Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Eugeniusz

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 136 through 150 (of 220 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 9 #43507
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Bu³eczki z nadzieniem orzechowym[/b]

    Sk³adniki:
    CIASTO:
    20 dag m±ki pszennej
    5 dag cukru
    3 dag mas³a
    1/4 szklanki mleka
    1 jajko
    paczka dro¿d¿y instant (albo 2,5 dag ¶wie¿ych)
    1 ³y¿eczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    m±ka do podsypania przy wa³kowaniu

    NADZIENIE:
    5 ³y¿ek zmielonych orzechów w³oskich
    ³y¿ka skórki pomarañczowej
    2 ³y¿ki rodzynek
    2 ³y¿eczki cukru
    1 ³y¿eczka cukru waniliowego
    5 dag ¶mietany (18-22%)

    1 jajko do posmarowania
    cukier waniliowy do posypania

    Sposób przyrz±dzenia:
    Ze ¶wie¿ych dro¿d¿y sporz±dziæ rozczyn mieszaj±c je z nieca³± ³y¿eczk± cukru, ³y¿k± m±ki i kilkoma ³y¿kami letniego mleka, odstawiæ do wyro¶niêcia.
    M±kê, cukier, cukier waniliowy, sól i dro¿d¿e (je¶li u¿ywamy instant) wymieszaæ. Dodaæ jajko, ciep³e mas³o, mleko i rozczyn (je¶li u¿ywamy ¶wie¿ych dro¿d¿y), wyrobiæ ³y¿k±. Odstawiæ, a¿ ciasto podwoi objêto¶æ.
    Rodzynki sparzyæ na sitku. Wymieszaæ sk³adniki nadzienia. Na stolnicê wysypaæ nieco m±ki, powtórnie wyrobiæ wyro¶niête ciasto. Podzieliæ na 8-9 czê¶ci, rozwa³kowaæ podsypuj±c odrobin± m±ki. Na ka¿dym placuszku rozsmarowaæ nadzienie zostawiaj±c centymetr brzegu. Zwin±æ w ruloniki podwijaj±c krótsze brzegi jak w krokietach z nale¶ników. K³a¶æ podwiniêt± stron± do do³u. Odstawiæ do wyro¶niêcia. Wierzch bu³eczek posmarowaæ roztrzepanym jajkiem i posypaæ cukrem waniliowym.
    Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
    Nadzienie mo¿na komponowaæ dowolnie, urok tych bu³eczek tkwi w pysznym cie¶cie.
    autor: nutinka

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43506
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Budyniak[/b]

    Sk³adniki:
    20 dag biszkoptów
    2 budynie ¶mietankowe
    2 galaretki o dowolnym smaku
    owoce sezonowe lub z puszki

    Sposób przyrz±dzenia:
    Przygotowaæ budynie i galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Biszkopty u³o¿yæ na blaszce, wylaæ lekko ostudzony budyñ, u³o¿yæ owoce i zalaæ tê¿ej±c± galaretk±.
    autor: Malinna

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43505
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Bu³eczki pieguski[/b]

    Sk³adniki:
    ciasto:
    1,5 dag dro¿d¿y
    2 i 1/4 szklanki m±ki
    3/4 szklanki mleka
    2 ³y¿ki cukru
    jajko
    3 ³y¿ki mas³a
    1/2 szklanki maku
    szczypta soli

    do smarowania:
    1/4 szklanki mleka
    ³y¿ka mas³a
    ³y¿ka cukru

    Sposób przyrz±dzenia:
    1. Na pocz±tku przygotowujemy rozczyn: dro¿d¿e wk³adamy do miseczki, rozrabiamy z ³y¿eczk± cukru, ³y¿k± m±ki i niewielk± ilo¶ci± mleka i odstawiamy na ok. 15 minut, pod przykryciem w ciep³e miejsce.
    2. W tym czasie przesiewamy do du¿ej miski m±kê, dodajemy pozosta³y cukier, sól, mak (bez mielenia), miêkkie mas³o, wbijamy jajko, wlewamy mleko. Gdy rozczyn wyro¶nie, dodajemy go do pozosta³ych sk³adników i wyrabiamy g³adkie ciasto – trwa to kilka minut.
    Nastêpnie formujemy kulê i odstawiamy w ciep³e miejsce na ok. 40 – 60 minut.
    3. Na posypanej m±k± stolnicy jeszcze raz wyrabiamy ciasto, nastêpnie dzielimy go na ok. 15 ma³ych kawa³ków. Z ka¿dego kawa³ka formujemy bu³eczkê, wk³adamy na blaszkê i jeszcze raz przykrywamy – dos³ownie na chwilê.
    4. W ma³ym rondelku rozpuszczamy mas³o z mlekiem i cukrem i lekko studzimy. Nastêpnie dok³adnie smarujemy ka¿d± bu³eczkê.
    5. Wk³adamy bu³ki do pieca, nagrzanego do temperatury 175 stopni na ok. 20 minut.
    autor: Anusiaczek

