[b]Ciastka klonowe[/b]
Sk³adniki:
10 dag syropu klonowego
10 dag cukru
10 dag mas³a
1 ³y¿eczka cynamonu
1 ³y¿eczka imbiru
5 ³y¿ek ¶mietanki kremówki
0,5 ³y¿eczki sody oczyszczonej
40 dag m±ki
na lukier:
25 dag cukru pudru
1 bia³ko
2 ³y¿ki soku z cytryny
Sposób przyrz±dzenia:
1. Mas³o ucieramy z cukrem i syropem klonowym.
2. Sodê rozpuszczamy w ³y¿ce wody, ¶mietankê ubijamy, m±kê przesiewamy z cynamonem i imbirem.
3. Do utartej masy dodajemy sodê i na przemian m±kê i ¶mietankê. Mieszamy do po³±czenia sk³adników i wstawiamy do lodówki na 6 godzin.
4. Na posypanej m±k± stolnicy wa³kujemy ciasto na cienki placek, foremkami wycinamy ciasteczka, uk³adamy na wy³o¿onej pergaminem blaszce i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni.
5. Bia³ko mieszamy widelcem z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, a¿ powstanie l¶ni±cy lukier. Smarujemy nim wystudzone ciasteczka.
autor: Anusiaczek
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.