Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EugeniuszParticipant
[b]Ciasto dyniowe[/b]
Sk³adniki:
1 szklanka m±ki pszennej,
1/2 szklanki cukru,
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia,
1/2 ³y¿eczki sody oczyszczonej,
1 ³y¿eczka cynamonu, szczypta soli,
2 jaja,
1/2 szklanki ugotowanej,
odcedzonej i zmiksowanej dyni,
1/2 szklanki oleju,
pestki dyni lub cukier puderSposób przyrz±dzenia:
Wymieszaæ m±kê, cukier, proszek, sodê, sól i cynamon.
Zmiksowaæ jajka z dyni± i olejem, wsypaæ sypkie sk³adniki, dok³adnie wymieszaæ.
Ciasto wlaæ do formy wy³o¿onej pergaminem, obficie posypaæ pestkami dyni (je¶li je mamy, chocia¿ nie jest to konieczne). Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Sprawdziæ patyczkiem, czy upieczone.
Je¿eli nie posypali¶my pestkami dyni, mo¿emy oprószyæ cukrem pudrem.
Proporcje na formê kwadratow± o boku 20 cm.
autor: nutinkaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto dro¿d¿owe z owocami[/b]
Sk³adniki:
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
12,5 dag margaryny lub mas³a
2 szklanki m±ki
szczypta soli
cukier waniliowy (16 g)
5 dag dro¿d¿y
1 jajko
1 ¿ó³tko
czere¶nie lub inne owoceSposób przyrz±dzenia:
M±kê wymieszaæ ze szczypt± soli.
Mleko, mas³o i cukier zagotowaæ, zalaæ m±kê i wymieszaæ. Zostawiæ do ostygniêcia.
Dodaæ po³owê cukru waniliowego, dro¿d¿e (bez robienia rozczynu), jajko i ¿ó³tko, wyrobiæ (mo¿na ³y¿k±). Prze³o¿yæ do formy wysmarowanej mas³em. Czekaæ mniej wiêcej godzinê, a¿ wyro¶nie. U³o¿yæ czere¶nie bez pestek (os±czone) albo inne owoce (mo¿na te¿ posypaæ owoce kruszonk±, ale nie jest to konieczne). Posypaæ reszt± cukru waniliowego.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 190°C.
autor: nutinkaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto dro¿d¿owe z jab³kami i skórk±[/b]
Sk³adniki:
Ciasto:
400g m±ki
30g dro¿d¿y
1 szklanka cukru
szczypta soli
70g mas³a
1 jajo
t³uszcz do wysmarowania formySkórka:
100g mas³a
150g cukru
zapach waniliowy
2 ³y¿ki mleka
100g siekanych migda³ow
litrowy s³oik sma¿onych jab³ekSposób przyrz±dzenia:
Ciasto: mleko, dro¿d¿, ³u¿eczkê cukru i 2 ³y¿ki m±ki po³aczyæ i pozostawiæ do wyro¶niêcia. Do miski z rozczynem wsypaæ pozosta³e sk³adniki i wyrobic g³adkie, sprê¿yste ciasto. Pozostawic do wyro¶niêcia.
Sk³adniki skórki wszystkie po³aczyc na ciep³o.
Ciasto podzielic na dwie czê¶ci i rozwa³kowaæ obydwie. Formê prostok±tn± nat³u¶ciæ i wy³o¿yæ jeden palcek, nastepnie po³o¿yæ jab³ka, ponownie ciasto i na nie wylaæ skórkê.
Piec w temperaturze oko³o 200 stopni przez oko³o 30 minut.
autor: gU¦KAPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto dro¿d¿owe z dyni±[/b]
Sk³adniki:
2,5 dag dro¿d¿y
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3 szklanki m±ki pszennej
2 ¿ó³tka
szczypta soli
5 dag mas³a
2-3 ³y¿ki rodzynek
2-3 ³y¿ki p³atków migda³owych (niekoniecznie)
15 dag ugotowanej i zmiksowanej dyniSposób przyrz±dzenia:
W ciep³ym mleku rozpu¶ciæ dro¿d¿e, ³y¿eczkê cukru i ³y¿kê m±ki, odstawiæ do wyro¶niêcia.
Rozpu¶ciæ mas³o, odstawiæ do sch³odzenia.
