Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EugeniuszParticipant
[b]Ciasteczka z kleiku ry¿owego[/b]
Sk³adniki:
paczka kleiku ry¿owego
kostka margaryny
3 ³y¿ki kokosu
³y¿eczka proszku do pieczenia
3 jajka
niepe³na szklanka cukruSposób przyrz±dzenia:
1. Ze wszystkich sk³adników zarobiæ w misce ciasto. Formowaæ ma³e kulki, lekko je sp³aszczyæ i zrobiæ w ka¿dej z nich palcem ma³e wg³êbienie, do którego mo¿na na³o¿yæ troszkê d¿emu (najlepsze z malinowym).
2. Piec ok. 15 min. w temp. 180 C.
autor: AnusiaczekPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasteczka z ¿ó³tego sera[/b]
Sk³adniki:
25 dag sera typu ementaler,
15 dag m±ki,
1 jajko,
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia,
szczypta soliSposób przyrz±dzenia:
Ser sch³odziæ, zetrzeæ na drobnej tarce jarzynowej, po³±czyæ z pozosta³ymi sk³adnikami. Wyrobiæ, aby masa by³a jednolita. Rozwa³kowaæ na grubo¶æ 5-7 mm, wycinaæ ciasteczka niewielkimi foremkami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut.
autor: nutinkaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasteczka z p³atków owsianych[/b]
Sk³adniki:
1/2 kostki mas³a
2 szkl. cukru
6 ³y¿ek mleka
4 ³y¿ki kakao
3 szkl. p³atków owsianych
5 dkg. rodzynekSposób przyrz±dzenia:
1. mas³o, cukier, mleko, kakao podgrzaæ i rozpu¶ciæ, nie gotowaæ
2. gor±c± mas± zalaæ p³atki
3. dodaæ bakalie
4. wyk³adaæ na pergamin
5. ostudziæ
autor: AgnieszkaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasteczka z orzechów w³oskich[/b]
Sk³adniki:
260 g orzechow wloskich,
60 g cukru pudru,
2 bialka.Sposób przyrz±dzenia:
1. Wybrac i odlozyc 12 najladniejszych orzechow.
2. Pozostale orzechy przepuscic przez maszynke, przelozyc do miski i wymieszac
z cukrem pudrem.
3. Bialka ubic, polaczyc z orzechami i cukrem. Dobrze wymieszac.
4. Piec podgrzac do temp. 180¿C. Brytfanne wysmarowac tluszczem. Odlozone
orzechy podzielic na polowki.
5. Lekko zmoczonymi rekoma uformowac kulki wielkosci orzecha wloskiego. Kulki
ulozyc w brytfannie, w duzej odleglosci jedna od drugiej, aby sie nie zlepily. Na kazda kulke polozyc polowke orzecha.
6. Piec na ciemnozloty kolor przez 15-20 min. Zamiast orzechow wloskich mozna
uzyc zmielone migdaly.
autor: apaczusPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasteczka z melas±[/b]
Sk³adniki:
10 dag miêkkiego mas³a,
1/2 szklanki br±zowego cukru,
1 jajko,
80 ml melasy,
2,5 szklanki m±ki,
1/4 ³y¿eczki soli,
1 ³y¿eczka imbiru w proszku,
1 ³y¿eczka cynamonu,
1/3 ³y¿eczki ga³ki muszkato³owej,
1/2 ³y¿eczki sody oczyszczonejSposób przyrz±dzenia:
Mas³o utrzeæ z cukrem na puszyst± masê, dodaæ jajko i melasê i dalej ucieraæ.
Wymieszaæ m±kê, sodê, sól i przyprawy, po³±czyæ z mas± ma¶lan±.
Ciasto wstawiæ do lodówki na dobê albo dwie.
Rozwa³kowaæ, podsypuj±c odrobin± m±ki, na grubo¶æ 3-5 mm (z cieñszych wyjd± bardziej chrupi±ce), wycinaæ foremkami ciasteczka, uk³adaæ na pergaminie.
Piec ok. 15 minut w temperaturze 190°C.
