Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
EdytaParticipant
[b]Zrazy po nelsoñsku[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
50 dag polêdwicy wo³owej (lub bardzo m³odej zrazowej)
20 dag pieczarek
70 dag ziemniaków
4 cebule
1 szklanka ¶mietany
mas³o
sól
pieprz[i]Sposób wykonania:[/i]
Naczynie ¿aroodporne wysmarowaæ mas³em. Polêdwicê podzieliæ na 5 porcji (Je¶li ze zrazowej to oko³o 10 ale cieñszych). Polêdwicê podbiæ ( dla wyrównania grubo¶ci kawa³ków). Pieczarki oczy¶ciæ i pokroiæ w paseczki, cebulê obraæ i pokroiæ w pó³kr±¿ki. Wszystko posypaæ sol± i pieprzem.
Ziemniaki obraæ, pokroiæ w plasterki. 1/2 ziemniaków u³o¿yæ na dnie naczynia, posypaæ sol± i pieprzem. Na ziemniaki po³o¿yæ miêso, potem 1/2 pokrojonej cebuli i pieczarek. Znowu warstwa ziemniaków (1/2 pozosta³ej ilo¶ci ,posypaæ sol± i pieprzem). Posypaæ pozosta³ymi pieczarkami i cebul± i na koniec po³o¿yæ warstwê z pozosta³ych ziemniaków. Zalaæ wszystko ¶mietan± i wstawiæ do piekarnika pod przykryciem na oko³o 35 minut.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Sa³atka z indyka z kasztanem[/b]
[i]
Sk³adniki:[/i]
2 szklanki pokrojonego pieczonego indyka (pier¶)
2 ³odygi selera, pociête
2/3 szklanki pokrojonych kasztanów gotowanych
2 szalotki, pokrojone w plastry
2 czerwone ziemniaki ugotowane i pokrojone w kostkê
siekana natka pietruszki
posiekany koper
1 opakowanie jogurtu naturalnego (bez cukru)
pieprz[i]Sposób wykonania:[/i]
Wszystkie sk³adniki wymieszaæ, dodaæ natkê pietruszki i koper. Dolaæ jogurt i dobrze wymieszaæ. Na koniec doprawiæ pieprzem.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Kotlety z kapusty [/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
20 dag gotowanego miêsa
80 dag kapusty cukrowej
2 jajka
1 cebula
bu³ka tarta
sól
pieprz
ga³ka muszkato³owa
t³uszcz[i]sposób wykonania:[/i]
Kapustê pokroiæ na kawa³ki ugotowaæ i odcisn±æ. Przepu¶ciæ przez maszynkê razem z miêsem. Dodaæ 1 jajko i jedno ¿ó³tko, przyprawiæ do smaku. Cebulê drobno pokroiæ i podsma¿yæ. Dodaæ j± do miêsa i kapusty, wsypaæ oko³o ³y¿ki bu³ki tartej. Dok³adnie wymieszaæ. Formowaæ kotlety, smarowaæ lekko bia³kiem i obtaczaæ w bu³ce tartej. Sma¿yæ na patelni z obu stron.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Kurczak panierowany[/b]
[i]
Sk³adniki[/i]
Czê¶ci kurczaka
1 jajko
1 ³y¿eczka m±ki
mas³o
sól
bu³ka tarta[i]Sposób wykonania:[/i]
Porcje miêsa oprószyæ sol±, m±k±, umoczyæ w rozbitym jajku i obtoczyæ do¶æ grub± w bu³ce tartej. Porcje kurczaka u³o¿yæ na blaszce z rusztem, na ka¿dym po³o¿yæ kawa³eczek mas³a i upiec.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipantja polecam swoj± sa³atkê zapisan± w przepisach "warstwowa sa³atka z tuñczykiem"… na samym wierzchu s± starte ¿ó³tka jajek… a na dnie starte bia³ka ,wygl±da to naprawdê bardzo fajnie… i smakuje te¿ nie¿le, trzeba tylko lubiæ tuñczyka i pora 🙂
EdytaParticipant[b]Szasz³yki z serem[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
10 dag kie³basy
25 dag ¿ó³tego ostrego sera
10 dag boczku
1 cebula
1 zielona papryka
1 czerwona papryka[i]Sposób wykonania:[/i]
Ser, boczek i paprykê pokroiæ w kwadraty, Cebulê i kielbasê w palsterki. Nak³adaæ kolejno na szpilki (przek³adaj±c czê¶ciej ser). Szasz³yki upiec w piekarniku.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Duñski majonez[/b]
[i]
Sk³adniki:[/i]
2 ¿ó³tka
1/4 ³y¿eczki bia³ego pieprzu
1/4 ³y¿eczki soli
3/4 ³y¿ki musztardy
szklanka oleju ze s³onecznika (niepe³na 4/5)
1 ³y¿ka octu[i]Sposób wykonania:[/i]
Do jajek dodaæ sól, pieprz i musztarde, wymieszaæ. Mikserem, ze sta³± prêdko¶ci±, ubijaæ miksturê. Powoli dolewaæ olej i ocet. Je¿eli olej oddzieli³by siê od majonezu dodaæ odrobinê ciep³ej wody.