2 i 1/2 szklanki m±ki wymieszaæ z sol±, cukrem, dyni±, ¿ó³tkami i zaczynem, wyrabiaæ dodaj±c pod koniec mas³o, rodzynki i p³atki migda³ów i dosypuj±c pozosta³± m±kê w razie potrzeby. Odstawiæ na godzinê do wyro¶niêcia (powinno podwoiæ objêto¶æ).
Zagnie¶æ ponownie, prze³o¿yæ do formy wy³o¿onej papierem do pieczenia i znowu odstawiæ do wyro¶niêcia.
Piec w temperaturze 200°C oko³o 40 minut.
autor: nutinkaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto czekoladowo-bananowe[/b]
Sk³adniki:
1 czekodada z orzechami,
pó³ szklanki orzechów laskowych,
2 banany,
2 ³y¿ki gorzkiego kakao,
1 ³y¿eczka cynamonu,
1 cukier waniliowy,
1 ma³y proszek do pieczenia,
1 ³y¿eczka sody,
1 spory kieliszek rumu (lub innej wódki),
kostka miêkkiego mas³a,
4 jaja,
3/4 szklanki cukru,
szczypta soli,
2 "p³askie" szklanki m±ki (odmierzyæ i przesiaæ)Sposób przyrz±dzenia:
Zmieliæ czekoladê i orzechy. Zmiksowaæ jaja, cukier waniliowy, cukier, mas³o, dodaæ pokrojone banany i miksowaæ jeszcze 2 minuty. Wsypaæ pozosta³e sk³adniki, sodê na koñcu, bo nie lubi d³ugiego miksowania. Ciasto wy³o¿yæ na posmarowan± i wy³o¿on± papierem blaszkê. Piec w temperaturze 220 stopni C, ok. 45 minut. Gor±ce posmarowaæ odrobin± mas³a i lekko oprószyæ cukrem pudrem.
autor: janiePrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto Czesi[/b]
Sk³adniki:
1/2 kg m±ki
15 dkg cukru kryszta³u
1 jako
3 ³y¿ki miodu
15 dkg margaryny
2 ³y¿ki ¶mietany
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
1 ³y¿eczka sodyMasa;
2 szkl. mleka
3 ³y¿ki kaszki manny
opakowanie cukru waniliowego
20 dkg mas³a (lub margaryny)Sposób przyrz±dzenia:
Sk³adniki na ciasto zagniatamy (jak mamy czas, to dajemy do lodówki, ale niekoniecznie) dzielimy na trzy czê¶ci i ka¿d± z osoba pieczemy na z³oty kolor w ¶redniej wielko¶ci formie.
Masa:
Mleko z cukrem waniliowym zagotowaæ, dodaæ kaszkê i ugotowaæ.
Mas³o utrzeæ i dodawaæ do niego przestudzon± kaszkê.
Przek³adaæ blaty z ciasta mas±.
Na górê polewa. Ja robiê tak: do garnka nalewam wodê i gotujê j±, na garnek dajê miskê do niej ³amiê czekoladê (mleczn± lub gorzk± – dowolnie) dodajê dwie ³y¿ki s³odkiej ¶mietanki i to rozpuszczam i polewa gotowa.
najlepsze jest na drugi dzieñ, jak wiêkszo¶æ kruchych lub pó³kruchych ciast.
autor: tereniaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto Cassate[/b]
Sk³adniki:
Ciasto: biszkopt
Krem:
pó³torej szklanki mleka
pó³torej szklanki cukru
6 jaj
bakalie, zapach rumowy
1 i 1/4 kostki mas³a (takiej 25 dkg)
2 ³y¿ki kakao
1 galaretka taka jak owoce
owoce z kompotu lub z puszki (najlepsze brzoskwinie)Sposób przyrz±dzenia:
Upiec cienki biszkopt z 3-ch jaj na ¶redni± tortownicê i pozostawiæ go w tortownicy.
Krem:
Jajka roztrzepaæ, wlaæ do zimnego mleka, wsypaæ cukier. Razem gotowaæ na wolnym ogniu do zgêstnienia. Po wystudzeniu wkrêciæ mas³o w masê. Masê podzieliæ na dwie czê¶ci. Do jednej dodaæ kakao, zapach rumowy i dowolne bakalie + mo¿na dodaæ kawa³eczki czekolady. Do drugiej czê¶ci masy dodaæ tochê soku z cytryny.
