso³u
    4 dag mas³a
    1-2 ¿ó³tka
    3 dag m±ki
    cytryna lub kwasek cytrynowy

    Sposób wykonania:
    Mas³o roztopiæ, dodaæ m±kê wymieszaæ z roso³em. Mieszaj±c zagotowaæ. Przyprawiæ do smaku sol±, sokiem cytryny lub kwaskiem cytrynowym, po³±czyæ z ¿ó³tkami.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

Viewing 15 posts - 166 through 180 (of 220 total)