[b]Ciasteczka z orzechów w³oskich[/b]
Sk³adniki:
260 g orzechow wloskich,
60 g cukru pudru,
2 bialka.
Sposób przyrz±dzenia:
1. Wybrac i odlozyc 12 najladniejszych orzechow.
2. Pozostale orzechy przepuscic przez maszynke, przelozyc do miski i wymieszac
z cukrem pudrem.
3. Bialka ubic, polaczyc z orzechami i cukrem. Dobrze wymieszac.
4. Piec podgrzac do temp. 180¿C. Brytfanne wysmarowac tluszczem. Odlozone
orzechy podzielic na polowki.
5. Lekko zmoczonymi rekoma uformowac kulki wielkosci orzecha wloskiego. Kulki
ulozyc w brytfannie, w duzej odleglosci jedna od drugiej, aby sie nie zlepily. Na kazda kulke polozyc polowke orzecha.
6. Piec na ciemnozloty kolor przez 15-20 min. Zamiast orzechow wloskich mozna
uzyc zmielone migdaly.
autor: apaczus
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.