Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EugeniuszParticipant
[b]Angielskie Muffinki Jab³kowe[/b]
Sk³adniki:
215 g m±ki pszennej
200 g (czyli 2 ma³e) twarde i soczyste jab³ka
3/4 szkl mleka
1 jajko
75 g mas³a, stopionego
60 g cukru (najlepiej br±zowego)
3 1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1/2 ³y¿eczki sody oczyszczonej
szczypta soli
dodatkowo: wanilia, cynamon, zblanszowane migda³y, rodzynki królewskieSposób przyrz±dzenia:
Nastaw piekarnik na 210 stopni. Foremki do muffinek lekko wysmaruj mas³em. Jab³ka obierz, usuñ nasionka i pokrój w kostkê, ok 1 cm. Do miski przesiej m±kê z pozosta³ymi suchymi sk³adnikami, dodaj pokrojone jab³ka i wymieszaj. W kubeczku roztrzep jajko z mlekiem, wlej do zag³êbienia zrobionego w mace, dodaj mas³o. Szybko wymieszaj ³y¿ka, ale niezbyt dok³adnie – tak jak to zwykle przy muffinkach. Na³ó¿ ciasto do ok 3/4 wysko¶ci foremki (bardzo bêd± ros³y), do ¶rodka mo¿esz schowac po rodzynce, albo i dwie. Na wierzchu wbij migda³ka i w³ó¿ muffinki na 15- 20 min do piekarnika. Gdy bêd± z³ote to znak, ¿e trzeba wstawiæ wode na herbatkê.
autor: niuniaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Andrut[/b]
Sk³adniki:
1 paczka wafli
1 kosta margaryny
1 szkl. cukru
1/2 szkl. wody
1 cukier waniliowy
3 ³y¿ki kakao
ok. 1 szkl. mleka w proszkuSposób przyrz±dzenia:
Wszystkie sk³adniki ( oprócz wafli i mleka w proszku ) zagotowaæ. Przestudziæ i dodaæ szklankê mleka w proszku. Posmarowaæ wafle, wstawiæ do lodówki i poczekaæ a¿ zastygnie.
Ja jeszcze dodajê kokos zaparzony mlekiem lub zmielone orzechy te¿ zaparzone mlekiem.
autor: Agu¶¶Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ananasek[/b]
Sk³adniki:
Biszkopt:
4 jaja
0,5 szklanki m±ki
0,5 szklanki cukru
1 ³y¿eczka m±ki ziemniaczanej
1 ³y¿eczka proszku do pieczeniaMasa ananasowa:
1 puszka ananasów
1 budyñ ¶mietankowy
4 ¿ó³tka
1 kostka mas³aBeza kokosowa:
4 bia³ka
1 szklanka cukru
20-25 dag wiórków kokosowychSposób przyrz±dzenia:
Na pocz±tek przygotowujê ciasto biszkoptowe. Jajka ubijam z cukrem na jednolit± masê. Dodajê do tego m±kê przesian± z proszkiem do pieczenia i z jedn± ³y¿eczk± m±ki ziemniaczanej. Delikatnie, ale dok³adnie mieszam. Wylewam do formy i pieczê w 180 st.C. przez 35-40 minut.
W tym czasie wykonujê masê ananasow±. Ananasy odciskam z soku. Na tym¿e soku gotujê budyñ dodaj±c do niego tak¿e ¿ó³tka. Doprowadzam do zagotowania. Gdy budyñ jest gotowy i przestudzony ucieram go razem z mas³em. Do tak przygotowanej masy wkrajam ananasy (do przybrania ciasta mo¿na zostawiæ 1 lub 2 sztuki ananaska oraz troszkê masy). T± masê wyk³adam na upieczony biszkopt.
Nastêpnie przygotowujê bezê. Bia³ka ubijam z cukrem i dodajê do nich wiórki kokosowe (troszkê wiórków mo¿na zostawiæ do przybrania). Otrzymane ciasto wylewam na formê wy³o¿on± papierem i piekê w 180st.C a¿ beza siê zarumieni (oko³o 40 minut). Gdy upieczona beza wystygnie wyk³adam j± na masê z ananasów.
Tak przygotowane ciasto przybieram pozostawion± mas±, ananasem i wiórkami – wed³ug w³asnego pomys³u oczywi¶cie.
autor: kasia20Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Amerykañskie ciasteczka[/b]
Sk³adniki:
250 g m±ki
125 g cukru
125 g mas³a
3 jajka
100 ml mleka
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 ³y¿eczka rumu lub araku
szczyta soli
otarta skórka z cytrynyPolewa:
150 g cukru pudru
50g deserowej czekoladySposób przyrz±dzenia:
Bia³ka ubiæ i odstawiæ do lodówki. Do miski w³o¿yæ miêkkie mas³o, wsypaæ cukier, cukier waniliowy, ¿ó³tka, skórkê z cytryny, rum i wszystko razem utrzeæ na jednolit± masê. Dalej ucieraj±c dodaæ przesian± m±kê z proszkiem do pieczenia i sol± na przemian z mlekiem i bia³kiem. Z ca³o¶ci wyrobiæ g³adkie ci±gliwe ciasto.
