Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EugeniuszParticipant
[b]Bu³eczki z nadzieniem orzechowym[/b]
Sk³adniki:
CIASTO:
20 dag m±ki pszennej
5 dag cukru
3 dag mas³a
1/4 szklanki mleka
1 jajko
paczka dro¿d¿y instant (albo 2,5 dag ¶wie¿ych)
1 ³y¿eczka cukru waniliowego
szczypta soli
m±ka do podsypania przy wa³kowaniuNADZIENIE:
5 ³y¿ek zmielonych orzechów w³oskich
³y¿ka skórki pomarañczowej
2 ³y¿ki rodzynek
2 ³y¿eczki cukru
1 ³y¿eczka cukru waniliowego
5 dag ¶mietany (18-22%)1 jajko do posmarowania
cukier waniliowy do posypaniaSposób przyrz±dzenia:
Ze ¶wie¿ych dro¿d¿y sporz±dziæ rozczyn mieszaj±c je z nieca³± ³y¿eczk± cukru, ³y¿k± m±ki i kilkoma ³y¿kami letniego mleka, odstawiæ do wyro¶niêcia.
M±kê, cukier, cukier waniliowy, sól i dro¿d¿e (je¶li u¿ywamy instant) wymieszaæ. Dodaæ jajko, ciep³e mas³o, mleko i rozczyn (je¶li u¿ywamy ¶wie¿ych dro¿d¿y), wyrobiæ ³y¿k±. Odstawiæ, a¿ ciasto podwoi objêto¶æ.
Rodzynki sparzyæ na sitku. Wymieszaæ sk³adniki nadzienia. Na stolnicê wysypaæ nieco m±ki, powtórnie wyrobiæ wyro¶niête ciasto. Podzieliæ na 8-9 czê¶ci, rozwa³kowaæ podsypuj±c odrobin± m±ki. Na ka¿dym placuszku rozsmarowaæ nadzienie zostawiaj±c centymetr brzegu. Zwin±æ w ruloniki podwijaj±c krótsze brzegi jak w krokietach z nale¶ników. K³a¶æ podwiniêt± stron± do do³u. Odstawiæ do wyro¶niêcia. Wierzch bu³eczek posmarowaæ roztrzepanym jajkiem i posypaæ cukrem waniliowym.
Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Nadzienie mo¿na komponowaæ dowolnie, urok tych bu³eczek tkwi w pysznym cie¶cie.
autor: nutinkaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Budyniak[/b]
Sk³adniki:
20 dag biszkoptów
2 budynie ¶mietankowe
2 galaretki o dowolnym smaku
owoce sezonowe lub z puszkiSposób przyrz±dzenia:
Przygotowaæ budynie i galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Biszkopty u³o¿yæ na blaszce, wylaæ lekko ostudzony budyñ, u³o¿yæ owoce i zalaæ tê¿ej±c± galaretk±.
autor: MalinnaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Bu³eczki pieguski[/b]
Sk³adniki:
ciasto:
1,5 dag dro¿d¿y
2 i 1/4 szklanki m±ki
3/4 szklanki mleka
2 ³y¿ki cukru
jajko
3 ³y¿ki mas³a
1/2 szklanki maku
szczypta solido smarowania:
1/4 szklanki mleka
³y¿ka mas³a
³y¿ka cukruSposób przyrz±dzenia:
1. Na pocz±tku przygotowujemy rozczyn: dro¿d¿e wk³adamy do miseczki, rozrabiamy z ³y¿eczk± cukru, ³y¿k± m±ki i niewielk± ilo¶ci± mleka i odstawiamy na ok. 15 minut, pod przykryciem w ciep³e miejsce.
2. W tym czasie przesiewamy do du¿ej miski m±kê, dodajemy pozosta³y cukier, sól, mak (bez mielenia), miêkkie mas³o, wbijamy jajko, wlewamy mleko. Gdy rozczyn wyro¶nie, dodajemy go do pozosta³ych sk³adników i wyrabiamy g³adkie ciasto – trwa to kilka minut.
Nastêpnie formujemy kulê i odstawiamy w ciep³e miejsce na ok. 40 – 60 minut.
