[b]Ciasteczka figowe[/b]
Sk³adniki:
ciasto:
10 dag cukru
25 dag m±ki
³y¿eczka proszku do pieczenia
10 dag mas³a
1 jajko
szczypta soli i 1 jajko do posmarowania ciasta
Nadzienie bakaliowe:
25 dag posiekanych fig
6 dag posiekanych migda³ów
6 ³y¿ek konfitury z pomarañczy, moreli lub brzoskwiñ
8 dag rodzynek w czekoladzie
2 ³y¿ki amaretto, rumu albo czego¶ wg upodobania
1/2 ³y¿eczki cynamonu
Sposób przyrz±dzenia:
1.Z podanych sk³adników zagnie¶æ ciasto, podzieliæ na 6 czê¶ci, z ka¿dej uformowaæ wa³ek d³. ok 25cm.
2.Zmiksowaæ wszystkie sk³adniki nadzienia. Masê figow± podzieliæ na 6 czê¶ci.
3. Wa³ki z ciasta rozgnie¶æ na szeroko¶æ ok. 4 cm , posmarowaæ roztrzepanym jajkiem. Na to po³o¿yæ wa³ek z masy bakaliowej, zawin±æ, pokroiæ na kawa³ki d³. 5 cm. Koñce tych kawa³ków naci±æ tak, by powsta³ kszta³t literki X – mo¿na ³adnie uformowaæ.
Nale¿y czêsto podsypywaæ stolnicê m±k±
4. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
autor: Anusiaczek
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.