Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EugeniuszParticipant
[b]Bakaliowe bu³eczki dro¿d¿owe.[/b]
Sk³adniki:
30 dag m±ki
2 dag dro¿d¿y
7 dag cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
po 5 dag rodzynek, orzechów i migda³ów
5 ³y¿ek oleju
2 ¿ó³tka do smarowaniaSposób przyrz±dzenia:
Do letniego mleka wkruszyæ dro¿d¿e, dodaæ po ³y¿ce cukru i m±ki.
Odstawiæ do wyro¶niêcia.
Nastêpnie rozczyn wlaæ do m±ki, dodaæ cukier, olej i jajka. Dobrze wyrobiæ ciasto i pozostawiæ do wyro¶niêcia.
Orzechy i migda³y posiekaæ i dodaæ wraz z rodzynkami do ciasta, wyrobiæ ponownie.
Formowaæ niewielkie bu³eczki, uk³adaæ na blaszce i smarowaæ ¿ó³tkiem.
Pozostawiæ do wyro¶niêcia.
Piec w 200 stopniach oko³o 30 – 40 minut, ale trzeba uwa¿aæ, bo po 20 nawet mog± byæ ju¿ dobre.
autor: chocoPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Bajaderka[/b]
Sk³adniki:
Ciasto:
1/3 kostki margaryny
1/3 szklanki cukru
1 jajko
1 szklanka m±ki
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
Masa:
1 kotka margaryny
4 ¿ó³tka
8 ³y¿ek cukru pudru
8 ³y¿ek wódki
6 ³y¿ek wiórków kokosowych
3 paczki herbatników
4 ³y¿ki kakao
bakalieSposób przyrz±dzenia:
Sk³adniki ciasta zmiksowaæ, wy³o¿yæ ¶redniej wielko¶ci blaszkê wysmarowan± t³uszczem i posypan± kasz± mann±. Upiec na z³oto w temp. 180 stopni.
Przygotowaæ masê: utrzeæ mas³o z cukrem i ¿óltkami, dodawaæ po trochu kakao. Na koñcu dodaæ wiórki, bakalie, wódkê i pokruszone herbatniki. Wy³o¿yæ na zimne ciasto, polaæ polew± czekoladow±.
autor: MalinnaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Badeñski tort ¶liwkowy[/b]
Sk³adniki:
Sk³adniki ciasta:
6 jajek
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
10 g m±ki krupczatki
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
2 ³y¿ki rumu
40 g bu³ki tartej
150 g startych orzechów laskowychNadzienie i dekoracj:
1 kg ¶liwek
5 ³y¿ek cukru
trochê cynamonu
2 ut³uczone go¼dziki
1/2 l bitej ¶mietany
2 ³y¿ki cukru waniliowego
50 g p³atów migda³owychSposób przyrz±dzenia:
¯ó³tka, cukier, rum i cukier waniliowy rozmieszaæ tak, by uzyskaæ konsystencjê piany, dodaæ ubit± na sztywno pianê z bia³ek. M±kê zmieszaæ z proszkiem do pieczenia, bu³k± tart± i orzechami i delikatnie wymieszaæ po ³y¿ce z ciastem.
Do wysmarowanej i posypanej m±k± tortownicy o ¶rednicy 26 cm wlaæ ciasto i piec je w nagrzanym uprzednio ppiekrniku (175 stopni).
Od³o¿yæ na bok 6 ³adnych ¶liwek, które pos³u¿± do dekoracji. Z pozosta³ych usun±æ pestki, zmieszaæ z cukrem, cynamonem, go¼dzikami i rozgotowaæ.
Ubiæ ¶mietanê, przed zesztywnieniem dodaæ cukier waniliowy. Poci±æ tort, jedn± warstwê posmarowaæ mas± ¶liwkow±, drug± it± ¶mietan±. Górê posmarowaæ bit± ¶mietan± i posypaæ p³atkami migda³owymi. Na brzegach tortu zrobiæ z bitej ¶mietany równej wielko¶ci 12 kopczyków. Na "kopczykah" po³o¿yæ przekrojone na pó³, wcze¶niej przygotowane ¶liwki.
