Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EugeniuszParticipant
[b]Placek amerykañski[/b]
Sk³adniki:
-4 jajka
-szkl. cukru
-2 szkl. m±ki
-2/3 szkl. oliwy
-szkl. siekanych orzechów
-³y¿eczka sody
-³y¿eczka proszku do pieczenia
-³y¿eczka cynamonu
-5 jab³ekSposób wykonania:
Ubiæ jajka z cukrem, dodaæ oliwê, przesian± m±kê z proszkiem, sod± i cynamonem. Wsypaæ orzechy, w³o¿yæ obrane i pokrojone w plastry jab³ka. Wszystko razem delikatnie wymieszaæ. Piec 1h.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Gofry[/b]
Sk³adniki:
-2 jaja
-2 szkl (500ml) maki
-pol szkl (125ml) oleju , margaryny lub rozpuszczonego masla
-jedna i 3 czwarte szkl.(450ml) mleka
-1 lyzka (15ml) granulowanego lub brazowego cukru
-4 lyzeczki (20ml) proszku do pieczenia
-jedna czwarta lyzeczki soliSposób wykonania:
Wymieszaæ i sma¿yæ w gofrownicy 5 minut albo d³u¿ej jesli chce siê mieæ gofry rumiane. W przepisie jest napisane, ¿e wychodzi z tego 10 gofrow, mnie wychodzi za kazdym razem 14.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Gruszki w bia³ym winie[/b]
Sk³adniki:
-6 gruszek
-100 g cukru
-1 cytryna
-8 kulek kolorowego pieprzu ziarnistego
-butelka bia³ego wina
-2 laski waniliiSposób przyrz±dzenia:
Obraæ gruszki, zostawiaj±c ogonki, zagotowaæ w winie z sokiem z cytryny, cukrem, wanili±, pieprzem. Doprowadziæ do wrzenia i gotowaæ 20 min. U³o¿yæ gruszki w pucharkach. Sok, w którym siê gotowa³y, odparowaæ jeszcze 10 min. Zalaæ gruszki do po³owy. Do ka¿dego pucharka w³o¿yæ kawa³ek wanilii.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
Post edited by: trunksql, at: 2005/03/23 17:30
EugeniuszParticipant[b]Gruszki z imbirem i musem czekoladowym[/b]
Sk³adniki:
-4 gruszki
-2 limonki
-kawa³ek ¶wie¿ego imbiru
-10 dag cukru
mus:
-17 dag gorzkiej czekolady
-150 ml ¶mietany kremówki (30%)
-1 ¿ó³tko
-2 bia³ka
-2 dag cukru
-ma³y kieliszek whisky / rumu / koniakuSposób przyrz±dzenia:
Obraæ gruszki, zalaæ wod±, dodaæ skórkê z 1 limonki, sok z 2 limonek, cukier i obrany imbir. Przykryæ i gotowaæ na ma³ym ogniu 15 min. Wyj±æ owoce i gotowaæ syrop jeszcze 10 min, a¿ odparuje do ok. 200 ml. Odstawiæ do ostudzenia. Przygotowaæ mus. Po³amaæ czekoladê, ¶mietanê w garnku doprowadziæ do wrzenia, zdj±æ garnek z ognia, dodaæ czekoladê, ¿ó³tko, dok³adnie wymieszaæ. Ubiæ na sztywno bia³ka ze szczypt± cukru. Oddzieliæ 1/3 bia³ek i wymieszaæ z mas± czekoladow±. Wlaæ mieszankê do reszty bia³ek. Powoli dolewaæ whisky, delikatnie mieszaj±c. Mus w³o¿yæ na 2h do lodówki. Gruszki podawaæ z syropem imbirowym i musem.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
Post edited by: trunksql, at: 2005/03/23 17:30
EugeniuszParticipant[b]Gruszki w bia³ym winie[/b]
Sk³adniki:
-6 gruszek
-100 g cukru
-1 cytryna
-8 kulek kolorowego pieprzu ziarnistego
-butelka bia³ego wina
-2 laski waniliiSposób przyrz±dzenia:
