Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EugeniuszParticipant
[b]Ciastka na sodzie[/b]
Sk³adniki:
25 dag mas³a
1 szklanka cukru
1 jajko
1 ³y¿eczka sody
3 szklanki m±ki
szczypta soli
esencja waniliowana lukier:
1 szklanka br±zowego cukru
4 ³y¿ki mas³a
1/4 szklanki mleka skondensowanego nies³odzonego
cukier puderSposób przyrz±dzenia:
1. Mas³o ucieramy z cukrem, nastêpnie dodajemy jajko. Sodê rozpuszczamy w 4 ³y¿eczkach gor±cej wody, mieszamy z mas±. Dodajemy przesian± m±kê, sól, esencjê waniliow±, zagniatamy ciasto i wk³adamy do lodówki na co najmniej 1 godzinê.
2. Na posypanej m±k± stolnicy wa³kujemy ciasto na cienki placek, foremk± wykrawamy ciasteczka. Uk³adamy je na wy³o¿onej pergaminem blaszce i wk³adamy do pieca, nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 10 minut.
3. Gdy ciasteczka ju¿ s± upieczone i przestygniête, czas na lukier. W rondelku gotujemy mas³o, br±zowy cukier i mleko przez 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i mieszaj±c dodajemy niewielk± ilo¶æ cukru pudru, ucieramy na krem. Cukier puder lepiej sypaæ po troszce, do czasu, a¿ osi±gniemy odpowiedni± gêsto¶æ lukru. Je¿eli sypnie siê go za du¿o, mo¿na dodaæ mleka.
4. Gotowym lukrem przek³adamy ciasteczka. Nale¿y robiæ to szybko, aby nie zgêstnia³ za bardzo.
autor: AnusiaczekPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciastka na miodzie[/b]
Sk³adniki:
4 jaja,
35 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
m±ka (tyle ile siê wgniecie),
4 ³y¿ki miodu naturalnego lub sztucznego,
1 1/2 ³y¿eczki sody oczyszczonej,
go¼dziki,
cynamon,
szczypta sypkiego amoniaku,
m±ka do blachySposób przyrz±dzenia:
Jaja utrzeæ z cukrem dodaæ tyle m±ki ile siê wgniecie Wy³o¿yæ ciasto na stolnicê, dodaæ miód, sodê oczyszczon±, sypki amoniak, zmielone go¼dziki i cynamon. Zagnie¶æ ciasto. Rozwa³kowaæ na grubo¶æ 1/2 1 cm i wykroiæ ciasteczka. Blachê posypaæ m±k± (nie smarowaæ t³uszczem) i u³o¿yæ ciasteczka. Piec na z³oty kolor w ciep³ym piekarniku.
autor: Z.WodeckiPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciastka makaronikowe[/b]
Sk³adniki:
10 dag orzechów,
migda³ów lub p³atków owsianych,
2 bia³ka,
15 dag (3/4 szklanki) cukru pudru,
3 dag margaryny,
t³uszcz do blachySposób przyrz±dzenia:
Migda³y sparzyæ, obraæ z ³upin, wysuszyæ i zemleæ. Orzechy zemleæ. Je¿eli dodajemy p³atki owsiane to zrumieniæ je krótko na margarynie, rozgnie¶æ wa³kiem na stolnicy i wymieszaæ z czê¶ci± cukru pudru. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, pod koniec ubijania dodaæ cukier puder. Pianê delikatnie wymieszaæ z orzechami, migda³ami lub p³atkami owsianymi. Masê k³a¶æ ³y¿k± lub szpryc± na nat³uszczonej blasze. Piec 20-30 min w umiarkowanie gor±cym piekarniku. Zdejmowaæ z blachy jeszcze gor±ce. Ciastka makaronikowe przechowywaæ w zamkniêtych puszkach, co zapewnia zachowanie ¶wie¿o¶ci i krucho¶ci.
