[b]Baklawa[/b]
Sk³adniki:
Ciasto:
500 g maki krupczatki,
250 g maki,
250 g stopionego masla,
1 ubite jajo.
Farsz:
250 g obranych migdalow,
125 g cukru pudru,
100 g stopionego masla.
Przybranie:
20 calych obranych migdalow,
500 ml miodu.
Sposób przyrz±dzenia:
1. Migdaly zemlec i wymieszac z cukrem pudrem. Dodac stopione maslo, farsz wyrobic starannie i odstawic.
2. Make wymieszac z krupczatka, dodac 2 lyzki masla i szczypte soli, po czym
wyrabiac przez 30 min., dolewajac stopniowo wode, na dosc twarde ciasto.
Dodac rozbite jajko i wyrabiac dalsze 30 min. Podzielic na 12 rownych czesci. Kazda z nich rozwalkowac na mozliwie jak najcienszy okragly placek.
3. Blache do pieczenia posmarowac maslem. Ulozyc na niej, jeden na drugim, 5
placuszkow ciasta, smarujac kazdy z nich roztopionym maslem. Na wierzch piatego placka nalozyc polowe farszu, przykryc 2 kolejnymi placuszkami, rowniez
smarujac je maslem, na nich ulozyc reszte farszu, po czym przykryc wszystko
reszta placuszkow, kazdy z nich smarujac roztopionym maslem.
4. Ciasto ponacinac gleboko nozem w romby lub trojkaty, przybrac migdalami,
zalac reszta masla, po czym wstawic do nagrzanego do temp. 200¿C piekarnika
na 45 min. Po upieczeniu polac goracym miodem i odstawic na 2 dni, po czym
pokroic do konca wzdluz naciac i podawac.
autor: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokañska", strona 86
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.