Blachê do pieczenia wysmarowaæ t³uszczem. Zachowuj±c spore odstêpy nak³adaæ na ni± ly¿k± kopczyki ciasta o ¶rednicy 5-6 cm. Piec 15 min w temp. 180 st.
Ciasteczka polukrowaæ (p³askie spody) Mo¿na u¿yæ gotowej polewy np. czekoladowej jak kto lubi.
autor: virtualiaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Amerykany[/b]
Sk³adniki:
2 szkl. cukru,
5 jaj,
25 dag margaryny,
1 kg m±ki,
2 szkl. mleka,
4 czub. ³y¿eczki amoniakuSposób przyrz±dzenia:
T³uszcz rozpu¶ciæ i ostudziæ. Jajka roztrzepaæ z mlekiem i amoniakiem, wsypaæ m±kê i cukier, dodaæ t³uszcz dok³adnie wymieszaæ . Nak³adaæ na nat³uszczon± blaszkê po ok. 6 szt. Na jedno ciastko przypada ok. 2 ³y¿ek masy. Robiæ ciastka w du¿ych odstêpach bo mocno siê rozrastaj±. Piec w nagrzanym piekarniku a¿ siê zrumieni±. Lekko wystudzone polukrowaæ po p³askiej stronie.
Lukier: 3 szkl. cukru pudru utrzeæ z 8 ³y¿kami wody i sokiem z cytryny mo¿na dodaæ aromatu np. migda³owego.
autor: grazaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Banana Bread (ciasto bananowe)[/b]
Sk³adniki:
25 dag m±ki
25 dag cukru pudru
15 dag mas³a
5 du¿ych bananów (banany musz± byæ mocno dojrza³e, najlepiej takie ju¿ br±zowawe)
2 jaja
zmielone orzechy w³oskie
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
szczypta soliSposób przyrz±dzenia:
Mas³o utrzeæ z cukrem, po³±czyæ z jajami.
Banany obraæ, rozgnie¶æ widelcem, dodaæ m±kê i proszek do pieczenia i wyrobiæ. Dodaæ razem z orzechami do masy ma¶lanej i wymieszaæ.
Piec w wysmarowanej t³uszczem pod³u¿nej formie w ¶rednio nagrzanym piekarniku ok. 75 minut.
Do ciasta mo¿na równie¿ dodaæ troszkê olejku pomarañczowego.
Podobno mo¿na to ciasto zrobiæ równie¿ z moreli albo z brzoskwiñ zamiast bananów, ale ja osobi¶cie nie próbowa³am.
autor: BognaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ananasowiec[/b]
Sk³adniki:
15 dag. m±ki ziemniaczanej
20 dag cukru
4 jaja
1/2 paczki proszku do pieczenia
cukier waniliowyKrem:
1 puszka ananasów
1/2 szkl. cukru
5 ¿ó³tek
2 ³y¿ki m±ki pszennej
2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
1 kostka mas³a (nie margaryny!)Beza kokosowa:
20 dag wiórków kokosowych
20 dag cukru pudru
5 bia³ek
1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanejSposób przyrz±dzenia:
¯ó³tka utrzeæ z cukrem na puszyst± masê. Dodaæ przesian± m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Wymieszaæ. Z bia³ek ubiæ sztywn± pianê i delikatnie po³±czyæ z ciastem. Ciasto wylaæ do wcze¶niej przygotowanej prostok±tnej formy i piec ok. 30 min. w temper. 180st.C. Sok z ananasów zlaæ i uzupe³niæ mlekiem tak aby razem by³o 1/2 l. p³ynu. 3/4 p³ynu wlaæ do garnka, dodaæ 1/2 szkl. cukru i zagotowaæ. Pozosta³± 1/4 p³ynu rozmieszaæ z 5 ¿ó³tkami i m±kami. Ugotowaæ jak budyñ. Ostudziæ i zmiksowaæ z kostk± mas³a. Na koniec dodaæ pokrojone ananasy. Z bia³ek ubiæ pianê. Pod koniec ubijania dodaæ cukier i m±kê ziemniaczan±. Sztywn± pianê wymieszaæ delikatnie z wiórkami kokosowymi. Na upieczony biszkopt wy³o¿yæ równ± warstw± krem ananasowy i przykryæ go pian±. Wstawiæ ciasto do piekarnika w temp. 180st.C na ok. 15-20 min. Gdy beza siê zrumieni wyj±æ ciasto i odstawiæ do wystygniêcia.
