[b]Bu³eczki z nadzieniem orzechowym[/b]
Sk³adniki:
CIASTO:
20 dag m±ki pszennej
5 dag cukru
3 dag mas³a
1/4 szklanki mleka
1 jajko
paczka dro¿d¿y instant (albo 2,5 dag ¶wie¿ych)
1 ³y¿eczka cukru waniliowego
szczypta soli
m±ka do podsypania przy wa³kowaniu
NADZIENIE:
5 ³y¿ek zmielonych orzechów w³oskich
³y¿ka skórki pomarañczowej
2 ³y¿ki rodzynek
2 ³y¿eczki cukru
1 ³y¿eczka cukru waniliowego
5 dag ¶mietany (18-22%)
1 jajko do posmarowania
cukier waniliowy do posypania
Sposób przyrz±dzenia:
Ze ¶wie¿ych dro¿d¿y sporz±dziæ rozczyn mieszaj±c je z nieca³± ³y¿eczk± cukru, ³y¿k± m±ki i kilkoma ³y¿kami letniego mleka, odstawiæ do wyro¶niêcia.
M±kê, cukier, cukier waniliowy, sól i dro¿d¿e (je¶li u¿ywamy instant) wymieszaæ. Dodaæ jajko, ciep³e mas³o, mleko i rozczyn (je¶li u¿ywamy ¶wie¿ych dro¿d¿y), wyrobiæ ³y¿k±. Odstawiæ, a¿ ciasto podwoi objêto¶æ.
Rodzynki sparzyæ na sitku. Wymieszaæ sk³adniki nadzienia. Na stolnicê wysypaæ nieco m±ki, powtórnie wyrobiæ wyro¶niête ciasto. Podzieliæ na 8-9 czê¶ci, rozwa³kowaæ podsypuj±c odrobin± m±ki. Na ka¿dym placuszku rozsmarowaæ nadzienie zostawiaj±c centymetr brzegu. Zwin±æ w ruloniki podwijaj±c krótsze brzegi jak w krokietach z nale¶ników. K³a¶æ podwiniêt± stron± do do³u. Odstawiæ do wyro¶niêcia. Wierzch bu³eczek posmarowaæ roztrzepanym jajkiem i posypaæ cukrem waniliowym.
Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Nadzienie mo¿na komponowaæ dowolnie, urok tych bu³eczek tkwi w pysznym cie¶cie.
autor: nutinka
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.