2 kwietnia 2005 at 17:28
#43617
Eugeniusz
Participant
[b]Ciasto bretoñskie[/b]
Sk³adniki:
2 szklanki suszonych ¶liwek kalifornijskich,
1/2 szklanki rodzynek,
4 jajka,
2-3 ³y¿ki cukru,
2 szklanki m±ki,
1 i 1/2 szklanki mleka
odrobina t³uszczu do wysmarowania formy
Sposób przyrz±dzenia:
¦liwki i rodzynki namoczyæ w letniej wodzie by zmiêk³y i spêcznia³y (ok. 30 min.)
Utrzeæ mikserem jajka z cukrem, dodaæ m±kê i mleko, wymieszaæ na jednolit± masê.
Dodaæ osuszone ¶liwki i rodzynki – delikatnie zamieszaæ ³y¿k±.
Wylaæ ciasto do lekko nat³uszczonej formy (np. tortownica 30 cm).
Piec godzinê w temp. 180 stopni.
autor: Pysznotka
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.