Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 9

Home Forums Re:Partia nr 9

#43476
Eugeniusz
Participant

[b]Angielskie Muffinki Jab³kowe[/b]

Sk³adniki:
215 g m±ki pszennej
200 g (czyli 2 ma³e) twarde i soczyste jab³ka
3/4 szkl mleka
1 jajko
75 g mas³a, stopionego
60 g cukru (najlepiej br±zowego)
3 1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1/2 ³y¿eczki sody oczyszczonej
szczypta soli
dodatkowo: wanilia, cynamon, zblanszowane migda³y, rodzynki królewskie

Sposób przyrz±dzenia:
Nastaw piekarnik na 210 stopni. Foremki do muffinek lekko wysmaruj mas³em. Jab³ka obierz, usuñ nasionka i pokrój w kostkê, ok 1 cm. Do miski przesiej m±kê z pozosta³ymi suchymi sk³adnikami, dodaj pokrojone jab³ka i wymieszaj. W kubeczku roztrzep jajko z mlekiem, wlej do zag³êbienia zrobionego w mace, dodaj mas³o. Szybko wymieszaj ³y¿ka, ale niezbyt dok³adnie – tak jak to zwykle przy muffinkach. Na³ó¿ ciasto do ok 3/4 wysko¶ci foremki (bardzo bêd± ros³y), do ¶rodka mo¿esz schowac po rodzynce, albo i dwie. Na wierzchu wbij migda³ka i w³ó¿ muffinki na 15- 20 min do piekarnika. Gdy bêd± z³ote to znak, ¿e trzeba wstawiæ wode na herbatkê.
autor: niunia

Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.