Ciasto tortowe i masê ¶liwkow± przygotuj dzieñ wcze¶niej, by dobrze wystyg³y.
autor: anna_szPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Babka piaskowa[/b]
Sk³adniki:
50 dag (2 1/2 szklanki) m±ki pszennej,
35 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
13 dag margaryny,
1 ³y¿ka oliwy,
2 jaja,
2 opakowania jasnego kisielu lub budyniu (bez cukru),
2 szklanki mleka,
1 1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
t³uszcz i tarta bu³ka do formySposób przyrz±dzenia:
Margarynê utrzeæ z oliw±, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaæ kolejno ca³e jaja i ca³o¶æ dok³adnie utrzeæ. Dodawaæ na przemian budyñ, przesian± m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia i mleko. Dok³adnie utrzeæ. Ciasto wlaæ do formy wysmarowanej t³uszczem i wysypanej tart± bu³k±. Piec oko³o 60 min w umiarkowanie gor±cym piekarniku. Posypaæ cukrem pudrem lub polukrowaæ.
autor: Z.WodeckiPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Babka 3-warstwowa[/b]
Sk³adniki:
6 jaj ( bia³ka i ¿ó³tka oddzielnie)
2 szkl. m±ki
1,5 szkl. cukru
1 mas³o ro¶linne
6 ³y¿ek oliwy
3 ³y¿ki mleka
1/2 szkl. maku
1/2 szkl. wiórek kokosowych
1 ³y¿ka kakao
1 ³y¿eczka proszku do piecz.Sposób przyrz±dzenia:
¯ó³tka, mas³o i cukier utrzeæ do bia³o¶ci.
Dodaæ oliwê, mleko, m±kê, proszek do piecz. i na koñcu ubit± na sztywno pianê z bia³ek.
Podzieliæ na 3 czê¶ci.
Do jednej dodaæ mak, do drugiej kakao, do trzeciej – kokos.
Wlewaæ do formy :
1. ciasto makowe
2. ciasto kakaowe
3. ciasto kokosowe
Piec ok. 1 godz.
autor: marijka1Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Babka "gotowana"[/b]
Sk³adniki:
4 jajka
1 kostka mragaryny
1,5 szkl cukru
2 szkl. m±ki
1 zapach rumowy ma³y
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
1 ³y¿ka kakao + ½ szkl. wodySposób przyrz±dzenia:
Do garnka w³o¿yæ margarynê, cukier, wodê zagotowaæ. Z ugotowanej masy odj±æ do rondelka 1/3 szklanki i odstawiæ (8 ³y¿ek). Po ostygniêciu masy dodaæ 4 ¿ó³tka, 2 szkl. m±ki, proszek do pieczenia wymieszaæ. Piec ok. 60 min. Do rondelka z reszt± masy dodaæ kakao gotowaæ ok. 3 min. mieszaj±c. Wystudzone ciasto polaæ gor±c± polew±.
autor: DorizPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Baba z bia³ek[/b]
Sk³adniki:
400 g m±ki pszennej (ok. 3 szklanki)
7 bia³ek
240 g cukru (1 pe³na szklanka),
250 g stopionego masa lub margaryny,
3/4 szklani ciep³ego mleka,
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
otarta skórka z cytryny,
bakalie,
polewa czekoladowa.Sposób przyrz±dzenia:
Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, delikatnie wsypaæ cukier i ubijaæ jeszcze ok. 5 minut. Nastêpnie wlaæ letni, roztopiony t³uszcz, mleko, wsypaæ m±kê starannie wymieszan± z proszkiem do pieczenia, dodaæ cukier waniliowy, skórkê z cytryny i bakalie. Po³±czyæ sk³adniki, wlaæ do formy i piec 45 min w temp. 170 C. Wystudzone ciasto polaæ polew± czekoladow±.
autor: Magonia13Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Anielski Sernik Pieczony[/b]
Sk³adniki:
2 serki do pieczenia Toska (lub serek ¶wierzy Toska) – 1 kg
4 jajka
2 cukry waniliowe
100 g br±zowego cukru (smak lekko karmelowy) lub cukry pudru
gar¶æ rodzynek
1 bydyñ waniliowy lub Sernix (Dr. Oetker)
1/2 szkalnki mleka
1 paczka herbatników (100 g)
mas³o do foremkiSposób przyrz±dzenia:
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Herbatniki w³ó¿ do woreczka i rozkrusz drobniutko wa³kiem; tortownice wysmaruj mas³em, obsyp okruszkami; dno wysyp grubsz±, równomiern± warstw±.
