[b]Babka piaskowa[/b]
Sk³adniki:
50 dag (2 1/2 szklanki) m±ki pszennej,
35 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
13 dag margaryny,
1 ³y¿ka oliwy,
2 jaja,
2 opakowania jasnego kisielu lub budyniu (bez cukru),
2 szklanki mleka,
1 1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
t³uszcz i tarta bu³ka do formy
Sposób przyrz±dzenia:
Margarynê utrzeæ z oliw±, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaæ kolejno ca³e jaja i ca³o¶æ dok³adnie utrzeæ. Dodawaæ na przemian budyñ, przesian± m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia i mleko. Dok³adnie utrzeæ. Ciasto wlaæ do formy wysmarowanej t³uszczem i wysypanej tart± bu³k±. Piec oko³o 60 min w umiarkowanie gor±cym piekarniku. Posypaæ cukrem pudrem lub polukrowaæ.
autor: Z.Wodecki
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.