3. Na posypanej m±k± stolnicy jeszcze raz wyrabiamy ciasto, nastêpnie dzielimy go na ok. 15 ma³ych kawa³ków. Z ka¿dego kawa³ka formujemy bu³eczkê, wk³adamy na blaszkê i jeszcze raz przykrywamy – dos³ownie na chwilê.
4. W ma³ym rondelku rozpuszczamy mas³o z mlekiem i cukrem i lekko studzimy. Nastêpnie dok³adnie smarujemy ka¿d± bu³eczkê.
5. Wk³adamy bu³ki do pieca, nagrzanego do temperatury 175 stopni na ok. 20 minut.
autor: AnusiaczekPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipantJestem u¿ytkownikiem forum od niedawna ale mam ju¿ 2 propozycje do wdro¿enia na subforum "Drugi Konkurs Pychotki".
A mianowicie:
1. W temacie o regulaminie konkursu i nagrodzie mo¿na daæ link do szczegó³owego opisu telefonu-nagrody (http://www.sonyericsson.com/spg.jsp?cc=pl&lc=pl&ver=4000&template=pp1_1_1&zone=pp&lm=pp1&pid=10117)
2. Mo¿na zrobiæ temat zmakniêty dla normalnych u¿ytkowników a otwarty dla administratorów, w którym by³by ranking "najlepszych dodawaczy przepisów" aby kazdy kto bierze udzia³ nie musia³ liczyæ ile wpisów ma "konkurencja".Mam nadziejê, ¿e moje sugestie oka¿± siê przydatne.
EugeniuszParticipant[b]Bu³eczki irlandzkie[/b]
Sk³adniki:
50 dag m±ki
p³aska ³y¿eczka sody
p³aska ³y¿eczka soli
ok. pó³torej szkl. ma¶lanki
ewent. 2 ³y¿ki ¶wie¿ych zió³Sposób przyrz±dzenia:
To szalenie proste: do miski wsypujemy m±kê, sodê i sól, lekko mieszamy, nastêpnie dodajemy zio³a – w zale¿no¶ci od indywidualnych upodobañ – polecam zielon± cebulkê lub natkê pietruchy, i do wszystkiego wlewamy ma¶lankê. Najlepiej robiæ to stopniowo, ¿eby nie przesadziæ z ma¶lank±, wszystko mieszaj±c, tak, aby siê ³adnie poskleja³o. Ciasta nie trzeba specjalnie wyrabiaæ, ca³y urok w jego "asymetrii". Wyk³adamy je na posypan± m±k± stolnicê i formujemy prostok±t o grubo¶ci ok. 3 cm. Smarujemy rozpuszczonym t³uszczykiem i kroimy na 12 mniej wiêcej kwadaratowych bu³eczek. Uk³adamy je na wy³o¿onej papierem lub nat³uszczonej blaszce i pieczemy w dosyæ mocno nagrzanym piecyku (200-210 stopni) do piêknego przyrumienienia, co trwa ok.20 minut. Najpyszniejsze s± jeszcze ciep³e z mase³kiem!
Z ciasta mo¿na te¿ uformowaæ chlebek – uklepaæ po prostu nieco d³u¿szy prostok±t.
autor: DalenaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Buchty dro¿d¿owe[/b]
Sk³adniki:
50 dag (2 1/2 szklanki) m±ki,
3 ¿ó³tka,
1 jajo,
15 dag (8 ³y¿ek) cukru,
5 dag dro¿d¿y,
1 szklanka mleka,
10 dag margaryny,
3 ³y¿ki oliwy,
szczypta soli,
20-30 dag powide³, marmolady, konfitur lub d¿emu,
cukier puder i cukier waniliowy do posypania,
t³uszcz do formySposób przyrz±dzenia:
Przygotowaæ rozczyn z dro¿d¿y, czê¶ci letniego mleka, odrobiny cukru i m±ki. Pozostawiæ do wyro¶niêcia ¯ó³tka i jajo utrzeæ z cukrem. T³uszcz roztopiæ. Do m±ki dodaæ utarte jaja, wyro¶niêty rozczyn, resztê mleka i szczyptê soli. Ciasto wyrobiæ drewnian± ³y¿k±. Gdy wszystkie sk³adniki dok³adnie siê po³±cz±, dodaæ roztopiony t³uszcz i wyrabiaæ do czasu, a¿ ciasto zacznie odstawaæ od ³y¿ki i od brzegów naczynia. Ciasto przykryæ i pozostawiæ w ciep³ym miejscu do wyro¶niêcia. Gdy wyro¶nie, nabieraæ du¿± ³y¿k± i k³a¶æ na d³oni nat³uszczonej oliw±. Formowaæ kr±¿ki. W ka¿dym kr±¿ku zrobiæ palcem wg³êbienie, wype³niæ je ³y¿eczk± powide³ lub d¿emu, zalepiæ i uformowaæ kulê. Kule uk³adaæ jedn± obok drugiej (tak, aby przylega³y do siebie) w nat³uszczonej tortownicy lub rondlu. Pozostawiæ w ciep³ym miejscu do wyro¶niêcia. Piec w ¶rednio gor±cym piekarniku 40-50 min. Ciasto ostudziæ, wyj±æ z formy, podzieliæ na czê¶ci i posypaæ cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym Buchty mo¿na spo¿ywaæ na gor±co polane sokiem lub sosem waniliowym.
