Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Eugeniusz

Forum Replies Created

Viewing 10 posts - 211 through 220 (of 220 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 8 #43413
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Placek amerykañski[/b]

    Sk³adniki:
    -4 jajka
    -szkl. cukru
    -2 szkl. m±ki
    -2/3 szkl. oliwy
    -szkl. siekanych orzechów
    -³y¿eczka sody
    -³y¿eczka proszku do pieczenia
    -³y¿eczka cynamonu
    -5 jab³ek

    Sposób wykonania:
    Ubiæ jajka z cukrem, dodaæ oliwê, przesian± m±kê z proszkiem, sod± i cynamonem. Wsypaæ orzechy, w³o¿yæ obrane i pokrojone w plastry jab³ka. Wszystko razem delikatnie wymieszaæ. Piec 1h.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43412
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Gofry[/b]

    Sk³adniki:
    -2 jaja
    -2 szkl (500ml) maki
    -pol szkl (125ml) oleju , margaryny lub rozpuszczonego masla
    -jedna i 3 czwarte szkl.(450ml) mleka
    -1 lyzka (15ml) granulowanego lub brazowego cukru
    -4 lyzeczki (20ml) proszku do pieczenia
    -jedna czwarta lyzeczki soli

    Sposób wykonania:
    Wymieszaæ i sma¿yæ w gofrownicy 5 minut albo d³u¿ej jesli chce siê mieæ gofry rumiane. W przepisie jest napisane, ¿e wychodzi z tego 10 gofrow, mnie wychodzi za kazdym razem 14.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    Eugeniusz
    Participant

    [b]Gruszki w bia³ym winie[/b]

    Sk³adniki:
    -6 gruszek
    -100 g cukru
    -1 cytryna
    -8 kulek kolorowego pieprzu ziarnistego
    -butelka bia³ego wina
    -2 laski wanilii

    Sposób przyrz±dzenia:
    Obraæ gruszki, zostawiaj±c ogonki, zagotowaæ w winie z sokiem z cytryny, cukrem, wanili±, pieprzem. Doprowadziæ do wrzenia i gotowaæ 20 min. U³o¿yæ gruszki w pucharkach. Sok, w którym siê gotowa³y, odparowaæ jeszcze 10 min. Zalaæ gruszki do po³owy. Do ka¿dego pucharka w³o¿yæ kawa³ek wanilii.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    Post edited by: trunksql, at: 2005/03/23 17:30

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43410
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Gruszki z imbirem i musem czekoladowym[/b]

    Sk³adniki:
    -4 gruszki
    -2 limonki
    -kawa³ek ¶wie¿ego imbiru
    -10 dag cukru
    mus:
    -17 dag gorzkiej czekolady
    -150 ml ¶mietany kremówki (30%)
    -1 ¿ó³tko
    -2 bia³ka
    -2 dag cukru
    -ma³y kieliszek whisky / rumu / koniaku

    Sposób przyrz±dzenia:
    Obraæ gruszki, zalaæ wod±, dodaæ skórkê z 1 limonki, sok z 2 limonek, cukier i obrany imbir. Przykryæ i gotowaæ na ma³ym ogniu 15 min. Wyj±æ owoce i gotowaæ syrop jeszcze 10 min, a¿ odparuje do ok. 200 ml. Odstawiæ do ostudzenia. Przygotowaæ mus. Po³amaæ czekoladê, ¶mietanê w garnku doprowadziæ do wrzenia, zdj±æ garnek z ognia, dodaæ czekoladê, ¿ó³tko, dok³adnie wymieszaæ. Ubiæ na sztywno bia³ka ze szczypt± cukru. Oddzieliæ 1/3 bia³ek i wymieszaæ z mas± czekoladow±. Wlaæ mieszankê do reszty bia³ek. Powoli dolewaæ whisky, delikatnie mieszaj±c. Mus w³o¿yæ na 2h do lodówki. Gruszki podawaæ z syropem imbirowym i musem.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    Post edited by: trunksql, at: 2005/03/23 17:30

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43409
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Gruszki w bia³ym winie[/b]

    Sk³adniki:
    -6 gruszek
    -100 g cukru
    -1 cytryna
    -8 kulek kolorowego pieprzu ziarnistego
    -butelka bia³ego wina
    -2 laski wanilii

