2 kwietnia 2005 at 17:14
#43608
Eugeniusz
Participant
[b]Ciastka na miodzie[/b]
Sk³adniki:
4 jaja,
35 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
m±ka (tyle ile siê wgniecie),
4 ³y¿ki miodu naturalnego lub sztucznego,
1 1/2 ³y¿eczki sody oczyszczonej,
go¼dziki,
cynamon,
szczypta sypkiego amoniaku,
m±ka do blachy
Sposób przyrz±dzenia:
Jaja utrzeæ z cukrem dodaæ tyle m±ki ile siê wgniecie Wy³o¿yæ ciasto na stolnicê, dodaæ miód, sodê oczyszczon±, sypki amoniak, zmielone go¼dziki i cynamon. Zagnie¶æ ciasto. Rozwa³kowaæ na grubo¶æ 1/2 1 cm i wykroiæ ciasteczka. Blachê posypaæ m±k± (nie smarowaæ t³uszczem) i u³o¿yæ ciasteczka. Piec na z³oty kolor w ciep³ym piekarniku.
autor: Z.Wodecki
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.