autor: Z.WodeckiPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciastka francuskie z mas± truskawkow±[/b]
Sk³adniki:
Ciasto ma¶lane:
30 dag mas³a lub margaryny,
10 dag m±kiCiasto podstawowe:
20 dag m±ki,
1/2 jaja,
woda,
1/2 ³y¿ki octu 6%Masa:
80 dag truskawek,
40 dag cukru,
1/2 szklanki wody,
1 cytryna,
5-10 dag migda³ów,
cukier waniliowySposób przyrz±dzenia:
Przyrz±dziæ ciasto ma¶lane. M±kê przesiaæ na stolnicê, wy³o¿yæ t³uszcz i szerokim no¿em dok³adnie posiekaæ na jednolit± masê. Przyrz±dziæ ciasto podstawowe. M±kê przesiaæ na stolnicê, zrobiæ do³ek, wbiæ jajko; dodaæ ocet i tyle wody, aby zagnie¶æ ciasto jak na pierogi, starannie je wyrabiaj±c, rozwa³kowaæ nadaj±c mu kszta³t ko³a, zostawiaj±c ¶rodek placka nieco grubszy. U³o¿yæ na ¶rodku ciasto ma¶lane uformowane w prostok±t. Z³o¿yæ ciasto w kopertê, sk³adaj±c do ¶rodka cztery rogi i wa³kowaæ przyciskaj±c lekko. Nadaæ mu formê prostok±ta, z³o¿yæ na 3 czê¶ci, schowaæ do lodówki. W odstêpach 15-20 min trzykrotnie powtórzyæ wa³kowanie. Ostatni raz rozwa³kowaæ ciasto na grubo¶æ 1 cm, wy³o¿yæ na blachê, wstawiæ do bardzo gor±cego piekarnika (ponad 250C), piec ok. 15 min. Gdy zrumieni siê na jasnoz³oty kolor, wyj±æ i ostudziæ. Pokrajaæ w pasy o boku 10 cm Przyrz±dziæ masê. Ugotowaæ syrop 2 stopnia z cukru i wody. Cukier zalaæ wrz±tkiem i gotowaæ na silnym ogniu pod przykryciem czêsto mieszaj±c a¿ siê rozpu¶ci. Zwil¿onym pêdzelkiem obmywaæ boki rondelka, aby cukier nie krystalizowa³. Zrobiæ próbê: gdy kropla syropu puszczona z ³y¿ki ci±gnie za sob± nitkê syrop jest gotów. Migda³y sparzyæ, obraæ ze skórki, posiekaæ. Truskawki przebraæ, umyæ, osaczyæ, usun±æ szypu³ki i przetrzeæ przez gêste sito lub zmiksowaæ. Dodaæ sok z cytryny. Po³±czyæ z syropem i gotowaæ na silnym ogniu do przezroczysto¶ci. Gdy masa jest gêsta, dodaæ migda³y i cukier waniliowy. Mas± przek³adaæ pasy upieczonego ciasta francuskiego i cienkim, ostrym no¿em krajaæ w poprzek na porcje szeroko¶ci 3 cm.
autor: Z.WodeckiPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciastka miodowe[/b]
Sk³adniki:
25 dkg m±ki,
10 dkg cukru pudru,
10 dkg migda³ów,
20 dkg miodu,
5 jaj,
5 dkg cykaty,
skórka cytrynowa i pomarañczowa do smaku,
t³uszcz do formy.Sposób przyrz±dzenia:
Migda³y sparzyæ, obraæ ze skórki, posiekaæ. Jaja umyæ, wybiæ ze skorupek do naczynia, utrzeæ z cukrem, miodem, startymi skórkami i przesian± m±k±. Nastêpnie prze³o¿yæ do wysmarowanej t³uszczem formy, wyrównaæ powierzchniê, posypaæ migda³ami i drobno pokrajan± cykat±, upiec w gor±cym piekarniku. Po upieczeniu pokrajaæ w kwadraty.
