[b]Ananasowa Tarta Tatin[/b]
Sk³adniki:
ciasto:
25 dag m±ki pszennej
10 dag mas³a
10 dag cukru
2 jaja
szczypta soli
dodatkowo:
1 du¿y ananas
5 dag mas³a
20 dag cukru
0.5 l kremówki
5 ³y¿ek wiórków kokosowych
Sposób przyrz±dzenia:
¦ci±æ wierzch ananasa, ostrym no¿em obraæ, dok³adnie usuwaj±c ciemne kropeczki skórki. Wykroiæ ³ykowaty ¶rodek, a nastêpnie pokroiæ w plastry.
W du¿ym rondlu roztopiæ mas³o, dodaæ cukier i sma¿yæ przez kilka minut a¿ masa zgêstnieje. Wtedy podlaæ j± odrobin± wody i kiedy zacznie przypominaæ karmel, wrzuciæ plastry ananasa. Ca³o¶æ dok³adnie wymieszaæ i dusiæ 5-10 minut, wystudziæ.
Formê do tarty wysmarowaæ mas³em i posypaæ bu³k± tart±, u³o¿yæ w niej owoce. Ciasto rozwa³kowaæ na wysypanej m±k± stolnicy. ¦rednica rozwa³kowanego placka powinna byæ nieco wiêksza od ¶rednicy formy.
Owoce przykryæ ciastem, a brzegi zawin±æ dok³adnie wokó³ plastrów.
Ciasto ponak³uwaæ widelcem.
Piec oko³o 25 minut w 180 stopniach i kolejne 15 minut w 200 stopniach, a¿ bêdzie rumiane. Po upieczeniu odstawiæ na 5 minut, nastêpnie wy³o¿yæ na talerz (do góry dnem).
Podawaæ na ciep³o, z ubit± kremówk±, posypan± upra¿onymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
autor: niunia
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.