Kawa³ek jab³ka umieszczony w puszce pomo¿e im zmiêkn±æ.
autor: nutinkaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasteczka z m±ki ry¿owej[/b]
Sk³adniki:
25 dag m±ki ry¿owej,
10 dag cukru pudru,
15 dag mas³a,
olejek migda³owy,
gar¶æ migda³ów i/lub orzechówSposób przyrz±dzenia:
Wymieszaæ m±kê ry¿ow± i cukier puder, zagnie¶æ z mas³em i olejkiem migda³owym. Formowaæ kulki wielko¶ci orzecha w³oskiego, w ka¿d± kulkê wcisn±æ migda³ lub orzech. Uk³adaæ na pergaminie w do¶æ du¿ej odleg³o¶ci od siebie. Piec na z³oty kolor.
autor: nutinkaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasteczka z kminkiem[/b]
Sk³adniki:
1 szklanka m±ki,
1 ¿ó³tko,
8 dag mas³a,
2 ³y¿eczki ¶mietany,
1/5 ³y¿eczki soli,
bia³ko do smarowania,
kminek lub sezam do posypaniaSposób przyrz±dzenia:
Zagnie¶æ wszystkie sk³adniki ciasta, sch³odziæ w lodówce, rozwa³kowaæ, wycinaæ foremkami dowolne kszta³ty. Posmarowaæ bia³kiem, posypaæ czym kto lubi. Piec ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia w temperaturze 200°C.
autor: nutinkaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasteczka z bez±[/b]
Sk³adniki:
2 szklanki m±ki
1 kostka mas³a
1/3 szklanki cukru
3 ¿ó³tka
cukier waniliowy
lukier:
3 bia³ka
25 dag cukru pudru
powid³o ¶liwkowe do przek³adaniaSposób przyrz±dzenia:
1. M±kê przesiewamy na stolnicê, siekamy z mas³em. Dodajemy pozosta³e sk³adniki, szybko zagniatamy g³adkie ciasto.
2. Wa³kujemy ciasto na placek grubo¶ci 3 mm i wykrawamy ma³± szklank± lub kieliszkiem kó³ka, uk³adamy na wy³o¿onej pergaminem blaszce.
3. Z bia³ek ubijamy pianê, dodaj±c pod koniec cukier puder. Powsta³ym lukrem smarujemy ka¿de ciastko. Wk³adamy je do pieca, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut.
4. Wystudzone ciastka zlepiamy po dwa smaruj±c je powid³em.
autor: AnusiaczekPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasteczka sezamki[/b]
Sk³adniki:
2 szklanki m±ki z pe³nego przemia³u drobno zmielonej,
10 ³y¿ek dobrego oleju lub 10 dag mas³a,
15 dag sezamu – bia³ego lub w ³uskach,
1 ³y¿ka miodu,
wody tyle, aby powsta³o ciastoSposób przyrz±dzenia:
Z podanych sk³adników zagnie¶æ ciasto, z tym ¿e sezamu daæ tylko ok. 10 dag,
5 dag zostawiæ do wa³kowania. Zrobione ciasto zostawiæ pod przykryciem w lodówce na przynajmniej 2 godz. Potem wa³kowaæ podsypuj±c sezamem oraz razow± m±k±. Wyciskaæ okr±g³e ciasteczka, upiec w gor±cym piecu.
autor: 4ngelPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasteczka pistacjowe[/b]
Sk³adniki:
10 dag pistacji
20 dag m±ki
15 dag mas³a
15 dag cukru
1 cukier waniliowy
2 ¿ó³tka
sól
1 opak. bia³ej polewy czekoladowej
owoce kandyzowane i pistacje do dekoracjiSposób przyrz±dzenia:
Pistacje, je¶li s± solone, zalaæ wrz±tkiem. Dziêki temu pozbêdziemy siê s³onego smaku, a orzechy pozwol± siê ³atwo obraæ.
Obrane pistacje drobno zmieliæ lub posiekaæ, wymieszaæ z m±k±.
Z mas³a, cukru, cukru waniliowego, soli, ¿ó³tek i m±ki z pistacjami zagnie¶æ g³adkie ciasto. Z ciasta uformowaæ 4 wa³eczki o ¶rednicy 4 cm, zawin±æ w foliê spo¿ywcz±, ch³odziæ ok. 60 minut.
Ka¿dy z wa³eczków podzieliæ na 10 czê¶ci. Z ka¿dej porcji uformowaæ miêkk± kulkê, lekko j± sp³aszczyæ i zrobiæ w niej mocne wg³êbienie.
Ciastka u³o¿yæ na blasze wy³o¿onej pergaminem i piec w 180 stopniach oko³o 15 minut (uwaga bardzo rosn±!).
Po upieczeniu ciastka wystudziæ a w zag³êbienie wlaæ odrobinê polewy czekoladowej, udekorowaæ pistacjami i owocami.
