[b]Karkówka w piwnej marynacie[/b]
Sk³adniki:
1 kg schabu karkowego
2 szkl piwa
1 kieliszek wódki
1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego
³yzeczka kminku
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ja³owca
sól, pieprz, papryka
Sposób przyrz±dzenia:
Piwo zagotowaæ z kminkiem, zielem angielskim, pieprzem i ja³owcem. Przestudziæ, dodaæ koncentrat, wódkê, po 0,5 ³y¿eczki soli i pieprzu. Miêso umyæ, osuszyæ, pokroiæ w grube plastry grubo¶ci ok. 2 cm. Delikatnie rozbiæ. Kotlety zalaæ marynat±, odstawiæ do lodówki na 24 godziny. Miêso osuszyæ z marynaty, u³o¿yæ na rozgrzanym ruszcie, piec po 15 min. z ka¿dej strony. Podawaæ od razu. Pod koniec pieczenia mo¿na karkówkê oprószyæ papryk±, nabierze wtedy ostrzejszego jeszcze smaku.
autor: yenulka
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.