Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Eugeniusz

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 151 through 165 (of 220 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 9 #43491
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Bakaliowe bu³eczki dro¿d¿owe.[/b]

    Sk³adniki:
    30 dag m±ki
    2 dag dro¿d¿y
    7 dag cukru
    2 jajka
    1/2 szklanki mleka
    po 5 dag rodzynek, orzechów i migda³ów
    5 ³y¿ek oleju
    2 ¿ó³tka do smarowania

    Sposób przyrz±dzenia:
    Do letniego mleka wkruszyæ dro¿d¿e, dodaæ po ³y¿ce cukru i m±ki.
    Odstawiæ do wyro¶niêcia.
    Nastêpnie rozczyn wlaæ do m±ki, dodaæ cukier, olej i jajka. Dobrze wyrobiæ ciasto i pozostawiæ do wyro¶niêcia.
    Orzechy i migda³y posiekaæ i dodaæ wraz z rodzynkami do ciasta, wyrobiæ ponownie.
    Formowaæ niewielkie bu³eczki, uk³adaæ na blaszce i smarowaæ ¿ó³tkiem.
    Pozostawiæ do wyro¶niêcia.
    Piec w 200 stopniach oko³o 30 – 40 minut, ale trzeba uwa¿aæ, bo po 20 nawet mog± byæ ju¿ dobre.
    autor: choco

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43490
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Bajaderka[/b]

    Sk³adniki:
    Ciasto:
    1/3 kostki margaryny
    1/3 szklanki cukru
    1 jajko
    1 szklanka m±ki
    1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
    Masa:
    1 kotka margaryny
    4 ¿ó³tka
    8 ³y¿ek cukru pudru
    8 ³y¿ek wódki
    6 ³y¿ek wiórków kokosowych
    3 paczki herbatników
    4 ³y¿ki kakao
    bakalie

    Sposób przyrz±dzenia:
    Sk³adniki ciasta zmiksowaæ, wy³o¿yæ ¶redniej wielko¶ci blaszkê wysmarowan± t³uszczem i posypan± kasz± mann±. Upiec na z³oto w temp. 180 stopni.
    Przygotowaæ masê: utrzeæ mas³o z cukrem i ¿óltkami, dodawaæ po trochu kakao. Na koñcu dodaæ wiórki, bakalie, wódkê i pokruszone herbatniki. Wy³o¿yæ na zimne ciasto, polaæ polew± czekoladow±.
    autor: Malinna

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43489
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Badeñski tort ¶liwkowy[/b]

    Sk³adniki:
    Sk³adniki ciasta:
    6 jajek
    100 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    10 g m±ki krupczatki
    szczypta proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 ³y¿ki rumu
    40 g bu³ki tartej
    150 g startych orzechów laskowych

    Nadzienie i dekoracj:
    1 kg ¶liwek
    5 ³y¿ek cukru
    trochê cynamonu
    2 ut³uczone go¼dziki
    1/2 l bitej ¶mietany
    2 ³y¿ki cukru waniliowego
    50 g p³atów migda³owych

    Sposób przyrz±dzenia:
    ¯ó³tka, cukier, rum i cukier waniliowy rozmieszaæ tak, by uzyskaæ konsystencjê piany, dodaæ ubit± na sztywno pianê z bia³ek. M±kê zmieszaæ z proszkiem do pieczenia, bu³k± tart± i orzechami i delikatnie wymieszaæ po ³y¿ce z ciastem.
    Do wysmarowanej i posypanej m±k± tortownicy o ¶rednicy 26 cm wlaæ ciasto i piec je w nagrzanym uprzednio ppiekrniku (175 stopni).
    Od³o¿yæ na bok 6 ³adnych ¶liwek, które pos³u¿± do dekoracji. Z pozosta³ych usun±æ pestki, zmieszaæ z cukrem, cynamonem, go¼dzikami i rozgotowaæ.
    Ubiæ ¶mietanê, przed zesztywnieniem dodaæ cukier waniliowy. Poci±æ tort, jedn± warstwê posmarowaæ mas± ¶liwkow±, drug± it± ¶mietan±. Górê posmarowaæ bit± ¶mietan± i posypaæ p³atkami migda³owymi. Na brzegach tortu zrobiæ z bitej ¶mietany równej wielko¶ci 12 kopczyków. Na "kopczykah" po³o¿yæ przekrojone na pó³, wcze¶niej przygotowane ¶liwki.
    Ciasto tortowe i masê ¶liwkow± przygotuj dzieñ wcze¶niej, by dobrze wystyg³y.
    autor: anna_sz