Po zastygniêciu polewy, przechowywaæ w metalowej puszce.
autor: aganiokPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasteczka ¶mietankowe[/b]
Sk³adniki:
500 g m±ki
1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier waniliowy
1 i 1/2 kostki margaryny
ma³y pojemnik ¶mietany (200 g)
cukier do posypaniaSposób przyrz±dzenia:
1. Przesiewamy m±kê na stolnicê i siekamy z margaryn± no¿em.
2. Dodajemy pozosta³e sk³adniki, szybko zagniatamy ciasto i wk³adamy na noc do lodówki.
3. Rankiem dnia nastêpnego wa³kujemy ciasto na grubo¶æ ok 2 mm, wycinamy foremkami zgrabne ciasteczka, uk³adamy na blaszce, posypujemy cukrem kryszta³em i wsadzamy do pieca, nagrzanego do temperatury 200 stopni, na ok. 10 minut.
autor: AnusiaczekPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasteczka serowe z konfiturami[/b]
Sk³adniki:
Ciasto: 20 dag m±ki, 20 dag miêkkiego mas³a, 20 dag bia³ego sera, szczypta soli. Nadzienie: 2 szklanki gêstej marmolady, konfitury lub d¿emu, cukier puder do posypania.Sposób przyrz±dzenia:
Ser zemleæ, dodaæ resztê sk³adników, zagnie¶æ ciasto, rozwa³kowaæ na placek o grubo¶ci 3-5 mm, wykrawaæ w kwadraty o boku 5 cm, na ¶rodek k³a¶æ po ³y¿eczce konfitury, skleiæ dwa naprzeciwleg³e rogi, u³o¿yæ na pergaminie, piec w 180 stopniach a¿ bêd± z³ote, ale nie rumiane, jeszcze ciep³e posypaæ cukrem pudrem.
autor: sd_silverPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Pianka Rozkoszy[/b]
Sk³adniki:
1 puszka mleka skondensowanego
2 galaretki (np.czerwone)
2 galaretki (np.zielone)Sposób przyrz±dzenia:
1.Mleko podzieliæ na po³owê i dobrze sch³odziæ musi byæ bardzo zimne.
2.Galaretki obie czerwone rozpu¶ciæ w 1/2 litra wrz±cej wody .Pozostawiæ do wystygniêcia i lekkiego stê¿enia.
3.Galaretki zielone rozpu¶ciæ jak czerwone.
4.Mleko zacz±æ ubijaæ gdy (galaretka zaczyna gêstnieæ )oko³o 3 min. mikserem po czym zacz±æ wlewaæ ma³ym strumieniem do ubitego mleka i dalej chwilkê ubijaæ.
5.Wylaæ na tortownicê du¿± bo jest tego sporo, z drug± czêsci± zrobiæ dok³adnie to samo i wylac na pierwsz± czê¶æ.
autor: kikaklikaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]"Bia³a zupa"[/b]
Sk³adniki:
0,5 kg. miêsa mielonego,
marchew,
cebula,
li¶æ laurowy, ziele angielskie,
jajko,
namoczone pó³ bu³ki,
¶mietana,
m±ka, woda,
sól, pieprz, jarzynka,
pietruszka, koper,Sposób przyrz±dzenia:
Z miêsa, bu³ki, jajka, przypraw i cebuli w kostke wyrabiamy "ciasto"
Gotujemy wywar, marchew start± na wiórki, li¶æ laurowy, ziele angielskie, sól, jarzynka, kiedy marchew zmieknie robimy ma³e klopsiki i wrzucamy na wrz±tek, gotujemy pare minut i zaprawiamy ¶mietan± i m±k± z woda, mo¿na wrzuciæ natke pietruszki i koperek.
do miêsa mo¿na dodaæ zmierzdzony z±bek czosnku, zupa nabierze wyra¼nego smaku, podawaæ z ziemniakami.
autor: harpiaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasteczka serowe[/b]
Sk³adniki:
20 dag mokrego twarogu,
30 dag m±ki pszennej,
kostka mas³a (20 dag),
1 jajko,
cukier waniliowy,
cukier puder do posypania.Sposób wykonania:
Twaróg rozdrobniæ w palcach lub przepu¶ciæ przez maszynkê. Twaróg, m±kê, mas³o, cukier waniliowy i jajko posiekaæ no¿em, szybko zagnie¶æ. Rozwa³kowaæ, w razie potrzeby podsypuj±c lekko m±k±, wycinaæ okr±g³± foremk± ciasteczka. U³o¿yæ na blaszce wy³o¿onej pergaminem do pieczenia (mo¿na ciasno – rosn± w górê). Upiec na z³oty kolor.
Ciep³e posypaæ cukrem pudrem.
autor: nutinkaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
-
AuthorPosts