Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Eugeniusz

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 106 through 120 (of 220 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 10 #43594
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasteczka z kleiku ry¿owego[/b]

    Sk³adniki:
    paczka kleiku ry¿owego
    kostka margaryny
    3 ³y¿ki kokosu
    ³y¿eczka proszku do pieczenia
    3 jajka
    niepe³na szklanka cukru

    Sposób przyrz±dzenia:
    1. Ze wszystkich sk³adników zarobiæ w misce ciasto. Formowaæ ma³e kulki, lekko je sp³aszczyæ i zrobiæ w ka¿dej z nich palcem ma³e wg³êbienie, do którego mo¿na na³o¿yæ troszkê d¿emu (najlepsze z malinowym).
    2. Piec ok. 15 min. w temp. 180 C.
    autor: Anusiaczek

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43593
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasteczka z ¿ó³tego sera[/b]

    Sk³adniki:
    25 dag sera typu ementaler,
    15 dag m±ki,
    1 jajko,
    1 ³y¿eczka proszku do pieczenia,
    szczypta soli

    Sposób przyrz±dzenia:
    Ser sch³odziæ, zetrzeæ na drobnej tarce jarzynowej, po³±czyæ z pozosta³ymi sk³adnikami. Wyrobiæ, aby masa by³a jednolita. Rozwa³kowaæ na grubo¶æ 5-7 mm, wycinaæ ciasteczka niewielkimi foremkami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut.
    autor: nutinka

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43592
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasteczka z p³atków owsianych[/b]

    Sk³adniki:
    1/2 kostki mas³a
    2 szkl. cukru
    6 ³y¿ek mleka
    4 ³y¿ki kakao
    3 szkl. p³atków owsianych
    5 dkg. rodzynek

    Sposób przyrz±dzenia:
    1. mas³o, cukier, mleko, kakao podgrzaæ i rozpu¶ciæ, nie gotowaæ
    2. gor±c± mas± zalaæ p³atki
    3. dodaæ bakalie
    4. wyk³adaæ na pergamin
    5. ostudziæ
    autor: Agnieszka

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43591
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasteczka z orzechów w³oskich[/b]

    Sk³adniki:
    260 g orzechow wloskich,
    60 g cukru pudru,
    2 bialka.

    Sposób przyrz±dzenia:
    1. Wybrac i odlozyc 12 najladniejszych orzechow.
    2. Pozostale orzechy przepuscic przez maszynke, przelozyc do miski i wymieszac
    z cukrem pudrem.
    3. Bialka ubic, polaczyc z orzechami i cukrem. Dobrze wymieszac.
    4. Piec podgrzac do temp. 180¿C. Brytfanne wysmarowac tluszczem. Odlozone
    orzechy podzielic na polowki.
    5. Lekko zmoczonymi rekoma uformowac kulki wielkosci orzecha wloskiego. Kulki
    ulozyc w brytfannie, w duzej odleglosci jedna od drugiej, aby sie nie zlepily. Na kazda kulke polozyc polowke orzecha.
    6. Piec na ciemnozloty kolor przez 15-20 min. Zamiast orzechow wloskich mozna
    uzyc zmielone migdaly.
    autor: apaczus

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43590
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasteczka z melas±[/b]

    Sk³adniki:
    10 dag miêkkiego mas³a,
    1/2 szklanki br±zowego cukru,
    1 jajko,
    80 ml melasy,
    2,5 szklanki m±ki,
    1/4 ³y¿eczki soli,
    1 ³y¿eczka imbiru w proszku,
    1 ³y¿eczka cynamonu,
    1/3 ³y¿eczki ga³ki muszkato³owej,
    1/2 ³y¿eczki sody oczyszczonej

    Sposób przyrz±dzenia:
    Mas³o utrzeæ z cukrem na puszyst± masê, dodaæ jajko i melasê i dalej ucieraæ.
    Wymieszaæ m±kê, sodê, sól i przyprawy, po³±czyæ z mas± ma¶lan±.
    Ciasto wstawiæ do lodówki na dobê albo dwie.
    Rozwa³kowaæ, podsypuj±c odrobin± m±ki, na grubo¶æ 3-5 mm (z cieñszych wyjd± bardziej chrupi±ce), wycinaæ foremkami ciasteczka, uk³adaæ na pergaminie.
    Piec ok. 15 minut w temperaturze 190°C.
    Kawa³ek jab³ka umieszczony w puszce pomo¿e im zmiêkn±æ.
    autor: nutinka

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43589
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasteczka z m±ki ry¿owej[/b]

    Sk³adniki:
    25 dag m±ki ry¿owej,
    10 dag cukru pudru,
    15 dag mas³a,
    olejek migda³owy,
    gar¶æ migda³ów i/lub orzechów

