Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Edyta

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 76 through 90 (of 222 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia 7 #43283
    Edyta
    Participant

    [b]Zrazy po nelsoñsku[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    50 dag polêdwicy wo³owej (lub bardzo m³odej zrazowej)
    20 dag pieczarek
    70 dag ziemniaków
    4 cebule
    1 szklanka ¶mietany
    mas³o
    sól
    pieprz

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Naczynie ¿aroodporne wysmarowaæ mas³em. Polêdwicê podzieliæ na 5 porcji (Je¶li ze zrazowej to oko³o 10 ale cieñszych). Polêdwicê podbiæ ( dla wyrównania grubo¶ci kawa³ków). Pieczarki oczy¶ciæ i pokroiæ w paseczki, cebulê obraæ i pokroiæ w pó³kr±¿ki. Wszystko posypaæ sol± i pieprzem.
    Ziemniaki obraæ, pokroiæ w plasterki. 1/2 ziemniaków u³o¿yæ na dnie naczynia, posypaæ sol± i pieprzem. Na ziemniaki po³o¿yæ miêso, potem 1/2 pokrojonej cebuli i pieczarek. Znowu warstwa ziemniaków (1/2 pozosta³ej ilo¶ci ,posypaæ sol± i pieprzem). Posypaæ pozosta³ymi pieczarkami i cebul± i na koniec po³o¿yæ warstwê z pozosta³ych ziemniaków. Zalaæ wszystko ¶mietan± i wstawiæ do piekarnika pod przykryciem na oko³o 35 minut.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia 7 #43280
    Edyta
    Participant

    [b]Sa³atka z indyka z kasztanem[/b]
    [i]
    Sk³adniki:[/i]
    2 szklanki pokrojonego pieczonego indyka (pier¶)
    2 ³odygi selera, pociête
    2/3 szklanki pokrojonych kasztanów gotowanych
    2 szalotki, pokrojone w plastry
    2 czerwone ziemniaki ugotowane i pokrojone w kostkê
    siekana natka pietruszki
    posiekany koper
    1 opakowanie jogurtu naturalnego (bez cukru)
    pieprz

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Wszystkie sk³adniki wymieszaæ, dodaæ natkê pietruszki i koper. Dolaæ jogurt i dobrze wymieszaæ. Na koniec doprawiæ pieprzem.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia 7 #43278
    Edyta
    Participant

    [b]Kotlety z kapusty [/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    20 dag gotowanego miêsa
    80 dag kapusty cukrowej
    2 jajka
    1 cebula
    bu³ka tarta
    sól
    pieprz
    ga³ka muszkato³owa
    t³uszcz

    [i]sposób wykonania:[/i]
    Kapustê pokroiæ na kawa³ki ugotowaæ i odcisn±æ. Przepu¶ciæ przez maszynkê razem z miêsem. Dodaæ 1 jajko i jedno ¿ó³tko, przyprawiæ do smaku. Cebulê drobno pokroiæ i podsma¿yæ. Dodaæ j± do miêsa i kapusty, wsypaæ oko³o ³y¿ki bu³ki tartej. Dok³adnie wymieszaæ. Formowaæ kotlety, smarowaæ lekko bia³kiem i obtaczaæ w bu³ce tartej. Sma¿yæ na patelni z obu stron.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia 7 #43275
    Edyta
    Participant

    [b]Kurczak panierowany[/b]
    [i]
    Sk³adniki[/i]
    Czê¶ci kurczaka
    1 jajko
    1 ³y¿eczka m±ki
    mas³o
    sól
    bu³ka tarta

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Porcje miêsa oprószyæ sol±, m±k±, umoczyæ w rozbitym jajku i obtoczyæ do¶æ grub± w bu³ce tartej. Porcje kurczaka u³o¿yæ na blaszce z rusztem, na ka¿dym po³o¿yæ kawa³eczek mas³a i upiec.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:fantazyjna salatka jajeczna #43264
    Edyta
    Participant

    ja polecam swoj± sa³atkê zapisan± w przepisach "warstwowa sa³atka z tuñczykiem"… na samym wierzchu s± starte ¿ó³tka jajek… a na dnie starte bia³ka ,wygl±da to naprawdê bardzo fajnie… i smakuje te¿ nie¿le, trzeba tylko lubiæ tuñczyka i pora 🙂

    in reply to: Re:Partia 7 #43262
    Edyta
    Participant

    [b]Szasz³yki z serem[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    10 dag kie³basy
    25 dag ¿ó³tego ostrego sera
    10 dag boczku
    1 cebula
    1 zielona papryka
    1 czerwona papryka

