Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EugeniuszParticipant
[b]Ciasteczka ry¿owe[/b]
Sk³adniki:
1 opakowanie kleiku ry¿owego
kostka margaryny
szklanka cukru
4 jajkaSposób przyrz±dzenia:
¯ó³tka utrzeæ z cukrem oraz margaryn±, dodaæ sztywn± ubit± piane z bia³ek. Wsypywaæ po trochu kleiku i wyrabiaæ rek±. Formowaæ dowolne kszta³ty mocz±c rêce w wodzie, ukladaæ ciasteczka na such± blachê i piec w nagrzanym piekarniku na z³oty kolor.
autor: lech480Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasteczka owsiane[/b]
Sk³adniki:
20 dag p³atków owsianych
pó³ kostki mas³a
2 ¿ó³tka
1 bia³ko do smarowania
20 dag cukru
torebka cukru waniliowego
10 dag m±ki
1 ³y¿ka ¶mietany
szczypta soliSposób przyrz±dzenia:
1. Na du¿ej patelni musimy roztopiæ mas³o, nastêpnie wsypujemy p³atki i kilka minut sma¿ymy, mieszaj±c co chwilê. Odstawiamy do przestudzenia.
2. ¯ó³tka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
3. Przesiewamy m±kê na stolnicê, dodajemy p³atki, utarte ¿ó³tka, ¶mietanê i sól, zagniatamy ciasto.
Wa³kujemy na grubo¶æ ok 5mm, wycinamy ciasteczka, uk³adamy na blaszce, smarujemy bia³kiem. Mo¿na na wierzch po³o¿yæ po orzechu laskowym, po³ówce orzecha w³oskiego lub migda³y.
4. Pieczemy ciasteczka na z³oty kolor, przez ok. 10 minut, w temperaturze 175 stopni.
Ciasteczka po wystudzeniu mog± okazaæ siê do¶æ twarde, dlatego te¿ nale¿y je
umie¶ciæ w zamkniêtej puszce, wraz z æwiartk± jab³ka na 2 – 3 dni. Po tym
czasie powinny byæ dobre.
autor: AnusiaczekPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasteczka orzechowe[/b]
Sk³adniki:
ciasto:
300g m±ki,
200g mas³a,
100g mielonych orzechów,
100g cukru pudru,
2 ¿ó³tka,
2 paczki cukru waniliowego.Sposób przyrz±dzenia:
Mas³o posiekaæ, dodaæ orzechy, ¿ó³tka, po³owa cukru pudru oraz 1 paczke cukru waniliowego, wymieszaæ, uformowaæ wa³ek o grubo¶ci ok.3 cm, pokroiæ na 1 cm talarki, ka¿dy nagnie¶æ lekko widelcem (odbiæ wzór widelca); Piec na pergaminie ok. 10 min. w 200´C.
Gor±ce wymieszaæ w reszcie cukru pudru wymieszanej z 1 paczka cukru waniliowego.
autor: PraditaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasteczka na choinkê[/b]
Sk³adniki:
25 dag m±ki
71/2 dag cukru pudru
5 dag mas³a
7 dag margaryny
11/2 ¿ó³tka
sólSposób przyrz±dzenia:
* m±kê wymieszaæ z cukrem pudrem
* dodaæ ¿ó³tka i sól
* dodaæ t³uszcz, posiekaæ
* dobrze wyrobiæ
* wa³kowaæ na grubo¶æ ok. 1 cm
* wycinaæ ciastka
* uk³adaæ na blasze
* piec ok. 20 min.
* temp. 150st.C
autor: AgnieszkaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasteczka kocie jêzyczki[/b]
Sk³adniki:
5 ³y¿ek m±ki
10 dag cukru pudru
12,5 dag miêkkiego mas³a
1 jajko
1 ¿ó³tko
parê ³y¿eczek konfitury z ró¿ySposób przyrz±dzenia:
Mas³o zmiksowaæ na pulchn± masê, dodaæ ca³e jajko, ¿ó³tko, cukier puder i m±kê, dalej miksowaæ a¿ powstanie jednolite ciasto, do¶æ lu¼ne.
Rozgrzaæ piekarnik do 190 stopni.