    Sposób przyrz±dzenia:
    Wymieszaæ m±kê ry¿ow± i cukier puder, zagnie¶æ z mas³em i olejkiem migda³owym. Formowaæ kulki wielko¶ci orzecha w³oskiego, w ka¿d± kulkê wcisn±æ migda³ lub orzech. Uk³adaæ na pergaminie w do¶æ du¿ej odleg³o¶ci od siebie. Piec na z³oty kolor.
    autor: nutinka

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43588
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasteczka z kminkiem[/b]

    Sk³adniki:
    1 szklanka m±ki,
    1 ¿ó³tko,
    8 dag mas³a,
    2 ³y¿eczki ¶mietany,
    1/5 ³y¿eczki soli,
    bia³ko do smarowania,
    kminek lub sezam do posypania

    Sposób przyrz±dzenia:
    Zagnie¶æ wszystkie sk³adniki ciasta, sch³odziæ w lodówce, rozwa³kowaæ, wycinaæ foremkami dowolne kszta³ty. Posmarowaæ bia³kiem, posypaæ czym kto lubi. Piec ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia w temperaturze 200°C.
    autor: nutinka

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43587
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasteczka z bez±[/b]

    Sk³adniki:
    2 szklanki m±ki
    1 kostka mas³a
    1/3 szklanki cukru
    3 ¿ó³tka
    cukier waniliowy
    lukier:
    3 bia³ka
    25 dag cukru pudru
    powid³o ¶liwkowe do przek³adania

    Sposób przyrz±dzenia:
    1. M±kê przesiewamy na stolnicê, siekamy z mas³em. Dodajemy pozosta³e sk³adniki, szybko zagniatamy g³adkie ciasto.
    2. Wa³kujemy ciasto na placek grubo¶ci 3 mm i wykrawamy ma³± szklank± lub kieliszkiem kó³ka, uk³adamy na wy³o¿onej pergaminem blaszce.
    3. Z bia³ek ubijamy pianê, dodaj±c pod koniec cukier puder. Powsta³ym lukrem smarujemy ka¿de ciastko. Wk³adamy je do pieca, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut.
    4. Wystudzone ciastka zlepiamy po dwa smaruj±c je powid³em.
    autor: Anusiaczek

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43586
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasteczka sezamki[/b]

    Sk³adniki:
    2 szklanki m±ki z pe³nego przemia³u drobno zmielonej,
    10 ³y¿ek dobrego oleju lub 10 dag mas³a,
    15 dag sezamu – bia³ego lub w ³uskach,
    1 ³y¿ka miodu,
    wody tyle, aby powsta³o ciasto

    Sposób przyrz±dzenia:
    Z podanych sk³adników zagnie¶æ ciasto, z tym ¿e sezamu daæ tylko ok. 10 dag,
    5 dag zostawiæ do wa³kowania. Zrobione ciasto zostawiæ pod przykryciem w lodówce na przynajmniej 2 godz. Potem wa³kowaæ podsypuj±c sezamem oraz razow± m±k±. Wyciskaæ okr±g³e ciasteczka, upiec w gor±cym piecu.
    autor: 4ngel

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43585
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasteczka pistacjowe[/b]

    Sk³adniki:
    10 dag pistacji
    20 dag m±ki
    15 dag mas³a
    15 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    2 ¿ó³tka
    sól
    1 opak. bia³ej polewy czekoladowej
    owoce kandyzowane i pistacje do dekoracji

    Sposób przyrz±dzenia:
    Pistacje, je¶li s± solone, zalaæ wrz±tkiem. Dziêki temu pozbêdziemy siê s³onego smaku, a orzechy pozwol± siê ³atwo obraæ.
    Obrane pistacje drobno zmieliæ lub posiekaæ, wymieszaæ z m±k±.
    Z mas³a, cukru, cukru waniliowego, soli, ¿ó³tek i m±ki z pistacjami zagnie¶æ g³adkie ciasto. Z ciasta uformowaæ 4 wa³eczki o ¶rednicy 4 cm, zawin±æ w foliê spo¿ywcz±, ch³odziæ ok. 60 minut.
    Ka¿dy z wa³eczków podzieliæ na 10 czê¶ci. Z ka¿dej porcji uformowaæ miêkk± kulkê, lekko j± sp³aszczyæ i zrobiæ w niej mocne wg³êbienie.
    Ciastka u³o¿yæ na blasze wy³o¿onej pergaminem i piec w 180 stopniach oko³o 15 minut (uwaga bardzo rosn±!).
    Po upieczeniu ciastka wystudziæ a w zag³êbienie wlaæ odrobinê polewy czekoladowej, udekorowaæ pistacjami i owocami.
    Po zastygniêciu polewy, przechowywaæ w metalowej puszce.
    autor: aganiok

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43584
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasteczka ¶mietankowe[/b]

    Sk³adniki:
    500 g m±ki
    1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    cukier waniliowy
    1 i 1/2 kostki margaryny
    ma³y pojemnik ¶mietany (200 g)
    cukier do posypania

