[b]Ciasto Korzenne Piratów z Karaibów[/b]
Sk³adniki:
1 kg batatów (s³odkich ziemniaków)
2 banany
sok z 1 cytryny
80 g mas³a
3 jajka
250 g br±zowego cukru
150 g miodu
1/4 szkl mleka kokosowego
1/4 szkl mleka skondensowanego
1/2 ³y¿eczki cynamonu
1/2 ³y¿eczki ga³ki muszkato³owej
1 ³y¿eczka wanilii
1/4 szkl rodzynek królewskich
dodatkowo: bita ¶mietana, wiórki kokosowe
Sposób przyrz±dzenia:
Bataty ugotuj w mundurkach, a¿ bêd± miêkkie. Banany obierz, pokrój, dodaj sok z cytryny.
Na patelni rozgrzej mas³o; dodaj cukier i miód, gotuj na wolny ogniu uwa¿aj±c, by nie przypaliæ karmelu.
Bataty obierz, pokrój na kaw³aki; dodaj banany, przyprawy, mleka, jajka i utrzyj na g³adkie pure. Dolej syrop, zmiksuj raz jeszcze; na koñcu wmieszaj rodzynki. ciasto przelej do p³askiej formy na tartê, wysmarowanej mas³em i wysypanej wiórkami kokosowymi. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45-60 minut.
Podaj z bit± ¶mietan± i zrumienionymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
autor: niunia
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.