[b]Ciasto Gabinet[/b]
Sk³adniki:
30 dkg biszkoptów "szampanek",
5 dkg bakali (np. rodzynek),
1 ³y¿ka rumu lub ³y¿eczka aromatu rumowego,
10 dkg migda³ów,
7 dkg cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
4 jajka,
1/4 l mleka
Sposób przyrz±dzenia:
¯ó³tka utrzeæ z cukrem a¿ stan± siê puszyste. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê. Do ¿ó³tek dodaæ najpierw po³amane biszkopty, bakalie, zmielone migda³y, cukier waniliowy, rum i jajka, pozniej ubita piane z bialek i na koncu mleko. Wymieszaæ i odstawiæ na 15 minut. Piec w temp. 180 stopni przez oko³o 13 minut. Po upieczeniu pozostawiæ w piekarniku na 5 – 10 minut. Gdy ciasto wystygnie, polaæ je rozpuszczon± mleczn± czekolad± (ok. 100g). Mo¿na ozdobiæ orzechami.
autor: 4ngel
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.