24 marca 2005 at 17:57
#43465
Eugeniusz
Participant
[b]Alberty[/b]
Sk³adniki:
0,5 kg m±ki
15 dag Kasi
25 dag cukru
4 jajka
1,5 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
os³odzona woda lub rum do smarowania
Sposób przyrz±dzenia:
M±kê z proszkiem przesiaæ na stolnicê, dodaæ mas³o/margarynê i posiekaæ no¿em. Jajka utrzeæ z cukrem i cukrem waniliowym, dodaæ do m±ki. Zagnie¶æ ciasto i od³o¿yæ do lodówki na pó³ godziny.
Rozwa³kowaæ na grubo¶æ ok. 5 mm i wykrawaæ rade³kiem lub szklank± herbatniki, ponak³uwaæ ka¿de ciastko widelcem i posmarowaæ wod± lub rumem.
Piec na z³oto (10-15 minut) w temp. 180 stopni.
autor: Malinna
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.