* duñski, bo od Duñczyków przepis dosta³am. W orginalnym przepisie by³o 1/4 ³y¿eczki musztardowego pudru tzw suszona musztarda, niestety nie mog³am tego nigdzie znale¼æ.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Makaron z szynk± i groszkiem[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
25 dag spaghetti
16-18 dag mro¿onego groszku
25 dag mas³a
1 du¿y por
14-15 dag szynki (pokrojonej w cieniutkie paseczki)
8 dag sera cheddar (startego)[i]Sposób wykonania:[/i]
W du¿ym garnku zagotowaæ osolon± wodê i w³o¿yæ spaghetti, gotowaæ oko³o 6 minut i dodaæ zamro¿ony groszek, poczekaæ a¿ siê zagotuje i odczekaæ jeszcze 3 minuty. Podczas gdy maakron siê gotuje, rozpu¶ciæ mas³o na patelni, dodaæ pokrojonego pora ( odci±æ wcze¶niej brzydkie koñcówki) i sma¿yæ na ¶rednim ogniu przez 3 minuty. W misce rozbiæ jajka, dodaæ sól i pieprz. Makaron z groszkiem ods±czyæ i prze³o¿yæ spowrotem do garnka, dodac pora, jajka, szynkê i po³owê sera, dobrze wymieszaæ i postawiæ na ogniu na 2-3 minuty (lub d³u¿ej – a¿ ser siê roztopi). Na³o¿yæ na talerze i posypaæ reszt± sera.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Zupa gulaszowa[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
80 dag ziemniaków
1/2 kg chudego wo³owego miêsa
w³oszczyzna (z kapust±)
smalec
papryka s³odka i ostra
2 ³yzki koncentratu pomidorowego
2 cebule
sól
pieprz
t³uszcz[i]sposób wykonania:[/i]
Miêso pokroiæ w kostkê, posoliæ i zrumieniæ na smalcu, prze³o¿yæ do garnka. Pietruszkê, marchewkê i seler zetrzeæ na tarce, cebulê pora i kapustê posiekaæ. W³o¿yæ do patelni na smalec i chwilê poddusiæ, prze³o¿yæ do garnka. Zalaæ wod± i dusiæ a¿ miêso zmiêknie. Ziemniaki obraæ i pokroiæ w kostkê. Dodaæ do garnka. Kiedy ju¿ bêd± miêkkie, zupê doprawiæ sol±, pieprzem, papryk± i dodaæ koncentrat.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Zapiekanka jajeczno-serowa[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
1 kg ziemniaków
25 dag ¿ó³tego ostrego startego sera
4 jajka
20-25 dag ¶mietany
2 czubate ³y¿eczki mas³a
zielenina
sól
bu³ka tarta[i]Sposób wykonania:[/i]
Ziemniaki ugotowaæ w mundurkach, obraæ , poczekac a¿ wystygn± i pokroiæ w kostkê. Jajka ugotowaæ na twardo, obraæ i pokroiæ w plastry. Formê wysmarowac maslem, obsypaæ bu³k± tart±. Uk³adaæ warstawami ziemniaki z jajkami. posypuj±c sol±. Na koniec zalac ¶mietan± i posypaæ serem. Zapiec. Podaj±c posypaæ posiekan± zielenin±.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Sa³atka z kurczaka[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
Gotowana pier¶ z kurczaka , pokrojona w paseczki
1/4-1/3 szklanki nasion sezamu
1 ¶rednia g³ówka sa³aty lodowej (porwanej)
3 m³ode cebulki ze szczypiorkiem (pokrojonej)
2 pomidory (pokrojone w ksiê¿yce)
sól[i]Sposób wykonania[/i]
Wszystkie sk³adniki wymieszaæ, zalaæ sosem i w razie potrzeby dosoliæ. Polaæ sosem np. vinegarPrzepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Pasztet z grochu[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