Za pomoc± ³y¿eczki formowaæ d³ugie, p³askie paluszki, uk³adaæ na blaszce wy³o¿onej pergaminem. Zachowaæ spore odstêpy.
Piec do lekkiego zrumienienia brzegów, ok. 5-7 minut. Paluszki rozlej± siê w piecu na szersze znacznie placki. Czas pieczenia zale¿y od grubo¶ci na³o¿onego ciasta. Je¶li siê zbytnio je wysuszy (i zbr±zowi) &8211; nie dadz± siê zwin±æ.
Wyjmowaæ po jednym, podwa¿aj±c je ³opatk± i póki gor±ce, zwijaæ w ro¿ek. Kiedy ro¿ki ostygn± w³o¿yæ w ¶rodek konfiturê z ró¿y.
Ca³a trudno¶æ tego przepisu to konieczno¶æ zwijania placuszków na gor±co; troszkê mog± nasze palce to odczuæ.
autor: JotkaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasteczka kleikowe[/b]
Sk³adniki:
1 kostka t³uszczu (margaryna lub mas³o),
1 torebka kleiku ry¿owego Bobo Vita (zwyk³ego bezsmakowego),
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia,
3 jajka,
d¿em lub marmoladaSposób przyrz±dzenia:
Wszystkie sk³adniki wyk³adamy na stolnicê i zagniatamy ciasto. Wychodzi do¶æ lu¼ne. Odrywamy rêk± ma³e kawa³eczki, formujemy kuleczki, lekko sp³aszczamy, a w ¶rodku robimy palcem do³ek. Do do³eczka wk³adamy odrobinê d¿emu lub marmolady (d¿em nie mo¿e byæ za bardzo p³ynny). Uk³adamy na blasze i pieczemy porcjami po jakie¶ 15-20 minut.
autor: WisienkaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasteczka figowe[/b]
Sk³adniki:
ciasto:
10 dag cukru
25 dag m±ki
³y¿eczka proszku do pieczenia
10 dag mas³a
1 jajkoszczypta soli i 1 jajko do posmarowania ciasta
Nadzienie bakaliowe:
25 dag posiekanych fig
6 dag posiekanych migda³ów
6 ³y¿ek konfitury z pomarañczy, moreli lub brzoskwiñ
8 dag rodzynek w czekoladzie
2 ³y¿ki amaretto, rumu albo czego¶ wg upodobania
1/2 ³y¿eczki cynamonuSposób przyrz±dzenia:
1.Z podanych sk³adników zagnie¶æ ciasto, podzieliæ na 6 czê¶ci, z ka¿dej uformowaæ wa³ek d³. ok 25cm.
2.Zmiksowaæ wszystkie sk³adniki nadzienia. Masê figow± podzieliæ na 6 czê¶ci.
3. Wa³ki z ciasta rozgnie¶æ na szeroko¶æ ok. 4 cm , posmarowaæ roztrzepanym jajkiem. Na to po³o¿yæ wa³ek z masy bakaliowej, zawin±æ, pokroiæ na kawa³ki d³. 5 cm. Koñce tych kawa³ków naci±æ tak, by powsta³ kszta³t literki X – mo¿na ³adnie uformowaæ.
Nale¿y czêsto podsypywaæ stolnicê m±k±
4. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
autor: AnusiaczekPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasteczka cynamonowe[/b]
Sk³adniki:
1 kg m±ki,
2 kostki mas³a,
5 ¿ó³tek,
1 szkl.cukru pudru,
cynamon wed³ug uznania,
ga³ka muszkato³owa,Sposób przyrz±dzenia:
Ze wszystkich tych sk³adników zagnie¶æ ciasto,po czym w³o¿yæ do lodówki aby stwardnia³o. Rozwa³kowaæ na stolnicy,wykrawaæ ciasteczka foremkami lub szklank±, piec w ¶rednio gor±cym piekarniku.