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Komentarze na temat konkursu #43504
    Eugeniusz
    Participant

    Jestem u¿ytkownikiem forum od niedawna ale mam ju¿ 2 propozycje do wdro¿enia na subforum "Drugi Konkurs Pychotki".
    A mianowicie:
    1. W temacie o regulaminie konkursu i nagrodzie mo¿na daæ link do szczegó³owego opisu telefonu-nagrody (http://www.sonyericsson.com/spg.jsp?cc=pl&lc=pl&ver=4000&template=pp1_1_1&zone=pp&lm=pp1&pid=10117)
    2. Mo¿na zrobiæ temat zmakniêty dla normalnych u¿ytkowników a otwarty dla administratorów, w którym by³by ranking "najlepszych dodawaczy przepisów" aby kazdy kto bierze udzia³ nie musia³ liczyæ ile wpisów ma "konkurencja".

    Mam nadziejê, ¿e moje sugestie oka¿± siê przydatne.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43502
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Bu³eczki irlandzkie[/b]

    Sk³adniki:
    50 dag m±ki
    p³aska ³y¿eczka sody
    p³aska ³y¿eczka soli
    ok. pó³torej szkl. ma¶lanki
    ewent. 2 ³y¿ki ¶wie¿ych zió³

    Sposób przyrz±dzenia:
    To szalenie proste: do miski wsypujemy m±kê, sodê i sól, lekko mieszamy, nastêpnie dodajemy zio³a – w zale¿no¶ci od indywidualnych upodobañ – polecam zielon± cebulkê lub natkê pietruchy, i do wszystkiego wlewamy ma¶lankê. Najlepiej robiæ to stopniowo, ¿eby nie przesadziæ z ma¶lank±, wszystko mieszaj±c, tak, aby siê ³adnie poskleja³o. Ciasta nie trzeba specjalnie wyrabiaæ, ca³y urok w jego "asymetrii". Wyk³adamy je na posypan± m±k± stolnicê i formujemy prostok±t o grubo¶ci ok. 3 cm. Smarujemy rozpuszczonym t³uszczykiem i kroimy na 12 mniej wiêcej kwadaratowych bu³eczek. Uk³adamy je na wy³o¿onej papierem lub nat³uszczonej blaszce i pieczemy w dosyæ mocno nagrzanym piecyku (200-210 stopni) do piêknego przyrumienienia, co trwa ok.20 minut. Najpyszniejsze s± jeszcze ciep³e z mase³kiem!
    Z ciasta mo¿na te¿ uformowaæ chlebek – uklepaæ po prostu nieco d³u¿szy prostok±t.
    autor: Dalena

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43501
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Buchty dro¿d¿owe[/b]

    Sk³adniki:
    50 dag (2 1/2 szklanki) m±ki,
    3 ¿ó³tka,
    1 jajo,
    15 dag (8 ³y¿ek) cukru,
    5 dag dro¿d¿y,
    1 szklanka mleka,
    10 dag margaryny,
    3 ³y¿ki oliwy,
    szczypta soli,
    20-30 dag powide³, marmolady, konfitur lub d¿emu,
    cukier puder i cukier waniliowy do posypania,
    t³uszcz do formy

