2 kwietnia 2005 at 17:45
#43634
Eugeniusz
Participant
[b]Ciasto kruche z poziomkami[/b]
Sk³adniki:
30 dag m±ki,
20 dag mas³a lub margaryny,
1 jajko,
10 dag cukru,
30 dag poziomek,
2 bia³ka,
5 dag cukru
Sposób przyrz±dzenia:
Zagnie¶æ kruche ciasto z m±ki, t³uszczu, jajka i cukru wed³ug przepisu na kopertki z truskawkami. Rozwa³kowaæ, wy³o¿yæ do formy, nak³uæ w kilku miejscach widelcem i upiec do zarumienienia. Poziomki przebraæ, umyæ, os±czyæ, usun±æ szypu³ki, ocukrzyæ i uk³adaæ na upieczonym placku. Z bia³ek ubiæ sztywn± pianê, pod koniec ubijania dodaæ cukier. Wstawiæ do ciep³ego piekarnika, zapiec a¿ piana lekko z¿ó³knie.
autor: Z.Wodecki
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.