    Sposób przyrz±dzenia:
    Obraæ gruszki, zostawiaj±c ogonki, zagotowaæ w winie z sokiem z cytryny, cukrem, wanili±, pieprzem. Doprowadziæ do wrzenia i gotowaæ 20 min. U³o¿yæ gruszki w pucharkach. Sok, w którym siê gotowa³y, odparowaæ jeszcze 10 min. Zalaæ gruszki do po³owy. Do ka¿dego pucharka w³o¿yæ kawa³ek wanilii.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    Post edited by: trunksql, at: 2005/03/23 17:30

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43408
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Deser ze ¶wie¿ego kokosa[/b]

    Sk³adniki:
    -orzech kokosowy
    -750 ml mleka ry¿owego / zwyk³ego
    -cukier waniliowy
    -4 ³y¿eczki miodu / br±zowego cukru
    -wiórki czekolady

    Sposób przyrz±dzenia:
    Rozgrzaæ piekarnik do temp. 180 st. C, w³o¿yæ ca³y kokos. Piec tak d³ugo, a¿ pêknie. Wyj±æ mi±¿sz, zmiksowaæ z mlekiem i miodem. W³o¿yæ do pucharków, sch³odziæ. Posypaæ start± czekolad±.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    Post edited by: trunksql, at: 2005/03/23 17:30

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43407
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Orzechy w karmelu[/b]

    Sk³adniki:
    -15 ³y¿ek cukru
    -200g orzechów w³oskich

    Sposób przyrz±dzenia:
    Podpra¿yæ cukier na patelni, po chwili dodaæ niewielk± ilo¶æ wody, mieszaæ, by cukier siê rozpu¶ci³. Podgrzewaæ na ma³ym ogniu, a¿ zrobi siê karmel. Wrzuciæ orzechy i mieszaæ tak, by karmel obklei³ ka¿dy kawa³ek orzecha. Wyk³adaæ na talerz polany oliw±.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    Post edited by: trunksql, at: 2005/03/23 17:30

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43406
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Orzechy w karmelu[/b]

    Sk³adniki:
    -15 ³y¿ek cukru
    -200g orzechów w³oskich

    Sposób przyrz±dzenia:
    Podpra¿yæ cukier na patelni, po chwili dodaæ niewielk± ilo¶æ wody, mieszaæ, by cukier siê rozpu¶ci³. Podgrzewaæ na ma³ym ogniu, a¿ zrobi siê karmel. Wrzuciæ orzechy i mieszaæ tak, by karmel obklei³ ka¿dy kawa³ek orzecha. Wyk³adaæ na talerz polany oliw±.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    Post edited by: trunksql, at: 2005/03/23 17:31

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43405
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Kisiel z owoców dzikiej ró¿y[/b]

    Sk³adniki:
    -20 dag suszonych owoców dzikiej ró¿y
    -1/2 szkl. cukru
    -³y¿ka soku z cytryny
    -³y¿ka m±ki ziemniaczanej
    -2 owoce kiwi

    Sposób przyrz±dzenia:
    Obrane kiwi pokroiæ w plasterki i w³o¿yæ do salaterek. Owoce ró¿y umyæ, zalaæ 2,5 szkl. przegotowanej wody i zostawiæ na 30 min. Zagotowaæ i zmiksowaæ. Zagotowaæ z cukrem i sokiem cytrynowym. M±kê ziemniaczan± rozrobiæ z niewielk± ilo¶ci± wody, wlaæ do owoców. Wymieszaæ, podgrzewaæ chwilê, a¿ kisiel siê zagotuje. Odczekaæ jaki¶ czas i wlaæ do salaterek.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    Post edited by: trunksql, at: 2005/03/23 17:29

    in reply to: Re:Partia nr 8 #43404
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Kisiel z owoców dzikiej ró¿y[/b]

    Sk³adniki:
    -20 dag suszonych owoców dzikiej ró¿y
    -1/2 szkl. cukru
    -³y¿ka soku z cytryny
    -³y¿ka m±ki ziemniaczanej
    -2 owoce kiwi

    Sposób wykonania:
    Obrane kiwi pokroiæ w plasterki i w³o¿yæ do salaterek. Owoce ró¿y umyæ, zalaæ 2,5 szkl. przegotowanej wody i zostawiæ na 30 min. Zagotowaæ i zmiksowaæ. Zagotowaæ z cukrem i sokiem cytrynowym. M±kê ziemniaczan± rozrobiæ z niewielk± ilo¶ci± wody, wlaæ do owoców. Wymieszaæ, podgrzewaæ chwilê, a¿ kisiel siê zagotuje. Odczekaæ jaki¶ czas i wlaæ do salaterek.

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    Post edited by: trunksql, at: 2005/03/23 17:29

Viewing 10 posts - 211 through 220 (of 220 total)