autor: Kasi_Go7Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Churros[/b]
Sk³adniki:
2 szkl wody
szczypta soli
1 kopiasta ³y¿ka mas³a
2 szkl m±ki
3 jajka
olej do frytury
2 ³y¿ki cukru pudru
1/2 ³y¿eczki cynamonuSposób przyrz±dzenia:
Zagotowaæ wodê z sol± i mas³em. Dodaæ m±kê mieszaj±c energicznie drewnian± ³y¿k±. Zdj±æ z ognia i trochê ostudziæ.Dodawaæ po jednym jajku dok³adnie mieszaj±c. W³o¿yæ masê do takiego woreczka do ozdabianie tortów z koñcówk± w kszta³cie gwiazdki i wyciskaæ churros bezpo¶rednio na gor±cy olej. Sma¿yæ z obu stron i ods±czaæ na papierze kuchennym.Posypywaæ cukrem zmieszanym z cynamonem.
Czyli w sumie nasze ciasto ptysiowe sma¿one jak p±czki. W przepisie z Azorów k³ad± ciasto ³y¿k± na t³uszcz, bez tej zabawy z wyciskaniem, ale takich churros nigdy w kontynentalnej Portugalii, ani w Hiszpanii nie jad³am.
autor: AgusiaHPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Chrupki Cioci Marysi[/b]
Sk³adniki:
1 serek homogenizowany waniliowy (250g)
2 ca³e jaja
1 czubata szklanka m±ki
1 ³y¿eczka sodySposób przyrz±dzenia:
M±kê wsypaæ do miski, wymieszaæ z sod±. Jajka roztrzepaæ, dodaæ do serka. Ca³o¶æ wymieszaæ z m±k± i sod±. K³a¶æ ma³± ³y¿eczk± na rozgrzany t³uszcz.
autor: MalinnaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Chleb czekoladowo-bananowy[/b]
Sk³adniki:
2 szkl. m±ki
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
125g miêkkiego mas³a
4 dojrza³e banany, rozgnie¶æ
2 jajka
1 ³y¿eczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego
1 szkl.cukru
1 szkl.kawa³ków czekoladySposób przyrz±dzenia:
Nagrza¿ piekarnik do 180C. Przesiaæ m±ke wraz z proszkiem do pieczenia.
Wymieszaæ razem dok³adnie mas³o, cukier, jajka, banany i wanilie oraz dodaæ na koniec kawa³ki czekolady. Nastêpnie dodaæ m±ke wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszaæ wszystko razem dok³adnie.
Tak przygotowane ciasto wlaæ do pod³u¿nej foremki /19x11cm/. Wstawiæ do nagrzanego piekarnika i piec przez ok.1 godzine i 15 minut.
autor: kropka1Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Cha³ka[/b]
Sk³adniki:
2,5 dag dro¿d¿y
1 szklanka wody
1 jajko
1/4 szklanki oliwy
szczypta soli
1/4 szklanki cukru
4,5 szklanki m±ki pszennej
bia³ko lub jajko do posmarowania (niekoniecznie, ale jest to wskazane)Sposób przyrz±dzenia:
Dro¿d¿e rozpu¶ciæ w letniej wodzie, odstawiæ na 10 minut. Dodaæ jajko, sól, oliwê i cukier, zmiksowaæ.
Wsypaæ pó³torej szklanki m±ki, wymieszaæ, dodaæ nastêpne pó³torej szklanki m±ki, wymieszaæ i resztê m±ki te¿ dodaæ i tym razem ju¿ wyrobiæ dok³adnie. Odstawiæ na co najmniej godzinê do wyro¶niêcia.
Wyrobiæ ponownie, podzieliæ na 8 czê¶ci, uformowaæ wa³ki nieco grubsze po¶rodku ni¿ na koñcach, sple¶æ 2 poczwórne warkocze. (Mo¿na równie¿ podzieliæ ciasto na 6 czê¶ci i sple¶æ 2 zwyk³e, potrójne warkocze.)