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Ser, boczek i paprykê pokroiæ w kwadraty, Cebulê i kielbasê w palsterki. Nak³adaæ kolejno na szpilki (przek³adaj±c czê¶ciej ser). Szasz³yki upiec w piekarniku.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43259
    Edyta
    Participant

    [b]Duñski majonez[/b]
    [i]
    Sk³adniki:[/i]
    2 ¿ó³tka
    1/4 ³y¿eczki bia³ego pieprzu
    1/4 ³y¿eczki soli
    3/4 ³y¿ki musztardy
    szklanka oleju ze s³onecznika (niepe³na 4/5)
    1 ³y¿ka octu

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Do jajek dodaæ sól, pieprz i musztarde, wymieszaæ. Mikserem, ze sta³± prêdko¶ci±, ubijaæ miksturê. Powoli dolewaæ olej i ocet. Je¿eli olej oddzieli³by siê od majonezu dodaæ odrobinê ciep³ej wody.
    * duñski, bo od Duñczyków przepis dosta³am. W orginalnym przepisie by³o 1/4 ³y¿eczki musztardowego pudru tzw suszona musztarda, niestety nie mog³am tego nigdzie znale¼æ.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43257
    Edyta
    Participant

    [b]Makaron z szynk± i groszkiem[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    25 dag spaghetti
    16-18 dag mro¿onego groszku
    25 dag mas³a
    1 du¿y por
    14-15 dag szynki (pokrojonej w cieniutkie paseczki)
    8 dag sera cheddar (startego)

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    W du¿ym garnku zagotowaæ osolon± wodê i w³o¿yæ spaghetti, gotowaæ oko³o 6 minut i dodaæ zamro¿ony groszek, poczekaæ a¿ siê zagotuje i odczekaæ jeszcze 3 minuty. Podczas gdy maakron siê gotuje, rozpu¶ciæ mas³o na patelni, dodaæ pokrojonego pora ( odci±æ wcze¶niej brzydkie koñcówki) i sma¿yæ na ¶rednim ogniu przez 3 minuty. W misce rozbiæ jajka, dodaæ sól i pieprz. Makaron z groszkiem ods±czyæ i prze³o¿yæ spowrotem do garnka, dodac pora, jajka, szynkê i po³owê sera, dobrze wymieszaæ i postawiæ na ogniu na 2-3 minuty (lub d³u¿ej – a¿ ser siê roztopi). Na³o¿yæ na talerze i posypaæ reszt± sera.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43256
    Edyta
    Participant

    [b]Zupa gulaszowa[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    80 dag ziemniaków
    1/2 kg chudego wo³owego miêsa
    w³oszczyzna (z kapust±)
    smalec
    papryka s³odka i ostra
    2 ³yzki koncentratu pomidorowego
    2 cebule
    sól
    pieprz
    t³uszcz

    [i]sposób wykonania:[/i]
    Miêso pokroiæ w kostkê, posoliæ i zrumieniæ na smalcu, prze³o¿yæ do garnka. Pietruszkê, marchewkê i seler zetrzeæ na tarce, cebulê pora i kapustê posiekaæ. W³o¿yæ do patelni na smalec i chwilê poddusiæ, prze³o¿yæ do garnka. Zalaæ wod± i dusiæ a¿ miêso zmiêknie. Ziemniaki obraæ i pokroiæ w kostkê. Dodaæ do garnka. Kiedy ju¿ bêd± miêkkie, zupê doprawiæ sol±, pieprzem, papryk± i dodaæ koncentrat.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43255
    Edyta
    Participant

    [b]Zapiekanka jajeczno-serowa[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    1 kg ziemniaków
    25 dag ¿ó³tego ostrego startego sera
    4 jajka
    20-25 dag ¶mietany
    2 czubate ³y¿eczki mas³a
    zielenina
    sól
    bu³ka tarta

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Ziemniaki ugotowaæ w mundurkach, obraæ , poczekac a¿ wystygn± i pokroiæ w kostkê. Jajka ugotowaæ na twardo, obraæ i pokroiæ w plastry. Formê wysmarowac maslem, obsypaæ bu³k± tart±. Uk³adaæ warstawami ziemniaki z jajkami. posypuj±c sol±. Na koniec zalac ¶mietan± i posypaæ serem. Zapiec. Podaj±c posypaæ posiekan± zielenin±.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43252
    Edyta
    Participant

    [b]Sa³atka z kurczaka[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    Gotowana pier¶ z kurczaka , pokrojona w paseczki
    1/4-1/3 szklanki nasion sezamu
    1 ¶rednia g³ówka sa³aty lodowej (porwanej)
    3 m³ode cebulki ze szczypiorkiem (pokrojonej)
    2 pomidory (pokrojone w ksiê¿yce)
    sól