Jajka rozdziel – ubij pianê z bia³ek.
¯ó³tka utrzyj z cukrem, dodaj do serka, wymieszaj mikserem. Dodaj budyñ/sernix dok³±dnie rozrobiony w mleku. (je¶li masa jest za sucha, dodaj jeszcze ciut mleka).
Na koñcu delikatnie wmieszaj pianê i rodzynki. Masê serow± prze³ó¿ do foremki i wstaw do piekarnika na 45 – 60 minut. Wy³±cz piekarnik i pozostaw tam sernik jeszcze z kwadransik.
POLECAM z podgrzana konfitur± malinow± lub porzeczkow±. Albo i z gor±c± polew± czekoladow±.
autor: niuniaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Babeczki kawowe z orzechami[/b]
Sk³adniki:
2 jajka
2/5 szklanki cukru
1/2 szklanki m±ki pszennej
1 ¶rednio pe³na ³y¿eczka kawy rozpuszczalnej (lub kakao)
posiekane orzechy w³oskie
cukier waniliowy do posypania wierzchu (niekoniecznie)Sposób przyrz±dzenia:
Oddzieliæ bia³ka od ¿ó³tek. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, pod koniec dodawaæ stopniowo cukier. Wymieszaæ m±kê z kaw±. Delikatnie po³±czyæ ubite bia³ka z ¿ó³tkami i m±k± z kaw±. Prze³o¿yæ do nasmarowanych t³uszczem foremek, posypaæ obficie orzechami.
Piec w 200°C 25-30 minut.
autor: nutinkaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Babeczki jab³kowo-migda³owe[/b]
Sk³adniki:
5 ³y¿ek cukru
10 dag mas³a
2 jaja
6 ³y¿ek m±ki (niezbyt czubatych)
1 czubata ³y¿ka mielonych migda³ów
1 ³y¿eczka rumu
1/2 ³y¿eczka proszku do pieczenia
1 du¿e kwa¶na jab³koSposób przyrz±dzenia:
Ciasto do tych babeczek zawsze przygotowujê w makutrze, w której rozcieram mas³o z cukrem na puszyst± masê, wbijam jaja i ca³y czas ucieram. Dodajê rum i migda³y.
M±kê wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam i dodajê stopniowo do ciasta, nadal je ucieraj±c. Powsta³e ciasto jest dosyæ gêste.
Ma³e foremki do babeczek (12 sztuk) smarujê mas³em i posypujê bu³k± tart±.
Ciasto nak³adam do foremek (oko³o 1 czubatej ³y¿eczki ciasta na 1 foremkê) i wciskam w nie cz±stki jab³ka.
Piekê w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko³o 20 minut.
autor: aganiokPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Babeczki czekoladowe[/b]
Sk³adniki:
210g m±ki
210g cukru
100ml oleju
1 ³y¿eczka sody oczyszczonej
250ml mleka
cukier waniliowy
2 ³y¿ki kakaoSposób przyrz±dzenia:
Wszystkie sk³adniki dok³adnie wymieszaæ. Nat³u¶ciæ foremki do babeczek dok³adnie mas³em lub olejem, wylewaæ ciasto do 3/4 wysoko¶ci foremek. Piec w temperaturze 180 stopni.
Powystygniêciu mo¿na posypaæ cukrem pudrem lub polukrowaæ.