40 dag grochu
10 dag t³uszczu
1 cebula
2 bu³ki (kajzerki)
1/2 szklanki mleka
5 dag pieczarek
2 jajka
sól
czosnek
majeranek[i]Sposób wykonania:[/i]
Groch namoczyæ, a potem ugotowaæ, odparowaæ i przetrzeæ. Bu³ki zamoczyæ w mleku a potem odcisn±æ. ¯ó³tka utrzeæ z po³ow± t³uszczu i rozetrzeæ z bu³k±. Cebulê obraæ i bardzo drobno pokroiæ. Podsma¿yæ razem z posiekanymi pieczarkami. Do ¿ó³tek dodaæ przetarty groch, cebulê z pieczarkami i razem wszystko utrzeæ. Przyprawiæ do smaku sol± i majerankiem zmia¿d¿onym czosnkiem. Z bia³ek ubiæ pianê i wymieszaæ z potraw±. Formê do pieczenia wysmarowaæ t³uszczem, obsypaæ bu³k± tart±. Prze³o¿yæ i zapiec. Je¶æ gor±ce.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
Post edited by: mudzia, at: 2005/03/15 18:18
EdytaParticipant[b]Sa³atka z avokado i pomarañczy[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
2 pomarañcze, obrane i podzielone
50 dag avokado, przepo³owionego, obranego i pokrojonego w plastry
3 ³y¿eczki soku z pomarañczy
1 ³y¿ka vemutu
1 g³ówka sa³aty, porwanej
6 ³y¿eczek oliwy z oliwek
2 ³y¿eczki czerwonego winnego octu
3 szalotki posiekane lub 1 czerwona cebula
¶wie¿o zmielony pieprz[i]Sposób wykonania:[/i]
Pomarañcze i avokado umie¶ciæ misce. Zalaæ sokiem z pomarañczy i vermutem, odstawiæ na 30 minut do lodówki. Sa³atê po³ozyæ na p³ytkim naczyniu. Zmiksowaæ olej i ocet. Polaæ nim sa³atê. Dodaæ pieprz i szalotkê. Na wierzch u³o¿yæ sa³atkê.
Mo¿na dodaæ te¿ pieczone krewetki.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Placki ziemniaczane[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
8 duzych ziemniaków
1 du¿y ziemniak ugotowany
3/4 szklanki mleka
2 dag dro¿d¿y
1 jajko
1 ³y¿ka m±ki
1 ³y¿eczka cukru
1 cebula
sól
vegeta
olej do sma¿enia[i]Sposób wykonania:[/i]
Ugotowany ziemniak zetrzeæ na tarce, dodaæ rozkruszone dro¿d¿e, po³owê ciep³ego mleka, m±kê i ³y¿eczkê cukru. Surowe ziemniaki zetrzeæ i odcedziæ, dodaæ przygotowana wcze¶niej "mieszankê" i jajko, wymieszaæ i przyprawiæ. Dodac start± cebulê. Do ciasta dolaæ resztê cieplego mleka. K³a¶æ ³y¿k± na rozgrzany olej, sma¿yæ z obu stron.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
EdytaParticipant[b]Brownies – ciastka amerykañskie z orzechami[/b]
[i]Sk³adniki:[/i]
14 dag gorzkiej czekolady
25-28 dag mas³a
1/2 ³y¿eczka soli
4 jajka
1i 3/4 szklanki cukru
1 ³y¿eczka ekstaktu z wanili
1 szklanka m±ki
1i 3/4 szklanki orzechów[i]Sposób wykonania:[/i]
Rozpu¶ciæ czekolade z mas³em ( np. mikrofalówce- tylko uw±¿aæ trzeba aby siê nie zagotowa³o). Odczekaæ a¿ lekko ostygnie. Do jajek wsypaæ sól i ubiæ a¿ bêd± puszyste. Dodaæ cukier i ubijaæ oko³o 10 minut. dorzuciæ waniliê, a potem m±kê i utrzeæ. Na koniec dodaæ orzechy i wymieszaæ.
Posmarowaæ mas³em formê do pieczenia. Oko³o 25 x 40 cm. Piec okolo 20-22 minut w temperaturze 200 stopni C. Sprawdziæ patyczkiem na ¶rodku czy dobrze upieczone. Ci±æ zimne.Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)
-
AuthorPosts