    [i]Sposób wykonania[/i]
    Wszystkie sk³adniki wymieszaæ, zalaæ sosem i w razie potrzeby dosoliæ. Polaæ sosem np. vinegar

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43251
    Edyta
    Participant

    [b]Pasztet z grochu[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    40 dag grochu
    10 dag t³uszczu
    1 cebula
    2 bu³ki (kajzerki)
    1/2 szklanki mleka
    5 dag pieczarek
    2 jajka
    sól
    czosnek
    majeranek

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Groch namoczyæ, a potem ugotowaæ, odparowaæ i przetrzeæ. Bu³ki zamoczyæ w mleku a potem odcisn±æ. ¯ó³tka utrzeæ z po³ow± t³uszczu i rozetrzeæ z bu³k±. Cebulê obraæ i bardzo drobno pokroiæ. Podsma¿yæ razem z posiekanymi pieczarkami. Do ¿ó³tek dodaæ przetarty groch, cebulê z pieczarkami i razem wszystko utrzeæ. Przyprawiæ do smaku sol± i majerankiem zmia¿d¿onym czosnkiem. Z bia³ek ubiæ pianê i wymieszaæ z potraw±. Formê do pieczenia wysmarowaæ t³uszczem, obsypaæ bu³k± tart±. Prze³o¿yæ i zapiec. Je¶æ gor±ce.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    Post edited by: mudzia, at: 2005/03/15 18:18

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43249
    Edyta
    Participant

    [b]Sa³atka z avokado i pomarañczy[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    2 pomarañcze, obrane i podzielone
    50 dag avokado, przepo³owionego, obranego i pokrojonego w plastry
    3 ³y¿eczki soku z pomarañczy
    1 ³y¿ka vemutu
    1 g³ówka sa³aty, porwanej
    6 ³y¿eczek oliwy z oliwek
    2 ³y¿eczki czerwonego winnego octu
    3 szalotki posiekane lub 1 czerwona cebula
    ¶wie¿o zmielony pieprz

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Pomarañcze i avokado umie¶ciæ misce. Zalaæ sokiem z pomarañczy i vermutem, odstawiæ na 30 minut do lodówki. Sa³atê po³ozyæ na p³ytkim naczyniu. Zmiksowaæ olej i ocet. Polaæ nim sa³atê. Dodaæ pieprz i szalotkê. Na wierzch u³o¿yæ sa³atkê.
    Mo¿na dodaæ te¿ pieczone krewetki.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43248
    Edyta
    Participant

    [b]Placki ziemniaczane[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    8 duzych ziemniaków
    1 du¿y ziemniak ugotowany
    3/4 szklanki mleka
    2 dag dro¿d¿y
    1 jajko
    1 ³y¿ka m±ki
    1 ³y¿eczka cukru
    1 cebula
    sól
    vegeta
    olej do sma¿enia

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Ugotowany ziemniak zetrzeæ na tarce, dodaæ rozkruszone dro¿d¿e, po³owê ciep³ego mleka, m±kê i ³y¿eczkê cukru. Surowe ziemniaki zetrzeæ i odcedziæ, dodaæ przygotowana wcze¶niej "mieszankê" i jajko, wymieszaæ i przyprawiæ. Dodac start± cebulê. Do ciasta dolaæ resztê cieplego mleka. K³a¶æ ³y¿k± na rozgrzany olej, sma¿yæ z obu stron.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

    in reply to: Re:Partia nr 6 #43237
    Edyta
    Participant

    [b]Brownies – ciastka amerykañskie z orzechami[/b]

    [i]Sk³adniki:[/i]
    14 dag gorzkiej czekolady
    25-28 dag mas³a
    1/2 ³y¿eczka soli
    4 jajka
    1i 3/4 szklanki cukru
    1 ³y¿eczka ekstaktu z wanili
    1 szklanka m±ki
    1i 3/4 szklanki orzechów

    [i]Sposób wykonania:[/i]
    Rozpu¶ciæ czekolade z mas³em ( np. mikrofalówce- tylko uw±¿aæ trzeba aby siê nie zagotowa³o). Odczekaæ a¿ lekko ostygnie. Do jajek wsypaæ sól i ubiæ a¿ bêd± puszyste. Dodaæ cukier i ubijaæ oko³o 10 minut. dorzuciæ waniliê, a potem m±kê i utrzeæ. Na koniec dodaæ orzechy i wymieszaæ.
    Posmarowaæ mas³em formê do pieczenia. Oko³o 25 x 40 cm. Piec okolo 20-22 minut w temperaturze 200 stopni C. Sprawdziæ patyczkiem na ¶rodku czy dobrze upieczone. Ci±æ zimne.

    Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Viewing 15 posts - 76 through 90 (of 222 total)