autor: ??? (nieznany)Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ananasowa Tarta Tatin[/b]
Sk³adniki:
ciasto:
25 dag m±ki pszennej
10 dag mas³a
10 dag cukru
2 jaja
szczypta soli
dodatkowo:
1 du¿y ananas
5 dag mas³a
20 dag cukru
0.5 l kremówki
5 ³y¿ek wiórków kokosowychSposób przyrz±dzenia:
¦ci±æ wierzch ananasa, ostrym no¿em obraæ, dok³adnie usuwaj±c ciemne kropeczki skórki. Wykroiæ ³ykowaty ¶rodek, a nastêpnie pokroiæ w plastry.
W du¿ym rondlu roztopiæ mas³o, dodaæ cukier i sma¿yæ przez kilka minut a¿ masa zgêstnieje. Wtedy podlaæ j± odrobin± wody i kiedy zacznie przypominaæ karmel, wrzuciæ plastry ananasa. Ca³o¶æ dok³adnie wymieszaæ i dusiæ 5-10 minut, wystudziæ.
Formê do tarty wysmarowaæ mas³em i posypaæ bu³k± tart±, u³o¿yæ w niej owoce. Ciasto rozwa³kowaæ na wysypanej m±k± stolnicy. ¦rednica rozwa³kowanego placka powinna byæ nieco wiêksza od ¶rednicy formy.
Owoce przykryæ ciastem, a brzegi zawin±æ dok³adnie wokó³ plastrów.
Ciasto ponak³uwaæ widelcem.
Piec oko³o 25 minut w 180 stopniach i kolejne 15 minut w 200 stopniach, a¿ bêdzie rumiane. Po upieczeniu odstawiæ na 5 minut, nastêpnie wy³o¿yæ na talerz (do góry dnem).
Podawaæ na ciep³o, z ubit± kremówk±, posypan± upra¿onymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
autor: niuniaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Amoniaczek[/b]
Sk³adniki:
1,5 dkg. amoniaku spo¿ywczego
1/2 szklanki ¶mietany
1 ³y¿ka octu
2 ¿ó³tka
1 bia³ko
cukier do smaku
m±ka ( m±ki tyle ile zabiora dodatki,geto¶æ ciasta jak na pierogi )
Krem
4 ¿ó³tka
1 ca³e jajko
8 ³y¿ek cukru ( p³askie )
1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej
kostka mas³a lub margaryny
2 ³y¿ki cukru pudru
1/2 litra mlekaSposób przyrz±dzenia:
Ciasto:
Amoniak zalaæ octem dodaæ reszte skladników i wyrobic ciasto.Wa³kowac cienko na 3 placki. Piec na z³oty kolor.
Krem:
¯ó³tka ,jajko, make ziemniaczana i cukier utrzeæ na pulchna masê. Zalac gotujacym mlekiem i ciagle mieszajac zagotowaæ.Wystudziæ stale mieszajac. Mas³o utrzeæ z cukrem pudrem na pulchna mase , dodawac po ly¿ce wystudzonego budyniu ca³y czas ucierajac. Kremem przekladac placki.
autor: lech480Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Amerykañska Ambrozja[/b]
Sk³adniki:
Ciasto:
125 g mas³a lub margaryny,
2 jajka,
120 g cukru,
100 g m±ki pszennej,
1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia.
Lukier:
180 g cukru pudru,
2 – 3 ³y¿ki wody,
parê kropli olejku miêtowego.Sposób przyrz±dzenia:
1. Wysmarowaæ t³yszczem i posypaæ bu³k± tart± p³ask± formê. Nastawiæ piekarnik na 150 stopni.
2. Stopiæ i ostudziæ t³uszcz.
3. Ubiæ jajka z cukrem. Wymieszaæ m±kê z proszkiem do pieczenia i dodaæ do jajek.
4. Wymieszaæ z t³uszczem i wlaæ ciasto do formy.
5. Piec przez oko³o 25 minut. Po upieczeniu ostudziæ.
6. Lukier: Wymieszaæ cukier puder z wod±. Doprawiæ olejkiem miêtowym.
7. Posmarowaæ ciasto lukrem i odstawiæ do zastygniêcia.
Ciasto mo¿na udekorowaæ listkami miêty.
autor: 4ngelPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ambasador[/b]
Sk³adniki:
4 jajka
2 budynie ¶mietankowe
4 serki waniliowe homogenizowane
2 szkl m±ki
1 szkl cukru pudru
1 mas³o ro¶linne
2 ³y¿ki kakao
1 i 1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
2 cukry wanilioweSposób przyrz±dzenia:
Do jednego naczynia wsypaæ m±kê, 1/2 szkl cukru pudru + cukier waniliowy, 1/2 mas³a, kakao, 1 jajko, proszek do pieczenia. To wszystko zagnie¶æ i w³o¿yæ do lodówki.
