[b]Ca³uski[/b]
Sk³adniki:
2 szklanki m±ki
1 i 1/2 ³y¿eczki przyprawy do pierników
1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
3 ³y¿ki miodu
2 ³y¿ki mas³a
1/2 szklanki cukru pudru
jajko
¶mietana – je¶li ciasto wyjdzie za twarde
Sposób przyrz±dzenia:
1. M±kê z przypraw± do pierników przesiewamy do miski. Miód podgrzewamy i dodajemy do m±ki, wrzucamy mas³o i mieszamy. Jajko ucieramy z cukrem na puszyst± masê, proszek do pieczenia rozpuszczamy w niewielkiej ilo¶ci wody. Ze wszystkich sk³adników zagniatamy ciasto. Je¿eli jest ono za twarde dodajemy trochê ¶mietany.
2. Posypujemy m±k± stolnicê, wyk³adamy na ni± ciasto i dosyæ grubo wa³kujemy. Wycinamy ciasteczka, k³adziemy je na blaszkê i pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Po wystudzeniu mo¿na ca³uski polukrowaæ i udekorowaæ w dowolny sposób.
Je¿eli ciasteczka stwardniej±, nale¿y je umie¶ciæ w zamkniêtym pojemniku, najlepiej z kawa³kiem jab³ka na kilka dni.
autor: Anusiaczek
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.