Na biszkopt wy³o¿yæ: masê ciemn±, na to masê jasn±, u³o¿yæ os±czone owoce, zalaæ galaratk± i wstawiæ do lodówki.
autor: MiluniaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto bretoñskie[/b]
Sk³adniki:
2 szklanki suszonych ¶liwek kalifornijskich,
1/2 szklanki rodzynek,
4 jajka,
2-3 ³y¿ki cukru,
2 szklanki m±ki,
1 i 1/2 szklanki mleka
odrobina t³uszczu do wysmarowania formySposób przyrz±dzenia:
¦liwki i rodzynki namoczyæ w letniej wodzie by zmiêk³y i spêcznia³y (ok. 30 min.)
Utrzeæ mikserem jajka z cukrem, dodaæ m±kê i mleko, wymieszaæ na jednolit± masê.
Dodaæ osuszone ¶liwki i rodzynki – delikatnie zamieszaæ ³y¿k±.
Wylaæ ciasto do lekko nat³uszczonej formy (np. tortownica 30 cm).
Piec godzinê w temp. 180 stopni.
autor: PysznotkaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciasto Cappuccino[/b]
Sk³adniki:
KREM:
1 szkl. cukru
2 szkl. mleka
3 ma³e paczki cappuccino (2 czekol., 1 orzech.)
5 ¿ó³tek
3 ³y¿ki m±ki pszennej
6 ³y¿eczek ¿elatyny
1 margaryna Kasia
0,5 l ¶mietany kremówki
3 ³y¿ki cukru pudru
czekolada gorzkaSposób przyrz±dzenia:
1 szkl. cukru, 1 szkl. mleka, cappuccino zagotowaæ razem. W zimnej szkl. mleka rozmieszaæ 5 ¿ó³tek i m±kê. Zawiesinê wlaæ do gotuj±cego siê mleka z cukrem i cappuccino. Po odstawieniu z ognia dodaæ 3 ³y¿eczki ¿elatyny rozpuszczonej w ma³ej ilo¶ci wody. Ostudziæ i jak jest ju¿ zimne, ale nie stê¿a³e dodaæ pokrojon± w kostkê margarynê i utrzeæ mikserem. Wy³o¿yæ na biszkopt. Na górê ubiæ ¶mietanê z cukrem i 3 ³y¿eczkami ¿elatyny rozpuszczonymi w ma³ej ilo¶ci wody. Dodaæ potart± czekoladê lub rozdrobnione orzechy. Przed podaniem posypaæ ¶mietanê cappuccino.
Ciasto wygl±da tak: biszkopt+krem+ubita ¶mietana+posypane cappuccino.
autor: MiniomoniaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciastko z jab³kiem[/b]
Sk³adniki:
2 szklanki m±ki,
kostka margaryny,
kostka twarogu,
jab³ka,
cukier puder do posypania.Sposób przyrz±dzenia:
M±kê, margarynê, twaróg zagnie¶æ razem i sch³odziæ przez 15 minut w lodówce. W tym czasie obraæ jab³ka pokroiæ na cz±stki. Ciasto podzieliæ na czê¶ci, ka¿d± z nich rozwa³kowaæ. Kroiæ na kwadraty, na ka¿dym po³o¿yæ jab³ko i sk³adaæ na pó³. Ukladaæ na blaszce i piec w nagrzanym piecu na z³oty kolor. Posypaæ cukrem.
autor: myniaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciastka z ry¿u preparowanego[/b]
Sk³adniki:
Torebka ry¿u preparowanego,
20 dkg mas³a lub margaryny,
30 dkg cukierków irysów lub toffi,
4 ³y¿ki kakao lub 5 dkg czekolady,
t³uszcz do posmarowania blachySposób przyrz±dzenia:
Roztopiæ mas³o i wsypaæ do niego pokruszone cukierki oraz czekoladê lub kakao. Ca³y czas mieszaæ . Gdy sk³adniki dok³adnie siê po³±cz± wsypaæ ry¿ i ¶ci¶le wymieszaæ wszystko ze sob±.
Wylaæ masê do prostokatnej formy posmarowanej uprzednio t³uszczem lub wy³o¿onej pergaminem.