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43488
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Babka piaskowa[/b]

    Sk³adniki:
    50 dag (2 1/2 szklanki) m±ki pszennej,
    35 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
    13 dag margaryny,
    1 ³y¿ka oliwy,
    2 jaja,
    2 opakowania jasnego kisielu lub budyniu (bez cukru),
    2 szklanki mleka,
    1 1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia,
    cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
    t³uszcz i tarta bu³ka do formy

    Sposób przyrz±dzenia:
    Margarynê utrzeæ z oliw±, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaæ kolejno ca³e jaja i ca³o¶æ dok³adnie utrzeæ. Dodawaæ na przemian budyñ, przesian± m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia i mleko. Dok³adnie utrzeæ. Ciasto wlaæ do formy wysmarowanej t³uszczem i wysypanej tart± bu³k±. Piec oko³o 60 min w umiarkowanie gor±cym piekarniku. Posypaæ cukrem pudrem lub polukrowaæ.
    autor: Z.Wodecki

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43487
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Babka 3-warstwowa[/b]

    Sk³adniki:
    6 jaj ( bia³ka i ¿ó³tka oddzielnie)
    2 szkl. m±ki
    1,5 szkl. cukru
    1 mas³o ro¶linne
    6 ³y¿ek oliwy
    3 ³y¿ki mleka
    1/2 szkl. maku
    1/2 szkl. wiórek kokosowych
    1 ³y¿ka kakao
    1 ³y¿eczka proszku do piecz.

    Sposób przyrz±dzenia:
    ¯ó³tka, mas³o i cukier utrzeæ do bia³o¶ci.
    Dodaæ oliwê, mleko, m±kê, proszek do piecz. i na koñcu ubit± na sztywno pianê z bia³ek.
    Podzieliæ na 3 czê¶ci.
    Do jednej dodaæ mak, do drugiej kakao, do trzeciej – kokos.
    Wlewaæ do formy :
    1. ciasto makowe
    2. ciasto kakaowe
    3. ciasto kokosowe
    Piec ok. 1 godz.
    autor: marijka1

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43486
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Babka "gotowana"[/b]

    Sk³adniki:
    4 jajka
    1 kostka mragaryny
    1,5 szkl cukru
    2 szkl. m±ki
    1 zapach rumowy ma³y
    1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
    1 ³y¿ka kakao + ½ szkl. wody

    Sposób przyrz±dzenia:
    Do garnka w³o¿yæ margarynê, cukier, wodê zagotowaæ. Z ugotowanej masy odj±æ do rondelka 1/3 szklanki i odstawiæ (8 ³y¿ek). Po ostygniêciu masy dodaæ 4 ¿ó³tka, 2 szkl. m±ki, proszek do pieczenia wymieszaæ. Piec ok. 60 min. Do rondelka z reszt± masy dodaæ kakao gotowaæ ok. 3 min. mieszaj±c. Wystudzone ciasto polaæ gor±c± polew±.
    autor: Doriz

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43485
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Baba z bia³ek[/b]

    Sk³adniki:
    400 g m±ki pszennej (ok. 3 szklanki)
    7 bia³ek
    240 g cukru (1 pe³na szklanka),
    250 g stopionego masa lub margaryny,
    3/4 szklani ciep³ego mleka,
    1 ³y¿eczka proszku do pieczenia,
    cukier waniliowy,
    otarta skórka z cytryny,
    bakalie,
    polewa czekoladowa.

    Sposób przyrz±dzenia:
    Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, delikatnie wsypaæ cukier i ubijaæ jeszcze ok. 5 minut. Nastêpnie wlaæ letni, roztopiony t³uszcz, mleko, wsypaæ m±kê starannie wymieszan± z proszkiem do pieczenia, dodaæ cukier waniliowy, skórkê z cytryny i bakalie. Po³±czyæ sk³adniki, wlaæ do formy i piec 45 min w temp. 170 C. Wystudzone ciasto polaæ polew± czekoladow±.
    autor: Magonia13

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43484
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Anielski Sernik Pieczony[/b]