    Sposób przyrz±dzenia:
    1. Przesiewamy m±kê na stolnicê i siekamy z margaryn± no¿em.
    2. Dodajemy pozosta³e sk³adniki, szybko zagniatamy ciasto i wk³adamy na noc do lodówki.
    3. Rankiem dnia nastêpnego wa³kujemy ciasto na grubo¶æ ok 2 mm, wycinamy foremkami zgrabne ciasteczka, uk³adamy na blaszce, posypujemy cukrem kryszta³em i wsadzamy do pieca, nagrzanego do temperatury 200 stopni, na ok. 10 minut.
    autor: Anusiaczek

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43583
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasteczka serowe z konfiturami[/b]

    Sk³adniki:
    Ciasto: 20 dag m±ki, 20 dag miêkkiego mas³a, 20 dag bia³ego sera, szczypta soli. Nadzienie: 2 szklanki gêstej marmolady, konfitury lub d¿emu, cukier puder do posypania.

    Sposób przyrz±dzenia:
    Ser zemleæ, dodaæ resztê sk³adników, zagnie¶æ ciasto, rozwa³kowaæ na placek o grubo¶ci 3-5 mm, wykrawaæ w kwadraty o boku 5 cm, na ¶rodek k³a¶æ po ³y¿eczce konfitury, skleiæ dwa naprzeciwleg³e rogi, u³o¿yæ na pergaminie, piec w 180 stopniach a¿ bêd± z³ote, ale nie rumiane, jeszcze ciep³e posypaæ cukrem pudrem.
    autor: sd_silver

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43582
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Pianka Rozkoszy[/b]

    Sk³adniki:
    1 puszka mleka skondensowanego
    2 galaretki (np.czerwone)
    2 galaretki (np.zielone)

    Sposób przyrz±dzenia:
    1.Mleko podzieliæ na po³owê i dobrze sch³odziæ musi byæ bardzo zimne.
    2.Galaretki obie czerwone rozpu¶ciæ w 1/2 litra wrz±cej wody .Pozostawiæ do wystygniêcia i lekkiego stê¿enia.
    3.Galaretki zielone rozpu¶ciæ jak czerwone.
    4.Mleko zacz±æ ubijaæ gdy (galaretka zaczyna gêstnieæ )oko³o 3 min. mikserem po czym zacz±æ wlewaæ ma³ym strumieniem do ubitego mleka i dalej chwilkê ubijaæ.
    5.Wylaæ na tortownicê du¿± bo jest tego sporo, z drug± czêsci± zrobiæ dok³adnie to samo i wylac na pierwsz± czê¶æ.
    autor: kikaklika

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 10 #43581
    Eugeniusz
    Participant

    [b]"Bia³a zupa"[/b]

    Sk³adniki:
    0,5 kg. miêsa mielonego,
    marchew,
    cebula,
    li¶æ laurowy, ziele angielskie,
    jajko,
    namoczone pó³ bu³ki,
    ¶mietana,
    m±ka, woda,
    sól, pieprz, jarzynka,
    pietruszka, koper,

    Sposób przyrz±dzenia:
    Z miêsa, bu³ki, jajka, przypraw i cebuli w kostke wyrabiamy "ciasto"
    Gotujemy wywar, marchew start± na wiórki, li¶æ laurowy, ziele angielskie, sól, jarzynka, kiedy marchew zmieknie robimy ma³e klopsiki i wrzucamy na wrz±tek, gotujemy pare minut i zaprawiamy ¶mietan± i m±k± z woda, mo¿na wrzuciæ natke pietruszki i koperek.
    do miêsa mo¿na dodaæ zmierzdzony z±bek czosnku, zupa nabierze wyra¼nego smaku, podawaæ z ziemniakami.
    autor: harpia

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

    in reply to: Re:Partia nr 9 #43523
    Eugeniusz
    Participant

    [b]Ciasteczka serowe[/b]

    Sk³adniki:
    20 dag mokrego twarogu,
    30 dag m±ki pszennej,
    kostka mas³a (20 dag),
    1 jajko,
    cukier waniliowy,
    cukier puder do posypania.

    Sposób wykonania:
    Twaróg rozdrobniæ w palcach lub przepu¶ciæ przez maszynkê. Twaróg, m±kê, mas³o, cukier waniliowy i jajko posiekaæ no¿em, szybko zagnie¶æ. Rozwa³kowaæ, w razie potrzeby podsypuj±c lekko m±k±, wycinaæ okr±g³± foremk± ciasteczka. U³o¿yæ na blaszce wy³o¿onej pergaminem do pieczenia (mo¿na ciasno – rosn± w górê). Upiec na z³oty kolor.
    Ciep³e posypaæ cukrem pudrem.
    autor: nutinka

    Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.

Viewing 15 posts - 106 through 120 (of 220 total)