autor: Z.WodeckiPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Brzoskwiniowiec[/b]
Sk³adniki:
2,5 szklanki m±ki
5 ¿ó³tek (bia³ka na pó¼niej zostawiæ)
1 kostka margaryny
szczypta soli
szczypta cukru
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
2 budynie ¶mietankowe z cukrem 3/4 litra mleka
puszka brzoskwiñ du¿a
pó³ szklanki cukru pudruSposób przyrz±dzenia:
Z m±ki, ¿ó³tek, margaryny, proszku do pieczenia, soli i cukru zagnie¶æ ciasto. Wyrobiæ porz±dnie i podzieliæ na dwie czê¶ci i w³o¿yæ do zamra¿alnika na oko³o 2 godziny. Po wyjêciu utrzeæ 1 czê¶æ ciasta na tarce z grubymi oczkami, lekko przygnie¶æ i zapiec w piekarniku o temperaturze 180c przez 7 minut. W miêdzyczasie ugotowaæ budyñ i gor±cy wylaæ na zapieczone ciasto, na budyñ u³o¿yæ pokrojone w paski brzoskwinie. Przygotowaæ pianê z bia³ek ubitych z pó³ szklanki cukru pudru i t± pianê wylaæ na brzoskwinie. Na koniec zetrzeæ drug± czê¶æ ciasta na bia³ko i piec 35-40 min, w temperaturze 180 c. Po upieczeniu posypaæ cukrem pudrem.
autor: ??? (nieznany)Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Bia³a Dama[/b]
Sk³adniki:
Masa :
1/2 l. ¶mietanki 30%
3 serki homogenizowane
3/4 szkl. ciep³ego mleka
1/2 paczki du¿ej ¿elatyny
1/2 szkl. cukru pudru
2 galaretki np. wi¶nioweSposób przyrz±dzenia:
¦mietankê ubiæ z cukrem. Dodaæ serki homogenizowane.
¯elatynê rozpu¶ciæ w mleku.
Zimn± dodaæ do ¶mietany. Wymieszaæ.
Warstwy :
1. Biszkopt
2. Masa ze ¶mietany
3. Galaretki
autor: marijka1Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Biscotti z orzechami laskowymi[/b]
Sk³adniki:
1 szklanka obranych, lekko przyrumienionych orzechow laskowych, grubo pokrojonych
1/2 kostki miekkiego masla
3/4 szklanki cukru
1 lyzka otartej skorki z cytryny (niekoniecznie)
3 jajka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
3 szklanki przesianej maki
1 lyzka proszku do pieczenia
szczypta soliSposób przyrz±dzenia:
Maslo, cukier i skorke z cytryny ubic mikserem az masa bedzie puszysta, dodawac po jednym jajka, ciagle mieszajac, dodac wanilie. Suche skladniki przesiac i dodawac stopniowo do masy maslanej az bedzie dobrze polaczona, dodac orzechy.
Ciasto podzielic na 3 czesci, kazda formowac w walek o srednicy 5-6cm. Ulozyc na blasze i lekko splaszczyc, tworzac lekko polokragly walek. Piec w temperaturze 180ºC przez okolo 20 minut (powinny byc zlociste). Wyjac, lekko przestudzic i kroic ostrym nozem na 2cm kromeczki. Ukladac plasko na blasze i piec przez nastepne 15 minut az beda lekko rumiane. Wyjac z piekarnika i wystudzic na drucianej siateczce.
