Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 8

Home Forums Re:Partia nr 8

#43428
Eugeniusz
Participant

[b]Ciasto jab³kowe z budyniem[/b]

Sk³adniki:
50 dag m±ki
25 dag mas³a lub margaryny
2 jajka
20 dag cukru
2 szklanki mleka
opakowanie budyniu waniliowego
5-6 jab³ek
2 ³y¿ki cukru pudru
t³uszcz do posmarowania formy

Sposób wykonania:
Z po³owy porcji m±ki (25 dag), t³uszczu (12,5 dag), sze¶ciu ³y¿ek cukru i jednego jajka zagnie¶æ ciasto. Zawin±æ w ¶ciereczkê, w³o¿yæ do lodówki na 1 -2 godz. (lub na 30 minut do zamra¿alnika). Pozosta³± m±kê, t³uszcz, cukier i jajko zagnie¶æ osobno, równie¿ od³o¿yæ do lodówki (lub do zamra¿alnika). Formê posmarowaæ t³uszczem i posypaæ m±k± lub wy³o¿yæ papierem do pieczenia. Pierwsze ciasto rozwa³kowaæ i w³o¿yæ do przygotowanej formy, wstawiæ do piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 200°C. Budyñ ugotowaæ wed³ug przepisu na opakowaniu, wystudziæ. Jab³ka umyæ, obraæ ze skórki, pokroiæ na cz±stki, wyci±æ gniazda nasienne. Na upieczonym cie¶cie rozsmarowaæ budyñ, na nim po³o¿yæ jab³ka, a wierzch posypaæ startym na tarce pozosta³ym ciastem. Wstawiæ do piekarnika, piec 35 minut w temperaturze 200°C. Upieczone ciasto posypaæ cukrem pudrem.

Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.