    Sposób przyrz±dzenia:
    Przygotowaæ rozczyn z dro¿d¿y, czê¶ci letniego mleka, odrobiny cukru i m±ki. Pozostawiæ do wyro¶niêcia ¯ó³tka i jajo utrzeæ z cukrem. T³uszcz roztopiæ. Do m±ki dodaæ utarte jaja, wyro¶niêty rozczyn, resztê mleka i szczyptê soli. Ciasto wyrobiæ drewnian± ³y¿k±. Gdy wszystkie sk³adniki dok³adnie siê po³±cz±, dodaæ roztopiony t³uszcz i wyrabiaæ do czasu, a¿ ciasto zacznie odstawaæ od ³y¿ki i od brzegów naczynia. Ciasto przykryæ i pozostawiæ w ciep³ym miejscu do wyro¶niêcia. Gdy wyro¶nie, nabieraæ du¿± ³y¿k± i k³a¶æ na d³oni nat³uszczonej oliw±. Formowaæ kr±¿ki. W ka¿dym kr±¿ku zrobiæ palcem wg³êbienie, wype³niæ je ³y¿eczk± powide³ lub d¿emu, zalepiæ i uformowaæ kulê. Kule uk³adaæ jedn± obok drugiej (tak, aby przylega³y do siebie) w nat³uszczonej tortownicy lub rondlu. Pozostawiæ w ciep³ym miejscu do wyro¶niêcia. Piec w ¶rednio gor±cym piekarniku 40-50 min. Ciasto ostudziæ, wyj±æ z formy, podzieliæ na czê¶ci i posypaæ cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym Buchty mo¿na spo¿ywaæ na gor±co polane sokiem lub sosem waniliowym.
    autor: Z.Wodecki

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43500
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Brzoskwiniowiec[/b]

    Sk³adniki:
    2,5 szklanki m±ki
    5 ¿ó³tek (bia³ka na pó¼niej zostawiæ)
    1 kostka margaryny
    szczypta soli
    szczypta cukru
    2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    2 budynie ¶mietankowe z cukrem 3/4 litra mleka
    puszka brzoskwiñ du¿a
    pó³ szklanki cukru pudru

    Sposób przyrz±dzenia:
    Z m±ki, ¿ó³tek, margaryny, proszku do pieczenia, soli i cukru zagnie¶æ ciasto. Wyrobiæ porz±dnie i podzieliæ na dwie czê¶ci i w³o¿yæ do zamra¿alnika na oko³o 2 godziny. Po wyjêciu utrzeæ 1 czê¶æ ciasta na tarce z grubymi oczkami, lekko przygnie¶æ i zapiec w piekarniku o temperaturze 180c przez 7 minut. W miêdzyczasie ugotowaæ budyñ i gor±cy wylaæ na zapieczone ciasto, na budyñ u³o¿yæ pokrojone w paski brzoskwinie. Przygotowaæ pianê z bia³ek ubitych z pó³ szklanki cukru pudru i t± pianê wylaæ na brzoskwinie. Na koniec zetrzeæ drug± czê¶æ ciasta na bia³ko i piec 35-40 min, w temperaturze 180 c. Po upieczeniu posypaæ cukrem pudrem.
    autor: ??? (nieznany)

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43499
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Bia³a Dama[/b]

    Sk³adniki:
    Masa :
    1/2 l. ¶mietanki 30%
    3 serki homogenizowane
    3/4 szkl. ciep³ego mleka
    1/2 paczki du¿ej ¿elatyny
    1/2 szkl. cukru pudru
    2 galaretki np. wi¶niowe

    Sposób przyrz±dzenia:
    ¦mietankê ubiæ z cukrem. Dodaæ serki homogenizowane.
    ¯elatynê rozpu¶ciæ w mleku.
    Zimn± dodaæ do ¶mietany. Wymieszaæ.
    Warstwy :
    1. Biszkopt
    2. Masa ze ¶mietany
    3. Galaretki
    autor: marijka1

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43498
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Biscotti z orzechami laskowymi[/b]

    Sk³adniki:
    1 szklanka obranych, lekko przyrumienionych orzechow laskowych, grubo pokrojonych
    1/2 kostki miekkiego masla
    3/4 szklanki cukru
    1 lyzka otartej skorki z cytryny (niekoniecznie)
    3 jajka
    1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
    3 szklanki przesianej maki
    1 lyzka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Sposób przyrz±dzenia:
    Maslo, cukier i skorke z cytryny ubic mikserem az masa bedzie puszysta, dodawac po jednym jajka, ciagle mieszajac, dodac wanilie. Suche skladniki przesiac i dodawac stopniowo do masy maslanej az bedzie dobrze polaczona, dodac orzechy.
    Ciasto podzielic na 3 czesci, kazda formowac w walek o srednicy 5-6cm. Ulozyc na blasze i lekko splaszczyc, tworzac lekko polokragly walek. Piec w temperaturze 180ºC przez okolo 20 minut (powinny byc zlociste). Wyjac, lekko przestudzic i kroic ostrym nozem na 2cm kromeczki. Ukladac plasko na blasze i piec przez nastepne 15 minut az beda lekko rumiane. Wyjac z piekarnika i wystudzic na drucianej siateczce.
    Przechowywac w szczelnie zamknietym pojemniku.
    autor: bajaderka