    Sk³adniki:
    2 serki do pieczenia Toska (lub serek ¶wierzy Toska) – 1 kg
    4 jajka
    2 cukry waniliowe
    100 g br±zowego cukru (smak lekko karmelowy) lub cukry pudru
    gar¶æ rodzynek
    1 bydyñ waniliowy lub Sernix (Dr. Oetker)
    1/2 szkalnki mleka
    1 paczka herbatników (100 g)
    mas³o do foremki

    Sposób przyrz±dzenia:
    Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
    Herbatniki w³ó¿ do woreczka i rozkrusz drobniutko wa³kiem; tortownice wysmaruj mas³em, obsyp okruszkami; dno wysyp grubsz±, równomiern± warstw±.
    Jajka rozdziel – ubij pianê z bia³ek.
    ¯ó³tka utrzyj z cukrem, dodaj do serka, wymieszaj mikserem. Dodaj budyñ/sernix dok³±dnie rozrobiony w mleku. (je¶li masa jest za sucha, dodaj jeszcze ciut mleka).
    Na koñcu delikatnie wmieszaj pianê i rodzynki. Masê serow± prze³ó¿ do foremki i wstaw do piekarnika na 45 – 60 minut. Wy³±cz piekarnik i pozostaw tam sernik jeszcze z kwadransik.
    POLECAM z podgrzana konfitur± malinow± lub porzeczkow±. Albo i z gor±c± polew± czekoladow±.
    autor: niunia

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43483
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Babeczki kawowe z orzechami[/b]

    Sk³adniki:
    2 jajka
    2/5 szklanki cukru
    1/2 szklanki m±ki pszennej
    1 ¶rednio pe³na ³y¿eczka kawy rozpuszczalnej (lub kakao)
    posiekane orzechy w³oskie
    cukier waniliowy do posypania wierzchu (niekoniecznie)

    Sposób przyrz±dzenia:
    Oddzieliæ bia³ka od ¿ó³tek. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, pod koniec dodawaæ stopniowo cukier. Wymieszaæ m±kê z kaw±. Delikatnie po³±czyæ ubite bia³ka z ¿ó³tkami i m±k± z kaw±. Prze³o¿yæ do nasmarowanych t³uszczem foremek, posypaæ obficie orzechami.
    Piec w 200°C 25-30 minut.
    autor: nutinka

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43482
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Babeczki jab³kowo-migda³owe[/b]

    Sk³adniki:
    5 ³y¿ek cukru
    10 dag mas³a
    2 jaja
    6 ³y¿ek m±ki (niezbyt czubatych)
    1 czubata ³y¿ka mielonych migda³ów
    1 ³y¿eczka rumu
    1/2 ³y¿eczka proszku do pieczenia
    1 du¿e kwa¶na jab³ko

    Sposób przyrz±dzenia:
    Ciasto do tych babeczek zawsze przygotowujê w makutrze, w której rozcieram mas³o z cukrem na puszyst± masê, wbijam jaja i ca³y czas ucieram. Dodajê rum i migda³y.
    M±kê wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam i dodajê stopniowo do ciasta, nadal je ucieraj±c. Powsta³e ciasto jest dosyæ gêste.
    Ma³e foremki do babeczek (12 sztuk) smarujê mas³em i posypujê bu³k± tart±.
    Ciasto nak³adam do foremek (oko³o 1 czubatej ³y¿eczki ciasta na 1 foremkê) i wciskam w nie cz±stki jab³ka.
    Piekê w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko³o 20 minut.
    autor: aganiok

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43481
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Babeczki czekoladowe[/b]

    Sk³adniki:
    210g m±ki
    210g cukru
    100ml oleju
    1 ³y¿eczka sody oczyszczonej
    250ml mleka
    cukier waniliowy
    2 ³y¿ki kakao

    Sposób przyrz±dzenia:
    Wszystkie sk³adniki dok³adnie wymieszaæ. Nat³u¶ciæ foremki do babeczek dok³adnie mas³em lub olejem, wylewaæ ciasto do 3/4 wysoko¶ci foremek. Piec w temperaturze 180 stopni.
    Powystygniêciu mo¿na posypaæ cukrem pudrem lub polukrowaæ.
    W przepisie nie wystêpuj± jajka, nie jest to moje przeoczenie. Piek³am bez jajek i wysz³y pyszne.
    autor: gU¦KA

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43480
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Babeczki[/b]

