[b]Karkówka z grilla[/b]
Sk³adniki:
dorodny kawa³ek karkówki
czosnek 4-5 z±bków
sproszkowana s³odka czerwona papryka
sól kamienna
pieprz czerwony (lub czarny)
kimnek
oliwa z oliwek
Sposób przyrz±dzenia:
Sól, paprykê, zmielony kminek (ale tylko odrobinê, chyba, ¿e kto¶ bardzo lubi), pieprz i wyci¶niety przez praskê czosnek ³aczymy w miseczce.
Karkówkê kroimy na plastry ok. 1,5 cm grubo¶ci.
Ka¿dy kawa³ek smarujemy oliw± z oliwek (najlepiej pêdzlem) i posypujemy przyprawami. Uk³adamy w naczyniu, przykrywamy i pozostawiamy w ch³odnym miejscu na 2-3 godziny.
Pieczemy na grillu.
Podawaæ z musztard± albo ró¿nymi sosami oraz pieczonymi ziemniakami.
W miejscu karkówki pojawiæ siê mo¿e boczek, kurczak lub indyk, ale tylko pod warunkiem dodanie bia³ego wina, bo inaczej bêd± suche.
autor: martala
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.