2 kwietnia 2005 at 17:49
#43639
Eugeniusz
Participant
[b]Ciasto migda³owe z jagodami[/b]
Sk³adniki:
25 dag ¶wie¿ych lub mro¿onych jagód.
Ciasto: po 25 dag mas³a, m±ki i mielonych migda³ów, 15 dag cukru, jajo, szczypta mielonych go¼dzików, ³y¿eczka cynamonu.
Zalewa: 3 jaja, po 100 ml jogurtu i ¶mietanki, 2,5 ³y¿ki cukru
Sposób przyrz±dzenia:
Sk³adniki ciasta zagnie¶æ i w³o¿yæ na godzinê do lodówki. 2/3 ciasta wy³o¿yæ na tortownicê lub du¿± formê do tart wysmarowan± mas³em. Jagody umyæ, os±czyæ i u³o¿yæ na cie¶cie. Sk³adniki zalewy wymieszaæ i wylaæ na jagody. Z reszty ciasta wykroiæ paski szeroko¶ci 1 cm i u³o¿yæ z nich kratkê na owocach. Piec oko³o 50 min w piekarniku nagrzanym do 200°C.
autor: 4ngel
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.