[b]Szasz³yki drobiowe[/b]
Sk³adniki:
50 dag piersi z kurczaka lub indyka
3 cebule
1 cukinia
1 papryka
5 ³y¿ek sosu sojowego
10 ³y¿ki oleju
sok z 1/2 cytryny
¶wie¿e zio³a (np. natka, bazylia, oregano)
sól, pieprz
Sposób przyrz±dzenia:
Przygotowaæ marynatê: sos sojowy wymieszaæ z sokiem z cytryny i 3 ³y¿kami oleju.
Miêso pokroiæ w kostkê i wymieszaæ z marynat±. Odstawiæ na kilka godzin w ch³odne miejsce.
Cebulê podzieliæ na æwiartki i oddzieliæ poszczególne p³atki.
Cukiniê pokroiæ w plasterki (lub pó³plasterki) o grubo¶ci 1-1,5 cm.
Paprykê pokroiæ na kawa³ki.
Pozosta³y olej wymieszaæ z posiekanymi zio³ami, doprawiæ sol± i pieprzem. Wrzuciæ do oleju warzywa i wymieszaæ aby dok³adnie pokry³y siê olejem.
Zamarynowane miêso nadziewaæ na patyczki na przemian z warzywami. Piec na grillu.
autor: aganiok
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.