Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 9

Home Forums Re:Partia nr 9

#43500
Eugeniusz
Participant

[b]Brzoskwiniowiec[/b]

Sk³adniki:
2,5 szklanki m±ki
5 ¿ó³tek (bia³ka na pó¼niej zostawiæ)
1 kostka margaryny
szczypta soli
szczypta cukru
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
2 budynie ¶mietankowe z cukrem 3/4 litra mleka
puszka brzoskwiñ du¿a
pó³ szklanki cukru pudru

Sposób przyrz±dzenia:
Z m±ki, ¿ó³tek, margaryny, proszku do pieczenia, soli i cukru zagnie¶æ ciasto. Wyrobiæ porz±dnie i podzieliæ na dwie czê¶ci i w³o¿yæ do zamra¿alnika na oko³o 2 godziny. Po wyjêciu utrzeæ 1 czê¶æ ciasta na tarce z grubymi oczkami, lekko przygnie¶æ i zapiec w piekarniku o temperaturze 180c przez 7 minut. W miêdzyczasie ugotowaæ budyñ i gor±cy wylaæ na zapieczone ciasto, na budyñ u³o¿yæ pokrojone w paski brzoskwinie. Przygotowaæ pianê z bia³ek ubitych z pó³ szklanki cukru pudru i t± pianê wylaæ na brzoskwinie. Na koniec zetrzeæ drug± czê¶æ ciasta na bia³ko i piec 35-40 min, w temperaturze 180 c. Po upieczeniu posypaæ cukrem pudrem.
autor: ??? (nieznany)

Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.