Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 9

Home Forums Re:Partia nr 9

#43489
Eugeniusz
Participant

[b]Badeñski tort ¶liwkowy[/b]

Sk³adniki:
Sk³adniki ciasta:
6 jajek
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
10 g m±ki krupczatki
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
2 ³y¿ki rumu
40 g bu³ki tartej
150 g startych orzechów laskowych

Nadzienie i dekoracj:
1 kg ¶liwek
5 ³y¿ek cukru
trochê cynamonu
2 ut³uczone go¼dziki
1/2 l bitej ¶mietany
2 ³y¿ki cukru waniliowego
50 g p³atów migda³owych

Sposób przyrz±dzenia:
¯ó³tka, cukier, rum i cukier waniliowy rozmieszaæ tak, by uzyskaæ konsystencjê piany, dodaæ ubit± na sztywno pianê z bia³ek. M±kê zmieszaæ z proszkiem do pieczenia, bu³k± tart± i orzechami i delikatnie wymieszaæ po ³y¿ce z ciastem.
Do wysmarowanej i posypanej m±k± tortownicy o ¶rednicy 26 cm wlaæ ciasto i piec je w nagrzanym uprzednio ppiekrniku (175 stopni).
Od³o¿yæ na bok 6 ³adnych ¶liwek, które pos³u¿± do dekoracji. Z pozosta³ych usun±æ pestki, zmieszaæ z cukrem, cynamonem, go¼dzikami i rozgotowaæ.
Ubiæ ¶mietanê, przed zesztywnieniem dodaæ cukier waniliowy. Poci±æ tort, jedn± warstwê posmarowaæ mas± ¶liwkow±, drug± it± ¶mietan±. Górê posmarowaæ bit± ¶mietan± i posypaæ p³atkami migda³owymi. Na brzegach tortu zrobiæ z bitej ¶mietany równej wielko¶ci 12 kopczyków. Na "kopczykah" po³o¿yæ przekrojone na pó³, wcze¶niej przygotowane ¶liwki.
Ciasto tortowe i masê ¶liwkow± przygotuj dzieñ wcze¶niej, by dobrze wystyg³y.
autor: anna_sz

Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.