2 kwietnia 2005 at 16:37
#43581
Eugeniusz
Participant
[b]"Bia³a zupa"[/b]
Sk³adniki:
0,5 kg. miêsa mielonego,
marchew,
cebula,
li¶æ laurowy, ziele angielskie,
jajko,
namoczone pó³ bu³ki,
¶mietana,
m±ka, woda,
sól, pieprz, jarzynka,
pietruszka, koper,
Sposób przyrz±dzenia:
Z miêsa, bu³ki, jajka, przypraw i cebuli w kostke wyrabiamy "ciasto"
Gotujemy wywar, marchew start± na wiórki, li¶æ laurowy, ziele angielskie, sól, jarzynka, kiedy marchew zmieknie robimy ma³e klopsiki i wrzucamy na wrz±tek, gotujemy pare minut i zaprawiamy ¶mietan± i m±k± z woda, mo¿na wrzuciæ natke pietruszki i koperek.
do miêsa mo¿na dodaæ zmierzdzony z±bek czosnku, zupa nabierze wyra¼nego smaku, podawaæ z ziemniakami.
autor: harpia
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.