Odstawiæ na kilka godzin w ch³odne miejsce. Gdy masa ste¿a³a pokroiæ w prostok±ty.
autor: LaylaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciastka z jab³kowym farszem[/b]
Sk³adniki:
ciasto:
3 szkl m±ki
1 szkl cukru
20 dag margaryny
3 ¿ó³tka
5 ³y¿ek ¶mietany
2 ³y¿eczki proszku do piecz.
waniliafarsz:
60 dag jab³ek
1/2 szkl cukru
rodzynki
skórka z cytryny
1 ³y¿ka m±ki ziem.
mo¿na dodaæ 2 bananybia³ko do posmarowania
cukier gruboziarnistySposób przyrz±dzenia:
Ciasto zagnie¶æ (dok³adnie), w³o¿yæ do lodówki, w tym czasie obraæ jab³ka, pokroiæ w kostkê, wrzuciæ do garnka, wsypaæ cukier, rodzynki, banany, skórkê, sma¿yæ tak d³ugo a¿ woda czê¶ciowo wyparuje. Pod koniec dodaæ m±kê, przestudziæ, ciasto rozwa³kowaæ na ok. 1,5 cm. wykrawywaæ ko³a, nak³adaæ farsz, sklejaæ jak pierogi, uk³adaæ na blachê wysmarowan± t³uszczem, smarowaæ bia³kiem, posypaæ cukrem, piec ok 20 min w 180 stopni.
autor: NatalkaPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Kocie oczka[/b]
Sk³adniki:
70 dkg m±ki;
3 jajka;
1/2 kostki mas³a;
1/2 kostki margaryny;
2 paczki cukru waniliowego;
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia;
1 szklanka cukruSposób przyrz±dzenia:
Wszystkie sk³adniki ciasta wymieszaæ. Zarobiæ ciasto. W³o¿yæ na godzinê do lodówki. Mo¿na wa³kowaæ od razu ale och³odzone wa³kuje siê lepiej.
Wykrawaæ okr±g³e ciasteczka. W po³owie ciastek wycinaæ dziurki.
Piec krótko w niezbyt gor±cym piekarniku. Wyci±gaæ jasnoz³ote. Sklejaæ po dwa ciasteczka (na dole ca³e, u góry z dziurk±). Posypaæ cukrem pudrem.
autor: kajaa6Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciastka pó³francuskie ¶mietanowe z marmolad±[/b]
Sk³adniki:
50 dag (2 1/2 szklanki) m±ki,
25 dag margaryny,
1 jajo,
1 ¿ó³tko,
1 szklanka ¶mietany,
szczypta soli,
marmolada lub konfituraSposób przyrz±dzenia:
M±kê posiekaæ z margaryn±, dodaæ ¶mietanê, jajo, ¿ó³tko, sól i szybko zarobiæ ciasto. Owin±æ je w serwetkê i w³o¿yæ na noc do zimnej wody. Nastêpnego dnia ciasto rozwa³kowaæ na grubo¶æ oko³o 1/2 cm i wyci±æ rade³kiem kwadraty o boku 10 cm. Brzegi posmarowaæ bia³kiem. Na ¶rodku ka¿dego kwadratu u³o¿yæ porcjê marmolady lub konfitury, z³o¿yæ na pó³ po przek±tnej lub wzd³u¿, zlepiæ brzegi i upiec na z³oty kolor w bardzo gor±cym piekarniku. Po upieczeniu mo¿na ciastka polukrowaæ.
autor: Z.WodeckiPrzepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
EugeniuszParticipant[b]Ciastka NON PLUS ULTRA[/b]
Sk³adniki:
1 kostka mas³a
2 szkl. m±ki
1/3 szkl. cukru
3 ¿ó³tka
1 cukier waniliowy
1/2 szkl. galaretki lub powid³a
Lukier :
– 3 bia³ka
– 25 dag cukruSposób przyrz±dzenia:
Z mas³a, m±ki, cukru , ¿ó³tek i cukru waniliowego zagnie¶æ ciasto i cienko rozwa³kowaæ .
Wykrawaæ kieliszkiem okrg³e ciastka. Smarowaæ lukrem i piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia. Upieczone ciastka zlepiaæ galaretk± lub powid³ami.
autor: marijka1Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.
-
AuthorPosts