Po³o¿yæ na blachê wy³o¿on± papierem do pieczenia, odczekaæ jakie¶ pó³ godziny, a¿ wyrosn±. Mo¿na posmarowaæ bia³kiem albo nawet ca³ym, roztrzepanym, jajkiem. Piec oko³o 40 minut w temperaturze 190°C.
autor: nutinkaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Casatte[/b]
Sk³adniki:
1 kostka mas³a
1 szklanka cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
3 jajka (rozdzieliæ bia³ka i ¿ó³tka)
1 dowolna galaretka
1 szklanka zimnego mleka
11/2 ³y¿ki ¿elatyny bakalie
11/2 ³y¿ki ciemnego kakao
1/2 tabliczki pokruszonej gorzkiej czekolady
owoce sezonowe lub z puszki (w moim wydaniu s± to ananasy)Sposób przyrz±dzenia:
¯elatynê rozpuszczamy w zimnym mleku, kiedy napêcznieje podgrzewamy a¿ bêdzie p³ynna.
Cukier puder ucieramy na puch z ¿ó³tkami, mas³em i cukrem waniliowym, dodajemy po ³y¿ce rozpuszczonej, ch³odnej ¿elatyny.
Na koniec dodajemy pianê ubit± z bia³ek ze szczypt± soli.
Dzielimy masê na po³owê. Do jednej czê¶ci dodajemy bakalie, do drugiej kakao i pokruszon± czekoladê. Do tortownicy (¶red. 26 cm) przek³adamy ciemn± masê, na to masê jasn±, uk³adamy owoce i zalewamy tê¿ej±c± galaretk±. Wstawiamy do lodówki do stê¿enia na kilka godzin.
Na spód tortownicy mo¿na u³o¿yæ biszkopty.
autor: MalinnaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ca³uski[/b]
Sk³adniki:
2 szklanki m±ki
1 i 1/2 ³y¿eczki przyprawy do pierników
1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
3 ³y¿ki miodu
2 ³y¿ki mas³a
1/2 szklanki cukru pudru
jajko
¶mietana – je¶li ciasto wyjdzie za twardeSposób przyrz±dzenia:
1. M±kê z przypraw± do pierników przesiewamy do miski. Miód podgrzewamy i dodajemy do m±ki, wrzucamy mas³o i mieszamy. Jajko ucieramy z cukrem na puszyst± masê, proszek do pieczenia rozpuszczamy w niewielkiej ilo¶ci wody. Ze wszystkich sk³adników zagniatamy ciasto. Je¿eli jest ono za twarde dodajemy trochê ¶mietany.
2. Posypujemy m±k± stolnicê, wyk³adamy na ni± ciasto i dosyæ grubo wa³kujemy. Wycinamy ciasteczka, k³adziemy je na blaszkê i pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Po wystudzeniu mo¿na ca³uski polukrowaæ i udekorowaæ w dowolny sposób.
Je¿eli ciasteczka stwardniej±, nale¿y je umie¶ciæ w zamkniêtym pojemniku, najlepiej z kawa³kiem jab³ka na kilka dni.
autor: AnusiaczekPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Butterkuchen[/b]
Sk³adniki:
375 g. m±ki
1 paczuszka suchych dro¿d¿y
125 g .cukru
2 paczki cukru waniliowego
szczypta soli
200 ml letniego mleka
kostka mas³a
65 g. migda³ów w p³atkachSposób przyrz±dzenia:
M±kê zmieszaæ z dro¿d¿ami , dodaæ 50g cukru,paczkê cukru waniliowego,szczyptê soli, mleko,
pó³ kostki mas³a uprzednio stopionego i och³odzonego. Zagnie¶æ rêkoma , przykryæ od³o¿yæ w ciep³e miejsce na 25 minut.
Nat³u¶ciæ blache ( wymiary orient. 40×25 cm.), wy³o¿yæ ciasto. Co 3 cm. porobiæ kciukiem do³ki.
Drug± po³ówkê mas³a wyj±æ z lodówki , odkrajaæ z niej wiórki i wsadzaæ w do³ki.Nastêpnie wymieszaæ 75g. cukru z paczkê cukru waniliowego, posypaæ ciasto.P³atki migda³owe u³o¿yæ na cie¶cie jako ostani± warstwê.
Odstawiæ na 10 minut w ciep³e miejsce.
Pieczenie: oko³o 15 minut w 180°C.
Proste i pyszne
Mo¿na ubiæ 200 ml. ¶mietanki i podawaæ z ciep³ym ciastem.
autor: TangerPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
-
AuthorPosts