autor: bontiPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciastka kruche[/b]
Sk³adniki:
1 kg m±ki
2 kostki margaryny
1,5 szkl. cukru
3 jajka
2 ³y¿eczki amoniaku
3 ³y¿ki mlekaSposób przyrz±dzenia:
Amoniak rozpu¶ciæ w 3 ³y¿kach mleka. Wszystkie sk³adniki razem zagnie¶æ i wyrobiæ ciasto. Wykrawaæ szklank± lub przez maszynkê. Po upieczeniu polukrowaæ.
autor: marijka1Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciastka klonowe[/b]
Sk³adniki:
10 dag syropu klonowego
10 dag cukru
10 dag mas³a
1 ³y¿eczka cynamonu
1 ³y¿eczka imbiru
5 ³y¿ek ¶mietanki kremówki
0,5 ³y¿eczki sody oczyszczonej
40 dag m±ki
na lukier:
25 dag cukru pudru
1 bia³ko
2 ³y¿ki soku z cytrynySposób przyrz±dzenia:
1. Mas³o ucieramy z cukrem i syropem klonowym.
2. Sodê rozpuszczamy w ³y¿ce wody, ¶mietankê ubijamy, m±kê przesiewamy z cynamonem i imbirem.
3. Do utartej masy dodajemy sodê i na przemian m±kê i ¶mietankê. Mieszamy do po³±czenia sk³adników i wstawiamy do lodówki na 6 godzin.
4. Na posypanej m±k± stolnicy wa³kujemy ciasto na cienki placek, foremkami wycinamy ciasteczka, uk³adamy na wy³o¿onej pergaminem blaszce i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni.
5. Bia³ko mieszamy widelcem z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, a¿ powstanie l¶ni±cy lukier. Smarujemy nim wystudzone ciasteczka.
autor: AnusiaczekPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciastka kakaowe[/b]
Sk³adniki:
Ciasto:
1 kg m±ki
35 dag cukru
5 jaj
4 ³y¿ki mleka
2 ³y¿eczki amoniaku
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
2 ³y¿ki kakao
1 kostka margaryny
Krem:
3 jaja
1 kostka margaryny
3 ³y¿ki cukru
1 cytrynaSposób przyrz±dzenia:
Ciasto:
Margarynê, cukier, jaja – posiekaæ.
Dodaæ m±kê i kakao. Pod koniec dodaæ mleko rozrobione z proszkiem do pieczenia i amoniakiem.
Rozwa³kowaæ i wykrawaæ szklank± ciastka. Po upieczeniu ostudziæ i prze³o¿yæ kremem.
Polaæ polew± czekoladow±.
Krem:
Wszystkie sk³adniki utrzeæ na jednolit± masê.
autor: marijka1Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciastka francuskie z owocami i galaretk±[/b]
Sk³adniki:
ciasto:
40 dag (2 szklanki) m±ki,
40 dag margaryny,
1 ¿ó³tko,
2 ³y¿eczki octu,
1 szklanka wody,
sól,
owoce: 1/2 kg jab³ek, moreli, ¶liwek, wi¶ni lub truskawek,
galaretka: 1 szklanka owoców, 1 szklanka wody, 1 szklanka cukru, 2-3 ³y¿eczki ¿elatynySposób przyrz±dzenia:
Sporz±dziæ ciasto francuskie. Przygotowaæ owoce: jab³ka obraæ i pokroiæ na cz±stki, ¶liwki lub morele przepo³owiæ i usun±æ pestki, truskawki odszypu³kowaæ, wi¶nie wydrylowaæ. Ciasto rozwa³kowaæ na grubo¶æ 1/2 cm, pokroiæ na pasy szeroko¶ci 10 cm i u³o¿yæ na blasze. Piec oko³o 30 min w bardzo gor±cym piekarniku. Przygotowane owoce u³o¿yæ na cie¶cie w odstêpach co 4 cm. Przygotowaæ galaretkê. Zagotowaæ wodê z cukrem, dodaæ rozgniecione owoce i gotowaæ do lekkiego zgêstnienia. ¯elatynê namoczyæ w kilku ³y¿kach zimnej wody. Gdy napêcznieje dodaæ do gor±cych owoców i mieszaæ, a¿ siê rozpu¶ci. Gêstniej±c± galaretk± polaæ przestudzone ciastka. Po zastygniêciu galaretki krajaæ ciastka w odstêpach miêdzy owocami.