Przechowywac w szczelnie zamknietym pojemniku.
autor: bajaderkaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Bezowy tort hiszpañski[/b]
Sk³adniki:
ciasto:
8 bia³ek,
20 dag (niepe³na szklanka) cukru kryszta³u,
20 dag (1 szklanka) cukru pudru,
papier do wy³o¿enia formy,
t³uszcz do wysmarowania papierukrem:
2 szklanki ¶mietanki kremowej,
10 dag (1/2 szklanki) cukru pudru,
1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy,
1 ³y¿eczka ¿elatyny,
25 dag owoców lub konfiturySposób przyrz±dzenia:
Trzy jednakowej wielko¶ci tortownice wy³o¿yæ papierem wysmarowanym t³uszczem. Sporz±dziæ kr±¿ki bezowe: Ubiæ pianê, dodawaæ stopniowo cukier kryszta³, ci±gle ubijaj±c. Sztywn± pianê wymieszaæ z cukrem pudrem, wy³o¿yæ do tortownicy, wyrównaæ i piec (suszyæ) w letnim piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez 12 godzin. Bezowe kr±¿ki mo¿na kolejno piec w jednej tortownicy. Mo¿na te¿ upiec ma³e bezy i po³±czyæ je kremem, formuj±c tort.
Sporz±dziæ krem: ubiæ ¶mietanê, dodawaæ cukier, ut³uczon±, przesian± waniliê lub cukier waniliowy i ubijaæ. Na koniec dodaæ ¿elatynê rozpuszczon± w 3 ³y¿kach wody. Tort prze³o¿yæ kremem, wykañczaj±c nim równie¿ boki. Wierzch tortu mo¿na ubraæ wyci¶niêtym kremem, a przed podaniem przybraæ owocami. Gotowy tort odstawiæ na 2 godziny aby ³atwo da³ siê kroiæ. Torcik bezowy doskona³y jest równie¿ z mas± kawow±.
autor: Z.WodeckiPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Bezy czekoladowe[/b]
Sk³adniki:
Ciasto bezowe:
200 g cukru pudru,
2 lyzki kakao,
4 bialka,
1 lyzka cukru waniliowego.
Inne:
tluszcz do posmarowania pergaminu.Sposób przyrz±dzenia:
1. Bialka ubic na sztywna piane dodajac 60 g cukru pudru po 1 lyzeczce. Gdy
piana bedzie lsniaca, dodac reszte cukru pudru i cukier waniliowy. Piane wymieszac i lekko ubic. Dodac kakao, ponownie wymieszac.
2. Mase przelozyc do rekawa cukierniczego lub szprycy.
3. Formowac bezy, wyciskajac je na posmarowany tluszczem papier pergaminowy.
Wysuszyc przy lekko uchylonych drzwiczkach w temp. 120-140¿C.
autor: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 24Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Bananowiec[/b]
Sk³adniki:
ciasto:
4 jajka
1 szkl cukru
1 szkl m±ki
1 kostka margaryny
3 ³y¿ki m±ki ziem.
2 ³y¿eczki proszku do piecz.
2 ³y¿ki kakao
1 cukier waniliowymasa:
1/2 szkl cukru
1 kostka mas³a
3 ¿ó³tka
1,5 kg bananów
1 galaretka cytrynowaSposób przyrz±dzenia:
Ciasto: jajka utrzeæ z cukrem, dodaæ m±kê z proszkiem, kakao, roztopion± margarynê, wylaæ do formy, piec ok 45 min w 180 stopni. Przekroiæ na pó³.
Krem: galaretkê rozpu¶ciæ tak jak w przepisie, mas³o utrzeæ z cukrem, ci±gle ucieraj±c dodaæ po jednym ¿ó³tku, potem banany pokrojone w plastry i tê¿ej±c± galaretkê, wymieszaæ, prze³o¿yæ ciasto, na wierzchu mo¿na wylaæ jeszcze jedn± galaretkêPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Baklawa[/b]
Sk³adniki:
Ciasto:
500 g maki krupczatki,
250 g maki,
250 g stopionego masla,
1 ubite jajo.