W przepisie nie wystêpuj± jajka, nie jest to moje przeoczenie. Piek³am bez jajek i wysz³y pyszne.
autor: gU¦KAPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Babeczki[/b]
Sk³adniki:
Ciasto: 30 dkg miêkkiego mas³a
15 dkg cukru pudru
cukier waniliowy
szczypta soli
4 ¿ó³tka
30 dkg m±ki pszennejMasa: 15 dkg mielonych orzechów w³oskich
125 ml mleka
20 dkg cukru
20 dkg mas³aDekoracja: bita ¶mietana
Sposób przyrz±dzenia:
Zagnie¶æ na stolnicy kruche ciasto (posiekaæ mas³o z m±k±, dodaæ ¿ó³tka i cukry i sól). Wylepiæ nim foremki do babeczek, nak³uæ widelcem i piec w 190 stopniach C na z³oty kolor. Masa: mleko, orzechy i cukier zagotowaæ a¿ do zgêstnienia. Odstawiæ do sch³odzenia. Mas³o utrzeæ i po³±czyæ z mas± orzechow±. Upieczone babeczki nape³niæ mas± i udekorowaæ bit± ¶mietan±
autor: kattyPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Baba dro¿d¿owa z rodzynkami[/b]
Sk³adniki:
500 g m±ki pszennej
200 gram mas³a lub margaryny
200 g letniej ¶mietanki 30%
130 g cukru
3 jajka
1 paczka suszonych dro¿d¿y
1 paczka cukru waniliowego
kilka kropli aromatu cytrynowego
150 g rodzynek
70 g obranych i zmielonych migda³ów albo p³atków migda³owych, albo migda³ów w kawa³kach
szczypta soli Dro¿d¿e wymieszaæ z ³y¿eczk± cukruwlaæ ciep³± ¶mietankê i zostawiæ pod przykryciem do wyro¶niêcia.Sposób przyrz±dzenia:
Do miski z m±k± wsypaæ cukier, cukier waniliowy, szczyptê soli, aromat, jajka, rozczyn dro¿d¿owy oraz stopiony i przestudzony t³uszcz. Wyrobiæ mikserem z koñcówkami do zagniatania na najni¿szych obrotach, potem zwiêkszyæ moc. Kulê ciasta odstawiæ pod przykryciem w ciep³ym miejscu a¿ podwoi sw± objêto¶æ. Dodaæ migda³y i rodzynki i wymieszaæ dok³adnie z ciastem. Prze³o¿yæ do wysmarowanej t³uszczem i wysypanej bu³k± tart± formy i poczekaæ a¿ wyra¼nie podro¶nie.
Piec oko³o 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wymiary blachy oko³o 30x15x8 cm.
autor: SmakoszPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Baba Czekoladowa[/b]
Sk³adniki:
30 dag m±ki pszennej,
3 ³y¿eczki m±ki ziemniaczanej,
15 dag czekolady,
20 dag cukru pudru,
4 jajka,
25 dag mas³a,
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia,
polewa,Sposób przyrz±dzenia:
M±kê pszenn± wymieszaæ z ziemniaczan± i proszkiem do pieczenia-przesiaæ. Czekoladê zetrzeæ na tarce. Mas³o utrzeæ z cukrem pudrem i ¿ó³tkami na puszyst± masê. Wymieszaæ z m±k± i czekolad±. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, delikatnie wymieszaæ ³y¿k± z utartym ciastem. Masê prze³o¿yæ do formy z kominkiem i piec ok. 50 minut w 180 OC, wyj±æ z formy, ostudziæ i polaæ polew±.
Potem tylko wystarczy udekorowaæ babê wg. w³asnego uznania.
autor: SambaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Any¿ki[/b]
Sk³adniki:
2 jajka
4 ¿ó³tka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki m±ki
odrobina drobnego any¿kuSposób przyrz±dzenia:
Jajka, ¿ó³tka, cukier i m±kê ucieramy oko³o 20 min. Na koñcu dodajemy any¿ (ja dodajê ok 1/2 ³y¿eczki), mieszamy i rozk³adamy na posmarowan± blachê. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20 min. Po upieczeniu kroimy na dowolne kszta³ty i suszymy w piekarniku (najlepsze s± w³a¶nie wysuszone). Przechowujemy w puszce.
autor: AnciaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
-
AuthorPosts