autor: Z.WodeckiPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciaska Bananowo-Owsiane[/b]
Sk³adniki:
-2 dojrza³e banany
-1/5 kostki mas³a
-2 ³y¿ki cukru
-2 ³y¿ki granulowanych otr±b pszennych z dodatkiem jab³ek
-2 ³y¿ki rodzynek [mo¿e byæ wiêcej]
-2 jajka
-5 czubatych ³y¿ek m±ki pszennej
-3-4 pe³ne ³y¿ki p³atków owsianych
-1 ³y¿ka drobnej kaszy kukurydzianej
-2 czubate ³y¿ki m±ki kukurydzianej
-1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
-1/2 ³y¿eczki sody oczyszczonej
-1/2 ³y¿eczki suszonej skórki pomarañczowej lub cytrynowej
-2 p³askie ³y¿ki suchego kleiku ry¿owego
-2 pe³ne ³y¿ki wiórków kokosowych
-gar¶æ posiekanych orzechówSposób przyrz±dzenia:
Banany zetrzeæ na grubej tarce jarzynowej,wbiæ do nich jajka, wymieszaæ za pomoc± ³y¿ki.Dodaæ rodzynki, orzechy,cukier,otrêby i p³atki owsiane. Wymieszaæ i odstawic na kilka minut.Wsypaæ kaszê kukurydzian±, m±ki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sod±,suszon± skórke pomarañczow±,kleik ry¿owy.Twarde mas³o zetrzeæ na grubej tarce jarzynowej wprost do ciasta i wymieszaæ ³y¿k±,dodaj±c wiórki kokosowe.
Ciasto powinno mieæ tak± konsystencjê,aby siê raczej rwa³o ni¿ ci±gnê³o.
Du¿± blaszkê [tak± wsuwan± do piekarnika] nat³u¶ciæ i lekko posypaæ m±k±. Ciasto nabieraæ du¿± ³y¿k± i za pomoc± drugiej ³y¿ki zdejmowaæ na blachê.Uk³adaæ w sporych odstêpach,poniewa¿ rosn±.
Na blaszkê wchodzi ¶rednio 16 sztuk-i w³a¶nie na tyle wystarcz± sk³adniki w podanych proporcjach.
Gotowe ciasteczka posypaæ cukrem pudrem,ostudziæ i prze³o¿yæ do zamykanego pojemnika.
Bardzo dobrze smakuj± z mlekiem lub kakao.
autor: ElwiraPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciastka "Piwoszki"[/b]
Sk³adniki:
1 kg margaryny
1 kg m±ki
1/2 l. piwaSposób przyrz±dzenia:
Wszystko razem zagnie¶æ i wykrawaæ ciastka. (Ja wycinam prostok±ty).
Upiec. Po upieczeniu polukrowaæ.