Obraæ gruszki, zostawiaj±c ogonki, zagotowaæ w winie z sokiem z cytryny, cukrem, wanili±, pieprzem. Doprowadziæ do wrzenia i gotowaæ 20 min. U³o¿yæ gruszki w pucharkach. Sok, w którym siê gotowa³y, odparowaæ jeszcze 10 min. Zalaæ gruszki do po³owy. Do ka¿dego pucharka w³o¿yæ kawa³ek wanilii.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
Post edited by: trunksql, at: 2005/03/23 17:30
EugeniuszParticipant[b]Deser ze ¶wie¿ego kokosa[/b]
Sk³adniki:
-orzech kokosowy
-750 ml mleka ry¿owego / zwyk³ego
-cukier waniliowy
-4 ³y¿eczki miodu / br±zowego cukru
-wiórki czekoladySposób przyrz±dzenia:
Rozgrzaæ piekarnik do temp. 180 st. C, w³o¿yæ ca³y kokos. Piec tak d³ugo, a¿ pêknie. Wyj±æ mi±¿sz, zmiksowaæ z mlekiem i miodem. W³o¿yæ do pucharków, sch³odziæ. Posypaæ start± czekolad±.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
Post edited by: trunksql, at: 2005/03/23 17:30
EugeniuszParticipant[b]Orzechy w karmelu[/b]
Sk³adniki:
-15 ³y¿ek cukru
-200g orzechów w³oskichSposób przyrz±dzenia:
Podpra¿yæ cukier na patelni, po chwili dodaæ niewielk± ilo¶æ wody, mieszaæ, by cukier siê rozpu¶ci³. Podgrzewaæ na ma³ym ogniu, a¿ zrobi siê karmel. Wrzuciæ orzechy i mieszaæ tak, by karmel obklei³ ka¿dy kawa³ek orzecha. Wyk³adaæ na talerz polany oliw±.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
Post edited by: trunksql, at: 2005/03/23 17:30
EugeniuszParticipant[b]Orzechy w karmelu[/b]
Sk³adniki:
-15 ³y¿ek cukru
-200g orzechów w³oskichSposób przyrz±dzenia:
Podpra¿yæ cukier na patelni, po chwili dodaæ niewielk± ilo¶æ wody, mieszaæ, by cukier siê rozpu¶ci³. Podgrzewaæ na ma³ym ogniu, a¿ zrobi siê karmel. Wrzuciæ orzechy i mieszaæ tak, by karmel obklei³ ka¿dy kawa³ek orzecha. Wyk³adaæ na talerz polany oliw±.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
Post edited by: trunksql, at: 2005/03/23 17:31
EugeniuszParticipant[b]Kisiel z owoców dzikiej ró¿y[/b]
Sk³adniki:
-20 dag suszonych owoców dzikiej ró¿y
-1/2 szkl. cukru
-³y¿ka soku z cytryny
-³y¿ka m±ki ziemniaczanej
-2 owoce kiwiSposób przyrz±dzenia:
Obrane kiwi pokroiæ w plasterki i w³o¿yæ do salaterek. Owoce ró¿y umyæ, zalaæ 2,5 szkl. przegotowanej wody i zostawiæ na 30 min. Zagotowaæ i zmiksowaæ. Zagotowaæ z cukrem i sokiem cytrynowym. M±kê ziemniaczan± rozrobiæ z niewielk± ilo¶ci± wody, wlaæ do owoców. Wymieszaæ, podgrzewaæ chwilê, a¿ kisiel siê zagotuje. Odczekaæ jaki¶ czas i wlaæ do salaterek.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
Post edited by: trunksql, at: 2005/03/23 17:29
EugeniuszParticipant[b]Kisiel z owoców dzikiej ró¿y[/b]
Sk³adniki:
-20 dag suszonych owoców dzikiej ró¿y
-1/2 szkl. cukru
-³y¿ka soku z cytryny
-³y¿ka m±ki ziemniaczanej
-2 owoce kiwiSposób wykonania:
Obrane kiwi pokroiæ w plasterki i w³o¿yæ do salaterek. Owoce ró¿y umyæ, zalaæ 2,5 szkl. przegotowanej wody i zostawiæ na 30 min. Zagotowaæ i zmiksowaæ. Zagotowaæ z cukrem i sokiem cytrynowym. M±kê ziemniaczan± rozrobiæ z niewielk± ilo¶ci± wody, wlaæ do owoców. Wymieszaæ, podgrzewaæ chwilê, a¿ kisiel siê zagotuje. Odczekaæ jaki¶ czas i wlaæ do salaterek.Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
Post edited by: trunksql, at: 2005/03/23 17:29
-
AuthorPosts