[b]Ciasto indyjskie[/b]
Sk³adniki:
125 gram mas³a albo margaryny
200 gram cukru
szczypta soli
opakowanie cukru waniliowego albo kilka kropli olejku waniliowego
3 jajka
200 gram m±ki pszennej
100 gram m±ki kartoflanej
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1/8 litra mleka
1 ³y¿eczka cynamonu
1/2 ³y¿eczki zmielonych albo ut³uczonych go¼dzików
100 gram czekolady
Lukier:
cukier puder
woda
³y¿ka soku z cytryny
bakalie do dekoracji
Sposób przyrz±dzenia:
Czekoladê pokroiæ no¿ykiem w niewielk± kosteczkê albo zetrzeæ na tarce o grubych oczkach.
Mas³o utrzeæ na pianê z cukrem, dodawaæ po jednym ca³ym jajku i dalej ucieraæ (najpro¶ciej mikserem). Powoli dosypywaæ m±kê zmieszan± z proszkiem do pieczenia, sól i mleko. Dodaæ cynamon, go¼dziki i kawa³eczki czekolady. Wymieszaæ i wylaæ na wysmarowan± mas³em i wysypan± bu³k± tart± blachê keksow±.
Piec oko³o 60 minut a¿ ³adnie wyro¶nie i patyczek bêdzie suchy (u mnie by³ to piekarnik elektryczny i 180 stopni).
Gotowe oblaæ lukrem zrobionym na zimno przez wymieszanie cukru pudru z wod± i cytryn± – do kubeczka wsypcie kilka ³yzek cukru pudru, skropcie je cytryn± i wlejcie odrobinê wody, dok³adnie wymieszajcie i, je¶li trzeba dolejcie jeszcze troszkê wody. Polejcie lukrem ciasto i posypcie je p³atkami migda³ów i kawa³eczkami suszonych moreli.
Ciasto jest doskona³e na drugi dzieñ, kiedy nabierze wilgoci, le¿±c sobie zapakowane w foliow± siateczkê albo sreberko (dobrze jest w tym worku zostawiæ otwór). Ma ³adny trochê piernikowy zapach. Naprawdê warto poczekaæ tê jedn± dobê, aby nabra³o smaku.
Smakosz
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.