autor: marijka1Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciastka "otrêbuski"[/b]
Sk³adniki:
WERSJA KAKAOWE:
1/2 kostki margaryny Kasi
1 jajko
12,5 dkg m±ki
5 dkg otr±b
5 dkg cukru
1 kopczasta ³y¿ka kakao
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
1 ³y¿eczka cukru waniliowegoWERSJA Z TWAROGIEM
12,5 dkg twarogu
12,5 dkg margaryny Kasi
12,5 dkg m±ki
5 dkg otr±b
5 dkg cukru
1 ³y¿eczka cukru waniliowego
1 ³y¿eczka proszku do pieczeniaWERSJA Z MIODEM I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI
12,5 dkg margaryny Kasi
12,5 dkg m±ki
10 dkg otr±b
10 dkg miodu
1 ³y¿eczka cukru waniliowego
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
2 ³y¿eczki kopczaste wiórek kokosowych
1 jajkoSposób przyrz±dzenia:
Wszystkie sk³adniki razem wymieszaæ. K³a¶æ na wysmarowan± t³uszczem blachê w formie okr±g³ych ciasteczek. Piec w gor±cym piekarniku nie ca³e pó³ godziny.
Wersjê kakaow± mo¿na zmieniæ na cynamonow±- zamiast kakao dodajemy 2 ³y¿eczki cynamonu.
autor: ??? (nieznany)Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciastka "Je¿yki"[/b]
Sk³adniki:
kostka mas³a (20 dag)
kilka ³y¿ek miodu (3-5)
kilka ³y¿ek cukru pudru (3-5)
2-3 ³y¿ki kakao (kawy rozpuszczalnej)
paczka p³atków kukurydzianych (250 g, np. Nestle)Sposób przyrz±dzenia:
Rozpu¶ciæ i zagotowaæ wszystko oprócz p³atków. P³atki pognie¶æ w torebce (jak s± du¿e, to mocno kalecz±), wsypaæ do garnka z reszt± rozpuszczonych sk³adników, wymieszaæ. Nak³adaæ ³y¿k± na talerze formuj±c niedu¿e, do¶æ zwarte kupki 🙂 (trochê mêcz±ce, ale warto) i do lodówki. Pobyt w lodówce uczyni je bardziej zwartymi, bêdzie je mo¿na trzymaæ palcami.
Po wsypaniu i wymieszaniu p³atków masa powinna wygl±daæ jak p³atki w
masie kakaowej, a nie odwrotnie, nie mo¿e byæ p³ynna. W zale¿no¶ci od
ilo¶ci i jako¶ci miodu, je¶li wychodzi zbyt p³ynna, mo¿e byæ konieczne
dosypanie nieco wiêcej p³atków.
Du¿e znaczenie ma te¿ jako¶æ mas³a, mo¿na je zast±piæ margaryn± (Zwyk³a,
Palma) w ca³o¶ci lub czê¶ci, ale margaryna, dla mnie przynajmniej, jest
wyczuwalna. W ka¿dym razie musi to byæ t³uszcz twardy, ¿adne tam mas³a z
olejem czy tym podobne.
autor: nutinkaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasteczka z m±ki ry¿owej[/b]
Sk³adniki:
25 dag m±ki ry¿owej,
10 dag cukru pudru,
15 dag mas³a,
olejek migda³owy,
gar¶æ migda³ów i/lub orzechówSposób przyrz±dzenia:
Wymieszaæ m±kê ry¿ow± i cukier puder, zagnie¶æ z mas³em i olejkiem migda³owym. Formowaæ kulki wielko¶ci orzecha w³oskiego, w ka¿d± kulkê wcisn±æ migda³ lub orzech. Uk³adaæ na pergaminie w do¶æ du¿ej odleg³o¶ci od siebie. Piec na z³oty kolor.
autor: ??? (nieznany)Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasteczka z m±ki kukurydzianej[/b]
Sk³adniki:
20 dag m±ki kukurydzianej,
20 dag mas³a,
15 dag cukru pudruSposób przyrz±dzenia:
M±kê wymieszaæ z pudrem, dodaæ mas³o, najpierw posiekaæ no¿em, potem szybko zagnie¶æ rêk±. Formowaæ kuleczki wielko¶ci orzecha w³oskiego i uk³adaæ na pergaminie w du¿ej odleg³o¶ci od siebie. Piec w 140-180 stopniach ok. 20 minut.
autor: nutinkaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
-
AuthorPosts