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43497
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Bezowy tort hiszpañski[/b]

    Sk³adniki:
    ciasto:
    8 bia³ek,
    20 dag (niepe³na szklanka) cukru kryszta³u,
    20 dag (1 szklanka) cukru pudru,
    papier do wy³o¿enia formy,
    t³uszcz do wysmarowania papieru

    krem:
    2 szklanki ¶mietanki kremowej,
    10 dag (1/2 szklanki) cukru pudru,
    1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy,
    1 ³y¿eczka ¿elatyny,
    25 dag owoców lub konfitury

    Sposób przyrz±dzenia:
    Trzy jednakowej wielko¶ci tortownice wy³o¿yæ papierem wysmarowanym t³uszczem. Sporz±dziæ kr±¿ki bezowe: Ubiæ pianê, dodawaæ stopniowo cukier kryszta³, ci±gle ubijaj±c. Sztywn± pianê wymieszaæ z cukrem pudrem, wy³o¿yæ do tortownicy, wyrównaæ i piec (suszyæ) w letnim piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez 12 godzin. Bezowe kr±¿ki mo¿na kolejno piec w jednej tortownicy. Mo¿na te¿ upiec ma³e bezy i po³±czyæ je kremem, formuj±c tort.
    Sporz±dziæ krem: ubiæ ¶mietanê, dodawaæ cukier, ut³uczon±, przesian± waniliê lub cukier waniliowy i ubijaæ. Na koniec dodaæ ¿elatynê rozpuszczon± w 3 ³y¿kach wody. Tort prze³o¿yæ kremem, wykañczaj±c nim równie¿ boki. Wierzch tortu mo¿na ubraæ wyci¶niêtym kremem, a przed podaniem przybraæ owocami. Gotowy tort odstawiæ na 2 godziny aby ³atwo da³ siê kroiæ. Torcik bezowy doskona³y jest równie¿ z mas± kawow±.
    autor: Z.Wodecki

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43496
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Bezy czekoladowe[/b]

    Sk³adniki:
    Ciasto bezowe:
    200 g cukru pudru,
    2 lyzki kakao,
    4 bialka,
    1 lyzka cukru waniliowego.
    Inne:
    tluszcz do posmarowania pergaminu.

    Sposób przyrz±dzenia:
    1. Bialka ubic na sztywna piane dodajac 60 g cukru pudru po 1 lyzeczce. Gdy
    piana bedzie lsniaca, dodac reszte cukru pudru i cukier waniliowy. Piane wymieszac i lekko ubic. Dodac kakao, ponownie wymieszac.
    2. Mase przelozyc do rekawa cukierniczego lub szprycy.
    3. Formowac bezy, wyciskajac je na posmarowany tluszczem papier pergaminowy.
    Wysuszyc przy lekko uchylonych drzwiczkach w temp. 120-140¿C.
    autor: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 24

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43495
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Bananowiec[/b]

    Sk³adniki:
    ciasto:
    4 jajka
    1 szkl cukru
    1 szkl m±ki
    1 kostka margaryny
    3 ³y¿ki m±ki ziem.
    2 ³y¿eczki proszku do piecz.
    2 ³y¿ki kakao
    1 cukier waniliowy

    masa:
    1/2 szkl cukru
    1 kostka mas³a
    3 ¿ó³tka
    1,5 kg bananów
    1 galaretka cytrynowa

    Sposób przyrz±dzenia:
    Ciasto: jajka utrzeæ z cukrem, dodaæ m±kê z proszkiem, kakao, roztopion± margarynê, wylaæ do formy, piec ok 45 min w 180 stopni. Przekroiæ na pó³.
    Krem: galaretkê rozpu¶ciæ tak jak w przepisie, mas³o utrzeæ z cukrem, ci±gle ucieraj±c dodaæ po jednym ¿ó³tku, potem banany pokrojone w plastry i tê¿ej±c± galaretkê, wymieszaæ, prze³o¿yæ ciasto, na wierzchu mo¿na wylaæ jeszcze jedn± galaretkê

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43494
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Baklawa[/b]

    Sk³adniki:
    Ciasto:
    500 g maki krupczatki,
    250 g maki,
    250 g stopionego masla,
    1 ubite jajo.
    Farsz:
    250 g obranych migdalow,
    125 g cukru pudru,
    100 g stopionego masla.
    Przybranie:
    20 calych obranych migdalow,
    500 ml miodu.

