[b]Anielski Sernik Pieczony[/b]
Sk³adniki:
2 serki do pieczenia Toska (lub serek ¶wierzy Toska) – 1 kg
4 jajka
2 cukry waniliowe
100 g br±zowego cukru (smak lekko karmelowy) lub cukry pudru
gar¶æ rodzynek
1 bydyñ waniliowy lub Sernix (Dr. Oetker)
1/2 szkalnki mleka
1 paczka herbatników (100 g)
mas³o do foremki
Sposób przyrz±dzenia:
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Herbatniki w³ó¿ do woreczka i rozkrusz drobniutko wa³kiem; tortownice wysmaruj mas³em, obsyp okruszkami; dno wysyp grubsz±, równomiern± warstw±.
Jajka rozdziel – ubij pianê z bia³ek.
¯ó³tka utrzyj z cukrem, dodaj do serka, wymieszaj mikserem. Dodaj budyñ/sernix dok³±dnie rozrobiony w mleku. (je¶li masa jest za sucha, dodaj jeszcze ciut mleka).
Na koñcu delikatnie wmieszaj pianê i rodzynki. Masê serow± prze³ó¿ do foremki i wstaw do piekarnika na 45 – 60 minut. Wy³±cz piekarnik i pozostaw tam sernik jeszcze z kwadransik.
POLECAM z podgrzana konfitur± malinow± lub porzeczkow±. Albo i z gor±c± polew± czekoladow±.
autor: niunia
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.