Farsz:
250 g obranych migdalow,
125 g cukru pudru,
100 g stopionego masla.
Przybranie:
20 calych obranych migdalow,
500 ml miodu.Sposób przyrz±dzenia:
1. Migdaly zemlec i wymieszac z cukrem pudrem. Dodac stopione maslo, farsz wyrobic starannie i odstawic.
2. Make wymieszac z krupczatka, dodac 2 lyzki masla i szczypte soli, po czym
wyrabiac przez 30 min., dolewajac stopniowo wode, na dosc twarde ciasto.
Dodac rozbite jajko i wyrabiac dalsze 30 min. Podzielic na 12 rownych czesci. Kazda z nich rozwalkowac na mozliwie jak najcienszy okragly placek.
3. Blache do pieczenia posmarowac maslem. Ulozyc na niej, jeden na drugim, 5
placuszkow ciasta, smarujac kazdy z nich roztopionym maslem. Na wierzch piatego placka nalozyc polowe farszu, przykryc 2 kolejnymi placuszkami, rowniez
smarujac je maslem, na nich ulozyc reszte farszu, po czym przykryc wszystko
reszta placuszkow, kazdy z nich smarujac roztopionym maslem.
4. Ciasto ponacinac gleboko nozem w romby lub trojkaty, przybrac migdalami,
zalac reszta masla, po czym wstawic do nagrzanego do temp. 200¿C piekarnika
na 45 min. Po upieczeniu polac goracym miodem i odstawic na 2 dni, po czym
pokroic do konca wzdluz naciac i podawac.
autor: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokañska", strona 86Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Bananowe muffiny z orzechami[/b]
Sk³adniki:
1 1/2 szklanki maki
1 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/4 lyzeczki startej galki muszkatalowej
3 bardzo dojrzale banany, roztarte na papke
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki brazowego cukru
1/2 kostki rozpuszczonego masla
1/4 szklanki mleka
1 jajko
1 szlanka lekko zroumienioych i posiekanych orzechow wloskich (orzechy ne sa konieczne, ale dodaja troszke chrupkosci)Sposób przyrz±dzenia:
Rozgrzac piekarnik do 180ºC, foremki na muffiny posmarowac maslem. Make, sode, sol przesiac do miski, dodac starta galke i wymieszac. Banany dobrze rozetrzec, dodac do nich oba rodzaje cukru, roztopione maslo, mleko i jajko, wymieszac i dodac do suchych skladnikow, wsypac troszke wiecej niz polowe posiekanych orzechow. Mase delikatnie wymieszac, tylko do polaczenia obu mas i rozdzielic rownomiernie do przygotowanych foremek. Posypac reszta posiekanych orzechow. Piec okolo 25 minut, az bede lekko zrumienione – sprawdzic patyczkiem, powinnien byc suchy.
Wyjac z foremek i przestudzic na drucianej siateczce.
autor: bajaderkaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Bananowe bezy[/b]
Sk³adniki:
1/2 l ¶mietany
3 ³y¿ki cukru
2 ³y¿ki kakao
100 g polewy czekoladowej
6 bananów
50 g dowolnych posiekanych orzechów
Bezy: 08 bia³ek
200 g cukru
150 g cukru pudru
30 g m±ki ziemniaczanejSposób przyrz±dzenia:
Bia³ka z cukrem ubiæ na sztywno. Posypaæ przesianym cukrem pudrem z m±k± ziemniaczan± i delikatnie zamieszaæ.
Masê w³o¿yæ do szprycy z okr±g³± koñcówk± i wycisn±æ 12 ³uków w kszta³cie banana na wy³o¿on± pergaminem blachê.
Bezy suszyæ 8 godzin w piekarniku w temperaturze 100 stopni, przy uchylonych drzwiczkach.
¶mietanê ubiæ na sztywno z cukrem, dodaæ przesiane kakao i wycisn±æ na "banany" z bez.
Polewê czekoladow± rozpu¶ciæ na parze. Banany przekroiæ wzd³u¿, po³o¿yæ na ¶mietanie i bezach. Polaæ czekolad± i posypaæ orzechami.
autor: "Claudia"Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
-
AuthorPosts