Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 9

Home Forums Re:Partia nr 9

#43470
Eugeniusz
Participant

[b]Ananasowiec[/b]

Sk³adniki:
15 dag. m±ki ziemniaczanej
20 dag cukru
4 jaja
1/2 paczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Krem:
1 puszka ananasów
1/2 szkl. cukru
5 ¿ó³tek
2 ³y¿ki m±ki pszennej
2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
1 kostka mas³a (nie margaryny!)

Beza kokosowa:
20 dag wiórków kokosowych
20 dag cukru pudru
5 bia³ek
1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej

Sposób przyrz±dzenia:
¯ó³tka utrzeæ z cukrem na puszyst± masê. Dodaæ przesian± m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Wymieszaæ. Z bia³ek ubiæ sztywn± pianê i delikatnie po³±czyæ z ciastem. Ciasto wylaæ do wcze¶niej przygotowanej prostok±tnej formy i piec ok. 30 min. w temper. 180st.C. Sok z ananasów zlaæ i uzupe³niæ mlekiem tak aby razem by³o 1/2 l. p³ynu. 3/4 p³ynu wlaæ do garnka, dodaæ 1/2 szkl. cukru i zagotowaæ. Pozosta³± 1/4 p³ynu rozmieszaæ z 5 ¿ó³tkami i m±kami. Ugotowaæ jak budyñ. Ostudziæ i zmiksowaæ z kostk± mas³a. Na koniec dodaæ pokrojone ananasy. Z bia³ek ubiæ pianê. Pod koniec ubijania dodaæ cukier i m±kê ziemniaczan±. Sztywn± pianê wymieszaæ delikatnie z wiórkami kokosowymi. Na upieczony biszkopt wy³o¿yæ równ± warstw± krem ananasowy i przykryæ go pian±. Wstawiæ ciasto do piekarnika w temp. 180st.C na ok. 15-20 min. Gdy beza siê zrumieni wyj±æ ciasto i odstawiæ do wystygniêcia.
autor: ??? (nieznany)

Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.