MASA: 3 ca³e jajka, 1/20 szkl cukru pudru, cukier waniliowy, 1/2 mas³a – ubiæ to mikserem potem podgrzaæ lekko (NIE GOTOWAÆ !!). Nastêpnie miksuj±c dodaæ 2 budynie potem serki. Sch³odzone ciasto podzieliæ na dwie czê¶ci. Jedn± pokruszyæ (lub zetrzeæ na tarce) na dno prodiza lub blaszki, na to wylaæ masê serow±, na wierzch znowu pokruszyæ drug± czê¶æ ciasta. Piec ok 45 minut.
autor: edyta1Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Alberty[/b]
Sk³adniki:
0,5 kg m±ki
15 dag Kasi
25 dag cukru
4 jajka
1,5 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
os³odzona woda lub rum do smarowaniaSposób przyrz±dzenia:
M±kê z proszkiem przesiaæ na stolnicê, dodaæ mas³o/margarynê i posiekaæ no¿em. Jajka utrzeæ z cukrem i cukrem waniliowym, dodaæ do m±ki. Zagnie¶æ ciasto i od³o¿yæ do lodówki na pó³ godziny.
Rozwa³kowaæ na grubo¶æ ok. 5 mm i wykrawaæ rade³kiem lub szklank± herbatniki, ponak³uwaæ ka¿de ciastko widelcem i posmarowaæ wod± lub rumem.
Piec na z³oto (10-15 minut) w temp. 180 stopni.
autor: MalinnaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]¦mietanowiec[/b]
Sk³adniki:
2 szklanki m±ki pszennej
1 szklanka kwa¶nej gêstej ¶mietany 22%
1 szklanka cukru
3 jajka
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 ³y¿eczki skórki otartej z pomarañczy
do przygotowania formy:
2 ³yzki margaryny
2 ³yzki bu³ki tartej
do posypania ciasta:
3 ³y¿ki cukru pudruSposób przyrz±dzenia:
W naczyniu po³±czyæ sk³adniki i wyrobiæ mikserem. Formê do pieczenia wysmarowaæ margaryn± i wysypaæ bu³k± tart±. Wlaæ ciasto i piec 40 minut w piekarniku (180 stopni). Podczas pieczenia nie wolno otwieraæ piekarnika! Wystudzone ciasto wyj±æ z formy i posypaæ ccukrem pudrem.
Ciasto mo¿na polaæ musem owocowym lub sosem czekoladowym.
autor: anna_szPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]"Pani Majewska"[/b]
Sk³adniki:
CIASTO:
30 dkg m±ki
20 dkg margaryny Kasi
10 dkg cukru pudru
4 jajka
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
1 s³oik powide³ ¶liwkowych
25 dkg orzechów
1 krem "Karpatka"
POLEWA:
1/3 kostki margaryny Kasi
4 ³y¿ki cukru
³y¿ka kakao
³y¿ka wodySposób przyrz±dzenia:
M±kê z cukrem, ¿ó³tkami, margaryn±, proszkiem do pieczenia zagnie¶æ. Podzieliæ na dwie czê¶ci. Ka¿d± rozwa³kowaæ i posmarowaæ najpierw powid³ami, ubit± na sztywno pian± z bia³ek, posypaæ pokruszonymi orzechami. Ka¿d± z czê¶ci piec osobno (tak samo przygotowan±) ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni- do momentu, a¿ wierzch siê zrumieni. Przygotowaæ krem wg. przepisu na opakowaniu. Prze³o¿yæ nim placki. Krem powinien byæ pomiêdzy wysmarowanymi stronami ciasta, czyli górny placek k³adziemy "do góry nogami". Przygotowaæ polewê- wszystko razem zagotowaæ. Lekko przestudzon± wylaæ na ciasto. Udekorowaæ orzechami. Przechowywaæ w lodówce.
autor: MiniomoPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Sos potrawkowy (poulette)[/b]
Sk³adniki:
1/2 l roso³u
4 dag mas³a
1-2 ¿ó³tka
3 dag m±ki
cytryna lub kwasek cytrynowySposób wykonania:
Mas³o roztopiæ, dodaæ m±kê wymieszaæ z roso³em. Mieszaj±c zagotowaæ. Przyprawiæ do smaku sol±, sokiem cytryny lub kwaskiem cytrynowym, po³±czyæ z ¿ó³tkami.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
-
AuthorPosts