24 marca 2005 at 18:17
#43485
Eugeniusz
Participant
[b]Baba z bia³ek[/b]
Sk³adniki:
400 g m±ki pszennej (ok. 3 szklanki)
7 bia³ek
240 g cukru (1 pe³na szklanka),
250 g stopionego masa lub margaryny,
3/4 szklani ciep³ego mleka,
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
otarta skórka z cytryny,
bakalie,
polewa czekoladowa.
Sposób przyrz±dzenia:
Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, delikatnie wsypaæ cukier i ubijaæ jeszcze ok. 5 minut. Nastêpnie wlaæ letni, roztopiony t³uszcz, mleko, wsypaæ m±kê starannie wymieszan± z proszkiem do pieczenia, dodaæ cukier waniliowy, skórkê z cytryny i bakalie. Po³±czyæ sk³adniki, wlaæ do formy i piec 45 min w temp. 170 C. Wystudzone ciasto polaæ polew± czekoladow±.
autor: Magonia13
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.