    Sposób przyrz±dzenia:
    1. Migdaly zemlec i wymieszac z cukrem pudrem. Dodac stopione maslo, farsz wyrobic starannie i odstawic.
    2. Make wymieszac z krupczatka, dodac 2 lyzki masla i szczypte soli, po czym
    wyrabiac przez 30 min., dolewajac stopniowo wode, na dosc twarde ciasto.
    Dodac rozbite jajko i wyrabiac dalsze 30 min. Podzielic na 12 rownych czesci. Kazda z nich rozwalkowac na mozliwie jak najcienszy okragly placek.
    3. Blache do pieczenia posmarowac maslem. Ulozyc na niej, jeden na drugim, 5
    placuszkow ciasta, smarujac kazdy z nich roztopionym maslem. Na wierzch piatego placka nalozyc polowe farszu, przykryc 2 kolejnymi placuszkami, rowniez
    smarujac je maslem, na nich ulozyc reszte farszu, po czym przykryc wszystko
    reszta placuszkow, kazdy z nich smarujac roztopionym maslem.
    4. Ciasto ponacinac gleboko nozem w romby lub trojkaty, przybrac migdalami,
    zalac reszta masla, po czym wstawic do nagrzanego do temp. 200¿C piekarnika
    na 45 min. Po upieczeniu polac goracym miodem i odstawic na 2 dni, po czym
    pokroic do konca wzdluz naciac i podawac.
    autor: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokañska", strona 86

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43493
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Bananowe muffiny z orzechami[/b]

    Sk³adniki:
    1 1/2 szklanki maki
    1 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli
    1/4 lyzeczki startej galki muszkatalowej
    3 bardzo dojrzale banany, roztarte na papke
    1/2 szklanki cukru
    1/4 szklanki brazowego cukru
    1/2 kostki rozpuszczonego masla
    1/4 szklanki mleka
    1 jajko
    1 szlanka lekko zroumienioych i posiekanych orzechow wloskich (orzechy ne sa konieczne, ale dodaja troszke chrupkosci)

    Sposób przyrz±dzenia:
    Rozgrzac piekarnik do 180ºC, foremki na muffiny posmarowac maslem. Make, sode, sol przesiac do miski, dodac starta galke i wymieszac. Banany dobrze rozetrzec, dodac do nich oba rodzaje cukru, roztopione maslo, mleko i jajko, wymieszac i dodac do suchych skladnikow, wsypac troszke wiecej niz polowe posiekanych orzechow. Mase delikatnie wymieszac, tylko do polaczenia obu mas i rozdzielic rownomiernie do przygotowanych foremek. Posypac reszta posiekanych orzechow. Piec okolo 25 minut, az bede lekko zrumienione – sprawdzic patyczkiem, powinnien byc suchy.
    Wyjac z foremek i przestudzic na drucianej siateczce.
    autor: bajaderka

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43492
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Bananowe bezy[/b]

    Sk³adniki:
    1/2 l ¶mietany
    3 ³y¿ki cukru
    2 ³y¿ki kakao
    100 g polewy czekoladowej
    6 bananów
    50 g dowolnych posiekanych orzechów
    Bezy: 08 bia³ek
    200 g cukru
    150 g cukru pudru
    30 g m±ki ziemniaczanej

    Sposób przyrz±dzenia:
    Bia³ka z cukrem ubiæ na sztywno. Posypaæ przesianym cukrem pudrem z m±k± ziemniaczan± i delikatnie zamieszaæ.
    Masê w³o¿yæ do szprycy z okr±g³± koñcówk± i wycisn±æ 12 ³uków w kszta³cie banana na wy³o¿on± pergaminem blachê.
    Bezy suszyæ 8 godzin w piekarniku w temperaturze 100 stopni, przy uchylonych drzwiczkach.
    ¶mietanê ubiæ na sztywno z cukrem, dodaæ przesiane kakao i wycisn±æ na "banany" z bez.
    Polewê czekoladow± rozpu¶ciæ na parze. Banany przekroiæ wzd³u¿, po³o¿yæ na ¶mietanie i bezach. Polaæ czekolad± i posypaæ orzechami.
    autor: "Claudia"

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

Viewing 15 posts - 136 through 150 (of 220 total)