    Sk³adniki:
    Ciasto: 30 dkg miêkkiego mas³a
    15 dkg cukru pudru
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    4 ¿ó³tka
    30 dkg m±ki pszennej

    Masa: 15 dkg mielonych orzechów w³oskich
    125 ml mleka
    20 dkg cukru
    20 dkg mas³a

    Dekoracja: bita ¶mietana

    Sposób przyrz±dzenia:
    Zagnie¶æ na stolnicy kruche ciasto (posiekaæ mas³o z m±k±, dodaæ ¿ó³tka i cukry i sól). Wylepiæ nim foremki do babeczek, nak³uæ widelcem i piec w 190 stopniach C na z³oty kolor. Masa: mleko, orzechy i cukier zagotowaæ a¿ do zgêstnienia. Odstawiæ do sch³odzenia. Mas³o utrzeæ i po³±czyæ z mas± orzechow±. Upieczone babeczki nape³niæ mas± i udekorowaæ bit± ¶mietan±
    autor: katty

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43479
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Baba dro¿d¿owa z rodzynkami[/b]

    Sk³adniki:
    500 g m±ki pszennej
    200 gram mas³a lub margaryny
    200 g letniej ¶mietanki 30%
    130 g cukru
    3 jajka
    1 paczka suszonych dro¿d¿y
    1 paczka cukru waniliowego
    kilka kropli aromatu cytrynowego
    150 g rodzynek
    70 g obranych i zmielonych migda³ów albo p³atków migda³owych, albo migda³ów w kawa³kach
    szczypta soli Dro¿d¿e wymieszaæ z ³y¿eczk± cukruwlaæ ciep³± ¶mietankê i zostawiæ pod przykryciem do wyro¶niêcia.

    Sposób przyrz±dzenia:
    Do miski z m±k± wsypaæ cukier, cukier waniliowy, szczyptê soli, aromat, jajka, rozczyn dro¿d¿owy oraz stopiony i przestudzony t³uszcz. Wyrobiæ mikserem z koñcówkami do zagniatania na najni¿szych obrotach, potem zwiêkszyæ moc. Kulê ciasta odstawiæ pod przykryciem w ciep³ym miejscu a¿ podwoi sw± objêto¶æ. Dodaæ migda³y i rodzynki i wymieszaæ dok³adnie z ciastem. Prze³o¿yæ do wysmarowanej t³uszczem i wysypanej bu³k± tart± formy i poczekaæ a¿ wyra¼nie podro¶nie.
    Piec oko³o 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wymiary blachy oko³o 30x15x8 cm.
    autor: Smakosz

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43478
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Baba Czekoladowa[/b]

    Sk³adniki:
    30 dag m±ki pszennej,
    3 ³y¿eczki m±ki ziemniaczanej,
    15 dag czekolady,
    20 dag cukru pudru,
    4 jajka,
    25 dag mas³a,
    2 ³y¿eczki proszku do pieczenia,
    polewa,

    Sposób przyrz±dzenia:
    M±kê pszenn± wymieszaæ z ziemniaczan± i proszkiem do pieczenia-przesiaæ. Czekoladê zetrzeæ na tarce. Mas³o utrzeæ z cukrem pudrem i ¿ó³tkami na puszyst± masê. Wymieszaæ z m±k± i czekolad±. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, delikatnie wymieszaæ ³y¿k± z utartym ciastem. Masê prze³o¿yæ do formy z kominkiem i piec ok. 50 minut w 180 OC, wyj±æ z formy, ostudziæ i polaæ polew±.
    Potem tylko wystarczy udekorowaæ babê wg. w³asnego uznania.
    autor: Samba

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43477
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Any¿ki[/b]

    Sk³adniki:
    2 jajka
    4 ¿ó³tka
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki m±ki
    odrobina drobnego any¿ku

    Sposób przyrz±dzenia:
    Jajka, ¿ó³tka, cukier i m±kê ucieramy oko³o 20 min. Na koñcu dodajemy any¿ (ja dodajê ok 1/2 ³y¿eczki), mieszamy i rozk³adamy na posmarowan± blachê. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20 min. Po upieczeniu kroimy na dowolne kszta³ty i suszymy w piekarniku (najlepsze s± w³a¶nie wysuszone). Przechowujemy w puszce.
    autor: Ancia

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

Viewing 15 posts - 151 through 165 (of 220 total)