[b]¦mietanowiec[/b]
Sk³adniki:
2 szklanki m±ki pszennej
1 szklanka kwa¶nej gêstej ¶mietany 22%
1 szklanka cukru
3 jajka
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 ³y¿eczki skórki otartej z pomarañczy
do przygotowania formy:
2 ³yzki margaryny
2 ³yzki bu³ki tartej
do posypania ciasta:
3 ³y¿ki cukru pudru
Sposób przyrz±dzenia:
W naczyniu po³±czyæ sk³adniki i wyrobiæ mikserem. Formê do pieczenia wysmarowaæ margaryn± i wysypaæ bu³k± tart±. Wlaæ ciasto i piec 40 minut w piekarniku (180 stopni). Podczas pieczenia nie wolno otwieraæ piekarnika! Wystudzone ciasto wyj±æ z formy i posypaæ ccukrem pudrem.
Ciasto mo¿na polaæ musem owocowym lub sosem czekoladowym.
autor: anna_sz
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.