23 marca 2005 at 21:39
#43441
Eugeniusz
Participant
[b]Sos pieczarkowy[/b]
Sk³adniki:
25-20 dag pieczarek
1 cebula
1/2 szklanki ¶mietany
1 cytryna
3 dag m±ki
sól, pieprz
1 ³y¿eczka posiekanej zielonej pietruszki
Sposób wykonania:
Grzyby oczy¶ciæ, op³ukaæ, pokroiæ w drobne, cienkie paski. Cebulê obraæ, pokroiæ w drobn± kostkê, dodaæ do grzybów. Zalaæ szklank± wody, udusiæ pod przykryciem, gdy bêd± miêkkie, dodaæ m±kê wymieszan± z niewielk± ilo¶ci± zimnej wody. Doprawiæ sol±, pieprzem i cytryn±, zagotowaæ. Wymieszaæ ze ¶mietan±. Mo¿na dodaæ 2—3 dag mas³a, 1 ³y¿kê posiekanego koperku i zielonej pietruszki.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.